Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Clubs maken ‘winst’ dankzij PSV en gemeente Eindhoven

Laatste update:

Voor het eerst sinds vier jaar hebben de clubs uit de Eredivisie het afgelopen seizoen weer winst gemaakt; in totaal werd er 22 miljoen euro overgehouden. Er is daarbij wel enigszins sprake van een vertekend beeld, aangezien PSV 43 miljoen mocht incasseren van de gemeente Eindhoven.

/

Dat bedrag kreeg de huidige koploper van Nederland voor een stuk grond. Zonder die bijdrage hadden de Eredivisieclubs een gezamenlijk verlies van 21 miljoen euro geleden, meldt de Volkskrant. dat zou nog altijd een forse verbetering geweest zijn ten opzichte van het seizoen 2010/11, aangezien het totale verlies van de achttien clubs in die jaargang liefst 59 miljoen euro bedroeg.

Met dank aan de grondverkoop is PSV met een positief saldo van 27,7 miljoen de club die de grootste winst behaalde, gevolgd door Ajax (9,7 miljoen) en Feyenoord (6,5 miljoen). Het grootste verlies was voor Vitesse: 22,7 miljoen. Volgens de Arnhemse club ‘een bewuste keuze om onze doelstelling te realiseren’. “We zijn ook niet gedwongen spelers te verkopen. Voorzitter Merab Jordania staat garant.”

Staan de Eredivisieclubs er volgens jou goed voor in financieel opzicht?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

bizarre bedragen!
maar vitesse 22,7 miljoen verlies! dat is nog al. steeds meer clubs kiezen voor een gezond beleid om niet meer uit te geven dan dat er binnenkomt. en toch blijven we zulke verliezen geleden worden.

13 december 2012 om 12:22

Je moet er juist voo zorgen dat je operationele resultaat net negatief is. Hier met je transferinkomsten en transferuitgaven niet meerekenen. Dit is slechts iets extra's.

On:
Ik ben van mening t bijna iedere Eredivsieclub wel spelers onder contract hebben staan die niet mekunnen met het niveau. Tel daarbij op dat het vak nog om dure buitenlanders gaat ook en iedereen zal het met mij eens zijn dat het nog veel beter kan met de Nederlandse voetbalclub.

Enoh
Sulejmani
Poulsen
Sana
Cisse
Fernadez
Mokotjo
Singh
Ellabdellaoui
Zanka
Vukovic
Marcelo
Manolev
Hutchinson
Engelaar
Nijland
Daniel Fernandes
Boyata
Cornelisse
Rendla
Ortiz
Nilsson
Zullo
Martensson
Mori
Cziommer
Steppe
Raitala
El Akchaoui
Kruiswijk
Amoah
Fazli
Luciano
Ivens
Johansson
Ajilore
Kirm
Jones
Suk
Texeira
Zonneveld
Gilissen
Lasnik
Looms
Amieux
Van Der Velden
Sutter
Monteyne
Hempte
Delorge
De Beule
Ramzi
Ammi
Radosvjlevic
Cullen
Bergkamp
Horvath
Mulders
Paljic
Davidson
Vujicevic
Ramos
Lamey
Jungschlager
Haemhouts
Joachim

13 december 2012 om 12:34

Rendla serieus? Dat was altijd één van de zo niet dé beste spits van de Twentse jeugd. Hij heeft alleen al zo vaak zijn langdurige blessures gehad dat Robben er niets meer bij is.

13 december 2012 om 12:57

Vind dit serieus echt een te gekke lijst die je hebt gemaakt, ben het misschien niet met alle namen eens. Maar geeft wel direct aan hoe de Nederlandse clubs zouden kunnen besparen...

13 december 2012 om 13:02

Dit Rendla is inderdaad alleen maar geblesseerd. Hij is inmiddels 22 en is pas 5x ingevallen en heeft nog nooit een basisplaats gehad in een eredivisieduel.
Wat heb je dan aan zo'n speler? Je betaalt hem salaris en je krijgt er niets voor terug. Ik zou hem dus weg doen als ik Twente was.

13 december 2012 om 13:06

De meeste van deze lijst zijn tribuneklanten of zitten op de bank bij hun club. Als je als club zijnde geen spelers van dit niveau kunt opleiden, zou ik de jeugdopleiding stopzetten. Heeft dat geen enkele zin om daar geld in te investeren.

Ik vind dus dat je geen dure spelers (qua salaris) aan moet trekken en ze vervolgens op de bank of tribune moet zetten. Zet daar gewoon goedkopere jeugdspelers neer.

13 december 2012 om 13:37

Wat mij opvalt van je lijst dat er best weinig Feyenoorders in staan:
Cisse
Fernadez
Mokotjo
Singh
Ellabdellaoui

Ik zie de namen Immers, Pelle, Verhoek, Mathijssen, Vormer, Schaken, Te Vrede en John Goossens niet, want dit zijn ook overbodige voetballers. Daar kun je ook makkelijk jeugd voor opleiden het is nou niet dat ze speciale kwaliteiten bezitten. Dus op deze spelers kun je ook makkelijk salaris besparen als club zijnde.

13 december 2012 om 13:44

Volgens mij heeft hij 5 spelers staan, net zoveel als van de andere clubs dus ongeveer. Dat je Immers, Pelle, Vormer en Schaken noemt slaat nergens op en zegt eigenlijk wel genoeg!
Zijn gewoon zeer belangrijke basisspelers behalve Vormer maar dat is de 1e back-up voor het middenveld. De rest ben ik wel met je eens al denk ik dat Verhoek en Matthijsen toch nog van waarde kunnen zijn.

13 december 2012 om 13:44

Pelle, Te Vrede, Immers en Vormer vind ik niet zozeer overbodig. Schaken kun je over discusiëren (ben ook geen fan van hem) en de rest is niet goed genoeg inderdaad.
Maar als ik zo was gaan kijken, had ik nog veel meer spelers op kunnen noemen.
Moisander, Cilissen, Schöne, Boerrigter, Dereijk, Tyton, Bouma

Dit vond ik alleen nergens op slaan, omdat deze spelers regelmatig in actie komen voor hun club en ze dat redelijk doen.

13 december 2012 om 15:39

@flipa:
Ff lezen in het lijstje staan buitenlandse spelers. Verhoek, Mathijssen, Schaken, Te Vrede en Goossens zijn alle Nederlanders!

13 december 2012 om 16:16

@feyeniels

Rendla was een groter talent dan Arnautovic maar heeft 3 zware kruisbandblessures gehad en is nu van de laatste herstellende, hoezo wegdoen? Je kunt niet zomaar een contract ontbinden en een zwaargeblesseerde speler verkopen lijkt me onmogelijk.

13 december 2012 om 20:41

@theref

Ik wist niet dat onderstaande spelers buitenlandse spelers zijn, maar volgens jou wel? Misschien is het verstandig om eerst zelf eerst goed te lezen en de lijst door te nemen en dan pas reageren.

Cornelisse
Engelaar
Bergkamp
Van Der Velden
Kruiswijk
Nijland
Fernandez

Vitesse 22 miljoen tekort dus over paar jaar hebben ze dezelfde schulden als barcalona?

13 december 2012 om 09:28

Nee, Vitesse heeft investeringen gedaan (onder andere nieuwetrainigscomplex) en heeft daarom een groot verlies. Als dat eenmaal klaar en afgelost is zakken de verliezen ook weer.

13 december 2012 om 09:33

Ja dat kan allemaal zo zijn, maar de enige mogelijkheid waarop ze op dit moment 22 miljoen verlies kunnen leiden is omdat er garand wordt gestaan door een rijke dude.

Begrijp me niet verkeerd, in tegenstelling tot PSG en City vind ik Vitesse een redelijk fatsoenlijk beleid voeren. Het blijft echter een feit dat ze het doen door financiele backing van buiten de club, waar ik uit principe tegen ben.

Hetzelfde geld overigens voor clubs zoals Willem2, die nauwelijks de begroting rond krijgen en eigenlijk afhankelijk zijn van geldschieters buiten de club om spelers aan te trekken. Ben ik ook tegen.

13 december 2012 om 09:33

Vitesse heeft verliezen door veel te hoge salarissen te betalen. Ze hebben als het goed is het derde salarishuis in de Eredivisie.

13 december 2012 om 10:06

Een grote investering betaal je niet in één keer maar sluit je af over 30 jaar. En dus betaal je de kosten ook over 30 jaar. Dat levert geen 22 miljoen verlies op. Het is hetzelfde als ene huis kopen. Je sluit er een lening voor lange tijd vooraf en wat je dus per jaar betaalt zijn de kosten die je op je begroting zet. Als het trainingscomplex dus 15 miljoen euro heeft gekost kost dat Vitesse elk jaar 500.000 + 4,5% rente.

Het financiele gat komt bij Vitesse van de dure spelerssalarissen. Ze hebben het op 2 na grootste salarishuis van heel Nederland. Het salarishuis van Vitesse is 110% van de totale omzet. Er gaat dus meer salaris uit dan dat er totaal word binnengehaald.

Dan kan Jordania wel garant staan maar dat zegt niets. Het verlies is er en dat is ook gelijk een schuld. En aangezien er waarschijnlijk geen verbetering zichtbaar is zal er ook komend seizoen weer zo een gigantisch bedrag verlies geleden worden. Op een gegeven moment kan en mag Jordania daar niet meer garant voor staan. Oftewel: Vitesse moet heel snel spelers lozen.

13 december 2012 om 10:10

oiramor,
Vitesse heeft verliezen doordat ze een waardig elftal aan het opbouwen zijn maar ook omdat ze inversteringen doen zoals bijv. een nieuwe trainingscomplex.

13 december 2012 om 10:21

Onzin, het verlies van Vitesse is structureel en heeft niets of weinig met het trainingscomplex te maken. Vitesse begroot dit seizoen 30 miljoen terwijl er maar zo'n 10 miljoen aan inkomsten tegenover staat, dat zal volgend seizoen niet heel veel anders zijn.

13 december 2012 om 10:36

Riche, dat is onzin wat je nu uitkraamt. Elke club dient namelijk een begroting in bij de Knvb en als je maar 10 miljoen inkomsten hebt, dan mag je geen begroting maken van 30 miljoen.
De investering in het trainingscomplex moet je vooral aandenken. Ga maar eens de begroting doorlezen, dan snap je heel goed dat het niet daar vandaan komt. Daarnaast hebben ze ook een behoorlijk kapitaal op het veld staan tegenwoordig. Bony is veel geld waard, dat terwijl Bob Peeters nog steeds de duurste aankoop uit de club historie is. Daarnaast is Van Ginkel natuurlijk ook al een behoorlijke waarde aan het vertegenwoordigen, ook Reis zal de goedkoopste niet zijn.
Vitesse is ook nog steeds aan het afschrijven op fouten uit het verleden, dus is het niet geheel ondenkbaar dat dit er ook mee te maken heeft.

13 december 2012 om 10:39

Dat mag best, zolang het tekort maar gedekt is.

Dat trainingscomplex wordt extern gefinancierd waarna er maandelijks rente en eventueel aflossing wordt betaald, het is niet zo dat de kosten van het trainingscomplex geheel ten laste van het resultaat van vorig seizoen komen, dat kan niet eens.

13 december 2012 om 13:14

@riche
Waar heb je deze info vandaan? Ik ben wel benieuwd want volgens mij maakt Vitesse zijn begroting/financieel verslag niet openbaar.

13 december 2012 om 13:31

Helemaal met @riche eens! Dit zijn gewoon simpele boekhoudregels. Investeringen afschrijven en niet ten laste nemen van je resultaat. Wat ten laste van het resultaat komt zijn de afschrijvingen en rente van het nieuwe complex. Duidelijk verschil moet er gemaakt worden tussen het resultaat wat bestaat uit baten en lasten en de kasstromen wat bestaat uit inkomsten en uitgaven.

Kortom het nieuwe complex kan niet het resultaat zo negatief beinvloeden.

13 december 2012 om 15:34

Wat een bullshit. Mensen sluiten een lening af voor een huis omdat ze het niet in een keer kunnen betalen. Daarom betaal je ook rente over het bedrag. Als mensen genoeg geld hebben om een huis in een keer te kopen doen ze dat. Dus basically, waarom zou je je trainingscomplex met rente over een aantal jaar afbetalen als je het geld hebt om het in een keer te betalen.

13 december 2012 om 16:18

Al zou je het in 1 x kunnen betalen dan kan het nog niet ten laste van het resultaat worden gebracht omdat een dergelijk trainingscomplex verplicht over een aantal jaren moet worden afgeschreven.

Buiten dat is dit trainingscomplex nog helemaal niet afgebouwd en sloot het boekjaar al op 30 juni toen er nog minder gebouwd was.

13 december 2012 om 09:33

Als je goed gelezen had dan had je gezien dat Jordania hier garant voor staat.

13 december 2012 om 09:36

Als binnenkort eindelijk die financial fair play van start gaat mag dit toch niet meer?

13 december 2012 om 09:42

maar dan heb je nogsteeds schulden daar gaat het om

13 december 2012 om 09:52

Die worden toch weg gepoetst door Jordania, dus weg schulden.

13 december 2012 om 09:53

Garant staan is wel iets anders dan de schulden wegpoetsen...

13 december 2012 om 10:03

Dennisjwt,
Dan nog zijn er mogelijkheden voor clubs om de break even regel te omzeilen. De eerste 3 jaar mogen clubs dan nog maximaal 45 miljoen extra uitgeven (15 miljoen per seizoen). mits aandeelhouders of andere relaties dit compenseren. Na die 3 jaar komt er weer een periode van 3 jaar waarin dit bedrag terug gebracht word na 30 miljoen (10 miljoen per seizoen) en daarna word het nog verder teruggeschroefd.
En voor clubs met een omzet lager dan 5 miljoen is de break even regel niet eens van toepassing.

13 december 2012 om 10:35

Afcaxx,
Tuurlijk is dat wat anders maar Jordania mag de club niet achter laten met schulden. Ook zal hij een andere eigenaar moeten vinden of nog 2 jaar garant moeten staan voor de club. Dit zijn allemaal afspraken die zwart op wit staan. Maar dit is al zovaak uitgelegd dat ik er ff geen zin in had om het verder te onderbouwen.

13 december 2012 om 10:38

@Relax Jordania mag gewoon faillissement aanvragen voor Vitesse .

13 december 2012 om 10:39

Met financiel fairplay mag dat niet meer op die manier. Dan mag bijvoorbeeld je salarishuishouding maar een bepaald percentage van de begroting zijn en mag de begroting niet aangevuld worden door geldschieters. Echter is het voor mensen als Jordania, Abramovic, etc. totaal geen probleem om hier onderuit te komen, namelijk in plaats van rechtstreeks te investeren het gewoon via een B.v. laten lopen als sponsorgeld en je bent alweer klaar.

13 december 2012 om 10:46

@malafronte, ja hij mag faillissement aanvragen, maar dan is hij eigenaar en dan gaat hij zelf gedeeltelijk mee het faillisement in, dat kan niet echt de bedoeling zijn van hem lijkt me?

13 december 2012 om 11:23

Harmjan1983,
Ik neem aan dat je op mij reageert met dat het niet meer op die manier mag, maar dit is een uitzondering op de break even regel. Dit is gewoon terug te vinden. Vanaf 2018 worden de regels verder aangescherpt.

13 december 2012 om 11:42

Vitesse heeft geen schulden meer uit het verleden, deze zijn afgekocht of gewoon betaald. Jordania heeft 100% van de aandelen en staat niet alleen garant maar zorgt ook dat het geld gewoon betaald wordt. Dus Jordania (vitesse) heeft een vordering op Jordania...........?

13 december 2012 om 11:46

@ Harmjan1983

De Uefa heeft ook iets bedacht om te voorkomen dat rijke eigenaars geld de clubs in pompen via bv´s onder het mom van sponsoring. Het onafhankelijke orgaan die de "financial Fair Play" regels gaat uitvoeren gaat ook kijken of het geld wat op die manier binnenkomt ook marktconform is. Is dat niet het geval dan heb ik begrepen dat de Uefa die geldstroom tegen kan houden.op die manier willen ze het door jouw geschetste scenario voorkomen.

13 december 2012 om 12:40

@relax #59: dat deed ene heer Scheringa ook bij Az....

13 december 2012 om 15:17

war75,
Dat is appels met peren vergelijken. Scheringa deed het toch wel op een iets andere manier....

13 december 2012 om 15:53

Jordania dekt alles doormiddel van agiostortingen. Door deze agiostortingen is er zelfs een een positief eigenvermogen van de club terwaarde van een kleine 15 miljoen euro.

Voor degene die wil weten hoe het precies zit bij Vitesse zou even op de site van de club moeten kijken. Daar staat het jaarverslag op met cijfers en al.

13 december 2012 om 09:36

Zou wat zijn als ze straks kampioen worden en dan de Champions League niet in mogen door Ffp.

13 december 2012 om 09:56

Ach, Bony verkopen voor 10mil en het valt allemaal weer mee. Vitesse heeft een nieuwe sportcomplex en de stadion zal volgend jaar of na de winterstop(halve seizoenskaarten)weer vollopen. Thanks MAREB

13 december 2012 om 10:24

...en wanneer Mareb (of liever gezegd Roman) op Vitesse uit is gekeken kun je terug naar de amateurs of o zijn best de eerste divisie. Geniet er maar van zolang het duurt, ik zou er als supporter niet al te blij van worden.

13 december 2012 om 10:45

Riche, niet waar, jij roept echt overal altijd dingen alsof je er verstand van hebt, maar je verdiept je nergens in. Garantstellingen zijn er om zekerheid te hebben, daarbij kan Jordania echt niet zomaar zeggen ik ben er klaar mee.

Daarbij een garantstelling van een bank is hetzelfde, de bank kan dan ook niet zomaar zeggen ik ben er klaar mee ik trek de garantstelling is. Dit zijn gewoon contracten op papier hoor!

13 december 2012 om 10:52

De garantstelling loopt echt niet eeuwig door, wanneer Jordania vertrekt staat hij nog een paar jaar (ik meen 2 jaar) garant voor tekorten en daarna moet Vitesse zichzelf bedruipen met minder dan 10 miljoen per jaar, wanneer Jordania failliet gaat of hem gewoon smeert kan Vitesse hoog of laag springen maar dan kunnen ze naar hun centen fluiten, het is niet zo dat er een bankrekening beschikbaar is voor Vitesse waar 50 miljoen op staat en Jordania is gewoon een stromannetje.

Ik roep geen dingen waarvan ik geen verstand heb, jij loopt hier te raaskallen om vervolgens anderen te beschuldigen dat ze geen kaas van de materie hebben gegeten, uit jouw posts blijkt dat jij degene bent die geen idee heeft waarover hij het heeft.

13 december 2012 om 15:17

De grap is dat die bankrekening er wel is. De stortingen van Jordania hebben tot op heden niet alleen alle verliezen afgedekt, maar hebben dat verlies zelfs overtroffen. Vitesse heeft per 30 juni 2012 een positief eigen vermogen van maar liefst 15 miljoen euro. Ook staat expliciet in de jaarcijfers te lezen dat Vitesse een hypotheek kan vestigen op het trainingscomplex. Dat is al gauw een miljoen of 10 waard. Tot slot zijn alle spelers gewoon eigendom van Vitesse. Als Jordania vertrekt kan Vitesse dus gewoon spelers verkopen en het geld daaruit aanwenden zoals het wil.

Dus zelfs als Jordania per direct weg zou vallen wordt Vitesse niet direct in haar voortbestaan bedreigd. Uiteraard zou het heel vervelend zijn en kunnen alle ambities om de top te bestormen weer de ijskast in. Maar de club valt niet om.

13 december 2012 om 16:54

Dat eigen vermogen bestaat hoogstwaarschijnlijke uit de waarde van de selectie en het trainingscomplex, het is dus geen bankrekening met liquide middelen.

13 december 2012 om 16:58

Het trainingscomplex staat nog helemaal niet in de boeken. Het vermogen zit voornamelijk in de agioreserve. Het komt er op neer dat Jordania meer geld stort in de club dan er tot nu toe aan verliezen gedraaid is. Vitesse had een kleine vijf miljoen aan liquide middelen op de balansdatum. Daarmee zit het dus ook wel goed.

14 december 2012 om 12:28

@diegene
ik ben bang dat je niet begrijpt wat "eigen vermogen" is... Het is iets ingewikkelder, maar kort samengevat komt het erop neer dat het Eigen Vermogen het bedrag is dat overblijft als alle bezittingen worden verkocht en alle schulden worden afgelost...

Het EV zegt niets, of in ieder geval heel weinig, over een bankrekening..

13 december 2012 om 12:16

Nee dat is niet waar aangezien Jordania garant staat voor deze schulden.
Omdat Jordania deze betaalt heeft Vitesse eigenlijk geen schuld, bij Barcelona zijn het leningen de de schuld bedragen.

Geweldig om te horen dat de Eredivisie weer de positieve kant op gaat. PSV en Ajax had ik wel verwacht dat die een aandeel zouden hebben, maar vooral Feyenoord verdiend hier de credits. Fantastisch hoe ze daar voor de ommekeer hebben gezorgd. Heracles, Fc Twente, Feyenoord en Ajax zijn op dit moment voor mij de perfecte profclubs. Ze zijn erg bewust van hun huishoudboekje, geven geen gekke bedragen meer uit aan transfers en spelen goed en verzorgd voetbal met jonge talenten. Keurig. Volgend jaar hopelijk nog beter.

Ajax en Feyenoord hebben het echt goed gedaan. Mooi om te zien dat we eindelijk de goede kant op gaan.
PSV heeft eenmalig iets behaald wat toch wel zorgwekkend is. Anders hadden ze gewoon net als Vitesse een negatief saldo van 20miljoen.
Erg makkelijk bij Vitesse om te roepen. Ja Jordania staat garant. Tot hij ineens als z'n geld kwijt is door wat voor reden dan ook. Zo moet je volgens mij je bedrijf niet runnen. In de voetbalwereld al helemaal niet. We zien waar dat toe leidt. Clubs met tientallen/hondertal miljoenen schuld die ze wel even banken garant hebben staan en/of het wel kunnen betalen uit wat er op het veld staat. Allemaal speculeren.
Hopelijk hebben PSV en vitesse dit volgend jaar volledig teniet gedaan.

Zonder deze 2 clubs heb je met de rest ongeveer kiet gedraaid.

13 december 2012 om 09:29

@sjoerd
heeft het niets te maken met de realisatie van het nieuwe complex waarmee ze bezig zijn?
wat aankopen,
ach verkopen bijv. bony en van ginkel draaien ze waarschijnijk een goede winst

13 december 2012 om 09:46

Ik hoop het voor ze. Zal deels wel het complex zijn ja maar toch is het niet erg positief om te horen. Daarnaast vraag ik mij net als bij AZ en Twente af of ze echt structureel naar de top van Nederland kunnen groeien en dus betere spelers kunnen binnenhalen, behouden en doorverkopen. Er is al zo vaak een club geweest die dit even zou doen of op langer termijn en uiteindelijk zakken ze allemaal weer weg. Met zo'n duur complex hoop ik voor ze dat het functioneel is en niet voor een deel overbodig.

13 december 2012 om 09:53

@sjoerd positief om te horen is het niet, las net toevallig dat het complex bijna klaar is, dus daar zullen wel aardig wat kosten in zitten,
Twente is groeiende stadion word verder uitgebreid, en er is nog steeds een wachtrij (bij mij wetende) voor een sc. en stroomt er langzaam maar zeker jeugd door. enzenz
Twente komt er wel Vitesse mits ze deze lijn door zetten ook wel,
Az heeft een minder jaar, en lijkt het net als fey,. op de jeugd te gokken, maar zijn toch op de goede weg om aan te sluiten bij de traditionele top 3,

dit alles zou ajax, fey en psv moeten stimuleren om te groeien

13 december 2012 om 09:29

Dat is vast niet waar. Ze hadden ongetwijfeld de grond geactiveerd op de balans, dus is alleen het verschil tussen de boekwaarde en de verkoopwaarde van invloed op het resultaat.

13 december 2012 om 09:34

Ik weet de boekhouding niet precies dus dat ja dat zou kunnen. Dan Zal het verlies een stuk lager liggen.

13 december 2012 om 11:59

Als je het over de grond van PSV hebt: die grond was van een dochterbedrijf en stond niet op de balans. Is ook wel logisch, want als het wel op de balans zou hebben gestaan, dan was het resultaat nabij 0 geweest en had PSV ruim verlies geleden over vorig seizoen.

*edit: maar dat zeg je eigenlijk zelf ook, alleen ga je ervanuit dat de winst 43 miljoen was ipv de waarde, wat onjuist is; het betreft de opbrengst. Ik meen overigens overal gelezen te hebben dat de opbrengst 48 miljoen was.

13 december 2012 om 09:30

Even een kleine correctie op je PSV rekensom:

Het nettoresultaat na belasting komt uit op EUR 27,7 miljoen positief. Zonder de boekwinst op de verkoop van de gronden zou er een verlies zijn geleden van EUR 6,6 miljoen. Dat is ruim binnen de gestelde meerjarendoelstelling die voorzag in een geschat verlies van circa EUR 10 miljoen voor het onderhavige seizoen.

13 december 2012 om 09:37

Oke bedankt voor de toevoeging. Ik heb mij ook niet heel erg verdiept in de boekhouding van PSV dus heb iets te simpel conclusies getrokken. Al blijft het punt dat er dus nog structureel verlies wordt geleden. Wat is de doelstelling voor de komende jaren dan precies want ze kunnen volgens mij niet zo makkelijk goedkoop uit de jeugd putten zoals Ajax en Feyenoord dat momenteel wel kunnen.

13 december 2012 om 10:15

Klopt, maar volgens mij is de club druk bezig met het aanpakken van dit structurele verlies. De eerste grote stap die daarin is gezet is door de rentekosten te drukken

Weer even een stukje uit het jaarverslag ter lering:
Als gevolg van de contante waardecorrecties van EUR 3,5 miljoen op een tweetal nieuwe renteloze leningen ontstaat er dit seizoen een positief renteresultaat van EUR 1,7 miljoen ten opzichte van een rentelast van EUR 9,2 miljoen in 2010-2011. Elimineren we de contante waardecorrectie dan bedragen de rentelasten EUR 1,8 miljoen en dit is in vergelijking met de circa EUR 5 miljoen reguliere rentelasten uit het verleden een aanzienlijke verbetering en is een gevolg van het gebruiken van de gelden uit de herstructurering voor het aflossen van dure (bank)leningen.

Doelstelling voor de komende jaren kon ik zo snel niet terug vinden maar als je interesse hebt; hier kun je het jaarverslag met alle gegevens alsmede het beleid etc. terug vinden: http://www.psv.nl/web/show/id=51413

13 december 2012 om 12:11

@dammie Er zou bij PSV tevens gesneden worden in de salarishuishouding, belooft was dat ca 10 miljoen per jaar bespaard zou worden, maar daar wordt weinig aan gedaan. Zo wordt er wel (kantoor)personeel ontslagen, maar komen er spelers bij en dat personeel verdient uiteraard een schijntje vergeleken met de spelers en de directie. Het is zelfs zo dat PSV niet meegewerkt heeft aan het onderzoek van VI betreffende de salarishuishouding van de directie. Je kan op je klompen aanvoelen dat PSV wat te verbergen heeft. Het werkt bij mij de indruk dat het PSV alleen te doen was die dure leningen om te zetten mety behulp van een overheidslening. En overheidsleningen zijn uiteraard niet bedoelt voor voetbalclubs.

Ik vind het beleid van PSV en Vitesse helemaal niets, ik vind het zelfs competitievervalsing. Er wordt geld in die clubs gepompd wat niet van hun is. PSV had nooit die 48 miljoen gehad van een priveinvesteerder en had indien dat wel was gelukt meer dan 2,4m op jaarbasis aan canon moeten betalen en Vitesse krijgt extern geld van Jordania of zijn baas.

13 december 2012 om 12:33

@doncoxxx
Ik ben het met je eens dat er (nog) weinig te zien is van de bezuinigingen en dat we eigenlijk alleen maar dingen mee krijgen als een salarisplafond. Aan de andere kant is het ook niet zo dat je makkelijk en snel stappen op dat gebied kan ondernemen zonder bijvoorbeeld spelers te ontslaan. Neem nu iemand als Engelaar; PSV wil maar wat graag van hem af, maar dan moet er wel een club zijn die hem over wil nemen en dat is nog niet het geval. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor spelers als Nijland en Vukovic. Of zoals PSV zelf stelt: "de salariskosten blijven nagenoeg gelijk aan afgelopen
seizoen, waarbij wel de intentie bestaat om van een aantal spelers afscheid te nemen." Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld op premies etc bezuinigen maar dat is voor ons allemaal moeilijk te zien.

Het verhaal over de salarissen van de directie vind ik erg eenzijdig omdat je niet weet wat de reden is waarom PSV niet mee wilde werken aan een onderzoek van VI. Ik snap ook niet helemaal waarom je dan automatisch de conclusie kan trekken dat er wel wat te verbergen zal zijn. Ik geloof wel dat Sanders een salaris zal verdienen waar wij jaloers op zijn, maar als hij daarvoor zijn werk goed doet, de club financieel en sportief op de rails krijgt, dan zal mij dat een zorg zijn.

Het verhaal over competitievervalsing vind ik een hele vreemde want die kan je op elke club loslaten. Er zijn weinig clubs in Nederland die niet links- of rechtsom door de gemeenschap geholpen worden. Als je bedenkt hoeveel stadions er in Nederland zijn gebouwd waarbij de gemeente is bijgesprongen of waarbij men nooit voor de grond heeft hoeven betalen....

13 december 2012 om 13:31

@dammie; zowel op de Volkskrant als op de VI site lees ik dat het resultaat 22 miljoen positief was en zonder gronddeal 21 miljoen negatief. Verschil is precies de 43 miljoen.

Nu zijn bepaalde kranten wel op speculatie te betrappen maar de Volkskrant zorgt normaliter voor gedegen onderzoek.

Ik denk dat je het verschil moet zien tussen de winst/verlies rekening (met inkomsten en uitgaven) en de jaarbalans. PSV heeft dit jaar 43 miljoen extra aan inkomsten gehad en die vertekenen het totaalbeeld van de eredivisie.

Dat PSV hard aan het herstructureren is (net als mijn club Ajax) weet iedereen en de eerste resultaten zijn al duidelijk zichtbaar. Alleen is een club met allerlei langslopende verplichtingen (salarissen heb je niet zomaar naar beneden bijgeschroefd) net een mamoettanker, het duurt even voordat hij op de nieuwe koers ligt.

13 december 2012 om 09:31

wel knap dat feyenoord dit gerealiseerd heeft zonder europa..

13 december 2012 om 09:41

bij feyenoord is het knap dat ze het realiseren met een de verkoop van de helft van de club voor 30 miljoen, maar bij psv is het een schande met de verkoop van een stukje grond voor 40 miljoen. Vreemde kijk op zaken op deze site.

13 december 2012 om 09:59

Verkoop van de helft van de club? Aan basisspelers zijn alleen Vlaar en el Ahmadi verkocht; daarbij hebben zij natuurlijk bij lange na geen 30 miljoen opgebracht en over 1/2 jaar wordt bij PSV verwacht dat ze gewoon weer zwarte cijfers mogen schrijven. Zelfs het verlies wat nu gemaakt is was (ca. 6 miljoen) was begroot op ca. 10 miljoen. Denk volgend jaar alleen al aan het vertrek van engelaar, hij alleen staat al garant voor 1,8 miljoen salaris. Engelaar zal dan in de selectie opgevangen worden door of een goedkoop alternatief (hiljemark) of zelfs iemand uit de eigen jeugd die nog niet structureel bij de eerste selectie zat.

13 december 2012 om 10:27

Dit boekjaar zijn o.m. Wijnaldum en Fer verkocht, Vlaar niet, wanneer de transfer van El Ahmadi heeft plaatsgevonden weet ik niet maar mocht dit na 30 juni zijn dan valt ook zijn transfer niet onder het boekjaar waar dit artikel over gaat.

13 december 2012 om 10:55

@johndiego Die investeringen vallen in tegenstelling tot verkoop van gronden niet in de winst en verliesrekening. Dus dit is onzin wat je zegt. Ten tweede is het verkopen van aandelen aan een aantal rijke fans iets heel anders dan de gemeente laten opdraaien voor je verliezen, door gronden ver boven de marktprijs te verkopen (ik heb tenminste begrepen van mensen uit de onroerend goed business dat deze gronden veel minder waard zijn dan er is betaald.)

13 december 2012 om 11:50

@riche

Vlaar en EL Ahmadi vallen inderdaad onder het lopende seizoen. Het is dus voor 99,9 zeker dat Feyenoord ook dit seizoen weer winst maakt.
Afgelopen seizoen is er zelfs zonder de transfers van Wijnaldum, Fer en Castaignos toch een winst geboekt van 1,7 miljoen!

13 december 2012 om 12:06

Nou El Ahmadi heeft ooit 5 miljoen gekost, dus het lijkt me niet dat ze daar winst over gaan maken.

13 december 2012 om 12:41

Ze hebben op de speler EL Ahamdi zeker dik verlies gemaakt maar dat heeft niets te maken met het jaarverslag van komend seizoen. Door de verkoop van EL Ahmadi hebben ze dit seizoen een kleine 3 miljoen euro extra inkomsten, waardoor ze meer geld over gaan houden dan begroot.
Het boekjaar 2012/2013 staat los van het boekjaar 2008/2009(of wanneer ze EA ook gekocht hebben).
Spelers staan ook niet als 'bezittingen' op een balans.

13 december 2012 om 12:50

@afcaxx: De boekwaarde van El Ahmadi was geen 5 miljoen meer. Hij heeft een vijfjarig contract getekend toen hij bij Feyenoord kwam, wat betekent dat je elk jaar 1 miljoen afschrijft op de balans. El Ahmadi had nog een éénjarig contract, wat betekent dat hij nog voor 1 miljoen aan boekwaarde had.

Hij is verkocht voor 2,8 miljoen, dus is er een winst van 1,8 miljoen op El Ahmadi. Dat is dan wel nog zonder de kosten voor makelaars en dergelijke.

13 december 2012 om 09:34

@sjoerd:
Met die bate heeft PSV zijn leningen met te hoge rentepercentages kunnen herfinancieren, waardoor deze eenmalige bate is omgevormd naar een structurele bate met een netto saldo van een aantal miljoenen per jaar.

13 december 2012 om 09:39

Dat is inderdaad waar. Slechte leningen ingeruild voor betere leningen maar nog snap ik niet waarom ze zoveel geld gestoken hebben in allemaal spelers van buitenaf. Dit hadden ze naar mijn inziens veel beter kunnen gebruiken.

13 december 2012 om 13:03

Bij Ajax is eigenlijk de situatie toch net zo zorgwekkend? Zonder de vele miljoenen uit transfers en de ca. 20 miljoen uit de CL zou de club op een miljoenenverlies zijn afgestevend. Dankzij de 2 landstitels is men door het oog van de naald gekropen maar of men er echt van geleerd heeft? Weliswaar is men hard bezig met het inkrimpen van het salarishuis en andere uitgaven en dat valt zeker te prijzen maar het lek is zeker ook bij Ajax nog lang niet boven. Nog steeds geeft men tov de inkomsten veel te veel geld uit.

13 december 2012 om 13:22

De transfer inkomsten zijn niet eenmalig. Dat is alleen een variabele bij Ajax. Ajax verdient elk jaar namelijk wel miljoenen euro's door verkopen. Wat betreft de CL heb je zeker gelijk. Zonder deze inkomsten was de winst een stuk lager geweest. Ajax zal zeker nog stappen moeten maken maar zijn op de goede weg zoals je zelf ook aangeeft.

Ik geef alleen dat er een groot verschil zit tussen deze clubs. Bij PSV zijn ze al jaren op dezelfde voet bezig en dat resulteert al jaren achter elkaar in grote financiële problemen. Afgelopen jaar dus met een "gedwongen"verkoop van de ondergrond. Echter PSV leert nog steeds niks en gebruikt het geld om een de duurdere leningen te betalen, wat goed is, maar vervolgens wel weer veel geld in spelers te steken. Ik hoop dat PSV snel gaat inzien dat er structureel wat moet veranderen anders komen ze in eenzelfde situatie terecht waar Feyenoord jaren in gezeten heeft.

Erg knap van Feyenoord. Terug naar de traditionele top 2!
Dat Ajax zijn zaken aardig voor elkaar heeft is met het nieuwe beleid niet een hele grote verrassing meer .

13 december 2012 om 09:48

Traditionel top 2... ajax psv feijenoord
Of denk jij dat Feijenoord 1 van de 2 is? Man, uit welk jaar stam jij..

13 december 2012 om 11:35

Lang geleden was het ook een top 2. Ajax en Feyenoord, maar voor die tijd moet je inderdaad wel heel lang terug. Daarna is het een top 3 geworden en heeft PSV zich erbij gevoegd en hoewel Twente er wellicht een beetje aankomt, is voor mij op het moment nog steeds de top 3 in stand (of Twente moet de komende jaren telkens mee weten te doen)

13 december 2012 om 13:25

Je kan toch niet meer ontkennen dat Twente de definitieve stap naar de top heeft gezet.

Dat kan je simpelweg concluderen door de begroting van de club, het stadion, de professionaliteit die de club uitstraalt. Als Feyenoord supporter ben ik blij met de extra spanning in de eredivisie die Twente met zich mee brengt.

Dat van PSV vind ik toch zorgwekkend net als wat iemand hiervoor al zei. Zonder de verkoop had PSV dus een verlies van 20 miljoen of meer. En die verkoop is niet een echte verkoop zover ik begreep ? PSV dient elk jaar een miljoen of twee te betalen aan de gemeente toch ? Denk dus niet dat het zo positief is als het lijkt....

13 december 2012 om 09:36

PSV heeft de grond verkocht en betaalt nu jaarlijks erfpacht aan de gemeente. Met de geld dat de transactie heeft opgeleverd, zijn onder andere dure leningen afgelost en/of geherfinancieerd om een structureel kasstroom probleem de kop in te drukken. Verder zou PSV een verlies van EUR 6,6 miljoen hebben geleden als de deal met de gemeente uit het plaatje wordt gehaald. Als de deal met de gemeente niet had plaats gevonden dan had het er allemaal nog heel anders uitgezien want dan waren de kosten hoger geweest aangezien er geen leningen afgelost en/of geherfinancieerd zouden zijn en PSV vermoedelijk met een negatief Eigen Vermogen had gezeten.

13 december 2012 om 11:53

Dammie,

Maar PSV heeft een erfpachtsovereenkomst voor 40 jaar. Dat is dus 40 jaar lang ca. 2,2 miljoen euro per jaar betalen aan de Gemeente. Dat is dus uiteindelijk 88 á 90 miljoen euro wat PSV uiteindelijk kwijt zal zijn aan de erfpacht. Hoe duur waren dan wel niet die leningen van Psv?

Ik vind het toch nog zorgwekkend. Ook nog dat van Feyenoord die veel geld heeft gekregen van hun vrienden.

Een club moet winst halen uit premies, verkoop van spelers en marketing en niet uit noodgedwongen verkoop van je grond of bezit, want daar los je geen problemen mee op, maar stelt het uit.

13 december 2012 om 12:01

Ik weet niet wat PSV aan leningen op had staan, wat de rentevoorwaarden en looptijden waren. Kennelijk waren de rentelasten der mate dat een herfinanciering/aflossing meer dan gewenst was. Het is echter niet zo dat PSV na het omzetten van die leningen gestopt is met denken en dat men op de oude voet verder is gegaan hè; er zijn nog andere stappen ondernomen.

Uit de jaarrekening:
Als gevolg van de contante waardecorrecties van EUR 3,5 miljoen op een tweetal nieuwe renteloze leningen ontstaat er dit seizoen een positief renteresultaat van EUR 1,7 miljoen ten opzichte van een rentelast van EUR 9,2 miljoen in 2010-2011. Elimineren we de contante waardecorrectie dan bedragen de rentelasten EUR 1,8 miljoen en dit is in vergelijking met de circa EUR 5 miljoen reguliere rentelasten uit het verleden een aanzienlijke verbetering en is een gevolg van het gebruiken van de gelden uit de herstructurering voor het aflossen van dure (bank)leningen.

13 december 2012 om 12:41

Dammie,

Dat snap ik wel dat de verkoop van grond niet de enige was, maar ik begreep laatst dat PSV nog niet zover was dat ze achterover konden leunen en dat nog heel wat moest gebeuren aan de bezuinigingen. Dus dan begrijp ik dat deze winst mooi is meegenomen, maar de kosten zijn dus nog dusdanig hoog dat verdere winst tot nu toe nog niet haalbaar is.

Wat mij dan nog verder opvalt is dat Advocaat heel erg leunt om die Champions League te halen. Zelfs de Europa League lieten ze links liggen. PSV is zelfs zover gegaan om een vermogen uit te geven aan nieuwe spelers en wellicht komt in de winterstop een vervanger voor Toivonen wederom vanuit de transfermarkt. Alles om maar die Champions League te willen halen.

In mijn oren klinkt dat zorgwekkend, want Brands wilde juist wat meer doen met de jeugd, maar jeugd is meestal een toekomst visie en geen directe versterking.

Dus dan vraag ik mij af waarom PSV zoveel geld beschikbaar stelt om de CL te halen i.p.v. nu al te beginnen met de jeugd. Is het dan zo zorgwekkend daar in Eindhoven?

Kijk bijv. naar Feyenoord. Zij hadden enorme schulden en moesten noodgedwongen elk lege plek opvullen met een jeugdspeler. Het ging uiteindelijk ten koste van de sportieve resultaten, maar kijk waar ze nu zijn? Vorig seizoen zijn ze zelfs boven PSV geëindigd. En nu zijn ze voor mij ook gewoon een titel kandidaat.

Dus waarom doet PSV dat dan niet? Staan ze dan financieel zo slecht voor? Dat ze de gok gaan wagen in de CL?

13 december 2012 om 12:55

Ik denk ook niet dat er iemand is die een de club een beetje volgt die zal zeggen dat PSV alles financieel op orde is. Er moeten zeker nog stappen ondernomen worden want anders begaat PSV dezelfde fout als aan het begin van deze eeuw en wordt men afhankelijk van incidentele inkomsten (transfers en CL) om financieel gezond te blijven.

Advocaat kan roepen wat hij wil maar het is Brands die de transferhuishouding op orde moet houden. Als Advocaat roept dat hij een vervanger voor Toivonen wil hebben, dan moet Brands op de rem trappen als daar geen geld voor is, of als hij daar het nut voor de lange termijn niet van inziet. Een trainer is namelijk een pasant die vooral op financiële successen gericht is terwijl een TD naar de lange termijn moet kijken. Dus ik vind het niet gek dat Advocaat het liefst 22 volwaardige A-internationals bij zijn team wil hebben en voor elke geblesseerde speler een vervanger hoopt aan te trekken. Als hij aan het einde van het jaar dan succesen behaalt, is hij de grote man. Ik ga mij dan ook pas zorgen maken als Brands gaat roepen dat PSV spelers aan wil gaan trekken en dat is volgens mij nog niet (echt) gebeurd.

Verschil tussen PSV en Feyenoord is, dat PSV nog wel geld beschikbaar heeft/had voor gerichte aankopen. Martin van Geel moet met hele beperkte middelen werken en heeft dus tegen Koeman moeten zeggen dat er niet veel mogelijk is. Dan moet je dus een gok nemen met jeugdspelers en gelukkig voor Feyenoord is dat goed uitgevallen maar dat heeft niemand vooraf kunnen inschatten. En Feyenoord haalt natuurlijk ook spelers van buitenaf (mathijssen, Immers, Singh, Vormer, Janmaat).

Als PSV die stap ook neemt, dan kan het zomaar zijn dat de sportieve prestaties enorm terugvallen en dan ben je nog veel verder van huis. Mijn bescheiden mening is dat je een zeker doorstroom van spelers moet hebben vanuit de jeugd, maar alleen als die spelers daar ook echt aan toe zijn. Het heeft weinig zin om te gaan roepen 'waarom brengt PSV Koch niet' als niemand van ons weet wat de jongen in zijn mars heeft en of hij er klaar voor is. Als je hem voor de leeuwen gooit en het gaat fout, dan ben je nog veel verder van huis want dan kun je Koch ook afschrijven. Wat dat betreft zie ik overigens wel een redelijk beleid bij PSV want Ritzmaier, Van Ooijen, Locadia en Depay maken toch regelmatig minuten bij het eerste dit seizoen.

Het verhaal EL vind ik overigens ook opgeblazen want ik vind niet dat PSV dat bewust heeft laten lopen. Ze hebben gewoon gefaald tegen AIK en toen was het der mate hopeloos dat alleen een wondertje de volgende ronde mogelijk zou maken. Dat je als Advocaat dan wat spelers spaart kan ik volkomen begrijpen.

13 december 2012 om 13:13

Dammie,

De functies van een TD en een coach snap ik wel, maar tot nu toe is Advocaat gewoon de baas, want Brands doet gewoon wat Dick wilt. Nu ook in de winter wilt Advocaat een middenvelder halen. En wat denk je wat Brands zegt? Brands durft blijkbaar geen nee te zeggen, maar geeft dus aan dat Advocaat wel een speler mag kopen mits er een speler vertrekt. Als ik een middenvelder was die bij PSV in de jeugd speelt, dan was nu mijn "broek afgezakt". Ik zou dan denken van "dag mijn kans, ik ga naar Ajax".

Het verhaal van de EL is helemaal niet opgeblazen. Ik lees dat nu zo vaak bij Psv-ers, maar wie willen jullie nou voor de gek houden?

"ik heb altijd gezegd dat de landstitel voor alles gaat", benadrukt Advocaat in De Telegraaf. "dus ook voor de Europa League. We gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen, maar niet ten koste van onze competitiekansen." Diverse spelers zullen worden gespaard voor het vijfde groepsduel." Dat zijn gewoon de exacte woorden van Advocaat. Dus wat is daar dan aan opgeblazen?

13 december 2012 om 13:32

Ik weet niet hoe de machtsverhoudingen binnen PSV zijn, maar als Brands zich laat overpoweren door Advocaat en daarmee het PSV belang laat ondersneeuwen dan is hij niet geschikt voor zijn functie en moet Sanders zo snel mogelijk afscheid van Brands nemen. Maar vooralsnog heb ik geen aanwijzingen dat dit het geval is?

Ik vind inderdaad dat het EL verhaal wordt overdreven omdat er eigenlijk niet zoveel nieuws is. De eerste wedstrijden speelde PSV gewoon op volle sterkte en werden er maar 4 punten gehaald waardoor de club in de problemen kwam. Daarna is Advocaat (nog) minder waarde gaan hechten aan de EL en zijn de prestaties (nog) minder geworden. Als PSV 'gewoon' twee keer van AIK had gewonnen, dan was men er tegen Dnjepr gewoon vol voor gegaan en was er ook in Napels geen B-team opgesteld. Nu kwamen er een aantal zaken goed uit, waardoor Advocaat nog makkelijker wat spelers met kleine pijntjes kon sparen. Alleen doet nu iedereen alsof PSV expres B-spelers het veld in had gestuurd en dat is volgens mij niet het geval, want waarom dan wel Strootman en Lens opstellen met het risico dat zij geblesseerd raken? Dat zijn voor PSV toch ook hele belangrijke spelers.

Natuurlijk is de competitie belangrijker dan de EL omdat je daarop wordt afgerekend en beloond. Kampioen worden is toch wat elke supporter van een topclub verwacht/hoopt. Dus dat trainers dan af en toe een speler rust geven zat hij in het weekend weer meespeelt, vind ik niet zo raar. Als jij weet dat een speler wellicht geen twee wedstrijden kan spelen, dan moet je keuzes maken en dan kies je voor hetgeen jij belangrijk vindt. Verschil is dat Advocaat het ook zo heeft uitgesproken en PSV sportief teleur heeft gesteld in de EL.

13 december 2012 om 09:37

Nee!
niet zomaar wat roepen zonder dat je de feiten weet
Even geleend van Dammie:
Het nettoresultaat na belasting komt uit op EUR 27,7 miljoen positief. Zonder de boekwinst op de verkoop van de gronden zou er een verlies zijn geleden van EUR 6,6 miljoen. Dat is ruim binnen de gestelde meerjarendoelstelling die voorzag in een geschat verlies van circa EUR 10 miljoen voor het onderhavige seizoen.

13 december 2012 om 09:40

die 6,6 miljoen klopt inderdaad. PSV is ook aan het saneren maar lopen nog wat achter op Ajax en Psv. Bij PSV heb ik toch het gevoel dat ze nog steeds teveel gokken op wat duurdere aankopen om zo CL binnen te halen. Wanneer ze kampioen worden is daar niks mis mee, aan de andere kant ben je wel afhankelijker van de CL dan Ajax en Feyenoord

13 december 2012 om 09:43

je bent de vrienden van feyenoord vergeten die in de afgelopen jaren 45 miljoen aan feyenoord hebben gegeven en zo de helft van de club reeds in handen hebben ? Of de beursgang van ajax waarbij een derde van de club verkocht is. Volgens mij loopt psv juist wat voor op deze clubs omdat ze nog de volledige club in eigen handen en ook nog een stadion in eigendom hebben.

13 december 2012 om 09:51

30 miljoen hebben de VvF ingebracht.

13 december 2012 om 10:29

Je vergeet de transfers van Rodriguez en Dszudszak die bijna 15 miljoen aan incidentele inkomsten brachten. Zonder de grondverkoop misschien 6,6 miljoen verlies maar wat was de hoogte van dit verlies geweest zonder de inkomsten uit de transfers van Rodriguez en Dszudszak?

13 december 2012 om 12:21

@riche

Wat wil je dan? inkomsten uit spelers verkoop niet meer mee laten tellen?
Dan maakt de volledige Eredivisie enorm veel verlies.

PSV is gewoon op de goede weg, maar ze zijn er nog niet.
Wat Peterk zegt is zeker niet waar. Ze hebben de afgelopen jaren juist het Champions League verhaal uit de begroting gehaald. Dat wil zeggen dat PSV in de toekomst geen CL nodig heeft om winst te gaan maken. PSV koopt nu juist jonge spelers die op termijn geld gaan opleveren. uiteraard is dit koffiedik kijken, maar het zijn in ieder geval spelers waar geïnvesteerd in wordt omdat er nog groei potentie in zit.

13 december 2012 om 13:48

@john diego, je hebt weinig aan een eigen stadion als je je begroting niet sluitend kan krijgen dus dan loopt PSV wel degelijk achter op Ajax en Feyenoord. Verder heeft de beursgang van Ajax absoluut zijn nadelen maar volgens mij gaat het daar niet om. Het gaat erom dat je als club je eigen broek omhoog kan houden en dat je in deze tijd rekening moet houden met het feit dat je niet ongestraft kan blijven investeren.

Verder is het niet zo dat de vrienden van Feyenoord het gat in de begroting dichten. Feyenoord mag blij zijn met deze vrienden omdat er schulden afbetaald kunnen worden. Feyenoord heeft de vrienden van Feyenoord echter helemaal niet meer nodig om de begroting rond te krijgen. Daarom heeft Feyenoord ook geplust het afgelopen boekjaar.

Daarom vind ik het beleid van Ajax en met name ook dat van Feijenoord zeer realistisch en goed. Je kan niet ontkennen dat PSV veel meer pokert en gokt op korte termijn resultaten om op die manier CL te halen. Begrijp me niet verkeerd, ook PSV is op de achtergrond bezig maar het kan nog een stuk beter

13 december 2012 om 13:53

@riche

Er is een verschil tussen wat je zegt en wat je doet. PSV wil naar de situatie dat ze niet meer afhankelijk zijn van de CL. Als je het resultaat van afgelopen jaar erbij pakt kan je dus zien dat dit nog geen realiteit is. PSV had zonder de injectie door door de verkoop van grond geen sluitende begroting: oftewel een verlies over het boekjaar. Dit betekent dus zonder CL, een negatief resultaat

Pas wanneer PSV nog meer gaat snijden aan de kostenkant kan men minimaal break even draaien bij het niet halen van CL. Je zegt het zelf al goed: in de toekomst heeft psv geen CL meer nodig maar dat is nog geen realiteit

13 december 2012 om 13:57

@riche 2: overigens had Ajax zonder CL vorig jaar ook een negatief resultaat. Volgend jaar het waarschijnlijk wel zo zijn dat Ajax geen CL meer nodig heeft om break even te draaien

13 december 2012 om 14:49

@peterk, het is niet helemaal waar wat je zegt over Feyenoord.

Feyenoord heeft nog steeds de VVF nodig om de begroting sluitend te krijgen. De VVF heeft schulden van Feyenoord overgenomen omdat met name de rentelasten over deze schulden onbetaalbaar werden. Ik geloof dat Feyenoord destijds iets van 12 rente betaalde over een bedrag van - 45 miljoen!!
Nu betalen ze hier volgens maar 4 rente over!!

Mocht de VVF zich terug trekken dan heeft Feyenoord weer een gigantische schuld waar een hoger rentepercentage over betaald moet worden. De rente kan bij leningen van -45 miljoen erg hoog oplopen. 8 extra rente op 45.000.000 = 3.600.000.

Zonder transfers heeft Feyenoord een operationele winst van 1,7 miljoen geboekt. Zonder transfers had Feyenoord dus een verlies van 1.700.000-3.600.000= -1.900.000 euro (uitgaande van 8 extra rente).

Of mijn rekensom helemaal de juiste cijfers bevat weet ik niet. Waarschijnlijk is het ook allemaal iets moeilijker dan ik hier weergeef maar het is duidelijk dat Feyenoord voorlopig nog niet op eigen benen kan staan! Al gaan we nu in een sneltreinvaart de juiste kant op!

Gelukkig betalen we ook dit seizoen geen extra rente en hebben we Vlaar en EL Ahamdi al verkocht voor zon 6 a 7 miljoen euro.
We kunnen er dus wel vanuit gaan dat we ook volgend jaar in November weer leuke cijfers voor kunnen schotelen.
Het eigen vermogen is bijna positief en we maken ieder seizoen winst waardoor we heel voorzichtig weer kunnen denken aan het terugkopen van de 'aandelen'. Of dit ook meteen de bedoeling is weet ik niet. Misschien dat Feyenoord ook eerst sportief nog wat stappen wil zetten..

We gaan het zien, het beleid is in ieder geval heel behoorlijk..

2010/2011: 59.000.000 verlies
2011/2012: 21.000.000 verlies

Noem het maar een vooruitgang... Dit kan toch nooit lang goed gaan?

13 december 2012 om 10:03

59-21=38 miljoen minder verlies..
Als we nog zo'n seizoen draaien maken de clubs dus 17 miljoen winst.
Gaat toch juist goed dan?

-59
-21
+17

13 december 2012 om 10:13

Overal hoor je berichten dat het minder gaat en dat clubs op omvallen staan. Geloof mij nou maar dat er echt geen 17 miljoen winst gemaakt gaat worden.

Je kan het ook anders zien:
59 + 21 / 2 = 40 miljoen verlies per seizoen...

Noem het maar een vooruitgang... Dit kan toch nooit lang goed gaan?

13 december 2012 om 10:28

Als je het gemiddelde gaat berekenen kijk je toch niet naar voor- of achteruitgang?

13 december 2012 om 11:08

Het gaat mij erom dat het wellicht een heel vertekend beeld geeft en dat 'minder verlies' nog steeds verlies is. Het probleem is duidelijk en ik denk niet dat 'de eredivisie' het op korte termijn recht gaat trekken.

Tuurlijk zijn er uitzonderingen maar kijk eens naar Vitesse, Nac, Willem II, VVV etc. Dat zijn clubs die op korte termijn geen (grote) winst zullen maken en eerder nog harder achter de feiten aan zullen lopen.

In de JL staan Agovv en misschien ook wel Veendam, Emmen en Fortuna op omvallen. Ik denk dat deze tendens in de Eredivisie ook zal plaats vinden.

13 december 2012 om 11:29

Klopt maar ik denk dat clubs zich er steeds beter van bewust worden dat er dingen moeten veranderen. Feyenoord en Ajax zijn hier al een tijdje mee bezig en zie het resultaat.. Feyenoord zou zelfs zonder transfers winst maken! En dan hebben ze europees nog amper iets verdiend.
Ook bij andere clubs gaat dit steeds meer leven.. Ik denk dat we best de goede kant op gaan al zullen er inderdaad clubs zijn die niet gaan overleven op deze manier..

13 december 2012 om 10:32

Je kan het noemen hoe het wil, maar dat het financieel een vooruitgang is, is een feit..

13 december 2012 om 10:57

Het is niet zo heel moeilijk hoor @l_aigle het feit dat ze hun verlies hebben teruggedrongen betekend dat ze winst hebben gemaakt, nog even dit beleid volhouden en ze zijn schuldvrij!

13 december 2012 om 11:09

Verlies terugdringen is nog steeds verlies draaien.

'ik kom elke maand 1000 euro tekort maar vanaf januari is dat 800 euro tekort'
Dat is geen winst maken...

13 december 2012 om 11:33

Als jij een verlies hebt van 1000 euro, en maand erna is dat nog maar 800 euro, heb je 200 euro winst gemaakt.. als je namelijk 200 euro verlies had gemaakt had je 1200 euro schuld

Edit: dit betekend dus dat ze (mits ze dit beleid aanhouden) geleidelijk weer positieve cijfers gaan draaien en daar gaat het om!

13 december 2012 om 12:55

@nijmegen_1: je maakt dan geen winst. Winst is de toename van het eigen vermogen. Als je in maand 1 een verlies hebt van 1000 euro, en in maand 2 een verlies van 800, maak je geen winst, je maakt alleen minder verlies. Je eigen vermogen daalt toch met 1800 euro.

13 december 2012 om 09:33

Ik zou zeggen lees het jaarverslag even rustig door want je conclusie klopt niet en kennelijk heb je je ook nooit echt verdiept in de reden van de transactie met de gemeente?

Uit het jaarverslag:
Het nettoresultaat na belasting komt uit op EUR 27,7 miljoen positief. Zonder de boekwinst op de verkoop van de gronden zou er een verlies zijn geleden van EUR 6,6 miljoen. Dat is ruim binnen de gestelde meerjarendoelstelling die voorzag in een geschat verlies van circa EUR 10 miljoen voor het onderhavige seizoen.

13 december 2012 om 10:30

Ook voor jou:

Je vergeet de transfers van Rodriguez en Dszudszak die bijna 15 miljoen aan incidentele inkomsten brachten. Zonder de grondverkoop misschien 6,6 miljoen verlies maar wat was de hoogte van dit verlies geweest zonder de inkomsten uit de transfers van Rodriguez en Dszudszak?

13 december 2012 om 10:46

Tegenover die incidentele inkomsten staan incidentele uitgaven voor de aankoop van spelers. Als zij niet vertrokken waren, waren er minder spelers aangetrokken..

13 december 2012 om 10:49

@riche
Zo werkt het natuurlijk niet want zonder die transfers waren er waarschijnlijk ook andere/minder investeringen gedaan. Mertens was bijvoorbeeld nooit gekocht als Dszudszak niet verkocht was. Bovendien kun je die vraag op elke club afschieten.

13 december 2012 om 10:55

Daar heb je een punt maar feit is dat het incidentele inkomsten zijn die wel van invloed waren op het resultaat. Vooralsnog werkt PSV niet met een sluitende begroting, het geld uit de Fox-deal kwam dan ook als geroepen.

13 december 2012 om 10:59

Op incidentele inkomsten en uitgaven wordt niet begroot dus ik weet niet waarom je daar nu over begint? Verder komt het geld van FOX voor iedereen als geroepen maar is dat niets wat met afgelopen boekjaar te maken heeft

13 december 2012 om 11:12

We hebben het hier ook niet over een begroting maar over een jaarverslag, incidentele inkomsten (en uitgaven) maken wel degelijk deel uit van een jaarverslag en dus het resultaat.

13 december 2012 om 11:27

Uhm wie begint er hier over een sluitende begroting? Ikke niet....

Indidentele inkomsten zijn zeker van invloed op het resultaat maar wat jij nu doet is incidentele inkomsten uit het resultaat halen om je verhaal kracht bij te zetten maar incidentele uitgaven wel meenemen? Dat is een beetje een vreemde redenatie. Transfers zijn inherent aan het voetbal en hebben invloed op het resultaat; de ene transfer beïnvloedt echter de andere transfer omdat een verkochte speler de komst van een andere speler weer mogelijk maakt.

13 december 2012 om 11:31

Wie begint er nou over incidentele inkomsten, jij toch? Ik vul je relaas alleen maar aan.

Hoe dan ook, ik denk dat we het ondanks de misverstanden wel redelijk met elkaar eens zijn, hoewel ik die zogenaamde gronddeal nog altijd verwerpelijk vind.

13 december 2012 om 11:38

Ik ben niet over incidentele inkomsten begonnen; jij kwam ineens met transfers op de kroppen en Ajax4lifeb begon over de gemeentedeal.

13 december 2012 om 12:57

Dat betekent dus dat PSV een winst op de grondverkoop van 34,3 miljoen heeft gemaakt. Als ik het goed heb stond de waarde van de grond op 14,1 miljoen en hebben ze het verkocht voor 48,4 miljoen.

13 december 2012 om 11:30

Als Psv dit geld niet zou krijgen dan was er ook minder besteed aan aankopen lijkt mij.
Dus het is een beetje koffiedik kijken, dat de resultaten nog minder zouden zijn is wel 1 ding wat zeker is.

lekker tendentieus stukje weer. Puur juridisch gezien snap ik het ook niet. PSV had toch die grond in het vermogen? ZIj hebben die grond aan de gemeente verkocht en zelf een erfpachtrecht voorbehouden bij die transactie? Met andere woorden, er is hier toch helemaal geen sprake van steun? Eerst had PSV een stuk grond, dat hebben ze omgezet in liquide middelen.

Ik zie het probleem niet.

13 december 2012 om 09:38

Foebele, dit is zo'n oude discussie. Direct is het geen steun nee. Aan de andere kant hebben gemeentes het in deze crisis zwaar. Ze bezuingigen, en dan is het moeilijk uit te leggen dat een gemeente zo'n forse investering doet in iets wat pas op de lange termijn wat geld oplevert. Die miljoenen had de gemeente bijvoorbeeld ook kunnen investeren waar de gemiddelde eindhovenaar wat aan heeft.

13 december 2012 om 09:46

dat is nu het mooie aan democratie. De gemeenteraad wordt gekozen door de inwoners van eindhoven en deze hebben gekozen om de grond van psv over te nemen. dus de gemiddelde eindhovenaar heeft gekozen voor deze transactie. De bezuinigingen doen hier niet ter zake aangezien deze transactie de gemeente op lange termijn alleen maar geld gaat opleveren.

13 december 2012 om 09:46

Aan de ene kant heb je gelijk, maar vergeet niet hoe belangrijk PSV voor Eindhoven is. In het buitenland heeft iedereen het over PSV Eindhoven. Zeker sinds Philips naar Amsterdam is vertrokken, blijft er weinig over. De stad moet ook uitstraling hebben. Bovendien is de lange termijn ook in crisistijd belangrijk en daarom is het ook voor de gemeente een prima deal.

13 december 2012 om 10:02

@peterk
Ik denk dat je dit ook niet als steun mag zien.
De gemeente Eindhoven heeft bij een derde partij (ik dacht een Duitse instantie) geld geleend om de grond te kopen. De rente die de gemeente hiervoor betaald is lager als de rente die zij ontvangt van Psv. Dit levert de gemeente jaarlijks EUR 300.000 op.

Is een win/win situatie.

Enige nadeel is dat de leencapaciteit van de gemeente Eindhoven afgenomen is.

13 december 2012 om 10:31

...en dat de gemeente Eindhoven 48 miljoen moet aflossen, daar heb je in je rekensommetje ook geen rekening mee gehouden...

13 december 2012 om 10:39

@riche

Dit vindt ik echt een zeer intelligente reactie. We hebben het hier toch over een lening? Weet je wel, zo'n deal waarbij je geld leent, rente ontvangt en het geleende geld ook terug krijgt.

Dus PSV de gemeente rente + aflossing betaald en de gemeente rente + aflossing betaald aan derde partij. En per saldo gemeente EUR 300.000 minder aan aflossing + rente betaad als Psv

Denk dat Jip en Janneke het nu ook begrijpen.

13 december 2012 om 10:50

Klopt, je hebt helemaal gelijk dat het een oude discussie is, die opgerakeld wordt door Voetbalzone. Mijn punt is vooral dat ik het verschil niet zo zie tussen een speler die verkocht wordt met een mooie winst en een stuk grond dat verkocht wordt. Je kan je afvragen of het een goede investering is van de gemeente, hoewel dat het op de langere termijn waarschijnlijk wel zal zijn. Maar dan moet je bij de gemeente zijn. Als Suarez was geflopt bij Liverpool, terwijl je er net een mooi bedrag voor hebt gekregen hoor je er ook niemand over, dan heeft Ajax ook een goede deal gesloten.
Zelfde geldt hier voor Psv, de toekomst moet uitwijzen of de gemeente een goede deal heeft gesloten met de grondtransactie. En misschien heeft het aspect dat PSV belangrijk is voor de stad ook wel meegespeeld, maarja so what?

13 december 2012 om 10:58

@sfjm

Ik begrijp je reactie niet helemaal wil je mij nou corrigeren of ben je het met mij eens?

De gemeente betaalt jaarlijks 2,1 miljoen aan rente, PSV betaalt 2,4 miljoen aan pacht, het verschil is inderdaad 3 ton maar met aflossing is geen rekening gehouden vandaar mijn opmerking.

Wanneer de gemeente de 3 ton gebruikt om de lening af te lossen hebben ze (er van uitgaande dat de rente niet stijgt) 160 jaar nodig om de lening die ze zijn aangegaan af te lossen.

13 december 2012 om 11:12

De gemeente Einhoven heeft het geld ook geleend en weer uitgeleend aan Psv. Dus de mensen uit Eindhoven hebben helemaal niets betaald voor die lening, gezien het geleend geld is. De gemeente heeft een investering gedaan van geleend geld, het levert de Gemeente juist meer geld op dan het heeft geinvesteerd. Daarnaast was PSV de enige club in de eredivisie die het eigen grond bezit.

13 december 2012 om 11:36

Ja en nee, leningen kosten geld. Het levert de gemeente niet meer geld op aangezien er geen rekening is gehouden met de aflossing in jullie rekensommetjes en de grond voor een prijs die hoger is dan de marktwaarde is aangeschaft. Jullie rekenwonders houden alleen rekening met de rentekosten terwijl leningen ook afgelost moeten worden, daarom zijn het ook leningen en geen giften.

Het zou de gemeente op termijn geld kunnen opleveren door de grond te ontwikkelen en te verkopen maar aangezien er nog een stadion op deze grond staat is dit geen optie, daarnaast lopen de schattingen over de kosten van deze ontwikkeling zover uiteen dat deze deal wel eens een enorme schadepost zou kunnen opleveren voor de gemeente Eindhoven.

Kunnen jullie trouwens eens stoppen met die onzin dat PSV de enige club is in de eredivisie die grond bezat (niet bezit)?

13 december 2012 om 11:50

Ik ben het normaal niet snel eens met Riche, maar ik moet hem in deze wel gelijk geven. De aflossing wordt hier geen rekening mee gehouden. De rente maakt de gemeente inderdaad 3 ton winst op per jaar, maar over de hele looptijd is hier niet de hele grond mee betaald (bij lange aan niet zelfs) en maakt de gemeente Eindhoven hier dus 'verlies' op.

Echter ziet de gemeente het wel als een investering en is de grond straks wel in hun bezit en zodra PSV daar weg gaat (wat op den duur ongetwijfeld gaat gebeuren), dan heeft de gemeente een mooi stuk grond midden in het centrum in haar bezit en dan zou het een goede investering geweest kunnen zijn, alhoewel daar nu dus nog niets over valt te zeggen.

Ten slotte moet je wel even opletten met wat je zegt Riche, want het geld had niet uitgegeven kunnen worden 'aan de burger van Eindhoven', want zonder de gronddeal was het geld ook niet geleend van de bank en was er dus ook geen geld uitgegeven, maar ik snap je punt.

13 december 2012 om 09:45

Precies en dit is iets wat veel mensen niet willen begrijpen. WIJ Hebben Nooit Staatssteun Gehad!!!!

13 december 2012 om 09:51

nee, de gemeente heeft nu een stuk grond waar het geen reet aan heeft, terwijl psv voor 40 mil kon investeren.

Das geen steun, nee, dat is een ontzettend domme actie van de gemeente en kost de burger geld.

13 december 2012 om 10:03

Noem het wat je wilt, lening of geen lening. Feit is dat de gemeente Eindhoven PSV financieel uit de brand heeft geholpen door tientallen miljoenen aan gemeenschapsgeld in de club te steken (ze krijgen het geld terug, maar wel pas over 40 jaar), in tijden dat er te weinig geld is voor sociale projecten, uitkeringen worden gekort en allerlei subsidies worden ingetrokken. Gelukkig heeft PSV dat gemeenschapsgeld goed besteed...

13 december 2012 om 10:27

PSV had volgensmij als een van de enige een stadion in eigen bezit. Dan is het toch Psv's goed recht om die stadion grond te verkopen. Als je een huis gekocht hebt en het verkocht hebt dan mag je met dat geld toch ook kijken of je een goedkoper huis koopt en de rest van het geld te besteden in iets anders. Ajax betaalt volgens mij ook ieder jaar aan de gemeente een bepaald bedrag om in het stadion te voetballen. Nou dat doet PSV nu ook. Geen probleem toch?

13 december 2012 om 10:32

PSV is niet de enige club met een stadion, daarnaast heeft PSV niet het stadion of het trainingscomplex verkocht maar de grond onder het stadion en het trainingscomplex.

Probeer jij maar eens de grond onder je huis te verkopen, benieuwd of het lukt.

13 december 2012 om 11:18

@kdebruyne
De gemeente Eindhoven heeft het geld geleend door een goedkope lening af te sluiten, dus ik snap niet waar jij die gemeenschapgeld vandaan tovert. Het levert de gemeente eindhoven meer op dan het daadwerkelijk heeft gekost. Verdiep je eerst in de situatie, voordat je klakkeloos onzin loopt te verkondigen.

13 december 2012 om 16:24

@flipa

Lees post #162 eens, het levert de gemeente Eindhoven helemaal niet meer op dan het kost, het kost meer dan het oplevert aangezien geen van jullie rekening houdt met het feit dat een lening moet worden afgelost.

13 december 2012 om 09:45

Dat is er ook helemaal niet, maar doordat Brands net na de uitkomst in de gemeenteraad riep dat Strootman en Mertens gekocht waren, is er een heel verkeerd beeld ontstaan. Alsof het steun was van de gemeente. Als je echter naar de cijfers kijkt is hier geen sprake van. Sterker nog: over de periode van 40 jaar betaalt PSV meer geld aan de gemeente aan erfpecht dan ze er vorig jaar voor ontvangen hebben. Zeker geen steun dus.

13 december 2012 om 09:52

nee het is geen donatie, maar daarom zou het nog wel steun kunnen zijn

13 december 2012 om 09:49

Het zou de facto nog altijd staatssteun kunnen zijn hoor, hangt alles af van hoeveel die grond daadwerkelijk waard is en laat dat nou heel moeilijk te bepalen zijn. Grond met daarop een langlopend erfpacht is over het algemeen niet zoveel waard. Lijkt me ook sterk dat een andere partij er de komende 20 jaar interesse in zou hebben. Feit is wel, dat deze deal tot stand is gekomen omdat PSV steun nodig had, niet omdat het voor de gemeente nou zo aantrekkelijk was.

13 december 2012 om 10:37

Wellicht dat je er de cijfers op kan leggen.. PSV heeft een dikke boekwinst kunnen maken door de verkoop.. Hetgeen wil zeggen dat de gemeente flink meer heeft betaald voor de grond, dan dat deze grond volgens PSV en haar accountant waard was.. Dus dit is gewoon een verkapte schenking..

13 december 2012 om 10:53

Tim, het is heel gebruikelijk dat bepaalde vermogensbestanddelen niet voor de waarde in het economische verkeer op de balans staan. Dit zegt niet zo veel.

13 december 2012 om 11:11

Weleens gehoord van Fair-value? In mijn omgeving wordt simpelweg toegepast.

Misschien niet overal, maar als we even logisch nadenken dan weten we toch alletwee dat die grond van een paar hectare geen 43 miljoen euro waard is?

13 december 2012 om 11:59

Ik denk op zich wel dat PSV voor fair value gewaardeerd had (aankoopwaarde zal het sowieso niet geweest zijn, daar ze het stadion en de grond volgens mij voor een euro gekocht hebben ooit), maar ik betwijfel of ze toen de grond ook al van het stadion hadden gescheiden. Aangezien het stadion waarschijnlijk nog wel op de balans staat, zullen ze die twee hebben gesplitst. Dat zou de hoge boekwinst kunnen verklaren. Juridisch gezien twijfelachtig, want de gemeente zal na 40 jaar automatisch toch eigenaar van het stadion worden.

13 december 2012 om 12:08

@tim101

niet zomaar wat gaan roeptoeteren met een leuke term die je wel eens bent tegengekomen zonder dat je je in de zaak verdiept hebt.

De grond is getaxeerd door liefst 4 onafhankelijke grondmakelaars. Twee in opdracht van de Gemeente, een in opdracht van de Deutsche Bank en een in opdracht van Psv.
De vier taxaties kwamen nagenoeg overeen.

13 december 2012 om 13:18

@ Afcaxx

Nee, de gemeente heeft de grond gekocht niet het stadion. De opstallen die op de grond staan (stadion en trainingscomplex) blijven gewoon eigendom van Psv.
Na 40 jaar (einde deal) zullen de 2 partijen wederom om tafel moeten gaan zitten.
* Of er wordt gekozen voor doorzetting van de bestaande deal (verlenging).
* Of PSV koopt de grond terug, moet de gemeente wel meewerken
* Gemeente koopt alsnog de opstallen op, en heeft de handen vrij om te doen met de gronden wat ze wil.

Maar de opstallen zullen nooit automatisch eigendom worden van de gemeente.

13 december 2012 om 13:25

Ik roeptoeter niets, over zomaar een term, het is een term die ik dagelijks gebruiken moet op mijn werk..
Ik heb me inderdaad niet in de zaak verdiept, maar als je een boekwinst maakt op de verkoop van een goed, en dan vooral zo'n grote boekwinst zijn er 2 mogelijkheden.. Of de grond stond niet tegen de juiste waarde gewaardeerd, of er is teveel betaald.. Maar bedankt voor je informatie, dan stond de stond de grond dus niet juist gewaardeerd op de balans..

Bony en van ginkel verkopen en je boekt een positief saldo of je draait quite

Vitesse draait over twee jaar bijna 38 miljoen verlies. Dat bevestigt mijn vermoeden: er zal wel iets meer achter steken dan louter goedheid en altruïsme van Jordania, maar in Arnhem geloven ze zijn uitspraken kritiekloos. Het is denk ik bedoeld om talenten en b- keus te verpatsen. Of zwart geld wit te wassen. Het zou mooi zijn als van Duren en Knipping van de VI hier eens in duiken. De toeschouwers aantallen blijven, vermoed ik, zo laag omdat mensen niet geassocieerd willen worden met een rijke patser die met geld strooit. Nederlanders zijn daar te calvinistisch voor.

13 december 2012 om 12:28

Waarom bevestigt het jouw vermoeden? Jij had namelijk andere cijfers verwacht?

22,7 miljoen verlies. Geen wonder dat Vitesse dan zo presteert, betalen natuurlijk veel te veel aan salarissen.

13 december 2012 om 09:47

dat was toch al duidelijk toen reis naar vitesse ging, en nu ook janssen zonder morren ajax voor vitesse inruilde begrijp je dat daar niet op een miljoen meer of minder wordt gekeken.

13 december 2012 om 10:17

Janssen heeft jij salaris ingeleverd om bij Vitesse te kunnen voetballen. Verdiende dus bij Ajax meer dan bij Vitesse.

Reis heeft ongeveer hetzelfde salaris bij Vitesse, als dat PSV hem aangeboden had. Het verschil in aanbieding zit m vooral in het feit dat Vitesse Reis zijn persoonlijke fysio erbij heeft genomen en PSV wilde dat niet.

Neemt niet weg dat Vitesse gewoon mega veel salaris betaald aan zijn spelers. Maar dit is gewoon normaal, voor de kwaliteit spelers wat ze op het veld hebben staan.

@peterk, De gemeente heeft dit bedrag niet in 1x zelf overgemaakt. Gemeente kunnen tegen veel gunstigere tarieven een lening krijgen dan bedrijven. Gemeente heeft dus geld geleend, dit aan PSV overgemaakt. PSV betaald nu erfpacht, 2,2 miljoen per jaar, terwijl de Gemeente 2 miljoen per jaar terugbetaald voor de lening. Gemeente maakt dus 200k per jaar winst op deze constructie. In deze crisistijd is dat zeer gunstig en heeft men meer geld te investeren.

13 december 2012 om 09:52

Er is ook nog zoiets als aflossing en het risico van waardeverlies van de grond. Nog maar afwachten dus, of deze transactie winstgevend is.

Vitesse loopt wel een aardig risico trouwens. Garant staan voor schulden, maar met wat als onderpand, zoveel vermogen had die Jordania toch niet ?

13 december 2012 om 09:54

Volgens mij hadden ze 60 miljoen beschikbaar. Daarvan is nu al 35 miljoen verdamt, dus het gaat hard.

13 december 2012 om 10:35

35 miljoen verdampt, hoe kom je daarbij?

Het trainingscomplex is duurder geworden dan verwacht. De kosten komen op ongeveer 15 miljoen euro. Reken dan nog eens de investeringen in Bony, Ibarra, Pederson, Aksjentijvic, Janssen en Vd. Heijden op. De selectie is vele malen sterker dan afgelopen jaren en de selectie is daarbij ook veel meer waard. Ook de transfervrije spelers, met een hoog salaris, zoals Havenaar en Reis, zijn nu ook eigendom van de club. Ik vind niet dat je van verdampen kan spreken.

13 december 2012 om 12:38

Overigens is het onzin dat er een vast limiet zit aan het budget van Vitesse. Die 60 miljoen is ooit een keer door Derksen geroepen. Volgens diezelfde Derksen zou Gazprom twee maanden geleden al hoofdsponsor geworden zijn.

Wat een positiviteit hier, We vergeten even de feiten, Ajax heeft 9 miljoen winst gemaakt, het seizoen 2011/2012 hebben ze meer dan 10 miljoen aan transferinkomsten ontvangen. Mits deze transfers dus niet waren doorgegaan had Ajax verlies geleden. Dus in combinatie met CL inkomsten, televisiegelden, toegangskaarten voor de CL, kampioen worden, heeft Ajax alleen maar winst gemaatk door de verkoop van spelers.

We zullen het zien de komende jaren, het salarisplafond is wel drastisch omlaag, maar ik stoor me echt wel aan het feit dat Ajax sinds 2 jaar een braaf jongetje probeert te zijn, en meteen is het hosanna bij de supporters, Ajax is een voorbeeld, bij positieve zaken dient de naam Ajax altijd te vallen omdat Ajax zijn zaken goed voor elkaar heeft. En daarbij vergeten we dat Ajax jaren puinhopen heeft gehad op financieel gebied, aangezien ze de laatste 10 jaar 250 miljoen aan transferinkomsten ontvangen hebben. Maar omdat Ajax zich nu opeens financieel gedraagt is het een voorbeeld.

13 december 2012 om 10:00

Je hebt wel gelijk, maar bij Ajax gaat het wel degelijk de goede kant op op dit moment. Ze laten zich niet verleiden om nog een extra miljoen neer te leggen omdat ze een speler graag willen hebben (narsingh) en betalen geen belachelijke salarissen meer uit. Dat is ook voor het eerst in jaren, dat is waar, maar toch, het is een belangrijke en nodige stap.

13 december 2012 om 10:04

Hoe Ajax nu bezig is vind ik zelf ook wel een voorbeeld, maar er moet niet gedaan worden alsof Ajax nu het grote voorbeeld is. We moeten de uitwerking nog maar eens zien de komende jaren. Maar hoe zij zich financieel opstellen vind ik gewoon erg goed. Als meerdere clubs dat eens deden in de eredivisie zouden de salarissen misschien ook eens wat omlaag gaan. Dat Ajax financieel goed bezig is nu zal ik daarom ook nooit ontkennen en alleen maar toejuichen.

Het enige wat ik jammer vind is dat ik liever Nederlandse talenten zie rondlopen bij Ajax dan een legertje Denen. Ik zie liever Nederland in de toekomst op een Ek/wk goed presteren dan een Denemarken omdat hun talenten opeens doorbreken bij Ajax :-) En laten we eerlijk zijn, een Nederlander bij een buitenlandse topclub is altijd interessanter dan een Deen met Ajax verleden bij een buitenlandse topclub

13 december 2012 om 10:12

Dat is jouw mening. Ik vind de Deense talenten erg goed en bovendien zijn het allemaal bescheiden jongens. Ik ben niet zo chauvinistisch dat het perse Nederlanders moeten zijn. Dat er bij Ajax jonge onbevangen talenten spelen vind ik wel een must.

13 december 2012 om 10:20

Dat Ajax de goede weg in is geslagen dat is zeker. Maar dat extra miljoentje voor Narsingh wilde ze wel degelijk betalen. Zo hebben ze op het laatste moment minstens net zoveel geboden en volgens verschillende berichten zelfs net wat meer.

Dat dit echter te laat was is jammer voor Ajax. Want als ze dat bedrag eerder hadden geboden was Narsingh gewoon naar Ajax gegaan. Maar doordat dit niet is gebeurd krijgen jongens als Fisher en Andersen een kans. Dit zijn jongens met toekomst en is mooi om te zien dat deze nu kansen krijgen. Jammer dat dit bij PSV nog niet genoeg gebeurd met Depay en Locadia die mijn inziens ook enorm veel potentie hebben.

13 december 2012 om 10:37

Wellicht dat de visie wat vertroebeld wordt door clubvoorkeur. Enige redelijkheid is hier op dit forum heel ver te zoeken, zodra het over ajax gaat is het hosanna, 8 denen in de selectie maakt niet uit want het is toch allemaal eigen jeugd. Een normaal persoon zou dit ook niet uitmaken, maar al die slappe excuses die hier de hele dag verzonnen worden om psv belachelijk te maken zetten dit soort opmerkingen toch in een wat ander daglicht.

13 december 2012 om 10:57

Natuurlijk wordt de visie vertroebeld door clubvoorkeur. Maar dat neemt niet weg dat Ajax een nieuwe weg is ingeslagen en dat PSV op het moment vergelijkbaar beleid er op nahoudt als Ajax een aantal jaar geleden. Zo is de visie op Ajax ook vertroebeld natuurlijk. Ajax heeft op dit moment nog transferinkomsten nodig om geen verlies te draaien, maar dat heeft ook veel te maken met afschrijvingen op spelers. Zo moest er nog flink worden afgeschreven op Suljemani, Janssen en Cvitanich. Er gaat ook tijd overheen voor het salarishuis inkrimpt, etc. PSV doet het tegenovergestelde als Ajax doet. Zij halen dure spelers, waar ze nog jaren op zullen moeten afschrijven.

13 december 2012 om 10:09

We kijken naar de huidige feiten en zijn daarom positief!

Je redenatie is zo slecht, dat ik net zoveel zou moeten typen als jij om alles te weerleggen en daar pas ik voor.

Fijne dag nog!

13 december 2012 om 11:06

Ach dit kan ik voor eens en altijd dekselen zoals we in Limburg altijd zo mooi zeggen.

Zodra er over positief over Ajax gesproken dient te worden, dan worden kampioenschappen van twintig jaar geleden erbij gehaald, sportieve prestaties die velen hier nog niet eens meegemaakt hebben daar word je mee om de oren gegooid.

Zodra er enige negativiteit vermeld kan worden moeten we alleen kijken naar de huidige feiten mbt. de financiën in het geval van Ajax. En mogen we het niet hebben over het verleden. Dan telt alleen de huidige situatie.

Moet toch vermoeiend zijn als Ajax supporter om zo'n plank dagelijks mee te dragen voor je hoofd.

13 december 2012 om 10:10

Je cijfers kloppen niet maar los daarvan. Als een club elk jaar een klein verlies zou leiden maar weet dat het altijd wel spelers weet te verkopen voor een tiental miljoen per jaar en daardoor winst draait. Al zou dat een paar jaar niet lukken. Ajax is gewoon een goede weg ingeslagen en zijn er nog helemaal niet met uitgaven maar doen het nu al prima door de miljoenen die elk jaar binnenkomen voor de goede spelers die ze rond hebben lopen.

Ik ben blij dat de meeste eredivisie clubs nu eindelijk een goed beleid voeren. Echt is het triest dat clubs als PSV en Vitesse zo dom omspringen met financiën. Als Jordania vertrekt bij Vitesse zitten ze met een extreme schuld, nog erger dan het eerst was, dit is erg gevaarlijk. Bij PSV toont het nog maar weer eens aan hoe belachelijk die steun van de gemeente was, het beleid is er niet door veranderd.

13 december 2012 om 10:05

Zou je mij en alle andere lezers even toe willen lichten op basis waarvan je concludeert dat PSV dom omspringt met geld? Ik ben vooral benieuwd hoe je de genomen acties (ik zal je even helpen, herfinanciering van leningen, bezuinigingen/reorganisatie) hieraan linkt. Voor het gemak ook maar even een link naar de website van de club waar je even rustig het jaarverslag in kan zien: http://www.psv.nl/web/show/id=51413

Succes!

13 december 2012 om 10:16

PSV heeft opnieuw korte termijn beleid gehanteerd. Een goed bedrijf had de inkomsten uit transfers gebruikt om de financiële situatie te herstellen en niet om opnieuw te investeren in 35 miljoen aan spelers.

Want zonder die grondtransactie had PSV transferinkomsten moeten gebruiken om orde op zaken te stellen, en hadden ze geen spelers kunnen kopen.

13 december 2012 om 10:30

Korte termijn beleid rijmt niet met het aflossen van leningen. Zonder die grondtransactie was het waarschijnlijk niet gelukt om leningen te herfinancieren aangezien de club een negatief eigen vermogen had.

Daarnaast is het niet zo dat het geld van de grondtransactie rechtstreeks in spelers is geïnvesteerd. Er zijn inderdaad investeringen gedaan, maar aangezien het sportieve resultaat voorop staat bij een voetbalclub, vind ik dat geen vreemde actie.

Weer even wat gekopieerd ter onderbouwing:
Op 12 juli 2011 heeft PSV de gronden onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang verkocht aan de gemeente Eindhoven voor een bedrag van EUR 48,4 miljoen. Hierbij behoudt PSV het recht van erfpacht op beide gronden. Naast bovenstaande transactie heeft Psv in juli 2011 met diverse partijen leningovereenkomsten gesloten voor een totaalbedrag van EUR 38,0 miljoen. Van dit totale bedrag heeft EUR 18,0 miljoen betrekking op achtergestelde leningen. De overeengekomen rentepercentages variëren van 0 tot 5 procent. Met bovengenoemde ontvangen liquiditeiten van in totaal EUR 86,4 miljoen heeft PSV vervolgens bestaande leningen en financiële instrumenten afgelost voor een
totaalbedrag van EUR 55,0 miljoen.

13 december 2012 om 10:35

Leuke rekensommetjes, ik ga alles niet proberen te weerleggen maar ik vraag me werkelijk af hoe jij kunt stellen dat PSV verstandig met haar geld is omgegaan. Wanneer de gemeenteraad had tegengestemd was PSV op een faillissement afgestevend en dan durf jij dan te stellen dat PSV verstandig met haar geld om gaat?

Daarnaast mag je de vraag eens beantwoorden van welk geld de gemeente Eindhoven 48 miljoen moet aflossen, de pachtsom die PSV betaalt dekt net de rente.

13 december 2012 om 10:37

@dammie
Wat dom is? In tijden dat het erg slecht gaat met de economie en dus ook met de voetbalclubs een beleid (meerjarenplan) opstellen waarvan je een 10 miljoen verlies accepteert. Je kan namelijk nooit de garantie krijgen dat PSV het over 3/4 jaar een stuk beter gaat doen.

13 december 2012 om 10:39

@riche
Ik stel niet dat PSV verstandig met geld om is gegaan want inderdaad; het is niet voor niets in financiële problemen gekomen. Wat ik echter raar vind, is dat mensen hier zomaar gaan roepen dat er nu weer dom om gegaan wordt met geld en dat het beleid hetzelfde is gebleven.

Hoeveel geld de Gemeente moet aflossen voor de lening weet ik niet en maakt ook niets uit in deze discussie.

Edit:
@genieterr
Dat is een bewuste keuze en als je kijkt waar PSV vandaan komt dan is er een aardige stap gemaakt. Ik kan niet in de keuken kijken van de club en ken ook het meerjarenplan niet dus ik kans vertellen over de aannames en de verdere plannen. Maar er is winst gemaakt dus de 10mln en (in veel mindere mate) de 6,6 mln doen niet ter zaken.

13 december 2012 om 10:42

in het beleidsplan is juist alles er op gericht dat het de komende jaren financieel steeds beter gaat. Verwachten dat je in 1 jaar van 15 miljoen verlies naar 15 miljoen winst kan gaan, is eigenlijk juist heel erg dom, of nee, dat duidt meer op het verliezen van alle objectiviteit omdat je toevallig fan van een andere club bent.

13 december 2012 om 10:45

In de jaarrekening staat alleen de feiten, dus hoe het gegaan is.. Er worden geen alternatieven geschetst.. Er wordt in de jaarrekening dus ook mooi niet verteld of het gezond beleid is.. Dat is voor een ieder zelf te beoordelen.. Aangezien iedereen de informatie anders interpreteerd zullen er dus verschillende meningen ontstaan over of PSV goed gehandeld heeft... Mij lijkt het van niet..
Ik ga er vanavond wel eens even naar kijken, lijkt me wel interessant...

De clubs doen het dus nog helemaal niet geweldig, er zijn hier en daar positieve uitschieters. Maar het betekent dat het gros wederom rode cijfers heeft genoteerd.

Vitesse draait 22,7 miljoen verlies. Vorig jaar 15 miljoen. Hier staat dat jordania garant staat. Echter doet hij agio storting. Vorig jaar heeft hij 20 miljoen getort en daardoor heeft vitesse een eigen vermogen van 5 miljoen.
Ook nu zal hij dit door een strorting bijvullen dus er ontstaan geen schulden. Fair play geeft nog genoeg tijd want de eerste jaar mag dit nog voor maximaal 45 miljoen en wordt langzaam afgebouwd.

Oftwel Vitesse is schulden vrij en is volledig betaald door merab . Wat is nu beter geld van de gemeente of van iemand privé.

Vitesse heeft tenslotte al genoeg hulpmgehad van de gemeente.

13 december 2012 om 10:44

Haha, zo kan ik het ook wel draaien.

13 december 2012 om 11:19

Hoe bedoel je draaien ?

13 december 2012 om 12:31

Toch zegt hij het hier - tot nu toe als enige - wél goed. Ik lees namelijk overal dat Jordania garant staat voor Vitesse, wat erop neer zou komen dat Vitesse tientallen miljoenen leent bij Jordania of een bank en dus navenante schulden zou opbouwen. Dat is onzin. Het enige probleem dat Vitesse zou hebben als Jordania er vandaag mee kapt (en dat is juridisch niet mogelijk) is dat er sprake is van een te dure huishouding.

Zo zie je maar weer dat deze cijfers weinig zeggen.
Volgens mij is alleen Feyenoord zo goed bezig.(structureel)
PSV constructie gemeente, Ajax spelersverkopen en CL, met andere woorden incidenteel.
Vitesse 22 miljoen negatief heeft nadere uitleg nodig om een oordeel te vellen

Vraag blijft wel hoeveel ploegen staan op omvallen (roda jc, Nac,agovv??, wie volgt)

13 december 2012 om 10:48

Deels met je eens..
Je kunt de spelersverkopen bij Ajax eerder structureel dan incidenteel noemen.. Dit er gemiddeld jaarlijks zomaar 10 miljoen binnenkomt, en ik denk dat dat gemiddelde nog wel wat hoger ligt zelfs..

13 december 2012 om 11:57

FC Twente is al jaren goed bezig want die maken al 7 jaar achter elkaar winst hoor. Verder zijn er meer goed clubs bezig hoor. Ik heb bijv. veel respect voor Heracles. Die doen het met bescheiden middelen ook prima.

Ik zie Vitesse nog wel failliet gaan. Het zal echt een 'stunt' zijn als Jordania weg gaat. Dan klapt Vitesse in elkaar.

Wauw mocht een club nog een nieuwe financieel directeur zoeken, dit topic bevat al minimaal 100 kandidaten. Fantastische rekenwonderaars zie ik hier haha.

Sjongejonge wat een gezanik. Het gaat beter, wees blij!

13 december 2012 om 11:00

Wees blij dat er nog mensen zijn die kanttekeningen plaatsen bij al die cijfers, over het geheel genomen gaat het namelijk helemaal niet beter.

13 december 2012 om 11:23

En dat komt door Vitesse, maar daar staat 1 of andere Georgisch zakenman garant. Ajax en Feyenoord doen het beter, en PSV als je de grondverkoop wegneemt ook beter dan daarvoor. (als ik het goed gelezen heb hier..)

ff een vraag hardop: wat als Jordania weggaat? neemt hij dan die schulden mee, of zit Vitesse dan (weer) met de gebakken peren?

#kansopherhaling

13 december 2012 om 11:19

Lees reactie 103. Er zijn geen schulden.

Volgens mij was de transactie tussen gemeente en PSV een dieptepunt in het financieel beleid van Eredivisieclubs. Ik zie dus absoluut niet in hoe een andere conclusie kan worden getrokken dan dat het gewoon erg zorgwekkend is allemaal. Twee van de clubs die meedraaien in de top voeren een financieel wanbeleid die z'n weerga nauwelijks kent. Vitesse teert op een corrupte Georgiër die volledig afhankelijk is van politieke steun in zijn land om zijn fortuin te garanderen. Lekkere garantie is dat! Bovendien zie ik hier ook weer de aloude reflex terug komen om mogelijke transferinkomsten voor het gemak alvast van de torenhoge schuld af te trekken. Ik dacht dat we dat stadium inmiddels voorbij waren. PSV teert op een onprofessionele door emotie gedreven gemeenteraad met een paar PSV fans. Er is namelijk geen enkele rationele verklaring (op grond van sociaal, economische of politieke argumenten) te verzinnen waarom de gemeente akkoord gegaan is met deze enorm risicovolle transactie. Er is ook maar één instantie in tijden van crisis die deze absurde transactie wil maken en dat is de gemeente. Elke andere financiële instantie was al afgehaakt.
Dus de cijfers zouden nog mee kunnen vallen, maar we zijn afhankelijk van gemeentesteun aan een club die z'n zaakjes maar niet op orde wil en kan krijgen en de garantstelling van corruptie Georgiër. Ja, het gaat echt de goede kant op!

13 december 2012 om 13:33

@ Jdv1

Jij hebt inzake Jordania klaarblijkelijk aardig wat info want je komt nogal met een aantal aantijgingen maar bewijs zie ik niet.

Omtrent PSV laat ik het heel simpel zeggen. Gemeentes hoeven geen (directe) winst te maken op hun deals. Immers elke lange termijn deal (ook die van bedrijven) zijn gericht op winst en de beslissingen zijn gemaakt op ramingen (van mensen).
Jij noemt het een absurde transactie, toch is het vreemd dat er 4 verschillende onafhankelijke instanties naar gekeken hebben en die nagenoeg allemaal op hetzelfde bedrag uitkomen. Hoe verklaar jij dat?

De gemeente Eindhoven is in bezit gekomen van 2 stukken grond waar het anders nooit haar handen op had kunnen leggen. Namelijk de grond onder het stadion. Een stukje Eindhoven (centrum) dat niet in handen is van de gemeente en een zeer goede A locatie is.
Het trainingscomplex De Herdgang wat ooit voordat het het trainingscomplex werd eigendom was van de familie Phillips en geschonken is aan de sportclub.

Jij wilt verklaringen die je nooit gaat krijgen. Omdat jouw verwachtingen niet reëel. Elke andere financiële instantie was afgehaakt? Waarom? Juist omdat die direct geld willen verdienen en dat gaat niet omdat PSV de opstallen nog in eigendom heeft. Er is dus niet direct geld van te maken.
Een gemeente is niet gebonden daaraan. Immers die kunnen ook geld maken van hun eigendommen als de jaren verstrijken. Immers een gemeente is geen commerciële instelling die winst als doelmerk heeft.

Zou die gedachte eens door je hoofd laten gaan. Waarom zou anders een organisatie die winst wel als doelmerk heeft (deutsche Bank) dit geld voor dit doel lenen? Klaarblijkelijk zitten er in Deutsche Bank toch mensen die de risico's beter in kunnen schatten dan gebruiker Jdv1 op Voetbalzone.

13 december 2012 om 15:00

@theref
Ten eerste, het is neit de Deutsche Bank (niet het toonbeeld overigens van degelijk financieel beheer en integriteit, maar goed...) die het risico hier loopt. Het is de gemeente die het risico loopt. En laten we heel duidelijk zijn, geld lenen (of anderszins financiële transacties doen met) aan een voetbalclub is niet bij voorbaat een hele gelukkige keuze geweest. Vraag maar eens na in Maastricht, Waalwijk, Tilburg, Arnhem, Utrecht etc... Gemeentes hebben allicht geen winstoogmerk, maar zij beheren wel gemeenschappelijk geld en hebben daarmee een veel grotere verantwoordelijkheid dan bedrijven. Denk jij daar maar eens over na. het aantal voorbeelden van gemeenten die miljoenen hebben verloren door in zee te gaan met voetbalclubs is dusdanig groot dat niet meer over incidenten an worden gesproken. Overigens zijn er evenveel instanties en personen die naar deze transactie hebben gekeken, die het een zeer risicovolle onderneming vonden. Niet in de laatste plaats, omdat voetbalclubs geen enkele financiële stabiliteit kunnen garanderen (vaak wegens chronisch mismanagement, hetgeen ook over de jaren heen het geval is geweest bij Psv) dat dat geld ook altijd regelmatig en voor het jiuiste bedrag zal worden afgelost. Kortom dealen met voetbalclubs is meer een casino-activiteit, iets waar banken zeer goed in waren (maar die wilden gek genoeg niet eens rechtstreeks in zee met Psv).
Nee, allemaal leuk voor Psv, maar het is en blijft een schande dat een slecht gemanagede voetbalclub in tijden van crisis overeind wordt gehouden door een gemeente zonder dat die gemeente ook maar één enkele harde garantie heeft dat het geld terug komt, danwel dat het überhaupt iets kan doen met die grond.
Over Jordania kan ik kort zijn: ga eens naar Georgië, verdiep je in eht land, de cultuur, de socio-economische omstandigheden, spreek met Georgiërs en vraag jezelf dan af: kan een man als Jordania in een land als Georgië, in die tijd zo rijk zijn geworden op een eerlijke transparante manier (zie ook vriendje Roman).

13 december 2012 om 16:38

@jdv1

Ik zou je graag een compliment geven maar de laatste keer dat ik dit deed in een discussie over PSV werd mij door The Ref mijn status afgenomen.

Je hebt volkomen gelijk, The Ref en ander PSV (maar ook Vitesse fans) zijn blind voor de werkelijkheid en de gevolgen van de manier waarop hun club van een faillissement is gered.

De gemeenteraad in Eindhoven heeft moeten stemmen over een deal waarvoor ze nu een cursus moeten volgen om alle ins en outs te begrijpen, hoe kun je dat als Eindhovense burger nou serieus nemen?

De kans is groot dat de Eindhovense gemeenschap deze deal uiteindelijk veel geld gaat kosten, als het allemaal zo mooi was dan zou er wel een commerciële partij zijn ingestapt maar die hadden geen van allen belangstelling voor een stuk grond waar een stadion op staat.

13 december 2012 om 17:19

@ Jdv1

Het is wel zeer zeker de Deutsche Bank die het risico neemt. Immers zij zijn de verstrekker van het geld. Niet de gemeente Eindhoven.

Overigens leent PSV het geld niet van de gemeente Eindhoven. Er is een zakelijke deal waarbij er eigendom van eigenaar veranderd. Dat noemen we in zakelijke termen gewoon een eigendomstransactie.

Overigens als je je even verdiept kan je zien dat de 2,4 miljoen erfpacht gedekt is door de seizoenskaartverkoop. Want de gemeente heeft dat in de hele deal laten opnemen.
Laat PSV ieder jaar nou meer dan 25K aan seizoenskaarten verkopen. Dus zit er vrijwel geen risico aan. Maar dat is wat de meeste hier heel graag buiten beschouwing laten.
Verder is er maar 43,6 miljoen direct aan PSV overgemaakt. En is er 5 miljoen in een noodpot achtergebleven als borgstelling. (2 jaar rentelasten).

En de personen die jij noemt hebben moeite met de constructie omdat zei vinden dat de deal te rooskleurig is. Men heeft de waarde van de grond als oogpunt genomen en hun hadden liever gezien dat de economische waarde van de grond was genomen.

Overigens als je het plan leest zie je direct dat de gemeente Eindhoven belang heeft bij een sterke band en club als zijnde PSV in de stad en provincie grenzen.

@ Riche

Ik heb je niet je status van "bewezen lid" afgenomen. Dat heb je aan jezelf te danken daar je complimenten uitdeelt aan posten die niet compliment waardig waren.

En ik verblind door clubliefde? Sorry maar ik ben een Knvb official en heb geen clubvoorkeur.
Overigens zou PSV niet failliet zijn gegaan als de deal niet door was gegaan. Echter had er dan diep in de structuur van de club moeten worden gesneden. Iets wat ook gevolgen zou hebben voor de gemeente Eindhoven. Maar ook daar ga jij in het gemak aan voorbij.

En het is trouwens zeer ironisch dat een Twentefan hier zeer belerend gaat lopen doen omtrent een zakelijke deal. Volgens mij heeft de gemeente Enschede ook FC Twente van de ondergang gered door een lening aan de club te verstrekken.
Daar stond verder geen enkele garantie dan de woorden van een paar bestuurders tegenover.

Bij PSV stond er nog grond tegenover de transactie. Misschien iets beter je huiswerk doen beste Riche.

De kans is aanwezig. Net zo goed dat de kans aanwezig is dat FC Twente gewoon failliet gaat. Heb al aangegeven dat een commerciële partij behoefte heeft om direct zijn bezit te gelden te maken. Een gemeente heeft die noodzaak niet.
Ook iets wat jij gewoon over het hoofd ziet.

Of koopt de gemeente Enschede geen grond op om die vervolgens jaren brak te laten liggen omdat eerst de bestemmingsplannen gewijzigd moeten worden en dit vaak zelfs via het provinciale kanalen moet.

Waarom zou deze deal de Eindhovense gemeenschap veel geld gaan kosten? Kan jij in de toekomst kijken? De deal behelst 48,6 miljoen voor de 2 stukken grond. De looptijd met de bank is 20 jaar. De deal met PSV is voor 40 jaar.
De gemeente zal naast de renteverplichting ook gewoon aflossen. Dus hoezo is hier sprake van een enorm risico? Immers de gemeente heeft de grond in bezit, de bank heeft als garantiestelling de grond.

Om even de vergelijking te maken. De gemeente Enschede nam overigens een stuk groter risico door een lening te verstrekken om Fc Twente van de ondergang te redden. Immers er stond niets tegen over het verstrekken van die lening.

Bij de verkoop van de grond vond er gewoon een economische transactie plaats. Wat is daar op tegen? En wie is Riche om te bepalen dat de gemeente Eindhoven hier onverantwoorde risico's neemt? Klaarblijkelijk heeft Riche de verkeerde baan en moet hij eens solliciteren als accountant van de gemeente Eindhoven. Immers hij weet het beter dan alles en iedereen die deal bekeken heeft.

13 december 2012 om 21:33

Hmmm, is er geen lampje dat gaat branden als Deutsche Bank wel in de deal betrokken wil zijn indien de gemeente 'de lening aan gaat? Ben benieuwd of ze dat hadden gedaan indien PSV daar zelf garant voor had moeten staan. PSV heeft overigens zelf zitten schermen met faillissement (dar zinspeelden ze op) om de raad extra onder druk te zetten. Dat is gelukt en geeft direct weer waarom dit soort deals op geen enkele manier meer te verantwoorden zijn.

Riche zegt het goed: als het werkelijk zo mooi was dan was er wel een commerciële partner o pgesprongen, maar zelfs banken wilden hier niet aan. Als alles erop wijst dat het te goed is om waar te zijn, dan is het dikwijls ook zo!

13 december 2012 om 21:59

@ Jdv1

Misschien omdat je 2 dingen door elkaar haalt? Een gemeente heeft een lange termijn politiek vaak van enkele decennia. Een commerciële partij heeft enkel kort lopende termijnen, hooguit 5 jaar. En dat is al extreem lang.

Daarbij is de gemeente voor een bank een veel zekere factor dan ieder willekeurig bedrijf.

Waarom zou de Deutsche Bank dit geld aan PSV moeten lenen? Immers het kan hooguit als onderpand dienen. En dan zou het in een hypotheek constructie moeten. Dus er worden 2 factoren door elkaar gehaald.

Het is voor de pers en media geweest die zinspeelde op een eventueel faillissement van Psv. Sanders heeft uitdrukkelijk gezegd dat PSV bij het niet doorgaan van de deal, PSV flink in zijn begroting en organisatie moest gaan snijden.

En ja dit is natuurlijk voor een gemeente ook van belang. Immers gemeente Eindhoven is gebaat bij een sterk Psv, immers niet alleen direct maar ook indirect vloeit er geld naar de gemeente. Immers veel bedrijven doen zaken met Psv. PSV brengt jaarlijks ong. 100 miljoen in het laatje van de gemeente via allerlei kanalen. Dus ja de gemeente moet ook breder denken dan alleen Psv.

Commerciële partijen willen direct geld maken van hun investeringen. Of denk je dat die partijen niet te maken hebben met aandeelhouders. Denk dat ik daar niet verder over hoeft te beginnen. Die hebben maar 1 ding voor ogen. In zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld verdienen met hun investering. En grond onder een stadion/trainingscomplex kunnen dit soort partijen niets mee. Dus nee die zijn niet geïnteresseerd hierin, alleen als ze het gebied gelijk kunnen bebouwen of te gelde maken hebben ze hierin interesse.

Voor een gemeente ligt dat totaal anders zoals ik hierboven al heb gemeld. Immers die kunnen makkelijk heel lang wachten tot zich een geschikt moment aandient om iets met de grond te beginnen.

Ik snap dat de materie best ingewikkeld is. Maar gemeentes kopen al sinds hun bestaan grond op waar in de toekomst iets mee te doen is. Dus in dat opzicht is de deal met PSV helemaal geen vreemde. En als Deutsche Bank het plan te risicovol had gevonden had men echt geen 48,6 miljoen ter beschikking gesteld op die 2 stukken grond aan te kopen.
Die maken ook gewoon een risicoanalyse op basis van prognoses. En geloof me die hebben iets meer kennis van zaken dan wij hier op het Voetbalforum.

14 december 2012 om 22:47

Zo ingewikkeld is het niet hoor. Gemeentes kopen al heel lang grond op, maar laat dat in deze tijden nu ook direct een groot probleem zijn. Veel gemeenten zijn in de problemen gekomen vanwege het opkopen en verbouwen van veel veel te veel nutteloze grond. Grond onder een stadion is behoorlijk nutteloos, ook op de lange termijn.

Ovferigens, sinds wanneer hebben gemeenteraden met lokale politici langere termijn visie? Het klopt gewoon niet. Er wordt met gemeenschapsgeld gegokt op basis van emotie, korte termijn irrationale emotie.

15 december 2012 om 09:53

@ Jdv1

Je zegt het precies goed. Nutteloze grond. Grond waarmee gespeculeerd is. Getaxeerd door 1 persoon of instantie.

In dit geval gaat het om 2 stukken "prime a status" grond. Vergelijkbaar met grond in hartje amsterdam of rotterdam. Dat is het grote verschil.
De grond is door 4 onafhankelijke partijen getaxeerd en kwamen nagenoeg eender uit.

Gemeenteraden en lokale politici hebben houdsbaarheidsdatum absoluut waar. Echter hebben we ook nog met provinciale en EU regels te maken. Ook zijn er bestemmingsplannen waaraan een gemeente zich dient te houden. Aan dit alles ga jij ook met het grootste gemak voorbij.

Jij taxeert dingen gewoon verkeerd. Laat bepaalde parameters bewust buiten beschouwing zodat jouw verhaal iets beter bekt voor de boze buitenwereld.
Ik trek die factoren wel mee in mijn verhaal. En dan wordt ik beticht "een rood/witte bril op te hebben".
Omdat ik wel de andere factoren erbij betrek. Ja, ik ken ook de andere "experts" die iets anders zeggen. Maar tot nu toe is dat er maar 1 en dat is een professor in Tilburg die beperkt inzage heeft gehad in de stukken en zeer weinig tijd had om ze door te nemen. Die had liever gezien dat men de economische waarde van de grond had gebruikt. En laat dat nu de waarde zijn die de grond op dit moment heeft. En dat is domweg ook niet reëel.

Er is met gemeenschapsgeld gegokt op basis van emotie. Dus 4 onafhankelijke rapporten zijn emotioneel en irrationeel? Denk dat jij maar in de gemeenteraad moet gaan zitten namens de bewoners.

Misschien moet je eens gaan verdiepen wat PSV voor de gemeente Eindhoven betekend. Misschien moet je je eens gaan verdiepen wat PSV de gemeente oplevert. Misschien moet je het complete plan maar eens doorlezen.

En heel misschien, al denk ik het niet. Kom je dan tot een andere conclusie.
Immers je dreunt het alom bekende oude liedje op. Zonder je ook maar verdiept te hebben in de werkelijke feiten.

Het feit dat jij 2 "prime A locaties" al als nutteloze grond beschouwd zegt eigenlijk alles al. Namelijk dat je maar 1 ding wilt en dat is dat gemeentes clubs niet helpen. Echter gaat het hier niet direct om geld geven. De gemeente koopt iets. En tja dan kan het natuurlijk geen helpen meer heten aangezien er iets van eigendom verruilt.

Beetje raar dat je maar blijft volharden in je eigen sprookje.

15 december 2012 om 10:38

Wacht even: PSV betekent veel voor Eindhoven? Prima. Jij bent duidelijk van de feitelijke onderbouwing (althans dat mag je graag poneren). Geef mij aan wat de feitelijke betekenis is van PSV voor Eindhoven. Er wordt altijd maar geschermd met flauwekul argumenten als maatschappelijke betkenis van voetbalclubs, maar nergens kan iemand mij vertellen wat dat dan is.

Bovendien, voor elk zogenaamd onafhaknelijk onderzoek die jij aanhaalt zijn er evenveel onafhankelijke bronnen die blijven aangeven dat de zogenaamde investering uiterst riskant is. Zeker in deze tijden waarin de ongecontroleerde aankoop van grond door gemeenten keihard wordt gestraft (volgens mij is er bij jullie in debuurt een gemeente die daarom onder curatele staat en de OZB even met 100% verhoogd).

Het is op zoveel vlakken niet te verdedigen, dat een gemeente met haar missie en haar doelstellingen zoveel gemeenschapsgeld pompt om een door totaal wanbeleid bijna failliete voetbalclub te redden, ik heb er een paar opgenoemd. Als je dat niet wil zien, prima. Als PSV fan zou ik ook blij zijn! Ik ben gewoon tegen elke vorm van investering van gemeenschapsgeld in voetbalclubs. De geschiedenis wijst uit dat het niets oplevert en heel veel geld, tijd en energie kost. Ik voorspel dat dit ook het geval zal zijn voor Psv. Je mag het fundamenteel niet eens zijn met die stelling. Ook goed, maar dit is geen populistisch gepraat. Je zegt dat je Knvb functionaris bent? Goed, dan kan ik net zo goed spreken van een geïndoctrineerd kereltje. Doe ik niet, maar er zijn wel degelijk meer kanten aan dit verhaal.

15 december 2012 om 19:06

@ Jdv1

Buiten het feit dat PSV gewoon een werkgever is voor een redelijk aantal werknemers, is er ook nog zoiets als uitstraling en toeleveranciers aan Psv. Banen die er dus zijn omdat PSV er dus is. Denk hierbij aan horeca, cateraars, administratiepersoneel en zo kan ik dit lijstje wel even vullen. En dat is alleen nog maar personeel.
Denk verder aan belastingen die PSV en die bedrijven gewoon moeten betalen aan de provincie en de gemeente.
Denk daarbij aan de 2 wekelijkse inkomsten uit parkeren (voetbalgerelateerd).

Hebben die bronnen die jij aankaart (welke?) goede inzicht in de complete constructie? Of doen ze maar een paar slagen in de ruimte?
Ongecontroleerde aankoop van grond? Sorry hoor maar lees je zelf wel wat je schrijft?
5 onafhankelijke instanties die er naar kijken en beoordelen. En dan noem jij het nog ongecontroleerd. Sorry maar dan maak je je eigen natuurlijk redelijk ongeloofwaardig.

En wat heeft een redelijk kleine gemeente hiermee te maken? Immers die bezitten niet over de faciliteiten en mogelijkheden als de gemeente Eindhoven.
Overigens is het niet zo dat dit geld anders op een andere manier voor de gemeente Eindhoven beschikbaar geweest zou zijn.

Je mag tegen elke vorm van gemeenschapsgeld zijn dat gepompt wordt in een club. Echter is er hier sprake van een zakelijke deal.
En daar begint bij jouw de schoen al te wringen. Immers 90 procent van de clubs in het betaald voetbal hebben geen eigendommen om te verkopen. PSV had dit nog wel. En dan is het aan de gemeente gesteund door een bank (deutsche Bank die echt een winstoogmerk hebben) om dit aan te kopen. Denk je nou echt dat als Deutsche Bank het geheel als te risicovol had bevonden, ze het bedrag toch beschikbaar hadden gesteld?
Denk het niet. Maar daar hoef je geen hogere bedrijfseconomie voor gestuurd te hebben.

Dus omdat ik voor de Knvb diensten verricht ben ik geindoctrineerd? En daarna zeggen dat je het maar niet doet. Maar ondertussen staat het wel in de post.

Ik ontken niet dat er andere kanten aan het verhaal zitten. En een ieder heeft recht op zijn mening. Echter als die mening gestoeld is op verkeerde gronden kan je daarover discussiëren.
Ik ben het niet alleen oneens met je stelling. Ik heb denk ik ook genoeg dingen aangehaald om je ongelijk wel te bewijzen.

Maar tot slot zal ik je een linkje in je postvakje geven. Daarin staan alle toetsers van het plan met naam en bijnaam in verwerkt.
Ook staat er de nodige andere info in die in onze discussie is verwerkt in.

En jij mag blijven vinden dat er geen gemeenschapsgeld in een voetbalclub gestopt moet worden. Maar dan hoop ik voor jouw niet dat je actief bent in het amateurvoetbal. Want dan zou het zomaar wel eens kunnen zijn dat je morgen clubloos zou kunnen zijn. Immers de meeste clubs hebben hun subsidie keihard nodig om te overleven. Of jij moet met plezier 300 tot 400 euro contributie willen betalen per jaar.

16 december 2012 om 06:43

Je blijft fouten maken en hameren op dingen die ik niet weerspreek. De grote fout die je maakt is dat Deutsche bank in zee gaat met de gemeente en niet Psv. De gemeente, anders dan het door totaal wanbeleid bijna failliete Psv, is wel degelijk een risicoloze partner. Zij staat garant, zij leent het geld en niet Psv. Al het risico is dus voor de gemeente.

Daarnaast heb ik het over investering in het betaald voetbal. Had ik moeten vermelden. Amateurvoetbal, en daarnaast heel veel andere amateursporten, hebben een aantoonbare maatschappelijke relevantie. Zij genereert niet direct geld, maar levert de gemeenschap wel op, dat rechtvaardigd de investering in subsidies. Voor een BVO ligt het anders. Als je middelmatige voetballers meer dan 5 ton per jaar wilt betalen moet je het zelf weten, maar dan moet je niet achteraf bij de gemeente gaan bedelen als die voetballers je niet elk jaar CL plaatsing opleveren en je dus bijna failliet bent. Bvo's willen zo graag gezien worden als onafhankelijke bedrijven, maar zodra het moeilijk wordt gooien ze weer met termen als maatschappelijke relevantie en mobiliseren ze de fans weer om druk te zetten op gemeenteraden zodat deze meebetalen aan het wanbeleid. Als er overigens ook effectief ene bijdrage wordt gevraagd van die clubs in de vorm van verhoogde belastingen en bijdrage aan politie-inzet zijn het weer gewoon bedrijven hoor.

Nogmaals, leuk voor de fan als de club op deze manier wordt gered, maar pech voor de belastingbetaler wanneer eens te meer gaat blijken dat voetbalclubs de meest onbetrouwbare partner zijn die je maar kunt hebben.

Hopelijk, overigens, kan Sanders Engelaar, Nijland en Manolev kwijt, anders is er in de salarisstructuur feitelijk niet zo veel veranderd. Ben benieuwd wanneer de volgende aanvraag dan komt voor het verkopen van de grond onder de grond onder het stadion.

Ajax is gewoon goed bezig, dit zal in de cijfers van volgend jaar te zien zijn. Het salarishuis is drastisch verkleind met wel 10 miljoen euro (!) door de massale verkoop van overbodige spelers deze zomer. Daarnaast doet Ajax geen grote aankopen meer en wordt er slim gescout en opgeleid. Het gaat goed in Amsterdam.

Haha, anders neem je jezelf als media helemaal niet serieus. Het is niet eens nodig om een sensationele toon te zetten want mensen kunnen dat zelf best, het doet alleen maar afbreuk aan de site.

Vitesse leidt 22 miljoen verlies op een begroting van 30 miljoen. Dat is een verlies van meer dan 70% ten aanzien van de begroting, Dit lijkt mij een zeer kwalijke zaak als Knvb. Dan kan Jordania wel garant staan voor de verliezen, maar verder is het gewoon een financiële puinhoop. Ik ben dan ook benieuwd hoe Vitesse het gaat doen als de financial fairplay regels inwerking treden. Vanaf dat moment mogen de kosten de inkomsten niet meer overtreffen. Voor een club die alleen al aan salarissen 4 miljoen meer uitgeeft dan de totale inkomsten, lijkt mij dit een probleem. Maar ook de Knvb zou hier scherper op moeten letten als hoeder van de gehele bedrijfstak.

Voor de mensen die beweren dat Vitesse een gezonde bedrijfsvoering voert is het goed dat ook zij deze feiten nu onder ogen krijgen. Ik gun Vitesse alles, maar als je eerlijk bent verdienen enkel clubs als Ajax, FC Twente en AZ een grote pluim voor het beleid dat zij voeren.

13 december 2012 om 12:35

Grote onzin. Vitesse is niet gezonder of ongezonder dan de clubs die jij noemt. Alle uitgaven zijn namelijk gedekt en dientengevolge wordt er nul euro schuld opgebouwd. Noch bij Jordania, noch bij een bank. Boekhoudkundig gezien worden de stortingen van Jordania niet in de jaarrekening meegenomen - wat iets anders is dan dat ze niet in de boekhouding terug te vinden zijn, overigens - en zo ontstaat dus op papier een fors verlies. Het zal ook nog wel enkele jaren duren voordat dat verlies beperkt wordt.

13 december 2012 om 13:27

Onzin, tuurlijk is Vitesse een stuk ongezonder als andere clubs. Vitesse draaid nu puur op Jordania en heeft gewoon een begrotingstekort van 20+miljoen (eerste jaar onder Jordania hadden ze al een begrotingstekort van 15 miljoen ofzo)

Gewoon een zeer ongezonde situatie, en nee dat is geen schuld maar elk andere normale bv was al lang failliet verklaard. Als Jordania nu zijn handen zou aftrekken van Vitesse is het gewoon failliet.

Vitesse is doodziek, punt.

13 december 2012 om 13:38

Als morgen driekwart van alle sponsors bij een willekeurige club opstappen, dan heeft die club een gigantisch probleem. Nou zal jij terecht stellen dat dat niet erg waarschijnlijk is. Net zo onwaarschijnlijk en ook deels onmogelijk is het dat Jordania Vitesse opeens de rug toe keert. Bij alle scenario's die in die richting geschetst worden is de wens dan ook vaak de vader van de gedachte.

Jordania is niet een of andere rijke man die, wanneer het hem uitkomt, Vitesse wat centjes toestopt. Nee, Jordania is eigenaar van Vitesse en is, buiten de verplichtingen die dat sowieso al schept, juridische verplichtingen aangegaan ten opzichte van Vitesse. Hij kan niet van de een op de andere dag opstappen.

Hij is aandeelhouder. Als hij morgen opstapt wordt een Bony waardeloos voor hem en kan hij fluiten naar elke euro die hij tot nu toe in Vitesse gestoken heeft. En zoals in dit artikel staat te lezen, zijn dat er niet weinig.

13 december 2012 om 13:44

Vorig jaar stond de stortingen van jordania wel in de boeken dus dat zal nu ook wel zo zijn.

13 december 2012 om 13:53

ja maar dit komt niet op de verlies en winst rekening... en de resultaten hiervan zijn volgens mij die van de verlies en winst rekening,

13 december 2012 om 23:19

Een gezonde huidhouding is als de spelerssalarissen niet boven de 80% van de inkomsten komen. Bij Vitesse bedraagt dit zelfs ruim meer dan 100%. Natuurlijk wordt dit nu gedekt door een Jordania, maar dat maakt het niet gezond. Vitesse is op dit moment niks meer dan een spelletje voetbalmanager spelen met een klein clubje en jezelf 100 miljoen startkapitaal geven. Dit is leuk, maar stopt met werken wanneer het geld op is. Zo ook bij Vitesse. Je kunt dus ook totaal niet spreken van duurzame politiek bij Vitesse of "verstandig beleid". Het is leven op een veel te grote voet in de gok dat de inkomsten dan vanzelf aantrekken. De Knvb zou hiertegen moeten optreden.

13 december 2012 om 23:56

Onzin. Vitesse gokt er niet op dat de inkomsten vanzelf aantrekken, maar voert juist beleid om dat voor elkaar te krijgen. Zoals je ongetwijfeld weet kan je in Football Manager ook een klein clubje uitbouwen tot een grote club en ja, dat gaat sneller als je flink wat startkapitaal hebt. Dat is precies wat er gaande is bij Vitesse.

13 december 2012 om 13:37

vitesse heeft geen schulden gemaakt... maar boekhoudkundig kan het geld van jordania niet als inkomstenbron worden weergegeven. En als je dan de uitgaven en inkomsten bij elkaar gooi heb je idd een negatief getal. Beter houden mensen die geen verstand hebben hoe zoiets tot stand komt gewoon hun monden dicht....

Psv heeft dus eigenlijk nog een grotere schuld dan Feyenoord?!

Zij hebben alleen de gemeente die nu -tijdelijk- voor de schulden garant staat (psv betaalt via erfpacht terug).

Feyenoord heeft investeerders die nu -tijdelijk- voor de schulden garant staan (feyenoord betaalt terug als ze winst maken).

Ajax heeft aandeelhouders die nu -tijdelijk- voor de schulden garant staan. (via Dividenten en winstuitkeringen krijgen zij een deel terug en later ook via de terugkoop van de aandelen door Ajax.)

Psv heeft in ruil hiervoor een stuk grond gegeven..
Feyenoord en Ajax hebben in ruil hiervoor een deel van de club gegeven..

Of denk ik nu heel makkelijk?

13 december 2012 om 12:11

Feyenoord heeft ook gewoon geld gekregen van hun "vrienden" om uit die rode cijfers te komen. Vrienden van Feyenoord of iets in die aard? Dus ook Feyenoord is nog niet helemaal gereed met hun bezuinigingen.

Maar Feyenoord is wel veel verder, vind ik en als Feyenoord even wat probleempjes krijgen dan verkopen ze wel weer een speler voor 5 miljoen aan PSV waar PSV uiteindelijk niets aan heeft.

13 december 2012 om 12:21

Hootch30, die vrienden van Feyenoord hebben misschien een klein beetje aan Feyenoord geschonken net zoals wij supporters dat destijds hebben gedaan.
Maar het grote bedrag van 30/35 miljoen euro is in ruil voor 49 van de aandelen die vroeg of laat teruggekocht moeten worden. Dat we dit gekregen hebben is natuurlijk een fabeltje..

Met het nieuwe beleid is Feyenoord inderdaad een stukje verder dan Psv.
Psv zal vroeg of laat ook echt met de jeugd moeten gaan werken en daar ligt Feyenoord dus al gigantisch op voor. Toch heeft Feyenoord nog niet eens positief eigen vermogen. Op het moment heeft Psv nog meer geld, betere spelers, een bredere selectie maar het is wachten op de ommkeer lijkt mij :D

13 december 2012 om 12:59

Ok. van die aandelen was mij dus ontschoten. bedankt voor de uitleg.

Mulder, Lamprou, De Vrij, Martins Indi, Clasie, Leerdam, Vilenha en Boëtius zijn talenten vanuit jullie jeugd waar de kans groot is dat ze het waar gaan maken. Deze spelers zullen zeker in de toekomst een mooie transfer maken waar Feyenoord ook van gelukkig wordt. PSV daarentegen heeft tot nu toe alleen maar heel veel miljoenen uitgegeven voor nieuwe spelers en dan ook nooit zoveel winst zal gaan maken op de verkoop van spelers als Feyenoord.

Verder wilt PSV net zoals Ajax en Feyenoord ook meer gaan werken met de jeugd, maar vanaf de woorden van Brands, dat ze de jeugd meer kansen willen geven, zijn er al diverse jeugdspelers vertrokken, omdat zij daar geen vertrouwen in hebben.

13 december 2012 om 13:39

@ Scf_zuid

Nee PSV heeft geen grotere schuld. PSV heeft er voor gekozen om een deel van haar bezittingen te verkopen (de grond).
Wat PSV nu doet is niets anders dan heel veel sportverenigingen in Nederland doen, namelijk de grond waarop getraind en gespeeld word huren van de gemeente.
Hiervoor betaald PSV de gemeente jaarlijks €2,4 miljoen. Voor dit bedrag mag PSV gebruik maken van de grond onder het stadion en het trainingscomplex.

Als jij voetbalt bij een amateurvereniging is de kans redelijk groot dat de grond van de gemeente is en zelfs de kantine en kleedkamers van de gemeente zijn. Als je wat geluk hebt zijn de opstallen (kantine, kleedkamers, tribune) van de club zelf.
De club betaald dan ook gewoon jaarlijks een flinke som geld aan de gemeente om gebruik te mogen maken van de grond om hier op te mogen voetballen.

Dus zo vreemd is de deal niet.

Omtrent de deal van Vrienden van Feyenoord klopt je verhaal in zoverre dat het inderdaad terug betaald moet worden aan de investeerders van die 30/35 miljoen (noem ze maar even Blokland).
Of het beleid van PSV slechter of beter is dan dat van Feyenoord is moeilijk te zeggen.
Bij PSV was gerekend op een verlies van 10 miljoen dit jaar (even de gronddeal er halen). En dit verlies was 6,6 miljoen (zonder de gronddeal). Dus PSV heeft ergens 3,4 miljoen extra bezuinigd dat niet berekend was.
De verwachting is dat er volgend boekjaar gewoon zwarte cijfers worden geschreven. Dus wordt het eigen vermogen sterker ipv zwakker.

Feyenoord heeft zoals je aangeeft nog geen Eigen Vermogen en moet in de toekomst bij winst ook nog 30/35 miljoen van Blokland aflossen.
Dus lijkt de situatie bij PSV me toch een stuk voordeliger te zijn dan bij Feyenoord. Immers hebben die nog Blokland af te betalen.
PSV hoeft per jaar 2,4 miljoen aan erfpacht te betalen aan de gemeente.
Die 2,4 miljoen zijn overigens gedekt door preferentie (voorrang) bij de gelden uit de verkoop van de seizoenskaarten. Aangezien PSV ieder jaar ong. 25K aan seizoenskaarten verkoopt is dit totaal geen probleem.

13 december 2012 om 13:47

Mee eens maar feit is dat de Gemeente nu een dikke schuld heeft die anders voor Psv zou zijn.

13 december 2012 om 13:56

@ Scf_zuid

Dat kan ik niet ontkennen. De gemeente heeft dit echter wel laten taxeren. Ook de financier van dit alles ( Deutsche Bank ) heeft dit gedaan. Ook PSV heeft dit door 2 partijen laten doen. En alle 4 kwamen tot ong. het zelfde bedrag.

De gemeente heeft als doel niet direct winst maken, en heeft nu wel 2 gewilde stukken A grond in bezit. En klaarblijkelijk vond Deutsche Bank het geen te groot risico om dit bedrag voor deze deal te verstrekken. Immers het onderpand (de grond) staat garant. Dit bedrag is in financiële kringen dus het onderpand van de lening aan de gemeente. Verschil tussen gemeente en private partij is dat een private partij winst als oogmerk heeft en dus direct geld wil maken van zijn bezit.
Een gemeente heeft dat oogmerk niet. En kan rustig wachten tot de tijd daar is dat het wel kan. Immers PSV wil groeien en dat kan eigenlijk niet op de huidige locatie. Dus men weet bij de gemeente dat PSV ooit zal verkassen en daarmee komt er een stuk grond vrij wat voor de gemeente op een zeer prettige locatie ligt. En men dat geld kan maken van hun bezit.

13 december 2012 om 14:29

Een duidelijk verhaal, Bedankt voor de uitleg!

Merab is zo'n kindervriend, die staat garant. Ja ja, en als de garanties gebakken lucht zijn? Van een kale kip kun je niet plukken. De perschef van Vitesse ' weet niet of het trainingscomplex bij de 22,7 miljoen verlies valt' . Met ander woorden: dan is het verlies maar liefst 12-15 miljoen meer. Dan draait Vitesse in 2 jaar tijd dus bijna 50 miljoen verlies. Maar geen nood: merab haalt weer wat snoepgoed uit zijn zak of verkoopt bony en van Ginkel voor 22 miljoen. Verder nog wat goedkope talenten veranderen in goud en hopsa, Vitesse bouwt een geldpakhuis en heel Arnhem krijgt een groot kerstpakket.

13 december 2012 om 12:41

Wat een frustratie. Jordania heeft inderdaad flink met cadeautjes gestrooid richting Vitesse. En waarom zou Vitesse, behoudens jouw jaloezie, die cadeautjes niet mogen uitpakken? De cadeautjes die we al gekregen hebben zijn namelijk gewoon betaald. Vitesse heeft op het moment van spreken geen noemenswaardige schulden en zelfs een positief eigen vermogen.

PSV heeft haar dure leningen omgezet naar goedkopere leningen mbv Gemeente Eindhoven. Dat snap ik en dat is logisch.
Kan iemand mij uitleggen wat de Gemeente Eindhoven wijzer wordt van de aankoop van de grond onder het PSV stadion? Dit is volgens mij gewoon een verkapte subsidie want niemand zal het toch voor zich zien dat de Gemeente de grond plotseling gaat opeisen?

Hieronder is een overzicht met alle resulaten, toch 11 clubs met positieve cijfers.

De zes clubs met verlies
1. Vitesse -22.700.000 euro
2. FC Utrecht -4.296.699
3. NAC Breda -1.183.556 euro
4. SC Heerenveen -295.265 euro
5. Vvv-venlo -550.000
6. NEC -200.000 euro
7. PEC Zwolle -125.000 euro

De twaalf clubs met winst
1. PSV 27.674.000 euro
2. Ajax 9.666.000 euro
3. Feyenoord 6.542.000 euro
4. Roda JC Kerkrade 2.825.000
5. FC Groningen 1.400.000 euro
6. AZ 1.358.864 euro
7. FC Twente 1.000.000
8. Heracles Almelo 742.000 euro
9. Willem II 309.000
10. ADO Den Haag 55.000 euro
11. RKC Waalwijk 39.000 euro

Feyenoord is goed bezig eigenlijk uit nood geboren want het stond aan de rand van de afgrond.weet iemand hoe feyenoord er voor had gestaan zonder de vrienden van fey.?

Vitesse heeft een investering gedaan voor een nieuw trainingscomplex en PSV heeft een stuk eigen vermogen verkocht aan de gemeente. Leuk dat dit in winst en verlies word uitgedrukt maar als je naar waardevermeerdering van de club gaat kijken zijn de zaken dus omgedraaid?

Diegene, heeft Vitesse geen ' noemenswaardige ' schulden? een club waar jaarlijks miljoenen bij moet is niet levensvatbaar. Dus als een club elk jaar 15-25 miljoen moet krijgen van een rijke oom is er niets aan het handje. De redenering dat de kosten voor de baat uit gaan hebben ook Ajax, PSV en Feyenoord bijna de nek omgedraaid, maar jij bent dit alweer vergeten. Kijk maar naar Heerenveen die geld met bakken binnensleepte aan transfers en dan na een paar magere jaren in e schulden dreigt te raken. Steek maar lekker je kop in het zand. Dit kan natuurlijk nooit goed gaan.

Ga nog maar keer bericht maken want de moderatoren hier hebben het weer eens verwijderd. Ik blijf erbij dat Jordania niet zo rijk is want dat hebben ze al keer onderzocht. Volgens mij had die een vermogen van 10 miljoen of zo dus dan is het toch logisch dat ik zeg dat Jordania er niet achter zit maar andere mensen . (eigenaar Chesea en vrienden) Maar aangezien iemand maar 1 club mag hebben is Jordania dus gewoon een stroman. Dus is het pure competitevervalsing. En waarom wordt een club die al jaren lang zoveel verlies maakt de licentie niet afgenomen. Dat vraag ik me echt af. Maar volgens mij mag straks een eigenaar verliezen niet meer aanvullen dus dan wil ik wel eens zien hoe Vitesse dat gaat doen. Het is toch verschrikkelijk dat clubs die rijke eigenaars hebben het voetbal gewoon verzieken. Van mij mogen ze dat verbieden. Dan wordt het voetbal eerlijker en worden er weer wat "normalere"salarissen betaald. Daarom hebben veel mensen gewoon een hekel aan dat soort clubs.

13 december 2012 om 13:20

Wat jij nu zegt is ooit eens een keer geroepen in de media, zoals daar zoveel dingen over Jordania geroepen zijn en nog steeds worden geroepen. In werkelijkheid zijn al jouw beschuldigingen gebaseerd op speculatie. Dat mag natuurlijk, maar ga je eigen mening niet tot werkelijkheid verheffen.

Jordania is een verrijking voor het Nederlandse voetbal. Hij investeert in ons voetbal, onze jeugd en dus in de toekomst. Nog steeds en ook voor Jordania heeft Vitesse een florerende jeugdopleiding. Aangezien jij supporter bent van een club die qua jeugd beduidend minder vruchten afwerpt voor het Nederlandse voetbal, denk ik dat je wel een toonje lager mag zingen.

13 december 2012 om 13:35

En jij denkt dat deze man elk jaar 25 miljoen aan Vitesse gaat betalen? Dream on. Bovendien wat ik al eerder zei mogen rijke eigenaars binnenkort geen tekorten meer aanvullen. Dus ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren. En ze hebben gewoon onderzocht hoor en daaruit bleek dat hij gewoon niet zoveel geld heeft. Er zitten gewoon andere mensen achter. Waarom denk jij dat Vitesse zulke banden met Chelsea heeft?
Maar ik heb liever clubs die het gewoon op normale manier doen dat met zulke eigenaars. Er zijn genoeg voorbeelden die rijke eigenaars hadden en toen ze weggingen dat ze flink in de shit kwamen.

13 december 2012 om 13:42

Sterker nog, Jordania investeert daadwerkelijk 25 miljoen euro per jaar in Vitesse. Dat staat ook keurig te lezen in de jaarcijfers waar dit artikel betrekking op heeft. Of hoe denk jij dat de rekeningen voor de bouw van het trainingscomplex gefinancierd is?

Is niet onderzocht, is een keer geroepen zonder dat er onderliggende onderzoek gepresenteerd werd. Zoals er zoveel dingen worden geroepen. je kan 100 keer roepen dat het onderzocht is, maar daar wordt het nog niet opeens waar van.

Vitesse heeft geen nauwere banden dan op basis van de vriendschap tussen Jordania en Abramovitsj verwacht mag worden. Bij Chelsea vallen een hoop spelers buiten de boot die voor Vitesse interessant zijn. That's it.

13 december 2012 om 13:49

Lees eens die fair play regels. Dan zal je lezen dat er tijd genoeg is. Vanaf volgend jaar mag een eigenaar maximaal 45 miljoen bijleggen. Dat is voor Vitesse ruim voldoende. Daarna wordt dit jaarlijks afgebouwd. Na 5 jaar is dat nog max 5 miljoen dus jordania heeft nog tijd zat.

13 december 2012 om 16:07

Daarnaast valt het trainingscomplex buiten de ffp, dus deze investering mag van het negatieve resultaat af worden gehaald.

13 december 2012 om 16:46

@struuk

Jij zou die FFP regels eens moeten lezen, die 45 miljoen is voor een periode van drie jaar, dus gemiddeld 15 miljoen per seizoen, dat is op dit moment ruim onvoldoende voor Vitesse omdat er dit seizoen al een begrotingstekort is van minimaal 23 miljoen.

Het is niet voor niets dat namen als Gazprom worden genoemd met absurde sponsorbedragen, dat is voor Jordania namelijk de enige mogelijkheid om de FFP regels te omzeilen. Vitesse moet voor minimaal 8 miljoen aan shirtsponsoring per seizoen (te beginnen met het lopende seizoen) binnen halen om überhaupt Europees te kunnen spelen.

Vitesse heeft inderdaad geen schulden en een positief eigen vermogen.

De kosten gaan inderdaad voor de baten uit, of heeft men in Enschede een stadion gefinancierd uit eigen vermogen? Zolang de kosten gedekt worden door inkomsten lijkt er mij niet zoveel aan de hand te zijn. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat alle verontwaardiging om het verlies van Vitesse vooral oude wijn in nieuwe zakken is. Dat wil zeggen dezelfde verontwaardiging en jaloezie over Jordania, zoals die al merkbaar is vanaf het moment dat hij zijn intrede deed.

Vitesse heeft zoveel garanties als dat je redelijkerwijs kan verwachten. Jordania heeft ten alle tijden de verplichting op de uitgaven van Vitesse voor tenminste anderhalf jaar vooruit te betalen, terwijl er juridisch geen eenvoudige of voor Jordania gunstige manier bestaat om eruit te stappen. Al Jordania uit Vitesse stapt wordt hij daar vooral zelf slechter van, zoals het nu geregeld is.

13 december 2012 om 16:48

Hoe durf je de financiële situatie van Vitesse te vergelijken met die van FC Twente, een club die al 7 (!) achtereenvolgende jaren winst draait tegen een club die werkt met een begrotingstekort van zo'n 25 miljoen en niet eens een stadion in bezit heeft?

13 december 2012 om 16:54

Ik vergelijk nergens de financiële situatie van Vitesse met die van Twente. Maar aangezien iemand uit Enschede toebeet dat de kosten niet voor de baten uit mogen gaan, haalde ik het voorbeeld aan.

Daarbij zijn er ook zaken, als we dan toch een onderlinge vergelijking maken, die weer in het voordeel van Vitesse spreken. Zo heeft Vitesse een positief eigen vermogen van 15 miljoen euro en een trainingscomplex dat ook al gauw 10 miljoen vertegenwoordigd.

13 december 2012 om 17:07

Bij Twente gaan de kosten niet voor de baten uit, het stadion is extern gefinancierd en de rente en aflossing worden betaald uit de baten.

Dat trainingscomplex maakt gewoon deel uit van het eigen vermogen dus je bent dubbel aan het tellen, daarnaast is met een begrotingstekort van bijna 25 miljoen Euro dat eigen vermogen binnen een half jaar verdwenen en is een trainingscomplex feitelijk helemaal niets waard, wie zou het willen kopen voor 10 miljoen, De Graafschap?

13 december 2012 om 17:13

Het trainingscomplex staat - zeker in 2011/2012 - nog helemaal niet in de boeken als zijnde bezit of vermogen. Het wordt binnenkort namelijk pas opgeleverd. Nochtans was er op balansdatum 30 juni 2012 een positief eigen vermogen van 15 miljoen aanwezig. Ook de selectie is daarin enkel vertegenwoordigd voor zoveel als de betaalde transfersommen minus wat daarop reeds is afgeschreven.

Het klopt dat de courante waarde van een trainingscomplex lager ligt dan de kosten die je maakt om het te realiseren. Maar je kunt er prima een hypotheek op nemen.

Diegene, de oude wijn stond vandaag in de Volkskrant, maar als je ergens van binnen ook wel aanvoelt dat iets niet pluis is, kijk je geen seconde achteruit. Vorig jaar en dit jaar draait jouw kerngezonde club 37,5 miljoen euro verlies. En de perschef weet niet of het trainingscomplex er wel of niet onder valt. Ik denk dat ze het wel weet. Maar jij zal het liever niet willen weten. Ik heb weinig te maken met de gefantaseerde inkomsten van morgen, maar met die van vandaag. En dan blijkt Vitesse een comapatient te zijn die momenteel nog aan de beademing en ander machines ligt. Maar ga vooral door met ontkennen. Overigens leent elke club voor een stadion, dus ook Twente. Ik heb wel twijfels hoe dat allemaal kan in enschede en vermoed dat er een rijke bouwmagnaat wel eens wat bijspekt, maar dit terzijde. In tegenstelling tot jou heb ik gezonde achterdocht. Dus als in enschede de zaken minder mooi zijn dan ze lijken, ben ik teleurgesteld, maar niet verbaasd.

13 december 2012 om 13:46

Met oude wijn bedoel ik dat allang bekend is en was dat Vitesse, zonder de investeringen van Jordania, extreem veel verlies draait. Dat is ook niet zo gek, want Vitesse investeert om een topclub te worden, terwijl er twee seizoenen geleden nog tegen degradatie werd gestreden. Dat verschil in autonome inkomsten is niet in twee of drie seizoenen ingelopen.

De enige conclusie die je aan de hand van deze jaarcijfers kan trekken is dat Vitesse zonder de inkomsten van Jordania, maar mét de uitgaven die er worden gedaan als gevolg van zijn investeringen, enorm veel verlies zou leiden. Dat lijkt me nogal wiedes en totaal niet opzienbarend. Wat je met gefantaseerde inkomsten van morgen bedoelt, begrijp ik dan ook niet helemaal. Er zijn nergens hypothetische of toekomstige inkomsten verwerkt in de jaarcijfers van nu.

13 december 2012 om 13:51

Twente heeft miljoen van de Gemeente geleend voor het vergroten van hun stadion.

13 december 2012 om 13:55

En daar is ook niets mis mee, dat blijkt ook wel uit de groei die Twente heeft doorgemaakt. Maar ga dan niet zeggen dat de kosten niet voor de baten uitgaan, want dat is nou eenmaal wel zo. Zolang die kosten op een verantwoorde manier zijn afgedekt is er niets aan de hand.

13 december 2012 om 16:51

@slayerized

Twente heeft het stadion en de grond aangekocht en uitgebreid met een hypotheek die deels bij de gemeente en deels bij een bankenconsortium zijn afgesloten, de deal met de gemeente is zo transparant als maar mogelijk is, alle cijfers zijn openbaar en marktconform. Twente is voor de hypotheek en aflossing weinig meer kwijt dan pakweg Heerenveen aan huur.

Zonder Champions League en verkoop van spelers had Ajax dus dik verlies geleden. Toch wel zorgwekkend lijkt me. Een jaartje geen CL voor Ajax en ze schieten de rode cijfers in.

Als Jordania het ineens niet meer zitten, dan is Vitesse Failliet.
Dat verlies maken ze daar nooit meer goed.

De huishouding is dan veel te hoog.

Dat lijstje klopt nie echt want die talenten die komen die bouwen het toch weer zoals Guidetti.

Mooi dat Ajax & Feyenoord het goed hebben gedaan, Ik vraag me wel af wat er met Vitesse gebeurd als Jordania er opeens geen zin in heeft

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren