Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Toekomstig wereldkampioen

Laatste update:

Maandag 30 juni 2014, Porto Alegre. Tranen van verdriet worden gehuild. Het laatste Afrikaanse land moet na een sterk optreden tegen de toekomstig wereldkampioen naar huis. De 'grote' landen Ghana, Ivoorkust en Kameroen kunnen in de groepsfase al naar huis en Nigeria en Algerije worden in de achtste finale uitgeschakeld door respectievelijk Frankrijk en Duitsland. Maar toch heeft Afrika bewezen weer een gevaarlijke outsider in zich te hebben. En ik denk dat de tranen van verdriet in de toekomst kunnen veranderen in tranen van vreugde.

/

Het eerste Afrikaanse land dat zich voor een WK weet te plaatsen is Egypte in 1934 tijdens het WK in Italië. Daarna volgt een hele lange rij WK's zonder Afrika, want pas in 1970 komt er weer eens een Afrikaans land op een WK in de vorm van Marokko. Vanaf dat moment fleurt ook Afrika op als er een WK om de vier jaar is. Inmiddels zijn er al vele Afrikaanse landen de revue gepasseerd. Van Zaïre tot Angola en van Togo tot Zuid-Afrika.

Afrikaanse landen zorgen meestal wel voor bijzondere gebeurtenissen tijdens een WK. Algerije werd in 1982 bijvoorbeeld schandelijk uitgeschakeld door Duitsland en Oostenrijk tijdens hun onderlinge wedstrijd. De Duitsers moesten met 1-0 winnen en dan waren beide landen geplaatst, zodat Algerije naar huis kon. En zo geschiedde. Maar Senegal gaf het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan ook kleur, mede door toenmalig WK- en EK-winnaar Frankrijk naar huis te sturen. Afrika brengt steeds vaker enorm goede voetballers naar Europa en dat is een ontzettend groot pluspunt voor de Afrikaanse voetbal toekomst.

De landen uit Afrika zijn vaak smaakmakers en ploegen die lastig te pakken zijn. Neem het afgelopen WK. Wereldkampioen Duitsland klopte Frankrijk, Portugal en Brazilië doodeenvoudig in de weg naar de finale. Maar tegen welke landen hadden onze oosterburen het lastig? Juist, Ghana en Algerije. De Ghanezen kwamen zelfs even op voorsprong, en de Algerijnen gaven 90 minuten lang alles, maar in de verlening sloegen de Duitsers toe. En wat te denken van die andere finalist, Argentinië. Nigeria werd met ontzettend veel moeite verslagen in een doelpuntrijke wedstrijd. Afrikaanse landen zijn landen die ik in de toekomst ver zie geraken op het WK.

Bij Ghana heb je spelers die, naar mijn mening, wereldtoppers kunnen worden. André Ayew, Christian Atsu, Emmanuel Badu zijn daar voorbeelden van. Ayew speelt op dit moment bij Olympique Marseille terwijl Atsu en Badu in de Europese subtop spelen. De ene speelt bij Everton (Atsu), terwijl we Badu terug vinden bij Udinese.

Ook bij Ivoorkust lopen dermate veel goede spelers rond; Serge Aurier bijvoorbeeld. De back die bij Toulouse opviel, speelde een goed WK en verdiende een transfer naar PSG, waar hij een concurrent wordt van Gregory van der Wiel. Op het middenveld staan ook nog goede spelers. Cheick Tioté (ex-FC Twente) en Yaya Touré (Manchester City) zijn daar de sterkhouders. De meeste kwaliteit loopt echter voorin rond bij Ivoorkust. De spitspositie is goed voorzien met Didier Drogba, Wilfried Bony, Salomon Kalou, Seydou Doumbia en Gervinho moeten voor de doelpunten zorgen bij de Oranje Olifanten.

Bij Nigeria staan ook redelijke spelers in het elftal van de Super Eagles. Vincent Enyeama (Lille), Kenneth Omeruo (ex-ADO Den Haag), Ogenyi Onazi (Lazio), John Obi Mikel (Chelsea), Ahmed Musa (CSKA Moskou), Emmanuel Emenike (Fenerbahce) en Uche Nwofor (VVV-Venlo) zijn spelers die wij hier in Nederland ook al kennen. Bij Kameroen staan er ook nog wel leuke spelers in die wij in Nederland kennen zoals Joel Matip (Schalke 04) en Eyong Enoh (ex-Ajax), maar ik schat Kameroen lager in dan bovenstaande 3 landen. Dit omdat ze veel minder aansprekende namen in hun selectie hebben en bovendien ook veel spelers hebben die niet bij de Europese (sub-)topclubs spelen, in tegenstelling tot Nigeria, Ghana en Ivoorkust.

Vooral de Black Stars lijken mij een potentieel wereldkampioen. Datzelfde geldt ook voor Ivoorkust. Ze hebben naar mijn mening uitstekende spelers en goede talenten. Mochten die zich goed ontwikkelen, dan kunnen ze wel eens gaan verrassen. Met de juiste beslissingen en volle inzet kan alles gebeuren. Ik weet dat veel mensen zullen zeggen dat Argentinië, Brazilië, Spanje, Duitsland, Frankrijk etc. veel beter zullen zijn, maar ik denk dat Ivoorkust en Ghana de juiste mix hebben gevonden om zich later te kunnen kronen tot wereldkampioen.

De potentie is er, de spelers zijn, en het enige wat nog ontbreekt is het geluk voor een goede loting op weg naar de finale van het wereldkampioenschap. Ik zal er niet minder blij om zijn als ik zie dat een Afrikaans land wereldkampioen wordt in plaats van Nederland. Want naast dat ik het de Afrikaanse landen ontzettend gun, acht ik de kans dat Afrika in 2018 of 2022 (of later) juicht voor hun wereldkampioenen redelijk groot.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wel wat veel geschiedenis en je hebt het ook veel over individuele kwaliteiten. Terwijl ik persoonlijk vind dat de Afrikaanse landen als een team spelen. Voor de rest is het een goede CE

8 september 2014 om 19:06

Dankjewel voor de beoordeling en de nuttige kritiek. Hopelijk zie ik je bij mijn volgende ce terug

Beste lezer,

Dit is mijn tweede CE in zeer korte tijd. Zou u na uw kritische noot (zeer welkom!) ook een beoordeling kunnen geven? Dan weet ik wat mijn stuk waard is en waar ik aan toe ben.

Mvg,
El Cazador

Leuk stuk,
Ik vind Afrikaanse landen altijd leuk om naar te kijken. Ze spelen met veel passie en hebben zeker een paar grote namen. Toch vind ik het stuk te opportunistisch. Ik denk dat een Afrikaans land het wk nooit zal winnen door een gebrek aan tactisch inzicht, jeugdontwikkeling en talent.
Ik ben ook van mening dat het tijdperk Ivoorkust over een paar jaar voorbij is als de Toure's, Drogba, Kalou etc stoppen.

8 september 2014 om 19:40

Dankje voor je reactie. Het stuk is misschien wat opportunistisch dat klopt, maar heb ook het idee dat mensen Afrikaanse landen onderschatten, terwijl ze bewijzen dat je dat juist niet moet doen .

ik vind je stukje een beetje kort vergeleken met andere CE die ik heb gelezen.
maar het is wel plezierig om te lezen.
ik vind afrikaanse ploegen fysiek sterk en er zit veel power in die ploegen,wat ik alleen mis is tactisch inzicht.
daarbij komt dat er niet zoveel voetbalscholen zijn in afrikaanse landen dat komt door de corruptie.
afrikanen komen ook best vaak in de illegaliteit naar europa en hebben dan als enigste hoop profvoetballer te worden ik denk dat ook een oorzaak is dat je best veel afrikaanse voetballers ziet bij europese clubs.

9 september 2014 om 07:18

Dankje voor je reactie. Het stuk inderdaad niet zo heel lang, her had wel iets langer gekund.

Leuke column maar ik mis toch een beetje diepgang over waarom het Afrikaanse ploegen zelden lukt om door te storen. Ik denk dat daarbij best wat aandacht aan de winnaarsmentaliteit had mogen worden besteed. Dezen mentaliteit lijkt namelijk te ontbreken. Een Ivoorkust had de afgelopen jaren een Afrika Cup moeten winnen, maar hebben zich laten verschalken door mindere goden als Egypte, Zambia en ook Nigeria. Dat kan geen toeval zijn, want aan de kwaliteit van de spelers die een Ghana of Ivoorkust hebben ligt het zeker niet. Als de beste landen het al niet op het eigen continent redden, wat voor kans maak je dan tegen de echte top?

9 september 2014 om 14:55

Het stuk is inderdaad wel wat kort zoals narsingh al aangaf, waardoor het ook wat diepgang mist. Dankje voor je kritiek punten en je beoordeling!

Tijdens elk WK wordt er weer gesproken over de kans van de landen uit het Afrikaanse continent, maar het loopt steeds weer op een teleurstelling uit. Daar moet een achterliggende reden voor zijn en het zou fijn zijn geweest als je je daar eens in verdiept had. Nu is het weer een nietszeggend artikel waarin je niet verder komt dan een aantal goede spelers uit Afrika opnoemen en daarbij de hoop uit spreken dat er eens een Afrikaans land wereldkampioen wordt. Maar je kunt net zo makkelijk een lijst goede spelers uit bijvoorbeeld Engeland en Italië opnoemen, inclusief de clubs waar ze spelen. Maakt dat ze dan favoriet voor een volgend WK? Of moeten er juist obstakels overwonnen worden die een afgang zoals het laatste WK kunnen voorkomen.
In plaats van veel artikelen die erg aan de oppervlakte blijven, zou je je tijd beter kunnen investeren in 1 goed en diepgravend artikel waar je een gedegen research voor doet.

9 september 2014 om 18:10

'Nu is het weer een nietszeggend artikel' 'het zou fijn zijn als je eens goede research doet' ik stel alle meningen/kritieken op prijs maar ik vind je toch wel iets te hard in je oordeel. Dit is pas mijn tweede CE. Natuurlijk kan alles altijd beter maar je zou naar mijn mening op een andere manier kunnen reageren, want het komt nu meer als afbranden dan positief kritisch zijn

9 september 2014 om 19:59

Welkom op voetbalzone, waar helaas velen het nog altijd nodig vinden om lekker makkelijk vanachter hun bureautje sneren uit te delen.

9 september 2014 om 23:35

Goed dat je dit zelf als op deze manier verwoord. Ik vind ook dat het onnodig is hoe hier gereageerd wordt. Ik snap op zich zijn punt wel, maar inderdaad, als schrijver heb je veel meer aan gedegen kritiek dan aan zo'n loze opmerking. Ik vond trouwens je CE lekker weg lezen, en denk ook zeker dat je wel een soort talent hebt. Wel is het iets te oppervlakkig zo als meerdere al aangegeven hebben. Het zou fijn zijn als je de volgende keer een diepere analyse hebt, of dat je juist met een geheel nieuw inzicht in de situatie komt. Daar wordt je CE pas echt interessant van.

9 september 2014 om 23:47

Een van mijn mindere punten is inderdaad het oppervlakkig houden van een stuk. Daar liggen mijn grootste verbeterpunten en daarom ben ik ook blij dat mensen met kritische punten komen zodat ik daaraan kan werken. Ook jij bedankt voor je mening en je compliment. Hopelijk zie ik je vaker bij mijn toekomstige CE's verschijnen

10 september 2014 om 17:40

Het was zeker niet mijn bedoeling om af te branden en al helemaal niet om een sneer uit te delen. Als dat zo over komt heb ik wellicht niet helemaal de juiste toon gevonden om je stuk te beoordelen.
Je moet je echter wel realiseren dat je een artikel aanbiedt aan duizenden lezers die benieuwd zijn naar een visie, een analyse of een interessant achtergrondartikel. Zeker als blijkt dat jij een interesse hebt voor een onderwerp waar niet veel mensen op dit forum zich in verdiepen, namelijk het Afrikaanse voetbal. Gezien de commentaren die je op je artikelen krijgt, slaag je daar vooralsnog niet in. Dat blijkt ook uit de lage score die je haalt bij de beoordeling in sterren.
Ik heb geprobeerd, hier en bij jouw vorige CE, aan te geven wat mijn verwachtingen zijn als ik aan een stuk begin en ik heb mijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat deze verwachtingen niet zijn waar gemaakt. De kern van mijn kritiek kun je best uitleggen als positieve kritiek, namelijk de aanmoediging om meer met je onderwerp te doen. Nu dat je weet dat ik het allemaal niet zo negatief bedoel, moet je over de gedeeltes waar ik wat hard overkom maar heen lezen.

De verwoording van je 2 CE's kloppen niet helemaal want in de eerste zei je dat de Afrikaanse 'toplanden' Kameroen Ivoorkust en Ghans zijn, en daar onder Nigeria en Algerije. Hier zeg je dat je Kameroen lager in schat dan die landen. Overigens leuke Ce

9 september 2014 om 22:33

Staat inderdaad wat haaks op elkaar. Dankjewel voor je kritische noot en voor je compliment

Aardige CE wederom, echter heeft Ivoorkust afgelopen WK gewoon erg veel pech gehad, had Algerije meer verdient tegen Duitsland en Frankrijk had nooit met elf man tegen eindigen tegen Nigeria. Kameroen en ghana waren schandalig dus terecht uitgeschakeld. Ik ben van mening dat je wel nog wat meer je eigen mening erin moet bloot leggen, maar hij is in ieder geval al beter dan de eerste, de andere twee doe ik later dit weekend

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren