Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'Stam, Davids, Cruijff en Van Basten moeten de maatstaf zijn'

Laatste update:

Ricardo Moniz pleit voor een verandering van de Nederlandse jeugdopleidingen. De oefenmeester, die onlangs werd ontslagen bij de Hongaarse topclub Ferencváros, werkte in het verleden zelf lange tijd als jeugdtrainer bij Feyenoord en had in die periode onder meer Robin van Persie onder zijn hoede. Het niveau van de Manchester United-spits moet volgens Moniz de standaard zijn.

/

De geboren Rotterdammer vindt dat er te weinig specialisten doorstromen naar het eerste elftal van de Nederlandse profclubs. Spelers die uit het niets het verschil kunnen maken. "De jeugdopleidingen in Nederland zijn fantastisch bezig, maar het kan nóg beter", stelt Moniz in Sp!ts. "Toen ik bij Feyenoord werkte, gingen we twee keer per dag trainen. Daardoor maakten jongens als Van Persie, Saïd Boutahar en Leonardo sprongen, erkennen ze nu ook zelf."

Volgens Moniz zou het al helpen als elk Nederlands jongetje elke dag een uurtje extra voor zichzelf traint. Dankzij dergelijke investeringen verkrijg je een voorsprong op de rest, meent hij. "Nogmaals, de opleidingen zijn geweldig. Maar niet idealistisch genoeg. Jaap Stam, Edgard Davids, Johan Cruijff, Marco van Basten moeten de maatstaf zijn."

De Nederlandse opleidingen zijn...

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is in deze tijd gewoon lastig te verwachten van spelers dat ze in zichzelf gaan investeren. Het is hetzelfde als met huiswerk: je kan steeds minder van leerlingen gaan verwachten dat ze thuis nog een bepaalde hoeveelheid arbeid verrichten omdat afleidingen in steeds grotere mate om de hoek liggen en concentratie en doorzettingsvermogen daarmee steeds meer verdwijnen. Het zou een ideale situatie zijn als spelers dat wel in zichzelf zouden invetseren, maar ik denk dat je er als club meer bij gebaat bent zelf die trainingsuren te organiseren.

5 december 2013 om 14:01

Ricardo Moniz is het een beetje kwijt.
Waren dit nu zulke goed talenten van Persie werd pas goed toen hij naar arsenal ging en bergkamp hem begeleiden en die andere 2 die hij opnoemde zijn(waren)geen supertalenten

5 december 2013 om 14:14

"van Persie werd pas goed toen hij naar arsenal ging [...]"

Stop. In zijn tijd bij Feyenoord droop het talent er al vanaf. Aan elke pass en elke aanname kon je dat zien.

5 december 2013 om 14:22

Ben het volledig met je eens anno62!

Hij heeft wel gelijk, iedereen wil jaarlijks een Cruijff opleiden net als dat iedereen miljonair wil zijn met een gezond leven, bloedmooie vrouw, leuk gezin en veel vrienden. Maar dat kan nou eenmaal niet.

Als Moniz het wiel had uitgevonden dan zou hij inderdaad wel wat betere talentjes hebben voortgebracht. Als Van Persie, Boutahar en Leonardo zijn paradepaardjes zijn….. dan weet ik niet of voetbalminnend Nederland nou echt moet luisteren naar zijn advies, omdat die methode zo goed werk….. Er is geen fatsoenlijk talent in zijn tijd doorgebroken. Alleen Van Persie is inderdaad via Wenger en vooral Dennis Bergkamp groot geworden (robins eigen woorden).
Moniz is volgens mij een beetje van slag inderdaad

5 december 2013 om 14:46

Hoe kan je dit nu zeggen? Daar snap ik echt niks van. Het is echt totaal niet waar.

Ik keek vroeger altijd de Shell jeugdcompetitie. In die periode staken er 3 spelers met kop en schouders boven uit. Uit alle A1 teams van Nederland dus. Dat waren van Persie, van der Vaart en Sneijder.

Ja toen kon je al zien dat die 3 echt veel en veel beter waren dan de rest van hun leeftijdsgenoten.

5 december 2013 om 18:49

Inderdaad haakneus! Bij die spelers zag je het meteen al.

Haha mooie tijden die shell jeugdcompetitie. Zag Huntelaar ook veel scoren voor PSV en bij Ajax liep er een Quansah in de spits rond die met scherp schoot

Mee eens. De échte toptalenten ontbreken. Ze hebben vaak talent, maar het extra's ontbreekt. Of ze zijn technisch wel leuk, maar fysiek erbarmelijk. Op alle vlakken nét dat beetje extra vragen.

5 december 2013 om 13:30

Het is ook mentaliteit.
Ik heb weleens gehoord van iemand die in de jeugd tegen die gasten van Feyenoord speelde dat hij Boutahar de allerbeste speler vond waar hij ooit tegen had gespeeld.

5 december 2013 om 14:36

Zeker waar. Dat is vaak het geval met Marokkaanse jongens. Hebben vaak zoveel talent, maar de mentaliteit ontbreekt helaas.

5 december 2013 om 13:44

@ Fdgaf,
Ik ben het helemaal met je eens!
Als je nu alleen al Feyenoord als voorbeeld neemt, die trainers als Koeman, van Bronkhorst, van Gastel en van Hooijdonk hebben en niet 1 spelers kan een normale vrije trap/ corner nemen, laat staan vanuit de 2de lijn schieten.
Waar ligt dit dan aan? Zijn al deze spelers dan gewoon niet goed genoeg? Of nemen ze niet na de training de moeite om extra te trainen?

Ik denk het laatste (al vind ik wel dat de trainers dat moeten stimuleren), als je nou een spelers als Clasie neemt die altijd de corners neemt en na 3 seizoenen in de eredivisie die bal nog steeds niet normaal voor krijgt, dan sta ik daar raar van op te kijken.

5 december 2013 om 13:44

We kunnen niet toveren!! We zijn een opleidingsland en net zoals het op school gaat, heb je uitstekende leerlingen, goede, voldoende, matige en slechte... Maar ook op school is de club uitstekende leerlingen niet groter dan de rest. Is toch ook logisch, een voetballer als Bergkamp of van Basten komen maar eens in de zoveel jaar bovendrijven. Die hebben al aanleg en kunnen via trainingen beter worden, maar in principe hebben die, net zoals die uitstekende leerlingen een hoog iq hebben, het al in hun genen zitten.
Moniz roept wat iedereen al jaren roept en wat allang standaard is in Nederland, we willen een hoog niveau. Alleen hebben we het geld en de uitdaging niet meer om deze talenten te binden, alleen die jongens die ook hun verstand gebruiken blijven in Nederland.
Maar ja, dat zijn uitstekende leerlingen met een aanleg voor een topvoetballer ;-)

Dat kan wel de maatstaf zijn en is allemaal heel leuk en aardig. Soms heb je gewoon goede lichtingen en soms niet. Iedereen wil wel dat er elk jaar een nieuwe Cruyff opstaat, maar dat is niet te doen.

5 december 2013 om 13:27

Mee eens! Desondanks heeft NL niet te klagen. Gezien de grote van het land mogen wij niet klagen als je ziet wat voor spelers er hebben gespeeld en nog spelen. En niet alles is te trainen sommige zaken zijn gewoon puur talent. Bijvoorbeeld een Romario stond ook niet bekend als een trainingsbeest maar had zoveel talent dat het gewoon niet uitmaakte.

Of wilde meneer Moniz beweren dat de trainingen van vroeger beter waren? De ontwikkelingen van trainingen zijn steeds verbeterd! Maar dan nog ben je afhankelijk of er wel eens een supertalent in de eigen jeugd aanwezig is.

5 december 2013 om 13:57

En toch vind ik het verrassend dat Belgie en Denemarken de laatste jaren grote talenten produceren. Die landen zijn nog vele male kleiner dan Nederland. Dan reist bij mij toch de vraag waarom, er moet echt wel ergens iets zijn waardoor sommige spelers zich nog sneller of beter ontwikkelen.

5 december 2013 om 14:25

@wonderkind

Ik heb meer het idee dat het toeval betreft qua lichting. Ook zijn veel van de toptalenten van Denemarken en België in het buitenland opgeleid. Kijk alleen al naar Ajax hoeveel talent zij al niet uit Denemarken een kans hebben gegeven om zich hier te ontwikkelen.

Nederland loopt qua opleiding gelukkig nog voor op Denemarken. Je ziet dat tegenwoordig steeds meer topclubs zoveel mogelijk jeugd uit het buitenland koopt. Alles wat al een beetje kan bewegen wordt gekocht in de hoop dat er vervolgens van een lichting 1 of 2 doorbreken.

Dat is een goede ontwikkeling voor spelers van landen die qua voetbalopleidingen achterlopen. Maar bijvoorbeeld niet voor NL die zelf uitstekende opleidingen heeft.

De ideale scenario voor een talent blijft natuurlijk in mijn ogen dat een talent zich ontwikkeld in een eigen vertrouwde omgeving met een goede opleidingsmogelijkheid.

Maar bijvoorbeeld een talent uit Indonesië doet er goed aan om te verkassen wil hij optimaal gebruik maken van zijn talent. Omdat Indonesië nog een achterstand heeft qua opleidingen en mocht het echt talent hebben valt hij bij de topclubs eerder op dan wanneer het in eigen land blijft.

Tsja, dat uurtje voor jezelf trainen is niet zozeer iets wat je in de jeugdopleiding snel verbetert. Dat is toch een zaak van mentaliteit en met name motivatie. Daarbij ging je in mijn jeugd ieder vrij uurtje dat je had lekker voetballen. Ik denk dat de meeste jonge voetballertjes in Nederland gemiddeld wel meer dan een uur voor zichzelf trainen. Wat me wel opvalt is dat de pleintjes en veldjes in mijn buurt steeds leger raken. Dat zal misschien met de invloed van de spelcomputer te maken hebben, dat weet ik niet, maar bij mijn eigen voetbalclub wordt steevast dag in dag uit overdag en in de weekenden door talloze jongens en meisjes naar hartelust gevoetbald. Ik denk dat als je jong bent en van voetballen houdt altijd wel aan dat uurtje per dag komt dus lijkt me niet dat het daaraan kan liggen.

We hebben juist te veel specialisten. Jeugdspelers worden enkelen verbeterd in de kwaliteiten waarin ze uitblinken en hun zwakkere kwaliteiten worden verwaarloosd. Zie alle technisch matige loopwonders, beukende lompe spitsen en pijlsnelle dravers met een goede voorzet die er op de Nederlandse velden rondlopen.

De basis van een jeugdspeler moet omhoog en op latere leeftijd kan hij zijn eigen identiteit ontwikkelen als voetballer

Zei gister al dat voor mij een zeer welkome versterking zou zijn bij de staff. Heeft ervaring als hoofdcoach, houdt er van om met technische vaardige spelers te werken deze zijn volop aanwezig bij Psv. Hij zou met zijn ervaring Cocu kunnen ondersteunen en daarnaast jongens als Bakkali,depay,maher,wijnaldum, Locadia, Rahyi,narsingh,jozefzoon,willems enorm kunnen uitdagen met leuke techniek trainingen.

Daarmee heb je ook gewoon geluk nodig, dat soort spelers kun je niet zomaar opleiden.

5 december 2013 om 13:24

Het lijkt Duitsland toch echt te lukken op dit moment, na een nationale herorganisatie van de jeugdopleidingen.

5 december 2013 om 13:33

Het loopt goed in Duitsland maar met een Götze of Reus moet je ook geluk hebben, en Duitsland heeft waarschijnlijk veel meer voetballers dan Nederland. Als je opleiding goed staat (natuurlijk kan het altijd beter) heb je gewoon geduld nodig.

5 december 2013 om 13:55

Ja Duitsland, dat land met 80 miljoen inwoners en veel meer geld te besteden. Tuurlijk hebben die meer talent lopen en kunnen dat beter ontwikkelen.

Het moment dat er in Nederland een groot talent loopt wordt hij weggekaapt door een Engelse club en verpieterd hij daar.

Ook stromen de Duitse talenten in een veel sterker team in, daar hoeven ze niet meteen dragende spelers te zijn terwijl je hier als 18 jarig ventje de wedstrijd moet beslissen.

5 december 2013 om 16:45

Verhoudingsgewijs moet duitsland per lichting 4,5 keer meer supertalent voortbrengen dan nl. Dat is dus bij 2 supertalenten

5 december 2013 om 16:46

Uit nederland 9 uit duitsland en dan spelen we quitte... als duitsland beter is moet het dus minstens 10 supertalenten voortbrengen per twee nederlandse supertalenten. Dat lijkt me teveel van het goede.
Maar over 10 jaar gaan we het zien

Cruijff en Van Basten waren in hun tijd de allerallerbeste. Je kunt het beste van het beste toch niet als maatstaaf houden?

5 december 2013 om 13:27

Tuurlijk wel. Streven naar perfectie.

5 december 2013 om 13:57

Nee, want dan moet iedereen steeds weg omdat de doelstelling niet gehaald wordt. Je moet realistisch blijven.

5 december 2013 om 14:38

Rare stelling; als je doelstelling niet haalt, moet je personeel ontslaan. Misschien heeft je personeel wel het materiaal niet (talent). misschien zijn de randvoorwaarden niet optimaal (trainingsaccomodaties). Als je je doelstelling niet haalt, leer je van je fouten, verbeter je het proces en doe je het nog een keer. En nog een keer. Ik zeg niet dat perfectie de doelstelling moet zijn. Dat zou idd nonrealistisch zijn. Maar je moet er wel naar streven.

5 december 2013 om 14:41

Het beste van het beste als maatstaaf houden is toch echt perfectie eisen. Natuurlijk moet je altijd evalueren, maar het is nutteloos om een onrealistische doelstelling in te brengen, want dan ben je altijd vrij om achteraf te zeggen dat het onrealistisch was.

6 december 2013 om 13:38

Waarom is het streven naar het opleiden van de allerbeste spelers zo'n rare insteek? Moeten we maar settelen voor middelmaat?

Hard werken is één. Maar ik heb het idee dat veel Nederlandse (ex)topvoetballers gewoon zo ver zijn gekomen op basis van het door onze lieve heer gekregen talent.

Is toch moeilijker dan hij het doet klinken, blink je tegenwoordig als jonkie in belgie of nederland uit op een jeugdtornooi of dergelijke met je ploeg wordt je meteen overspoeld met contracten van buitenlandse topclubs die je helemaal overdonderen. De tijden van Bergkamp, Van persie enz,.. waren ideaal omdat ze zich rustig konden klaarstomen voor de top in hun Nederlandse ploeg dat toen al op een hoog niveau was. Tegenwoordig zien de meeste talentvolle jongeren de Eredivisie als een kleine tussenstap die zelfs niet eens noodzakelijk is terwijl dat het wel is. Ik ben een Belg maar ik erken dat Nederland je op het gebied van tactiek en techniek een perfecte basis en zelfs meer kan bieden !

Hard werken is niet 1, hard werken is alles. Er zijn maar een paar spelers die het echt op basis van talent hebben kunnen doen. Messi bijvoorbeeld. Maar het overgrote deel moet het echt doen d.m.v. knoepeltje hard trainen.

Cruijff en Stam waren toch zeker niet het product van een geweldige jeugdopleiding? Cruijff is gewoon vooral een ontzettend groot talent. Ik kan me niet voorstellen dat de jeugdopleiding in zijn tijd al iets voorstelde. Daarbij is het niet te vergelijken met de huidige tijd.

Stam is opgeleid bij DOS Kampen en Zwolle. Die jeugdopleiding zal ook niet geweldig zijn geweest.

Volgens mij stoppen bijna alle Nederlandse clubs op dit moment veel tijd en energie in de jeugdopleiding en er wordt ook door veel mensen goed over nagedacht.

Dat werpt ook zeker zijn vruchten af. We doen het niet voor niets al jaren internationaal zo goed. De jeugdopleiding van NL gemiddeld noemen, slaat nergens op. We zijn al jaren een van de besten.

Uitzonderlijke spelers hebben ook een uitzonderlijk talent. Je kunt slechts de ideale omstamdigheden schetsen om dat talent tot bloei te laten komen. Ik geloof niet in maakbaarheid. Naast het creëren van ideale omstandigheden moet je daarnaast kwaliteit goed inschatten met het scouten. Ik heb het idee dat de meeste scouts kijken naar techniek, passing, handelingssnelheid en spelintelligentie. Dat is mooi, maar een verdediger die slechts 1.75m is zal het zwaar hebben om door te breken.

En ook al heb je ideaal gescout en de perfecte omstandigheden gecreeërd, uiteindelijk is de stap naar topvoetbal een mentale stap van voetballer naar topsporter. Said Boetahar was destijds een groter talent dan Robin van Persie, en zo zijn er velen die de laatste stappen niet gezet krijgen.
Zelfs een Ronaldo of een Robben kwamen erachter in hun mid-20 dat ze geen topvoetballer zouden blijven zonder de topsportersmentaliteit.

Ik hoop dat er de komende jaren weer twee unieke talenten in de voorhoede gaan doorbreken. Ik krijg het idee dat er een aardige generatie op komst is op het middenveld en de verdediging, terwijl de slag om de eerste doelman ook heviger wordt.

Absolute onzin. Nederland heeft zat talenten van het niveau Stam, Davids, v Persie in de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar. Nederland word 2x achter elkaar europees kampioen met U17. Dat is de genoemde heren nooit gelukt hoor. Het is typisch Nederlands om de talenten die ze hebben af te doen als geen toptalenten maar net daaronder. Als die jongens 25/27 jaar zijn en absolute top hoor je iedereen weer zeggen. Dat waren nog eens toptalenten , die hebben we nu niet meer. En dat riedeltje blijft zo tientallen jaren doorgaan. We hebben misschien wel het beste en grootste talent aanbod dan we ooit gehad hebben. Laat ze allemaal maar lullen. We zullen het over een aantal jaar gaan zien. in 1998 hadden we misschien wel het beste Nederlands elftal ooit ( naar mijn mening i.i.g wel) Daar speelden spelers in als Ronald de Boer en van Bronckhorst. van Bronckhorst speelde op zijn 21ste op huurbasis bij RKC en de Boer op die leeftijd bij Twente. Allebei topvoetballers geworden. Ik zou spelers van 19 die net aan het doorbreken zijn ook nog absoluut niet af schrijven voor de absolute top. Spelers als Rekik, Ake, Ebecillio, en noem ze allemaal maar op.

5 december 2013 om 14:58

Helemaal mee eens.. Maar dat kritische kijken zorgt er wel voor dat we zo goed blijven denk ik.

5 december 2013 om 15:05

Ja nou goed. Dat zal waarschijnlijk zo zijn. Dus ik zou eigenlijk blij moeten zijn dat er behoorlijk veel azijnzeikers rondlopen in Nederland. Zo houden we elkaar een beetje in balans. Je moet ook niet te positief worden want stilstand is achtergang. Maar al dat negatieve gezeik hangt me altijd een beetje de keel uit. Vooral omdat ik het al zo vaak en zo lang heb gehoord en iedereen daar uiteindelijk op terug kwam.

5 december 2013 om 15:10

Jong Oranje werd ook Europees kampioen met Nicky Hofs Schaars De Zeeuw Emanuelson Huntelaar Castelen Tiendalli Daniel de Ridder nog wat prima eredivisie voetballers maar dit is gewoon puur team prestatie geweest nou niet dat hier een nieuwe Jc in speelde laat staan een Jaap Stam van Basten of van Persie.

5 december 2013 om 15:25

Daar heb je een punt inderdaad. Een prijs zegt niet altijd iets over de beste talenten. Vind wel dat daar bij de U17 teams weinig sprake van was. Die zaten juist boordevol van individuele klasse. Vooral het eerste jaar de ze de titel wonnen. De 2de tegen Duitsland in de finale was eigenlijk niet terecht. Maar je zag toen bijvoorbeeld hoeveel beter nathan ake wel niet was ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. Ik kijk regelmatig wedstrijden van de jeugdelftallen ook live en ook de toptoernooien bij de A en B junioren aan het eind van de seizoenen kijk ik regelmatig. Maar ik schrok echt van het enorme talent in die ploeg van U17. Echt talent van het niveau van Basten , zei het op andere posities. Maar goed , misschien heb ik er wel geen verstand van. Wie zal het zeggen .Ik ben sowieso van nature wel een ras optimist.

5 december 2013 om 15:42

Schaars en de Zeeuw hebben hele zware blessures gehad en daarna zijn ze nooit meer de oude geworden. Huntelaar was de spits die in 2012 boven van Persie werd verkozen volgens velen. Emanuelson heeft nooit vertrouwen gekregen bij Ajax en/of Milan. Naar mijn idee is zijn vaste positie aanvallende middenvelder met een iets vrije rol, maar dan moet je die jongen ook vertrouwen geven, bij Ajax heeft die op de gehele linkerflank gespeeld en bij Milan ook haast op elke positie, met nog minder vertrouwen dat die bij Ajax kreeg. Dus er zaten echt wel een paar tussen die goed konden ballen..

5 december 2013 om 16:10

De meeste spelers die in Nederlandse jeugdelftallen spelen, worden geen volwaardige profvoetballer. In dat soort vertegenwoordige elftallen spelen zegt enkel dat een jongetje op dat moment bij de top van zijn lichting zit, niet meer en niet minder.

Nu zijn de spelers van het elftal onder 17 dat twee keer Europees kampioen werd uiterst talentvol en het is heel goed mogelijk dat er een aantal topvoetballers uit die lichting voortvloeit, maar het is ook heel goed mogelijk dat ze net als de meeste spelers uit het elftal dat in Peru in 2005 op het WK onder 17 3e werd in de Nederlandse subtop terecht komen. Veel spelers zijn niet eens prof meer. Check de selectie van spelers onder 17 die in 2005 de absolute wereldtop waren:

Doel: Tim Krul (newcastle United), Koen Verhoeff (ajax), Nicholas Skverer (nec).

Verdediging: Dirk Marcellis (psv), Jordy Buijs (feyenoord), Martijn van der Laan (FC Groningen), Erik Pieters (FC Utrecht), Mike van der Kooy (FC Utrecht), Tom Hiariej (FC Groningen).

Middenveld: Ruud Vormer (az), Vurnon Anita (ajax), Jeffrey Sarpong (ajax), Niels Vorthoren (willem Ii), Geert-Arend Roorda (sc Heerenveen), Jan-Arie van der Heyden (ajax).

Aanval: Diego Biseswar (feyenoord), Melvin Zaalman (sparta Rotterdam), John Goossens (ajax), Mitchell Schet (feyenoord), Marvin Emnes (sparta Rotterdam).

Nu weet ik niet wie er nog meer geboren in in 1988, maar Greg vd Wiel zit er niet eens bij en die is toch een stuk verder gekomen dan Tom Hiariej om maar een naam te noemen. in 2010 stond Greg in de finale in Zuid Afrika en tegenwoordig geeft hij Zlatan wekelijks assists.

Welk land heeft wel 20 van persies rondlopen? Is toch ook puur geluk. Wel eens dat met goede begeleiding een talent minder kans loopt vergooid te worden, maar utopie om de training even aan te passen en dan ervan uitgaan dat er eventjes van persie II, Iii, IV van de transport band gaan rollen.

We mogen van geluk spreken dat van Persie vroeger voetballen leuker vond dan gitaar spelen

5 december 2013 om 15:58

Leo had van de week nog een goed verhaal dat Brazilië wel 20 van Persies had rondlopen. Dat is dus je antwoord

Spelers als Jaap Stam en Davids kan je opleiden, maar uniek talent als Cruyff en van Basten wordt geboren. Het enige wat mis kan gaan bij de opleiding van spelers als Cruyff en van Basten is het niet herkennen van hun exceptionele talent, maar ik denk niet dat wij in Nederland zo blind zijn. Daarnaast stroomt talent dat ergens va nde academy wordt weggstuurd elders weer in. Kortom, waarschijnlijk hebben wij in Nederland ook een beetje pech dat er na Sneijder, Robben en van Persie geen supertalenten meer opgestaan zijn. Waarschijnlijk vond the Next Dutch Football Superstar zijn Nintendo leuker en doet hij nu de administratie vann een supermarkt ofzo.

Hoe dan ook, leuke voorbeelden geeft de supercoach van Red Bull Salzburg een Ferencvaros, maar Leonardwie? en Said Boutahwat? Ik ken ze als voetbalfan uiteraard, maar een doorsnee burger kent deze spelers niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren