Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De ondergang van het Nederlandse voetbal: deel 2

Laatste update:

Het Nederlandse voetbal zakt weg op de kaart en daar zijn meerdere redenen voor. Door Financial Fair Play kunnen Nederlandse clubs in de toekomst hopelijk weer meedoen boven in Europa, maar het kan ook gebeuren dat de fouten die we nu maken ervoor zorgen dat het Nederlandse voetbal niet meer wordt zoals het was. In mijn vorige CE vertelde ik dat de Eredivisie en het Nederlandse voetbal het in de toekomst moeilijk zouden krijgen door de tijdstraf, in deze CE brei ik door op de tijdstraf. Er zijn nog meer oorzaken voor de ondergang van het Nederlandse voetbal. In deel 2: niet verrassend, maar toch, de Jupiler League.

Elk land heeft een structuur opgezet voor de voetbalcompetitie, en daarbij horen ook tweede divisies. In Spanje hebben ze de Segunda División, in Engeland de Championship, in Duitsland de 2. Bundesliga, in Frankrijk de Ligue 2, in België de Tweede Klasse en ga zo maar door. In Nederland hebben we ook een tweede divisie, de Jupiler League. Tweede divisies zijn belangrijk voor het nationale voetbal. Door tweede divisies is er een goede doorstroming naar de hoogste competitie, voor zowel clubs als talenten. Een tweede divisie zorgt er in mijn ogen voor dat de mindere clubs die nu nog niet klaar zijn voor de Eredivisie, nog even kunnen rijpen op een niveau lager en dat jonge spelers worden klaargestoomd voor het hoogste niveau. Bij het tweede niveau passen ook prachtige cultclubs die veel kijkers trekken en die talenten de kans geven en daarmee het algemene niveau in de hoogste competitie verhogen.

In onze tweede divisie is er echter wat goed mis. De kijkcijfers zijn dramatisch, de stadions trekken weinig mensen, het niveau is schrikbarend slecht en clubs verdwijnen. Dit kan je deels wijten aan de crisis. Door de crisis kunnen mensen minder uitgeven en zullen ze sneller overwegen om niet naar een voetbalwedstrijd te gaan. Het kabinet bezuinigt daarnaast ook op sporten en dat voelt de KNVB die strengere eisen stelt en daarmee clubs in de problemen brengt. Maar je kan het daar niet alleen op afschuiven en dan blijft het opzienbarend hoe slecht onze tweede competitie eigenlijk is. Kijk maar naar wat resultaten van tweede divisionisten, ADO’20- FC Eindhoven 6-1, Scheveningen- FC Oss 2-1, Hollandia- Fortuna Sittard 1-0 en zo kan ik nog veel meer wedstrijden noemen. Het is eerder een regel dan een uitzondering, dat een amateurclub wint van een club uit de Jupiler League. Het geeft aan dat misschien niet de beste clubs in de Jupiler League spelen. Het moet anders.

Een tweede niveau moet bestaan uit de beste clubs na de achttien uit de Eredivisie. Daarvoor zijn diverse ingrediënten nodig. Ten eerste moeten voor een hoger niveau meerdere clubs promoveren naar de Eredivisie en meer clubs degraderen uit de Eredivisie. In de andere competities degraderen er twee of soms zelfs drie clubs rechtstreeks. Zo hard wil ik nog niet zijn, maar twee clubs die direct degraderen vind ik genoeg. De nummer zestien uit de Eredivisie speelt een promotie/degradatieduel. Ook in de Jupiler League moet er iets veranderen. Het lijkt mij het beste dat de Topklasse zondag en de Topklasse zaterdag worden samengevoegd. De huidige regeling is niet modern. Uit de enige Topklasse promoveert één club direct. Maar we gaan verder, ook uit de beloftencompetitie kan een club promoveren. De winnaar van de beloftencompetitie promoveert rechtstreeks naar de Jupiler League, waarna de nummer twee van de Topklasse en de nummer twee van de beloftencompetitie strijden om één ticket voor een promotie/degradatieduel tegen de nummer veertien van de Jupiler League. Er komen zo drie niveaus in het Nederlandse voetbal, de Topklasse is een echte competitie, maar er mogen semiprofs in spelen .

Ook ben ik voorstander van play-offs in de Jupiler League. Op dit moment spelen de clubs een oninteressante competitie. Door clubs van hetzelfde niveau tegenover elkaar te zetten worden duels spannender en spelers completer, doordat ze tegen sterkere tegenstanders spelen. Ook zorgen de play-offs voor leuke, spannende duels, met veel kijkers. Om voor een leuk play-offs systeem te zorgen, heb ik al een idee bedacht. Eerst spelen de huidige zestien clubs in de Jupiler League tegen elkaar. In deze vijftien speelrondes mogen de acht clubs met de laagste inkomens vaker thuis spelen dan de clubs met de hogere begrotingen, maar dat terzijde. Na vijftien speelrondes komen er twee groepen van acht clubs die uit en thuis tegen elkaar spelen en dus veertien wedstrijden spelen. In de eerste play-offs van de topacht promoveert de koploper direct en spelen de nummer twee en de nummer drie in een tweeluik om het tweede ticket. Het worden spannende wedstrijden wat veel toeschouwers trekt en de winnaar van het tweeluik promoveert . De nummer drie neemt het daarna op tegen de nummer zes en de nummer vier tegen de nummer vijf en na twee tweeluiken is de winnaar bekend, die mag spelen om promotie tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Eredivisiewaardige clubs die een minder seizoen hadden en daardoor in de subtop van de Jupiler League zijn beland kunnen door deze regelingen toch promoveren. Door deze opzet zullen alleen de beste clubs promoveren, wat het Eredivisieniveau hoger maakt.

In de tweede play-offs van de laatste acht clubs gaat het er ook zo aan toe als in de eerste play-offs. Na veertien speelrondes worden de acht clubs verdeeld in twee groepen van vier clubs. De bovenste vier zijn veilig, de onderste vier strijden in tweeluiken om het ene veilige ticket. De verliezer van de finale van onderen speelt een degradatieduel tegen de nummer twee van de beloftencompetitie of de Topklasse. De andere twee teams die in het eerste tweeluik hebben verloren degraderen direct. De play-offs zorgen voor spanning, sensatie en dat alleen de beste clubs kunnen promoveren, maar ook zorgt het voor ambitie. Clubs kunnen niet langer stil blijven zitten en moeten nu gaan voor de topacht waar ze sowieso veilig zijn. De kijkcijfers gaan ook omhoog waardoor er meer inkomsten komen.

Maar hoe leuk dit allemaal is, toch zullen clubs failliet blijven gaan door de strenge regels. De KNVB moet daarmee stoppen. Zestien contractspelers is veel te veel en daarmee schrik je amateurclubs af, die expres niet willen promoveren. De KNVB moet daar semiprof contracten van maken, anders zal er nooit een club willen promoveren. Ook moeten de eisen voor stadions en velden versoepeld worden. De KNVB staat er bij en kijkt er op dit moment gewoon naar. Wat ook moet veranderen zijn de speeltijden, vrijdagavond is niet aantrekkelijk voor kijkers, die net een zware werkdag achter de rug hebben. Waarom niet één wedstrijd op vrijdagavond, vier wedstrijden op zaterdag (15:00, 17:00 uur) en drie wedstrijden op zondag (12: 30, 14:15 uur). De KNVB moet de Jupiler League aantrekkelijker maken en dat kan door play-offs, meer promovanten en degradanten, beloftenteams, één Topklasse, nieuwe speeltijden en versoepelde regels. De KNVB moet nu ingrijpen, voordat in de Jupiler League nog maar vier clubs rondhuppelen en dat slechte niveau overslaat op het hele Nederlandse voetbal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Voor dit stuk wil ik bedanken, sjonniex!

5 april 2013 om 15:23

Dit stuk kun je zo opsturen naar de Knvb, man!
Lijkt me wel wat, alleen dat je in de JL maar één keer tegen elkaar speelt gaat niet werken omdat het dan competitievervalsing is. En wedstrijden van de JL tijdens ED gaan ook weinig mensen kijken, denk ik.
Maar vijf sterren!

Ik ben het helemaal met je eens, de Jupiler League is niet modern. Ik sta bekend als iemand die snel vijf sterren geeft, maar deze keer zijn ze volkomen terecht!

goed stuk prima geschreven. origineel onderwerp. 5 sterren

Ijzersterk geschreven, origineel onderwerp. Het enige waar ik teleurgesteld over ben is dat ik op basis van het logo bovenaan de pagina een clubexpert over Southampton verwachtte. Dat is natuurlijk geen reden om je geen vijf sterren te geven, prachtig stuk! Ben je trouwens ook clubexpert van de Saints? Ik sinds twee maanden ook!

4 april 2013 om 14:25

@ Guaporta

Ik ook, maar ik weet niet wat ik over Southampton moet schrijven. Heb wel wat ingedied over bijv. Jos Hooiveld of Le Tissier, maar nooit wat geaccepteerd!

6 april 2013 om 12:19

Ik moet m'n eerste stuk nog gaan schrijven, maar een artikel over de clubgeschiedenis is natuurlijk altijd leuk. Of over Nicola Cortese, de man die Nigel Adkins ontsloeg. Ik ben benieuwd!

6 april 2013 om 12:34

Ik weet niets van die club maar kun je niet een interessant stuk schrijven over die befaamde jeugdopleiding? Het onderwerp is op zichzelf niet heelo rigineel maar als je het bij een relatief onbekende club als Southampton doet dan kan het best wat worden. Althans, ze staan bekend om een sterk jeugdbeleid toch? Of is dit al gedaan?

On:

Origineel en sterk stuk. Je hebt me zover gekregen om deel 1 ook maar te gaan lezen. Ik wist persoonlijk niet zoveel van hoe het georganiseerd is en dat komt waarschijnlijk door dat de Jupiler League en alles daaronder mijn interesse niet echt kan winnen. Of het nou Rkc, Willem II, Sparta of VVV is dat promoveert/degradeert, meestal beschouw ik dit als de zwakke broeder/passant die weleens kan verrassen maar waar ik niet teveel rekening mee moet houden. Dit geldt voor ieder land overigens. Ik zou eerlijk gezegd niet weten wie er in de Championship. Segunda (ik hou Barça B wel in de gaten maar meer voor de ontwikkeling van de spelers dan voor de positie op de ranglijst, ze kunnen toch niet promoveren) of Serie B koploper zijn. Het heeft ook te maken met publiciteit en aandacht ervoor. Het gaat de bonden gewoon om scoren en dat doe je volgens mij door het maximale uit je beste competities/materiaal te halen. Ik zie dit ook een beetje terug op Europees niveau. In Nederland besteden we nu dan aandacht aan de Europa League omdat onze clubs er meer in voorkomen dan in de Champions League maar het verschil in aanzien is enorm. Een stuk groter dan het verschil in het algemene niveau denk ik.

goede CE waar duidelijk aan bod komt wat er nou moet veranderen. Ben het dan ook helemaal met je eens.
Soms werd het wat onoverzichtelijk toen je al die wedstrijden ging opsommen hoe het nu verder moest. Verder heb ik je niet kunnen betrappen op spellingsfouten, waardoor de tekst een stuk makkelijk leest. complimenten daarvoor (en Sjonniex).

Goed geschreven, ben zelf ook een voorstander van semi-professionalisme in de Jupiler-league en dat zal ook wel helpen in mijn beoordeling. Je schrijfstijl is heel behoorlijk. Eindelijk iemand die een stuk schrijft met fatsoenlijke interpunctie, want daar wordt ik onderhand toch zo moe van...
Je krijgt van mij 4,5/5.
Want ik vindt dat je het natuurlijk nooit helemaal perfect kan doen ook al is een rapportcijfer 9 mijns inziens tevens niet verkeerd.

weinig op aan te merken, gewoon goed

Heerlijk om een stuk te lezen waar een zeer duidelijke visie is op hoe het zou moeten. Ik ben het ook nog eens op vrijwel alle punten met je eens. Het play-off systeem zie ik helemaal zitten. In verschillende hogere competities wordt het al gebruikt, zoals in België en volgens mij ook Schotland. Natuurlijk heeft dit een hoger niveau tot gevolg, aangezien de nummer één nu kampioen moet worden door alleen nog maar wedstrijden te spelen tegen de hoogst genoteerden.

Enige puntje waar ik het niet met je over eens ben is het laten doorstromen van clubs uit de beloftecompetitie. Dit is iets waar ik totaal geen heil in zie. Ik zie eigenlijk alleen maar problemen hier ontstaan. Beloftes spelen vrijwel nooit met een vaste selectie. Veel A-selectie spelers spelen vaak in de beloften na een blessure. Als de beloftes echt onderdeel gaan uitmaken van een professionele competitie, moet natuurlijk voorkomen worden dat spelers van de A-selectie hier gestald worden, dit zou immers competitievervalsing zijn als clubs in de Jupiler League elke wedstrijd met een andere selectie kunnen aantreden. Volgende probleem is dan dat spelers die terugkomen van een blessure alleen wedstrijdritme kunnen opdoen in het eerste elftal. Hier staan daarentegen trainers weer niet al te vriendelijk tegenaan te kijken. Daarnaast is het natuurlijk zo dat belofte-elftallen niet kunnen promoveren, wat voor mij direct al het nut van het doorstromen van beloftes in de Jupiler League onderuit haalt. Daarnaast heb ik van bevriende supporters van verscheidene Jupiler League clubs gehoord dat zij ook niet zitten te springen om kaarten te betalen voor een wedstrijd tegen een 'tweede elftal' van Heerenveen of Ajax.

Zoals ik al zei was het heerlijk om te lezen hoe duidelijk jij je visie op de Jupiler League voor je hebt. Zonder duidelijke plannen kom je er natuurlijk niet, en in veel van je ideeën kan ik me ook zeer goed vinden. Je schrijft daarnaast zeer prettig. Het is een stuk om bij weg te dromen. Het leest aan één stuk door. Verder ben ik altijd geïnteresseerd in stukken die eigenlijk net iets verder gaan dan het voetbal zelf, en dus heb ik je stuk met veel interesse gelezen.

Ten slotte wil je nog even bedanken voor je credits, maar je hebt het stuk natuurlijk zelf helemaal geschreven! Van mij krijg je de volle pond!

4 april 2013 om 15:26

Dat het systeem wordt gebruikt in België zou ik nu niet direct als voorbeeld nemen. Als ik mij niet vergis is dit nu het derde seizoen dat dit systeem gebruikt wordt en er komt alleen maar meer en maar kritiek op:

- Het aantal toeschouwers ligt lager in de PO dan in de reguliere competitie
- Het is inderdaad zo dat je als topploeg (eerste 6 in België) meer topwedstrijden speelt, maar langs de andere kant worden deze meer en meer gezien als gewone wedstrijden, omdat ze zo vaak plaatsvinden (genk en Anderlecht gaan dit seizoen 8 keer tegen elkaar gespeeld hebben)
- Om de PO spannend te maken, moet je iets doen met het aantal punten na de reguliere competitie (in België zijn er zo 3 systemen), want dan weer oneerlijk overkomt.

Ik ben supporter van AA Gent, die dit seizoen in PO II spelen (ga ook elke thuismatch kijken). Door al de regels en verschillende wedstrijden op verschillende momenten van verschillende groepen/po-poules, is het voor de "gewone" supporter die het voetbal volgt van op een afstand, heel erg moeilijk om te volgen. Ik ben er zelf niet zo'n voorstander van, of toch zeker niet van het Belgische systeem, wat een beetje lijkt op wat er staat in de CE.

Op zich ben ik het helemaal met je eens en breng je goede argumenten, maar de structuur verstoord de leesbaarheid enorm.
Je hebt je inleiding in één alinea gepropt, terwijl je er daar drie voor nodig had.
Daarnaast begin je met een verleden/heden/toekomst-structuur om daarna over te gaan op een aspectenstructuur. Dit is dodelijk!
Je had bij je verleden/heden/toekomst-structuur moeten blijven, maar dan verleden en heden ingekort, of je had met een aspectenstructuur moeten beginnen. Het tweede krijgt mijn voorkeur, omdat je niet nostalgisch wil schrijven, nog een toekomstverwachting geven.
Jammer van de leesbaarheid, want je idee was zeker het noemen waard, al ben ik er geen fan van, genoeg mensen wel.
Ik hoop dat je je Nederlands kunt verbeteren, zodat je punt veel beter aan de orde komt. Als je dat verbetert, kun je een van de beste Vz-ce's worden, dus ik raad je zeker aan het te doen.
Al met al zou ik je twee sterren willen geven, maar door het idee en het durven opperen en mijn zachtaardigheid krijg je er toch drie.

5 april 2013 om 01:02

Beste Tom, bel jij ook de poltie als kinderen belletje lel doen? Of prik je een bal lek als die over de schutting komt? De tekst/spelling is nodig om de essentie van het verhaal goed weer te kunnen geven en dat is in dit stuk heel goed gelukt. Toegegeven, er zitten inderdaad wat puntjes in dat ik denk van: was dat handig? Maar de basis is een goed verhaal, een duidelijke visie. En die komt echt wel naar voren in dit stuk. Gebruik de comment-ruimte om inhoudelijk op het verhaal in te gaan, niet om als grammar-nazi rond te kletsen. Doe dat lekker in een Pm.

Anywaytjes, bijna helemaal eens met je stuk. Het idee van de beloftenkampioen doorschuiven, daar worden mijn voeten nog niet warm van. Net zoals de vele promotie-degradatiewedstrijden.zie België, het moet wel overzichtelijk blijven. Maar het idee is duidelijk en zou toch het onderzoeken waard moeten zijn. En hoewel ik Katwijk nu al hoor protesteren, onder druk wordt alles vloeibaar...

5 april 2013 om 18:01

@eno4

Dit zijn suggesties voor verbetering.
Suarez7 schrijft regelmatig stukken, dus die is zeker gemotiveerd en wil zijn stukken dan ook verbeteren.
Dat jij dan vindt dat ik zijn Nederlands hier buiten moet laten kan, maar als dat hem verbeterd, waarom zou ik?

5 april 2013 om 23:14

Je tips zijn zonder meer goed en terecht, daarover ben ik het met je eens. Maar als je inhoudelijk zo'n sterk stuk schrijft en het daarna in je comment voor 90% over de opbouw gaat, stoort me dat. Ik verwacht en hoop als bezoeker op een leuke discussie over zijn standdpunt, daarvoor kom ik hier. Jouw comment heeft voor de andere bezoekers geen meerwaarde, wel voor Suarez7. Stuur het dan in een PM.

Maar misschien zie ik het verkeerd. Ik zie de Ce's vooral als een startpunt voor een discussie over het geschreven onderwerp. Niet als een manier voor schrijvers om feedback op hun manier van schrijven te krijgen. daarvoor heb je www.columnx.nl toch?

6 april 2013 om 08:49

@ tom 12

Bedankt voor jereactie, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Lange alinea's staan mooier, en hoe kan ik zeven zinnnen in drie alínea's proppen? Korte alinea's verstoren juist de leesbaarheid bij een lang stuk (1160 woorden), want dat is dit stuk. Daarnaast zorgt inkorten van mijn stuk ervoor dat ik dingen ga zeggen die ik niet kan onderbouwen. De structuur had beter gekund, daar ben ik het mee eens. Daarnaast heb ik geen spelfouten, dus mijn Nederlands is spelligsgewijs goed en eigenlijk is alleen de opbouw van het verhaal in mijn ogen niet goed. Jammer dat je twee ipv drie sterren geeft .

Nogmaals bedankt voor je reactie, maar ik ben het niet met alles wat je zegt eens.

6 april 2013 om 16:06

@suarez7

Sorry van die 2 sterren, ik klikte verkeerd ;
Maar zodra je je CE inkort moet je de minder goede argumenten eruit halen en de goede overhouden. Dan zijn er ook minder slechte argumenten die het stuk minder goed maken, waardoor het stuk ook beter lijkt en misschien ook wel is.
Wat je zegt over je alinea-lengte klopt, ik wil ook aangeven dat je de verkeerde structuur hebt gebruikt in het begin. Je had meteen moeten beginnen met een aspectenstructuur.
Als je schrijft is het het beste om de structuur van te voren te bepalen en het is misschien ook handig de inleiding als laatst te schrijven, iets wat je met dit soort stukken eigenlijk altijd moet doen.

Goed om te zien dat er mensen bezig zijn met het bedenken van systemen om de Jupiler League uit het slop te krijgen. Echter heb ik vooral een kanttekening bij de degradatieregeling van Jupiler League naar een lager niveau. Je stelt dat de belfotencompetitie moet strijden met de topklasse voor een promotiewedstrijd. Maar wat als er drie clubs vanuit de Jupiler League degraderen die geen belftenteam is. Stel Jong Ajax en Jong Feyenoord promoveren, maar de drie clubs die degraderen zjin bijvoorbeeld Emmen, Eindhoven en Excelsior. Degraderen er dan twee van deze clubs naar de beloften? Of zal de beloftencompetitie met twee teams minder gaan spelen?

Het lukt mij een verstandig idee om de beloftencompetitie te behouden zoals deze nu is. Wat wel mogelijk is, is dat bijvoorbeeld het tweede team van Ajax, Feyenoord of andere clubs in de reguliere competities uitkomen (jupiler League, topklasse en lager). De profclubs kunnen hiermee toch deelnemen aan de lagere competities, wat goed is voor de spelers die net niet goed genoeg zijn voor het eerste elftal of meer ervaring op moeten doen. Zie bijvoorbeeld Feyenoord. Vele spelers zijn gehuurd aan Excelsior. Feyenoord kan dan zelf in de Jupiler League actief zijn met haar eigen spelers.

Tot slot, ik hoop dat er snel vernadering in komt, want een lege tweede divisie is niet om van te genieten!

Je ziet 1 ding over het hoofd: In de Topklasse zaterdag spelen vooral clubs uit christelijke gemeentes. Deze clubs weigeren om op zondag te spelen (rustdag), en daardoor promoveren ze niet. Volgens mij is dat ook de reden waarom geen 1 club degradeert uit de JL. Ook moeten clubs een bepaald aantal contract spelers hebben, en eisen aan het stadion. Hierdoor wordt het ook nog eens financieel onaantrekkelijk.

2 clubs bij mij in de buurt (De Ijsselmeervogels en Fc Spakenburg (die het dit seizoen trouwens erg slecht doen)), hadden ook al een paar keer kunnen promoveren. Helaas is Spakenburg erg gelovig, en willen de clubs daarom niet promoveren. Ook wanneer 1 van deze zou promoveren, is er geen Spakenburgse derby meer. Deze wordt per jaar door ongeveer 15.000 mensen bezocht, best veel dacht ik zo voor een topklasser.

Heel leuk en goed geschreven verhaal, met leuke ideeën over de promotie/degradatieregeling in de Jupiler League, Beloftencompetitie en Topklasse. Nu hopen dat het ook wordt uitgevoerd!

Heel goed stuk! Je leest er makkelijk doorheen en ben het in grote lijnen helemaal met je eens.

Er zijn echter een paar praktische problemen.

Niet alleen willen topklasse clubs niet promoveren omdat ze 16 contractspelers moeten hebben. Maar volgens mij staat er in de reglementen ook dat een club niet zoveel jeugd mag hebben. Stel je kan promoveren en je hebt 12 fjes, 13 e-tjes enzovoorts. die honderden leden kun je niet ineens weg sturen. Of Semi-prof moet inderdaad worden ingevoerd. Alleen zullen professionele clubs misschien protesteren omdat ze niet zoveel jeugd mogen hebben... heel veel regeltjes die moeten worden aangepast/aangenomen.

2e punt is dat Nederland maar 16 miljoen inwoners heeft. Waar er misschien 13 miljoen mensen het voetbal echt volgen. Het is ook bekend dat Ajax, Feyenoord, PSV en FC Twente grote supportersschare hebben. dus er zal misschien nog maar een paar miljoen overblijven voor de andere clubs. stel topklasse clubs willen promoveren dan word het voor deze clubs toch vrij lastig om financieel overeind te blijven omdat ze bijv niet veel kaartjes verkopen. Ook de merchandise zal ver achterblijven.

Ik ben benieuwd wat het Nederlands voetbal gaat redden. Ik hoop dat jou plan word uitgevoerd, maar er zullen veel haken en ogen aan zitten.

Geniaal stuk, zo zou de jupiler league zo veel aantrekkelijker worden en ook een hoger eredivisie niveau.

Mag ik alvast vragen waar deel 3 over gaat? Kan niet wachten.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren