Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De verloren generatie

Laatste update:

Terugdenkend aan het WK krijg ik nog steeds wel een glimlach op mijn gezicht. Denkend aan een kruipende Iker Casillas, de Haagse penaltyheld Tim Krul en het huilende Mexicaanse Youtube- meisje. Natuurlijk, die halve finale tegen Argentinië had best anders kunnen uitpakken. Maar voor dit Nederlands elftal was een derde plaats zo verkeerd nog niet. Want dit was geen gewoon Nederlands elftal, dit was een knap bij elkaar geïmproviseerd geheel van de bondscoach. Het waren oude vedettes van rond of boven de dertig, waarvan de houdbaarheidsdatum ernstig betwijfeld werd. Aangevuld met jonge knapen uit onze eigen verguisde eredivisie. Plus natuurlijk wel de twee wereldsterren Arjen Robben en Robin Van Persie. Maar wie onze selectie goed bekeek viel één ding op, het gapende gat tussen de oudgedienden en de nieuwelingen. Wat was er gebeurd met deze verloren generatie? Maar nog veel frappanter, was dit niet de generatie die ons voor het eerst Europees Kampioen maakte met Jong Oranje?

/

We maken een sprongetje in de tijd en komen aan in het jaar 2005. Een tijd waarin ploegen als Ajax en PSV nog goed meedraaiden in de Champions League. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat de uitblinkers veelal van over de grens kwamen. Spelers als Zlatan Ibrahimovic, Cristian Chivu, Jefferson Farfan en Alex waren onmisbaar voor deze teams en werden aangevuld met onze beste spelers en doorbrekende talenten. Maar verder was er maar weinig oog voor jeugdspelers en jeugdvoetbal. Dit kwam ook mede door de niet noemenswaardige prestaties van Jong Oranje. Waar het echte Oranje samen met Frankrijk, Duitsland, Italië en Portugal tot de Wereldtop behoorde, daar wist Jong Oranje zich vaker niet als wel te plaatsen voor de eindrondes. Maar in 2005 was men er wel bij, al had dit een andere reden, Nederland was het gastland.

Dit ging niet onopgemerkt voorbij in de media en veel wedstrijden werden dan ook uitgezonden. Daarnaast bouwde de NOS ook tal van programma’s om dit jeugd WK heen. Het publiek liet het evenmin afweten en de stadions waren goed gevuld en sfeervol. Nederland maakte deze zomer kennis met latere wereldsterren als Radamel Falcao, David Silva en John Obi Mikel. Ook de op dat moment verheerlijkte tienerster uit Amerika, Freddy Adu, deed mee evenals de Italiaan Graziano Pelle. Dan het toernooiverloop, dit was zoals wel vaker bij jeugdtoernooien spannend en onvoorspelbaar. Zo werd China het best presterende land in de groepsfase, haalde Marokko, gesteund door duizenden landgenoten de halve finale en strandde Nederland in de kwartfinale tegen Nigeria, door de penaltyserie te verliezen met maar liefst 10-9! Uiteindelijk werd het Argentinië van absolute uitblinker Lionel Messi wereldkampioen.

Maar de nationale interesse voor jeugdvoetbal was met dit toernooi gewekt. Daarnaast had Nederland een goede lichting die zich dan ook wist te plaatsten voor het EK van 2006. Coach was destijds de Fries Foppe de Haan die na een jarenlang dienstverband bij SC Heerenveen toe was aan iets nieuws. Uiteindelijk bleek er een waanzinnige klik te ontstaan tussen de oude, nuchtere Fries en het jonge grut wat veelal uit de randstad kwam. Twee werelden kwamen als het ware samen. Onder leiding van Foppe de Haan werd een hecht, sterk team gecreëerd, dat voort borduurde op het team uit 2005. Na een nederlaag in de openingswedstrijd tegen Oekraïne en een gelijkspel tegen Denemarken werden vervolgens Italië en Frankrijk weggezet. In de finale werd sportieve wraak genomen op Oekraïne en was Nederland met 3-0 te sterk. Voor het eerst was Nederland Europees Kampioen geworden.

Het jaar daarop, 2007, mocht Nederland hierdoor zelf het toernooi organiseren. Net zoals in 2005 was de publieke belangstelling weer enorm. Op het eerste oog leek het team er niet sterker op geworden, maar ook nu presteerde het team weer geweldig en werd in de finale Servië op kinderlijke wijze verslagen. Daarmee prolongeerde Jong Oranje zijn titel en plaatste zich ook nog eens voor de Olympische Spelen. Één ding stond vast, wij hadden goud in handen, dat kon niet anders. Ons huidige Nederlands Elftal zou de komende jaren aangevuld worden met deze uitblinkers van coach Foppe de Haan en dan zouden we helemaal uitgroeien tot een titelfavoriet.

Zo ver kwam het niet. Totaal niet. We haalden weliswaar in 2010 de WK finale en in 2014 de halve finale, maar hadden we dat aan deze jongens te danken? Niet bepaald. Als we het lijstje doornemen zien we dat we met Ron Vlaar, welgeteld één basisspeler hebben overgehouden aan deze generatie. Met Klaas Jan Huntelaar hebben we weliswaar nog een klassespeler, maar toch vooral bankzitter bij Oranje en de verdere oogst is nieuwbakken backup Paul Verhaegh en de vaste wisselkeepers van de laatste jaren Tim Krul en Michel Vorm.

Veel jongens haalden het grote Oranje overigens wel, maar vielen daarna stil in hun ontwikkeling of leken meer bezig met randzaken en geld verdienen dan met hun sportieve succes. Spelers als Ismail Aissati, Ryan Babel en Hedwiges Maduro werd een grote toekomst voorspeld, maar spelen nu in de marge in Griekenland en Turkije. Met Royston Drenthe, Maceo Rigters en Collins John ging het nog veel harder bergafwaarts. Mensen in Engeland krijgen nog spontaan de slappe lach, terugdenkend aan deze spelers. Wat voor al deze spelers geldt is dat ze te snel te grote stappen wilden maken en daardoor constant de verkeerde keuze gemaakt hebben.

Verder bleek het plafond van jongens als Demy de Zeeuw, Stijn Schaars, Nick Hofs, Otman Bakkal en Edson Braafheid toch niet zo hoog te liggen als vooraf gehoopt en voor Gijs Luirink, Calvin Jong a Pin, Tim Janssen, Julian Jenner en Patrick Gerritsen kan nu al wel gesteld worden dat deze EK’s het hoogtepunt uit hun carrière geworden is.

In plaats van het gehoopte goud, kregen we misschien wel de slechtste generatie van de laatste twintig jaar voor het Nederlands Elftal. Leuk detail: Argentinië had onlangs met Lionel Messi, Pablo Zabaleta,Sergio Aguero,Ezequiel Garay, Lucas Biglia en Fernando Gago, zes spelers, vijf basisspelers en drie penaltymakers op het veld staan tegen Nederland die er ook in 2005 bij waren. Een nieuwe nederlaag voor onze verloren generatie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Uh.... zo waar... maar moet de conclusie niet zijn dan, dat er in het proces door de jonge spelers duidelijk verkeerde keuzes zijn gemaakt.
Moet deze Ce niet overal in de kleedkamer op gehangen worden bij elke opleidingsclub in Nederland?
Prima stuk fijn geschreven, maar mis een duidelijke stelling name en een duidelijke richting waar het fout is gegaan.

Ik vond het inhoudelijk en grammaticaal echt een fijne CE om te lezen. Prima onderwerp, een hele verademing t.o.v. de meeste club Ce's die hier worden geplaatst.
Een kritiekpuntje om ff azijn te pissen; in de tweede alinea vergeet je het woordje "terug" bij de sprong in de tijd naar 2005 :-)
Goed werk.

Echt een interessante CE! Ik had eerst stiekem gehoopt op een CE over Valencia en waar het daar mis ging, maar ik heb deze in 1 adem uitgelezen.

Leuk onderwerp en een stelling waar ik nooit bij stil heb gestaan. Jong-A-Pin of Rigters, haha wie kent ze nog?

19 augustus 2014 om 15:23

Rigters wel. Das de gozer die van Willem 2 naar Engeland ging en sindsdien nooit meer heeft gevoetbald op niveau.

Maar Patrick Gerritsen?! Wie?!

20 augustus 2014 om 00:39

Maceo Rigters, 30 jaar oud alweer en niemand weet waar hij op dit moment uithangt. Zijn laatste wedstrijdjes speelde hij alweer bijna 3 jaar geleden in Australië en sindsdien van de aardbodem verdwenen. Ging voor het snelle geld naar Engeland. De lachende derde was Nac, zij kregen bijna 1.500.000 euro in kas voor hem.

20 augustus 2014 om 02:39

Ik ken ze ook wel qua naam hoor, maar ik bedoel meer van moet je kijken wat er van is geworden. Er bijzonder eigenlijk zoals het ook in deze CE wordt beschreven.

22 augustus 2014 om 18:30

Patrick Gerritsen was een vleugelaanvaller die bij FC Twente speelde. Daar ook doorbrak maar volgens mij na een flinke blessure zijn niveau nooit meer gehaald heeft. Hij heeft nog even in de eerste divisie gespeeld maar is daarna vertrokken naar het amateur voetbal.

Moet enorm pijnlijk voor hem zijn! Bij Jong Oranje zitten en bij Twente als talent goed spelen en vol in de spotlights staan, om vervolgens door een blessure nooit meer je niveau te halen.

29 augustus 2014 om 13:14

Liep Gerritsen geen (dubbele) beenbreuk op? Volgens mij was dat zijn ernstige blessure. Vond hem wel een aardige buitenspeler, maar een echte topper zag ik nog niet meteen in hem.

Een top CE!

Zo bijzonder dat ze toen de Olympische Spelen haalden. Hopen dat deze generatie dat ook flikt, met een uiteindelijk betere afloop (voor het zogeheten 'A team'.

Mooie CE. Doet me goed om die oude namen terug te lezen. Er zitten soms kleine spelfouten in, maar dat is verwaarloosbaar. Zoals Nick Hofs ipv Nicky.

Een hele mooie en onverwachte CE. Ik heb er erg van genoten om te lezen en ben ook blij dat jij weer de moeite hebt genomen om iets te schrijven. Wachten duurt even, maar dan heb je ook wat

Die generatie heeft wat mij betreft laten zien dat je met alleen talent er niet komt.

Hard work beats talent if talent doesn't work hard. Vooral vaak een zwakke mentaliteit en slechte keuzes waardoor er niet het maximale uit het talent gehaald is. Laat dit een les zijn voor de toekomstige talenten.

Gijs Luirink, waar is dat fout gegaan? Speelde bij Groningen zeer goed, stabiele centrumverdediger waar de supporters lyrisch over waren! Verkaste naar AZ, daar vooral op de bank. Daarna via o.a. Sparta en RKC afgedeeld. Zo hebben bijna alle spelers hun verhaal was hierop lijkt.

Ga maar na bij Gerritsen, Babel, Rigters, Jong-A-Pin, Jenner en dus Luirink.

23 augustus 2014 om 15:10

Gijs Luirink was bij Sparta ook een van de beste verdedigers afgelopen seizoenen, echter vond hij het avondleven veel leuker dan het voetbal. Hierom heeft Sparta hem maar weggedaan. Blijft jammer, zeker een zeer solide verdediger.

Overigens een hele mooie CE, ikzelf was in die tijd ook zeer lyrisch over bepaalde spelers toen, als Nicky Hofs, Drenthe en Rigters. Jammer dat zulke spelers nooit het maximale uit hun carrière hebben kunnen halen.

Leuk stuk, over een interessant en origineel onderwerp! Had er nog nooit bij stil gestaan, maar jullie hadden inderdaad best een aardige belofteploeg, jammer dat van jongens als Rigters en Drenthe niet veel geworden is. Ik denk dat jonge spelers vandaag, door het voorbeeld van pakweg een drenthe, wel al beter beslissingen maken en niet meteen gaan zweven als er een leuke naam club aanklopt.

Over je CE: zoals ik al zei, één van de boeiendste stukken die ik hier al las. Misschien had je nog iets meer kunnen focussen op waar het bij die jongens precies is fout gegaan, in plaats van vooral een feitenrelaas, dan was het een 5* geworden!
Ook nog paar (kleine) taalfoutjes gezien.

Het is werkelijkwaar ongelofelijk dat het niks is geworden met de carrière van Drenthe. Als hij de juiste mentaliteit had, hadden we nu waarschijnlijk nooit van de naam Marcelo gehoord. Wat een speler was dit zeg, en het begin bij Real was ook fraai, maar die gozer heeft het niet normaal verprutst.

Met zoveel talent is het makkelijker om je carrière te vergooien, dan om er iets van te maken. In potentie was dit gewoon nu 1 van de elitespelers ter wereld geweest.

Wauw mooi stuk. Ik was laatst eens aan het googlen naar deze jeugd-EK's. En inderdaad, Marceo Rigters was topscorer. Ik had nog nooit van die man gehoord. Ik heb hem opgezocht op wikipedia, en inderdaad, hij heeft 5 wedstrijden voor Jong Oranje gespeeld en daarin gescoord, een hoopgevende speler dus. Hij ging in 2007 naar Blackburn Rovers. Hij werd in 4 seizoenen 3 keer uitgeleend (norwich City, Barnsley en Willem ll). Hij speelde in 4 jaar tijd 2 (inderdaad, 2) wedstrijden in het eerste van Blackburn. Daarna gin hij naar Australie, naar Gold Coast United, waar hij nog 1 seizoen redelijk speelde. Inmiddels heeft hij al 2 jaar geen club meer.

Het is bizar om te zien hoe zulke talenten door geldzucht helemaal de weg kwijt zijn geraakt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren