FC Volendam laat niets heel van koploper Sparta, PSV verliest stadsderby

FC Volendam heeft de directe strijd om de koppositie in zijn voordeel beslist. De ploeg van Hans de Koning was vrijdagavond met liefst 0-5 te sterk voor lijstaanvoerder Sparta Rotterdam. NEC rekende met dank aan Alireza Jahanbakhsh en Sjoerd Ars af met Helmond Sport (1-4) en heeft nu net als Volendam twaalf punten. Die twee ploegen gaan aan kop in de Jupiler League.

/

Sparta Rotterdam - FC Volendam 0-5
Volendam heeft Robert Mühren niet altijd nodig om doelpunten te maken. Zonder de naar AZ vertrokken aanvaller stonden De Wijdbroeken vrijdag na één helft namelijk al met 0-3 voor. Een beauty van Ludcinio Marengo, een stift van Kevin van Kippersluis en knal van Brandley Kuwas in de kruising zetten de thuisploeg op een ruime achterstand. Een grote tegenvaller voor Volendam was het uitvallen van doelman Theo Timmermans, die na een botsing per brancard het veld moest verlaten.

Sparta hoopte in de tweede helft het leed te verzachten, maar na een uur zorgde Van Kippersluis met zijn tweede voor de 0-4. De Rotterdammers kwamen via Denis Mahmudov nog dicht bij een eretreffer, maar de debutant vond met een vrije trap niet het doel. Henk Veerman maakte er nog 0-5 van. Sparta verloor vrijdag voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in de Jupiler League en Volendam gaf de 3-0 zege op Roda JC Kerkrade van afgelopen maandag een passend vervolg.

/

Helmond Sport - NEC 1-4
NEC kende een dramatisch begin van de wedstrijd. Jeffrey Leiwakabessy veroorzaakte al na drie minuten een strafschop en die werd met succes genomen door Stanley Elbers. De Nijmegenaren van Ruud Brood vochten zich in de eerste helft echter terug en kwamen op voorsprong door twee geweldige goals van Jahanbakhsh. Kort na rust vergrootte NEC de marge: Ars was het eindstation van een vloeiende aanval en de assist was van Jahanbakhsh. Ars maakte er niet veel later ook nog 1-4 van en dat was direct de eindstand in het Lavans Stadion.

/

VVV-Venlo - FC Emmen 1-4
VVV-Venlo moest al na vier minuten verder met tien man. Niki Mäenpää haalde de doorgebroken Roland Bergkamp naar het gras met een rode kaart en een strafschop tot gevolg. Alexander Bannink opende de score in het voordeel van FC Emmen. Na twintig minuten maakte Danny Post gelijk, maar door een goal van Frank Olijve gingen de gasten toch weer aan de leiding. VVV incasseerde na 54 minuten in de persoon van Jerold Promes een tweede rode kaart en Cas Peters maakte er nog 1-3 van in De Koel. Een eigen goal van Jeffrey Altheer betekende de 1-4.

/

Jong PSV - FC Eindhoven 1-3
Jean-Paul de Jong, trainer van FC Eindhoven, sprak van een ‘prestigeduel’, maar zijn spelers begonnen wat ongelukkig. Na twintig minuten veroorzaakte Maxime Gunst namelijk een strafschop en die werd benut door Clint Leemans; bovendien moest de Eindhovenaar met rood gaan douchen. Chiro N’Toko maakte na een halfuur wel gelijk en met de ondertalsituatie deed Eindhoven niet onder voor de stadsgenoot. Eindhoven nam na rust verrassend een 1-3 voorsprong door goals van Sander Heesakkers (eigen doelpunt) en Fries Deschilder. Die voordelige marge gaven de blauw-witten op De Herdgang niet meer weg.

/

Telstar - Almere City FC 3-1
Telstar zocht de kleedkamer in Velsen-Zuid op met een 1-0 voorsprong. Verdediger Lars Nieuwpoort werkte de bal na 39 minuten niet goed weg en daar kon Kevin van Essen namens de thuisploeg van profiteren. Bij Almere werd Enzio Boldewijn op slag van rust met rood van het veld gestuurd; hij had een tegenstander nagetrapt. Telstar besliste kort in de tweede helft de wedstrijd: spits Ralf Seuntjens schoot uit de draai fraai binnen. Seuntjens was eveneens verantwoordelijk voor de 3-0 en de aansluitingstreffer van Thijs Bouma was er slechts voor de statistieken.

FC Den Bosch - Jong Ajax 2-0
Frank de Boer heeft hoge verwachtingen van Robert Muric en na een invalbeurt tegen FC Volendam mocht de aanvaller vrijdagavond in de basis beginnen tegen FC Den Bosch. De Kroaat schreef in de eerste helft twee kansen op zijn naam, maar scoorde niet en kon niet voorkomen dat Den Bosch met een voorsprong ging rusten, via een treffer van Benjamin van den Broek. Muric kwam niet terug voor de tweede helft en in dit tweede bedrijf was Den Bosch veel sterker dan Ajax, wat resulteerde in de 2-0 van Erik Quekel. De voorsprong van de Brabanders kwam vervolgens geen moment meer in gevaar, al kreeg Sheraldo Becker in de slotfase nog wel een goede kans, maar zijn schot werd geblokt. Jong Ajax leed zodoende de derde nederlaag op rij.

/

RKC Waalwijk - Jong FC Twente 1-2
RKC Waalwijk speelde in eigen huis eigenlijk helemaal niet zo slecht tegen Jong FC Twente, maar ging niet goed met zijn kansen om en had ook nog eens te maken met een doelman die een slechte dag had. Nick Coster blunderde bij de openingstreffer van Jari Oosterwijk, al na drie minuten spelen, en ook bij de 0-2 van Alvin Daniels zag de RKC-keeper er niet goed uit. Na het rustsignaal klonk er een striemend fluitconcert in het Mandemakers Stadion, maar RKC deed er na de thee alles aan om nog terug te komen. Sandro Calabro kreeg enorme kansen om tot scoren te komen, maar hielp die allemaal om zeep: iets wat Kenny Anderson zeven minuten voor tijd niet deed. Hij bracht de spanning terug in de wedstrijd met de aansluitingstreffer, maar de gelijkmaker viel niet meer.

Achilles 29 - Fortuna Sittard 0-3
Achilles 29 verraste afgelopen maandag met een overwinning op Jong Ajax, dat toen met een versterkt elftal naar Groesbeek was afgereisd, maar vrijdagavond ging het weer mis tegen Fortuna Sittard. De bezoekers schoten uit de startblokken en kregen in het eerste kwartier al een paar dikke kansen, voordat Ramon Voorn de score na een klein halfuur spelen opende. Die voorsprong voor Fortuna was verdiend en werd nog in de eerste helft verdubbeld door Jordy Briels. Achilles moest dus in de achtervolging en scoorde een kwartier na rust ook wel, maar het doelpunt van Freek Thoone werd afgekeurd wegens buitenspel. Jop van Steen raakte nog de lat en dus kwam Achilles niet tot scoren. In de slotfase gooide Seku Conneh het duel in het slot: 0-3.