Bony doet assist De Jong met twee treffers teniet, Vlaar en Bacuna pakken punt

Swansea City heeft zaterdag in de strijd om lijfsbehoud in de Premier League drie belangrijke punten gepakt. Een assist van Luuk de Jong leidde tot de 1-0 van Newcastle United, maar twee doelpunten van Wilfried Bony leverden Swansea een 1-2 zege op. Astin Villa en Southampton scoorden niet, terwijl Cardiff City met 1-1 gelijkspeelde tegen Stoke City. Crystal Palace won op bezoek bij West Ham United met 0-1.

/

Aston Villa - Southampton 0-0
Basisspelers Ron Vlaar en Leandro Bacuna hadden met Aston Villa de taak om Southampton, een van de leukst voetballende ploegen van de Premier League, af te stoppen. Dat lukte prima, al was het meeste balbezit voor de bezoekers. Zo zette Adam Lallana zijn kandidatuur voor een plek in de WK-selectie kracht bij door louter succesvolle passes af te leveren in de eerste helft. Grote kansen vielen er niet te noteren: de bezoekers op Villa Park werden absoluut niet verwend door de 22 gladiatoren. Pas tien minuten voor tijd veerde het publiek even op, toen Ryan Bertrand de bal in het strafschopgebied op zijn arm kreeg. Een penalty werd er tot opluchting van de Aston Villa-fans niet gegeven.

/

Newcastle United - Swansea City 1-2
Middenmoter Newcastle ging zaterdag onderuit tijdens het duel met het tegen degradatie strijdende Swansea. In het St James’ Park stonden Newcastle-keeper Tim Krul, De Jong en rechtsback Vurnon Anita tegenover hun landgenoten Michel Vorm en Jonathan de Guzman, terwijl ook Marvin Emnes de laatste tien minuten nog mee mocht doen bij the Swans. Halverwege het eerste bedrijf leidde De Jong de openingstreffer in; de Nederlander stelde collega-spits Shola Ameobi in staat om de 1-0 voor zijn rekening te houden. De thuisploeg leek de rust te halen met een voorsprong, maar in de blessuretijd van de eerste helft kopte Bony raak uit een corner: 1-1. Na de hervatting leek er niet meer gescoord te worden, maar in de negentigste minuut leverde een door Bony benutte strafschop de gasten uit Wales de volle winst op.

/

West Ham United - Crystal Palace 0-1
Nummer twaalf West Ham heeft de kans laten liggen om naast het als elfde geklasseerde Crystal Palace te komen. In de eerste helft viel er al niets te juichen voor het thuispubliek op Upton Park en bleven doelpunten uit, en toen na een klein uur wel gescoord werd hadden de supporters van de bezoekers wat te vieren. Een overtreding van Pablo Armero op Cameron Jerome leverde the Eagles een penalty op, die werd benut door Mile Jedinak. Omdat the Hammers er in de resterende dertig minuten niet in slaagden om nog gelijk te maken blijven ze steken op 37 punten, en is de ploeg van trainer Sam Allardyce nog niet helemaal gevrijwaard van degradatiezorgen.

Cardiff City - Stoke City 1-1
Cardiff City heeft de punten bijzonder hard nodig in de strijd tegen degradatie en het kwam de ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer dan ook bijzonder slecht uit dat Howard Webb even voor rust een discutabele penalty uitdeelde aan de gasten. Peter Odemwingie struikelde, Webb (die onder een enorm fluitconcert naar de kleedkamer werd begeleid) legde de bal op de stip en ex-FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic knalde raak. Na rust kreeg ook de thuisploeg een strafschop (dat was wél een honderd procent penalty) en net als Arnautovic faalde ook Peter Whittingham niet. Omdat Cardiff nog een doelpunt afgekeurd zag worden bleef het bij 1-1 en daar schoot de club uit Wales niet bijzonder veel mee op.