Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'The Journey' is nog niet ten einde

Laatste update:

In het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, vlak boven Portsmouth en ten zuidwesten van Londen, ligt de grootste havenstad van Engeland. Southampton is de naam. De stad staat bekend om haar historische centrum, het grote aantal musea en de talrijke verwijzingen naar RMS Titanic, het even beroemde als beruchte cruiseschip dat op 10 april 1912 vertrok uit de haven van Southampton om er nooit meer terug te keren. De tragedie van toen zou een geschikte metafoor kunnen zijn voor het sportieve heden van de stad. The Journey, noemen ze het in voetbalminnend Southampton. Maar dan eentje waarvan men hoopt dat deze niet op de klippen loopt. Zoals een Schotse rockband er ooit een nummer over schreef: The Saints Are Coming!

/

Het begon vier jaar geleden. Op 9 juli 2009, 98 dagen nadat Southampton was gedegradeerd naar League One, werden the Saints verkocht aan Markus Liebherr, een steenrijke zakenman uit Zwitserland. Nog geen dag later werd manager Mark Wotte per direct ontslagen. De toon was gezet. Liebherr was niet naar Southampton gekomen om vrienden te maken, integendeel. Hij was gekomen als de reddende kapitein op een zinkend schip. Het roer moest om. Er moest een koers worden gevaren die Southampton terug op de Engelse voetbalkaart zou zetten. Matrozen die niet in staat werden geacht het tij te kunnen keren, werden overboord gekieperd. Southampton FC werd voortaan bemand door revolutionairen.

Het seizoen 2009/10 eindigde desondanks teleurstellend. Southampton was niet verder gekomen dan een zevende plek in League One. Kon gebeuren, volgend jaar weer een kans. De zomer van 2010 gleed dan ook geruisloos voorbij. Maar opeens, op 10 augustus 2010, leek de wereld in te storten. De grootste havenstad van Engeland werd opgeschrikt door de plotselinge dood van Liebherr. De kapitein van Southampton, de beoogde verlosser van het kwaad dat League One heette, overleed op 62-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Het betekende een regelrechte dreun. Hoe het verder moest, wist niemand. Behalve een onbekende Italiaan.

Liebherr had bij zijn komst in 2009 een chique gekleed mannetje met een keurig gekamd kapsel mee aan boord genomen. Een vreemde eend in de bijt, want binnen de grenzen van de voetbalwereld had nooit iemand van de mysterieuze man gehoord. Nicola Cortese luidde zijn naam. Hij zou een topbankier zijn en een schat aan ervaring hebben opgedaan in de sports- and entertainmentbusiness. Cortese was financieel begeleider van Liebherr geweest bij de overname van Southampton. Blijkbaar niet onverdienstelijk, want het kwam hem direct op een riant offer te staan: Liebherr bood Cortese een functie aan als Executive Chairman of Southampton FC. De rest is geschiedenis.

Want in Southampton is de Italiaan inmiddels een levende legende. Na de dood van Liebherr werd de voetbalclub als erfenis nagelaten aan dochter Katharina. De kersverse eigenaresse twijfelde geen moment. Ze gaf Cortese een zogeheten carte blanche. Alles waar Southampton tegenwoordig mee valt en staat, komt uit de hoge hoed van Cortese. Zijn beleid is toegespitst op de historische fundamenten van de club. Zijn visie is vooruitstrevend en zijn plannen zijn ambitieus. Maar het belangrijkste van zijn werkwijze is misschien wel de aantrekkelijkheid ervan. Zowel binnen als buiten Southampton kent The Journey een groot aantal sympathisanten. En terecht. De inspirerende werkwijze is er één waar veel andere voetbalclubs een puntje aan kunnen zuigen.

In Southampton draait het niet om miljoenen, maar om talenten. De kweekvijver is vermoedelijk de beste van Engeland. De club heeft altijd al een rijke traditie gekend aan het opleiden van toptalent. Mick Cannon, Danny en Rod Wallace, Alan Shearer, Matthew Le Tissier, Gareth Bale, Theo Walcott en Alex Oxlade-Chamberlain, allemaal genoten ze hun opleiding in de Zuid-Engelse havenstad. Tegenwoordig wordt de jeugdopleiding gezien als de belangrijkste levensader van de club. Het streven is helder: “...produce Premiership class players...” Maar waar toptalenten als Bale, Walcott en Oxlade-Chamberlain op jonge leeftijd werden verkocht aan grote Engelse clubs, wil Cortese dat de eigen kweek voortaan voor langere tijd aan het eerste elftal verbonden blijft.

Met huidig aanvoerder Adam Lallana lijkt een eerste serieuze stap in die richting zelfs al te zijn gezet. Als exponent van the Academy is hij een boegbeeld voor de club. En achter hem timmert een gloednieuwe generatie alweer aan de weg. Supertalenten Luke Shaw en James Ward-Prowse zijn de bekendste namen. Andere veelbelovende jongens, zoals Lloyd Isgrove, Jordan Turnbull en Jack Stephens, tekenden deze zomer allemaal een langere verbintenis. Arsène Wenger is er diep van onder de indruk. De manager van Arsenal liet zich onlangs ontvallen dat het leek alsof er in Southampton wordt getoverd met voetbaltalent. Waar of niet, de toekomst van Southampton ziet er rooskleuriger uit dan ooit.

Dat is mede te danken aan de financiële gezondheid van de club. Vier jaar geleden bungelden the Saints boven een uitzichtloos schuldenravijn. Een dergelijke situatie lijkt inmiddels ondenkbaar. Het is niet voor het eerst dat Cortese met centjes speelt. Zijn financiële ervaring is een zege voor de club gebleken. In een interview met de The Sun ventileerde hij onlangs zijn duidelijke visie op het financiële beleid van voetbalclubs. “Veel clubs spenderen geld dat ze niet hebben. Ze speculeren op een stijging van spelerswaardes. Onze visie staat daar lijnrecht tegenover. Wij spenderen uitsluitend geld dat we in kas hebben.” Met woorden van deze strekking stal Cortese de harten van vele voetballiefhebbers in Engeland en omstreken. Southampton werd voortaan gezien als de club met ‘dat eerlijke verhaal’.

Inmiddels is het 2013 en staan we aan de vooravond van een gloednieuw voetbalseizoen. Vier jaar na de komst van Liebherr staat Southampton weer met hoofdletters op de Engelse voetbalkaart geschreven. De speerpunten van Cortese's beleid hebben de club in een mum van tijd teruggebracht naar het hoogste niveau van Engeland. En dankzij hem lijkt The Journey zelfs nog niet ten einde. Alles wat hij doet en zegt ademt vertrouwen. Mede dankzij zijn financieel verantwoordelijke beleid is Southampton weer in staat te spenderen. Dat was een aantal jaar geleden wel anders. De toekomst lacht men breed grijnzend tegemoet. Ik weet het zeker: the Saints are coming!

Lang leve Nicola Cortese.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi geschreven stuk! Ook goed onderbouwd.

En over onze jeugdspelers, ik verwacht veel van Calum Chambers dit seizoen. Tevens zijn Ryan Seagar, Matt Targett en Josh Sims grote talenten om naar uit te kijken de komende seizoenen.

Heeft Guaporta zijn naam veranderd in Azevedo?!?!

Het is inderdaad een mooi stuk, ook wel origineel vind ik, je ziet niet vaak een clubexpert over een middenmoter uit Engeland! Het is een mooie club, vooral van Matt Le Tissier was ik onder de indruk in het verleden.

Zeer goede CE. Goede informatie, waarvan ik niets af wist. Ook vind ik het zeer goed dat er weer eens een CE is voor een wat kleinere club als Southampton.

Leuk en informatief om te lezen. Erg grappig gedaan met die metafoor die je doortrekt in je verhaal!

Eindelijk een goed CE waarin nieuwe dingen staan voor veel lezers. Want veel Ce's lees je eigenlijk voor niets. Niet het standaard gezeur over beleid, spelers of talenten zonder inhoud. Het is zelfs een positief CE, goed en interessant geschreven.

5 sterren daarvoor.

Weet je, ik had inderdaad nog nooit van dit verhaal gehoord. Niet over die Italiaan en zeker niet dat het vier jaar geleden zo slecht ging. Natuurlijk in de wandelgangen wel eens iets gehoord erover, maar nooit echt aandacht aan besteed.

Nu lees ik dit verhaal en krijg je bijna respect voor de hele club. De jeugdspelers die je noemt ken ik toevallig ook en daar ben ik ook wel heel erg benieuwd naar. Niet naar de spelers die al een transfer hebben, maar juist nog bij Southampton rond huppelen. Ik ben zeer benieuwd wat ze gaan brengen dit jaar en door deze CE ga ik ze wel extra in de gaten houden.

Bedankt voor dit interessante stuk en leuk om te lezen!

Goede CE. Ik ben veel dingen te weten gekomen over Southhampton. Dit is een goed voorbeeld van een echte CE. Ik hoop dat The Saints het goed gaan doen!

Mooie en goed geschreven CE, heb er verder weinig op aan te merken.

Ok dan gasten, dank voor de oprechte reacties

Prima stuk!
Wat heb ik een zin in het komend seizoen!

OT: Rickie Lambert zojuist voor de 1e keer opgeroepen voor het Engelse team! :-) Dat werd tijd!!

goed verhaal, kijk voortaan met meer interesse richting Southampton

goede stuk ik kijk de laatste jaren veel premier league en toen southampton speelde vroeg ik aan mijn broer weet jij iets van deze club mijn broer zei ja en hij zei dat southampton een club is dat graag de top van het engelse voetbal wil domineren en doet het vaak met talenten en toen begon ik meer southampton te kijken

Een informatief verhaal dat blijft hangen. Het taalgebruik is prima en de opbouw - van inleiding tot slot - is puntgaaf. De gegeven informatie is gestructureerd en wordt gecontroleerd gebracht. Je wordt als lezer niet omvergeslagen door een wervelwind aan voetbalinfo. Het beleid van Swansea en de visie van boegbeeld Cortese staan mij aan, dit lijk jij ook te prediken. Op momenten lijkt het stuk dan ook over te komen als een betoog - wat natuurlijk de intentie kan zijn.

Behalve een paar kleine grammaticale foutjes (foutief kommagebruik) is er niets op dit verhaal aan te merken. Top!

Bedankt voor de reacties mannen.

@drybonet: Het lijkt erop dat jij het kommagebruik beter in de smiezen hebt dan ik. Waarschijnlijk zal ik dat gepiel met komma's nooit helemaal onder de knie krijgen, maar zou jij voor mij de zinnen eruit kunnen lichten waaruit blijkt dat er foutief met komma's wordt omgesprongen? Daar kan ik alleen maar weer van leren... Bedankt

Bedankt voor je onderbouwde feedback trouwens

@azevedo: Nu ik het verhaal herlees, kan ik het toch geen foutief kommagebruik noemen. Het was op een paar plekken wél mooier geweest om een komma te plaatsen in plaats van een punt.

Voorbeeld: "hoe het verder moest, wist niemand. Behalve een onbekende Italiaan." Na niemand was het duidelijker geweest om een komma te plaatsen en geen punt. Zo eindig je je alinea niet met twee korte zinnen, maar met één vloeiende zin. Ik snap het gebruik van de punt wel. Zo probeer je de klemtoon op de laatste zin te leggen. Een zin die klaarblijkelijk een belangrijke boodschap met zich meedraagt. Toch remt zo'n punt wel het ritme van de tekst.

@drybonet: Haha ja grappig dat je die zin eruit pakt. Daar heb ik de punt wel dertig keer veranderd in een komma en andersom. Uiteindelijk is het een punt geworden, precies vanwege de interpretatie die jij eraan meegeeft. Ik ben het overigens met je eens. Volgende keer misschien toch een komma'tje in zo'n situatie gebruiken dan! Ach ja, het zijn gelukkig details van het kleinste soort...
Maar nogmaals dank voor je commentaar.

Kan ik fan van je worden op VZ? :O

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren