Fulham boekt zonder Stekelenburg eerste overwinning sinds 1 januari

De toekomst van Maarten Stekelenburg bij Fulham ziet er niet rooskleurig uit. De doelman werd zaterdag gepasseerd door Felix Magath en moest vanaf de reservebank lijdzaam toezien hoe the Cottagers voor het eerst sinds 1 januari weer eens een competitiezege boekten. Er gloort daardoor wel weer hoop voor de hekkensluiter, die concurrenten als Swansea City, Norwich City, Cardiff City, Crystal Palace en Sunderland punten zag verspelen. Everton deed dankzij een doelpunt in extremis goede zaken en blijft volop in de race om Europees voetbal.

/

Fulham - Newcastle United 1-0
Stekelenburg wil graag naar het WK, maar kan een plek op de bank dan natuurlijk niet gebruiken. Magath heeft ook geen reden om de keeper de volgende keer weer op te stellen, want David Stockdale was zaterdag erg belangrijk voor Fulham. Na ruim een uur spelen leek Papiss Cissé Newcastle United op voorsprong te gaan brengen, maar Stockdale had een geweldige redding in huis. In de tegenaanval kwam Fulham vervolgens op voorsprong: Tim Krul ging in de fout bij een houdbaar schot van Ashkan Dejagah, wat direct de beslissing in de wedstrijd betekende. Fulham staat ondanks de overwinning nog wel laatste in de Premier League, maar leeft weer wat op in de strijd tegen degradatie. Er zijn voor de ploeg van Magath nog acht duels te gaan.

Stekelenburg zat dus op de bank, maar John Heitinga speelde wel. Hij liet zich in de tweede helft ook zien: een schot van de verdediger leek via de onderkant van de lat binnen te vallen, maar volgens de grensrechter had de bal de doellijn niet in zijn geheel gepasseerd. Pas na het zien van de beelden van het hawk eye-systeem werd duidelijk dat hij het bij het juiste eind had. Aan de kant van Newcastle had Luuk de Jong nog een goede kans gekregen, maar de aanvaller heeft zijn draai duidelijk nog niet gevonden en raakte de bal helemaal verkeerd, waardoor het speeltuig naast het doel van Stockdale rolde. Vijf minuten voor tijd schoot De Jong nog net naast en daardoor won Fulham voor het eerst onder Magath eens een wedstrijd. Er zal echter nog lang over het duel worden nagesproken: in blessuretijd had Newcastle nog een penalty moeten krijgen, na een handsbal van Heitinga.

/

Everton - Cardiff City 2-1
Everton had in de eerste helft het betere van het spel en kreeg de meeste kansen, maar Cardiff had misschien wel met een voorsprong moeten gaan rusten. Frazier Campbell miste namelijk een enorme kans: hij stuitte op Tim Howard. Na rust forceerden the Toffees alsnog het vurig gewenste doelpunt. Speciale dank ging daarbij uit naar Gerard Deulofeu, die na een uur spelen het bal opende. De Barcelona-huurling kwam van links de zestien binnen, leek af te kunnen spelen maar verraste iedereen, inclusief doelman David Marshall, met een schot in de benedenhoek. Cardiff kwam via verdediger Cala weer langszij, maar moest in de absolute slotseconde alsnog capituleren: Seamus Coleman bracht Goodison Park tot ontploffing met zijn treffer in de 94e minuut.

Swansea City - West Bromwich Albion 1-2
Michel Vorm, Jonathan de Guzman en Wilfried Bony stonden aan de aftrap voor Swansea, dat uit de startblokken vloog. Na nog geen twee minuten schoot Roland Lamah de thuisploeg op voorsprong en het duurde tot aan de 52e minuut alvorens de gasten iets terugdeden. Met een heerlijk geplaatst schot tekende Stéphane Sessègnon voor de 1-1. Nadien was De Guzman met twee schoten op het lichaam van Ben Foster nog het dichtst in de buurt van een nieuwe voorsprong, maar uiteindelijk sloegen de bezoekers voor een tweede keer toe. Youssuf Mulumbu mocht vijf minuten voor tijd ongehinderd oprukken vanaf de middenlijn en profiteerde optimaal door Vorm te kloppen. The Baggies verschaffen zichzelf daarmee weer wat lucht en naderen Swansea City tot op een punt.

/

Southampton - Norwich City 3-2
Norwich City kwam zaterdag veel te laat op gang en leed daardoor een 4-2 nederlaag bij Southampton. De thuisploeg kwam al na vijf minuten op voorsprong via Morgan Schneiderlin en tien minuten na de thee verdubbelde invaller Ricky Lambert bij zijn eerste balcontact de marge. Chris Hughton besloot kort na deze goal in te grijpen en bracht in een keer drie nieuwe spelers in het veld, onder wie recordaankoop Ricky van Wolfswinkel. Hij kon een nederlaag niet voorkomen: Southampton liep nog uit naar 3-0 via Jay Rodriguez, waardoor de wedstrijd gespeeld leek. Johan Elmander en Robert Snodgrass maakten er echter nog 3-1 en 3-2 van, maar verder kwam Norwich niet. Diep in blessuretijd verzorgde Sam Gallagher uiteindelijk het slotakkoord: 4-2.

Sunderland - Crystal Palace 0-0
Sunderland had Crystal Palace zaterdag kunnen passeren op de ranglijst, maar dan moest er wel gewonnen worden. Dat lukte niet: de ploeg van Gustavo Poyet was in een matige pot voetbal wel de betere ploeg, maar wist zichzelf niet te belonen met een treffer. In de eerste helft kregen Ki Sung-Yeung, Phil Bardsley en Fabio Borini daar mogelijkheden voor, terwijl de beste kans van de tweede helft op naam van Jozy Altidore kwam. Ook Borini zorgde nog voor gevaar, maar er werd dus niet gescoord in het Stadium of Light. Sunderland blijft voorlaatste staan en heeft nu nog maar een puntje meer dan Fulham, dat dus wist te winnen van Newcastle United. Crystal Palace, dat zaterdag overigens wel heel erg weinig liet zien, staat boven de gevreesde degradatiestreep.

/

Stoke City - West Ham United 3-1
Erik Pieters zal gemengde gevoelens overhouden aan de ontmoeting met West Ham. Zelf moest de linksback van Stoke na veertien minuten geblesseerd afhaken, maar zijn ploeggenoten slaagden er vervolgens wel in om de toen al opgelopen 0-1 achterstand recht te breien. De vroege treffer van Andy Carroll werd namelijk overtuigend weggepoetst door the Potters. Peter Odemwingie bracht de stand met een intikker voor rust weer in evenwicht, waarna Marko Arnautovic twintig minuten voor tijd de 2-1 op zijn naam schreef. Zijn rake schuiver werd echter afgetroefd door Odemwingie, die elf minuten voor tijd met een prachtige afronding het hoogtepunt van de middag voor zijn rekening nam en de eindstand op 3-1 bepaalde.