Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Afellay vernietigend: ‘Een gigantische fout. Ze worden gewoon weer benadeeld’

Laatste update:

Ibrahim Afellay snapt werkelijk niet waarom arbiter Martin van de Kerkhof een directe rode kaart gaf aan Etienne Vaessen tijdens Feyenoord - RKC Waalwijk. De analist van Studio Voetbal rept zelfs over een 'arbitrale dwaling' en vindt dat RKC alle reden heeft om te klagen over de vermeende handsbal van Vaessen buiten zijn eigen strafschopgebied.

"Dit is gewoon een gigantische fout", foetert Afellay in de uitzending van zondagavond. "RKC wordt hier gewoon weer benadeeld. Die spelen tegen degradatie en als je dan zo'n arbitrale dwaling maakt... Je hebt de VAR en je kan het moment 20.000 keer terugkijken."

Tafelgenoot Jeroen Stekelenburg is duidelijk een andere mening toegedaan. "Vaessen neemt het risico door zich zo breed te maken. En als hij dan na afloop zegt dat hij zich genaaid voelt.... Je kunt ook anders uitkomen", is de verslaggever het eigenlijk wel eens met de rode kaart voor Vaessen in de eerste helft.

"Het gaat erom dat die bal eerst op zijn lichaam komt", countert Afellay direct. "Maar jij vindt toch ook dat als Stengs direct op zijn onderarm schiet, dat het rood is. Dan kun je toch niet zeggen dat je enorm genaaid bent door de VAR? Je neemt zelf toch ook een enorm risico als keeper?", vraagt Stekelenburg vervolgens aan zijn tafelgenoten.

Presentator Sjoerd van Ramshorst vind de rode kaart voor Vaessen wel terecht. "Maar hij komt eerst op zijn lichaam, Sjoerd, dan is het toch geen hands?", discussieert Afellay verder. "Hij krijgt de bal in eerste instantie niet op zijn hand, dus daarom is het een grote fout."

Vaessen kwaad


"Ik vind het schandalig dat zo’n scheidsrechter niet even gewoon naar het scherm loopt. Hij zei nog tegen me: ‘De VAR is de enige die de beslissing nu neemt.’ Ik snap niet dat de VAR hem niet gewoon even naar dat scherm laat lopen en dan laat beslissen", foeterde Vaessen na afloop bij ESPN.

Vaessen pakte zijn telefoon erbij tijdens het interview en toonde een foto waarop het volgens hem duidelijk wordt dat hij eerst geraakt wordt. “Kijk, ik heb hier een foto en dan zie je dat hij eerst mijn ribbenkast raakt. Er zal wel weer van iedereen een mening komen, maar daar heb ik maling aan."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vorige week hadden ze geluk met de VAR met de penalty tegen NEC. Sometimes you win, sometimes you lose. Get over it. Met 11 man hadden ze ook niet gewonnen in de Kuip

18 februari 2024 om 23:56

Die laatste opmerking vind ik altijd zo’n enorme dooddoener en eigenlijk ook iets wat je m.i. helemaal niet kan beweren, het was namelijk niet zo dat Feyenoord na die rode kaart er even met 4-0 overheen is gelopen. Het is voor RKC gewoon een hard gelag om zo’n rode kaart tegen te krijgen.

19 februari 2024 om 07:13

Het is vooral dat RKC pas na rode kaart besluit massaal in de eigen 16 te gaan staan. En over het algemeen heeft Feyenoord dsn veel meer moeite om tot kansen te komen.

19 februari 2024 om 00:17

Die pingel was volgens de regelgeving terecht, daar er geen scoringskans wordt ontnomen zou men een vrije trap in de 16 moeten geven, maar die regel bestaat niet.

Ook nu is het volgens de regels terecht een rode kaart. Dat de bal via ribbenkast tegen de onderarm komt, zorgt voor discussie.

In de 16 zou dit een pingel zijn als dit bij een veldspeler gebeurt. Waarom nu dan geen rood als dit buiten de 16 gebeurt? Vaessen maakt zich wel volledig groot met zijn armen wijd en dan moet je geluk hebben. Nu heeft hij pech. Maar hij neemt bewust het risico. Zou je het af kunnen doen met geel omdat er nog veldspelers van RKC is de buurt waren zou een terechtere vraag zijn in mijn ogen. Of maakte Minteh geen overtreding voorafgaand?

19 februari 2024 om 10:28



Welke regel geeft dan aan dat dit een terechte rode kaart is? Ik ben oprecht benieuwd want volgens mij ziet heel Nederland dat de bal eerst de ribbenkast raakt en is het discutabel of hij überhaupt de arm raakt.

Hij neemt inderdaad bewust het risico, en dat risico had goed uit moeten pakken voor hem in deze situatie vind ik.

19 februari 2024 om 11:03

die pingel was niet terecht, de bal komt onder zijn oksel op zijn borstkast. niet klemvast gepakt of met de arm geraakt die bal. RKC gewoon genaaid

19 februari 2024 om 11:04

Blijkbaar ken jij de regelgeving niet of het nou een speler of keeper is als de bal via een been buik rug zij of weet ik wat komt is het gewoon geen hands die regel is nu al een paar jaar oud

19 februari 2024 om 08:58

Waarom hebben we dan nog een var?

19 februari 2024 om 09:15

Jozefkiprich. Misschien wel een gelijkspel want hij speelde goed. Maar dat zullen we nooit weten toch?

Het leuke is. Zowel hier als aan de tafels op TV heeft iedereen een andere mening. Of terwijl 50% vindt het rood en de andere 50% niet. Dus je kan de rode kaart geen fout noemen. Het is alleen discutabel

19 februari 2024 om 07:09

Rood is zwaar gestraft, maar de bal raakt ze arm terwijl hij deze niet naast zijn lichaam heeft. Dan is het volgens de regels gewoon rood.

19 februari 2024 om 08:29

Volgens welke regels dan want ESPN zegt dat als de bal eerst via het lichaam het gaat het geen rood is. Dus schiet mij maar lek heb al 20 verschillende regels gehoord

19 februari 2024 om 09:27

Maar is het dan rood of alleen bij een ontnomen doelpunt? Er wordt wat mij betreft te snel overheen gestapt dat het nooit een doelpunt werd. Die bal was makkelijk door die 2 verdedigers nog tegengehouden. Dus lijkt heel mij op zijn plaats. Ben het wel eens met de mening dat het ook wel dom uitkomen is met veel risico.

19 februari 2024 om 09:49

Dat zou toch een onzin regel zijn? Als de bal als verdediger op de lijn via je knie tegen je hand komt en daardoor tik je em per ongeluk uit de goal.

Dan is dat toch altijd hands?

19 februari 2024 om 13:59

@rkc82 En dit vind ik dus echt heel beschamend. Iedereen volgt alleen maar de laatste aanpassingen zonder het reglementenboekje erbij te pakken. Zo spreekt men ook nog steeds over aangeschoten hands etc. De regel met de arm als tweede aanraking en daardoor geen hands gaat uit van een natuurlijke beweging van de arm. Je armen spreiden om een zo groot mogelijk doelwit te zijn is geen natuurlijke beweging. Een keeper buiten de 16 is in dit opzicht gewoon een veldspeler.

19 februari 2024 om 08:46

Klopt, maar het is ondertussen wel een feit dat Feyenoord thuis in de Kuip dat soort 50/50 beslissingen vrijwel altijd in zijn voordeel krijgt. Dan heb ik het bijv over de onterechte rode kaarten van NEC, de penalty die PSV had moeten krijgen, de onterechte penalty tegen Sparta vorige week nog. Het wordt langzamerhand echt lachwekkend.

19 februari 2024 om 08:55

Hoe kun je de penal tegen Sparta onterecht noemen? De hetze gaat helemaal nergens over.

19 februari 2024 om 10:30

Het feit dat je slechts in gaat tegen één van zijn vier voorbeelden zegt voldoende.

19 februari 2024 om 10:41

Ik ben blij dat je hiermee indirect toegeeft dat de andere 2 momenten dus wel (onterecht) in het voordeel van Feyenoord was.

Het is geen hetze, het zijn feiten. In een ander bericht heb ik al uitgebreid de cijfers van de afgelopen 1,5 seizoenen laten zien (ook in vergelijking met PSV, AZ, Twente en Ajax).

Uit die cijfers blijkt dat in de Kuip minimaal 2,4 keer zoveel rood wordt gegeven dan in de andere stadions (12 keer, tegenover maximaal 5 keer bij de rest). Uit die cijfers blijkt ook dat in de Kuip minimaal 2,75 keer zoveel rood wordt gegeven aan de uitploeg (11 keer, tegenover maximaal 4 keer voor de rest).

Gegeven penalty’s heb ik geen exacte gegevens van paraat maar zag ik laatst ook een bericht voorbij komen dat in de Kuip/aan Feyenoord de meeste penalty’s worden toegekend.

Deze cijfers laten zien dat er in de Kuip extreem veel vaker rood wordt gegeven (aan de uitploeg). Dan is het niet gek dat hier vragen over gesteld worden, zeker als je gaat kijken waar allemaal rood voor is gegeven.

Heeft niets met een hetze te maken maar snap wel dat je het zo benoemd. Als er echt toegegeven zou worden dat Feyenoord hier in het voordeel is dan ben je dat voordeel zo kwijt. Dus wordt er maar gezegd (zonder onderbouwing) dat er niet van klopt en dat het een hetze is.

19 februari 2024 om 10:49

Leuk dat je de feiten op een rijtje zet. Interessant ook.

Helaas kun je hier helemaal niets uit opmaken zonder al de individuele gevallen penalties en rode kaarten te beoordelen. Het kan namelijk gewoon zo zijn dat een tegenstander in De Kuip gewoon meer overtredingen nodig heeft om Feyenoord tegen te houden.

Ruwe data is leuk ter ondersteuning, maar niet leidend.

Daarnaast bekijk je de cijfers nu heel eenzijdig. Hoeveel discutabele momenten vallen de andere kant op bijvoorbeeld? Niet gegeven kaarten / penalties etc. En als je die cijfers naast elkaar legt, heeft Feyenoord er dan ook echt voordeel aan?

Je hebt een leuk beginnetje gemaakt. Maar voor je er echt iets zinnigs over kunt zeggen, heb je nog heel veel meer werk te doen .

19 februari 2024 om 11:13

Ik bekijk de cijfers niet eenzijdig, ik bekijk de cijfers feitelijk. Ik constateer dat in de Kuip 2,4 keer zoveel rood gegeven wordt en 2,75 keer zoveel rood aan de uitploeg gegeven wordt in vergelijking met andere ploegen. Dat is een groot verschil en dat zijn de feiten.

Ik heb het niet over of het terecht is want dan kan je bezig blijven. Moeten we dan ook de stand van de zon, windrichting, neerslag ja/nee, afstand van tribune tot veld, etc gaan meenemen. Zo kunnen we elke keer wel wat erbij gaan bedenken. Dan moet je niet alleen alle wedstrijden van Feyenoord in de Kuip gaan onderzoeken maar ook alle niet gegeven rode kaarten in alle wedstrijden. Daarom hou ik het bij de feiten. En de feiten spreken voor zich.

De statistieken geven al aan dat het verschil met de andere clubs uit de top-5 extreem is. Waarom zouden teams tegen Feyenoord zoveel meer overtredingen nodig hebben dan tegen PSV die zeker dit jaar nog dominanter zijn? En als ze tegen Feyenoord zoveel meer ovetredingen nodig hebben, waarom is dit dan alleen in de Kuip het geval en niet als Feyenoord uit speelt?

Heel leuk dat je mij goedbedoelde tips wilt geven om mijn onderzoek betrouwbaarder te maken maar zelf kom je niet heel veel verder dan dingen insinueren zonder enige gegevens. Mensen die liever zonder feiten dingen willen insinueren zullen er vast een reden voor hebben waarom ze bij de feiten weg willen blijven.

19 februari 2024 om 11:18

Bijzondere redenatie, alsof Feyenoord de enige voetballende ploeg in Nederland is waar tegenstanders overtredingen nodig hebben om ze af te stoppen. Volgens mij geeft hij toch duidelijk aan 12 tegenover maximaal 5? of 11 tegenover 4? Dat is een dusdanige afwijking ten opzichte van de rest, waar je sowieso al vragen over kan stellen.

Het gaat er niet om hoe eenzijdig die cijfers bekeken worden. Het gaat hier enkel om de kuip. Alsof scheidsrechters dan in andere stadions tegen Feyenoord gaan fluiten om te compenseren wat er daar gebeurt.

19 februari 2024 om 11:50

@ajaxfan
Wat een bijzondere reactie. Ik zeg nergens dat je niet naar de feiten kijkt. Ik zeg alleen dat je aan die feiten nog niet direct conclusies kunt verbinden. Jij constateert dat er in de Kuip aanzienlijk meer rode kaarten en penalties gegeven worden. Maar daarbij vindt je het niet boeiend om te kijken hoeveel van die gevallen terecht of onterecht zijn?
Zonder die parameter is je hele statistiekje zinloos en nietszeggend.

"zelf kom je niet heel veel verder dan dingen insinueren zonder enige gegevens"
Klopt. Ik heb geen tijd en zin om er zo diep in te duiken. Ik probeer alleen aan te geven dat de cijfers die je nu opnoemt op zichzelf staand niet perse iets hoeven te zeggen.

Leuk dat je er allerlei onzin bij probeert te halen om mijn verhaal te ridiculiseren. Echter vraag ik om relevante dingen en haal jij er nu alleen maar onzin bij.

@woenselaar
Ik bedoel niet dat het zo is dat er tegen Feyenoord in De Kuip meer overtredingen gemaakt worden. Ik geef met een voorbeeld alleen maar aan dat een op zichzelf staande statistiek niet direct iets zegt en je daar niet direct conclusies uit kan trekken.
" Dat is een dusdanige afwijking ten opzichte van de rest, waar je sowieso al vragen over kan stellen."
Hier ben ik het helemaal mee eens. Het roept nog meer vragen op....vragen die ik hier boven ook stel.

19 februari 2024 om 11:56

Ik ben het wat dat betreft veel meer eens met Ajaxfan. Het is een feit dat er veel meer rode kaarten gegeven worden. Terecht of onterecht, dat maakt m.i. minder uit in deze discussie want ook in andere stadions worden terechte en onterechte kaarten gegeven.

Maar niet zo veel als in de Kuip. Waarbij het dit seizoen op zijn zachst gezegd niet tegenzit voor Feyenoord.

19 februari 2024 om 12:54

@bizzlad, over vreemde reacties gesproken.

Ik zeg ook helemaal nergens dat jij dit gezegd hebt. Ik zeg alleen dat ik naar de feiten kijk en jij dat liever niet doet.

Volgens mij begrijp je mij niet. Natuurlijk kan enige extra onderbouwing handig zijn maar de dingen die jij noemt zijn totaal niet relevant met betrekking tot dit onderwerp. Ik wil nergens beweren dat deze 12 rode kaarten niet terecht zijn (al kan ik er zo een paar bedenken waarbij ze heel makkelijk gegeven zijn in vergelijking met andere situaties). Als je gaat beoordelen of iets terecht is of niet dan ontstaan er juist eindeloze discussies omdat die ruimte ontstaat. Zelf als je goede argumenten hebt waarom iets geen rood of juist wel een penalty is dan wordt het met een laf argument alsnog weerlegd. Neem bijvoorbeeld het penaltymoment bij Feyenoord - PSV. Zelfs Slot geeft aan dat Feyenoord geluk heeft en is er al aangegeven dat er hier bij de scheids/VAR fouten zijn gemaakt. Zelfs dan blijven een heel aantal het recht praten door te zeggen “Wieffer speelt duidelijk de bal” of “de VAR heeft het beoordeeld dus einde discussie”.

Wat ik wil zeggen heeft niet te maken met terecht of onterecht. Laat ik, om jou een goed gevoel te geven, meegaan in dat het allemaal terecht is. Dan is het toch alsnog niet gek dat er onderzocht kan worden hoe het kan dat het verschil tussen kaarten in de Kuip en andere stadions/clubs bizar groot is? En hoe het kan dat nagenoeg al die kaarten naar de uitploeg gaan in tegenstelling tot bij andere grote clubs? En hoe het kan dat er, in tegenstelling tot andere grote clubs, er zo’n verschil zit tussen thuis en uitwedstrijden van Feyenoord als je kijkt naar rode kaarten?

19 februari 2024 om 13:22

We lullen een beetje langs elkaar heen Ajaxfan.
Ik probeer helemaal nergens te beweren dat al die kaarten en penalties terecht zijn. We weten allemaal dat Lang een penalty had verdient in de Kuip. Mensen die dit ontkennen zijn niet objectief.

Neemt niet weg dat puur en alleen de statistiek die jij aanhaalt, niet perse iets zegt. Behalve het feit dat er meer kaarten en penalties gegeven worden in De Kuip. Verder kun je er helaas geen conclusies aan verbinden zonder er dieper op in te gaan.

Ik kijk juist graag wel naar feiten. Maar om conclusies te trekken hebben we er meer nodig.

Als je mijn reacties goed leest, zou je zien dat ik het hier 100% mee eens ben:
"dan is het toch alsnog niet gek dat er onderzocht kan worden hoe het kan dat het verschil tussen kaarten in de Kuip en andere stadions/clubs bizar groot is? En hoe het kan dat nagenoeg al die kaarten naar de uitploeg gaan in tegenstelling tot bij andere grote clubs? En hoe het kan dat er, in tegenstelling tot andere grote clubs, er zo’n verschil zit tussen thuis en uitwedstrijden van Feyenoord als je kijkt naar rode kaarten?"

Is wat mij betreft het onderzoeken wel waard. Ik vind het wel een interessant gegeven namelijk.

19 februari 2024 om 14:30

Zoals je het uitgelegd, heb ik inderdaad het gevoel dat we langs elkaar heen aan het praten waren. Ik denk dat er alleen een verschil zit in conclusies kunnen/willen verbinden aan deze cijfers.

Ik ben het met jou eens dat het niet helemaal zo zwart wit is als mijn gegevens suggereren. Ik wilde alleen niet te veel inzoomen op bepaalde momenten omdat het dan vooral over één moment gaat waar een discussie over komt in plaats van de feitelijke cijfers.

Er wordt altijd gezegd dat over een heel seizoen iedereen evenveel geluk als pech heeft. Als dit de aanname is (en daar wil ik best in meegaan) dan ben ik heel benieuwd hoe het dan toch kan zijn dat de verschillen zoals hierboven benoemd zo groot zijn.

Penalty’s vind ik ook een interessant onderzoek maar die vind ik persoonlijk lastiger omdat penalty’s alleen in de 16 van de tegenstander gegeven kunnen worden en rode kaarten overal op het veld.

Vaak wordt gezegd dat grote clubs een voordeel hebben maar dat hebben ze in mijn ogen ook. Zij komen immers veel vaker in de 16 van de tegenstander dan de kleinere clubs. Dan is de kans op penalty’s groter, maar bij deze clubs zijn daarom ook veel vaker twijfelgevallen waardoor de kans ook groter is dat er wel eens een penalty voor een twijfelgeval gegeven wordt. Al is het dan wel weer leuk om te onderzoeken hoeveel penalty’s aan de thuisclubs worden gegeven. Maar dan moet je het ook weer af gaan zetten tegen bijv hoe vaak komt een team in de 16… Zo ver wil ik dan ook weer niet gaan😂.

20 februari 2024 om 06:25

Wel als zelfs Arne slot het toe geeft dan kun je er eigenlijk moeilijk om heen Vond het overigens niet zo handig van hem maar dat terzijde

Ik heb het moment even terug gekeken. Maar zie er eerlijk gezegd wel een rode kaart in. Als je als keeper zo inkomt buiten de 16, neem je enorm risico. De intentie leek er ook in te zitten die "overtreding" te maken.

Natuurlijk schampt die bal net zijn borst voor 'ie tegen zijn arm komt. Waardoor op een technicaliteit geel ook te verdedigen valt. Maar ik begrijp wel dat je hier met de intentie plus hands rood voor geeft.

Feyenoord heeft over het algemeen niet te klagen in de Kuip hoor. Maar het lijkt wel alsof iedere rode kaart of strafschop daar tegenwoordig per definitie "discutabel" gemaakt wordt.

18 februari 2024 om 23:51

Oh dt vind ik dan wel weer geinig. Ik heb het ook nog eens terug gekeken en ik vind het absoluut geen rode kaart. De bal komt eerst op zijn ribben en dan vind ik het dus absoluut geen rood. Met de var heb je er soms profijt van en soms niet en nu het wel heel erg discutabel dus snap ik dat de var de scheids niet naar het scherm riep. Aangezien er zoveel meningen zijn is het dan geen overduidelijke fout en discutabel

19 februari 2024 om 00:07

Dat de bal eerst op z'n ribben komt is niet bepalend voor het wel of niet geven van die rode kaart. Feit is dat hij maar met 1 reden zo uitkomt, en dat is de bal tegenhouden. Dan neem je dus bewust risico dat die bal (ook) tegen de hand kan komen en dus hands. Als hij bijvoorbeeld vol overtuiging die bal wil wegschieten en vervolgens via via z'n hand geraakt wordt, zou het een ander verhaal zijn.

19 februari 2024 om 08:49

@marton3103 wat een onzin, natuurlijk is dat wel bepalend. Want juist in de regels kun je teruglezen dat het geen strafbaar hands is als de bal eerst tegen zijn lichaam aankomt. Dat hij een risico neemt, dat klopt. Zullen we voortaan een verdediger die met een risicovolle tackle perfect de bal wegglijdt in de 16 dan ook maar bestraffen met een penalty omdat hij een groot risico nam om de speler te raken?

19 februari 2024 om 09:00

@marton de regel met hands en penalty’s is dat wanneer de bal via het eigen lichaam tegen de hand komt, dat het geen hands is.

19 februari 2024 om 09:20

Het ligt wellicht wat complexer maar er staat ergens letterlijk in de regels, dat wanneer hij de bal via een bepaald lichaamsdeel speelt (bewuste actie met als doel de bal te spelen met dat specifieke lichaamsdeel) en daarna z'n hand of arm raakt, het niet per definitie strafbaar hands is. Maar wanneer een speler zich breed maakt en ook nog eens zijn arm in een onnatuurlijke houding heeft, zoals Vaessen die in komt springen en ook nog eens z'n rechterhand oplift, dan is het absoluut gerechtvaardigd om dit als strafbaar hands te beoordelen. En bij Vaessen dus ook ontnemen van een scoringskans. Dus rood.

19 februari 2024 om 09:29

Als die speler met z'n sliding de bal weg werkt, de bal vliegt omhoog, en vervolgens heeft die speler toevallig ook z'n hand hoog in de lucht waarna de bal tegen die hand aan komt, is het gewoon een penalty hoor.

19 februari 2024 om 09:54

@silverfront
Wat een ongelooflijk domme en nietszeggende vergelijking probeer je te maken.

Jij vergelijkt een goeie sliding met een keeper die buiten de 16 op een manier uitkomt alsof hij in z'n 16 loopt en de bal gewoon met de hand mag tegenhouden. Die bal mag dan eerst z'n lichaam raken....als hij zn armen netjes langs z'n lichaam hield om hands te voorkomen en die bal vliegt er per ongeluk tegen aan is het geen rood. Maar de manier waarop hij z'n armen wilde gebruiken lijkt mij voldoende reden voor de scheids om rood te geven. Hoeft niet, maar is wel te verdedigen.

19 februari 2024 om 08:45

Het doet er toch helemaal niet toe of hij een enorm risico neemt. Ik hoor en lees dat nu al een paar keer maar dat heeft niks te maken met of iets een overtreding is ja of nee. Ik denk alleen wel als je zo lang moet kijken als VAR en eigenlijk geen uitsluitsel kan geven hoe die bal nou gaat en of die niet via het lichaam ging, dan kan je eigenlijk geen rood geven, en vind ik geel een betere straf.

19 februari 2024 om 09:21

Dan zou je dus de scheids overrulen terwijl je het niet zeker weet. Dan kun je beter de beslissing van de scheids laten staan. Anders kun je net zo goed de scheids weghalen en gewoon VAR alles laten beoordelen.

19 februari 2024 om 09:51

De VAR is er om fouten eruit te halen en te bekijken of momenten inderdaad goed beoordeelt zijn. Als je als VAR uit alle beelden niet 100% kan zeggen of iets hands is ja of nee, dan kan niet zeggen dat het rechtvaardig is om iemand met rood eraf te sturen is, dan volstaat geel. Als je deze uitleg krijgt na de wedstrijd is er ook niks aan de hand.

Maar tegenwoordig ligt het eraan wie de VAR is of je naar het scherm wordt geroepen ja of nee, en daar ligt juist het probleem. Eigenlijk zou je een regel moeten hebben dat als de VAR niet binnen 30 seconde kan zien of de beslissing juist is, dat de scheidsrechter sowieso moet kijken bij overtredingen. want als zij het niet kunnen zien, vraag ik mij af of de scheidsrechter het ook wel goed heeft kunnen beoordelen.

19 februari 2024 om 10:00

Je uitleg klopt niet helemaal Visje.
De VAR is er om overduidelijke (100%) fouten er uit te halen. Gezien de discussies die iedereen hier over heeft en het feit dat de VAR idd zo vreselijk lang nodig had om de situatie te beoordelen, kun je stellen dat dit geen overduidelijke (100%) fout is van de scheids en is er dus geen reden voor de VAR om in te grijpen.

Uiteindelijk blijven veel dingen nou eenmaal voor interpretatie vatbaar. Deze situatie is er zo een.

Afellay kent de regels niet. Als je jezelf groot maakt en de bal daardoor viavia op je arm komt is dat hands, Vaessen komt uit, maakt zich breed, stopt een grote scoringskans met zijn arm en krijgt rood. John vd Brom legde het Afellay vlak na deze quote vrij duidelijk uit.Is het zuur, is het lullig, is het jammer voor RKC? Ja, maar het is ook rood.

19 februari 2024 om 00:34

Volgensmij is het volgens de nieuwe regel geen hands als de bal via het eigen lichaam komt... Dat zou dus betekenen dat het niet uitmaakt of de speler zich groot maakt of niet

19 februari 2024 om 06:22

Dat is het geval als de bal per ongeluk op je arm komt. Vaessen komt als een keeper uit met gestrekte arm om zich zo breed mogelijk te maken. Dan is het gewoon een handsbal. Het is je reinste onzin dat het nooit hands kan zijn als er eerst een ander lichaamsdeel geraakt wordt.

19 februari 2024 om 01:32

Volgens ESPN is het geen rood als ie via het lichaam gaat. Schijnbaar zijn die regels niet echt duidelijk want iedereen zegt wat anders.

19 februari 2024 om 12:14

Dat is een verkeerde interpretatie van ESPN (en van Affelay). De regel is dat er geen sprake is van strafbaar hands, als je de bal zelf tegen je hand speelt. De KNVB zegt daar het volgende over:
"als de speler zich voor de bal gooit met elk risico van dien, is het al snel strafbaar. Je moet verschil maken in de bal bewust spelen of met elk risico je voor de bal gooien en dan via je lichaam tegen je arm te krijgen."

Dit is toch een onnatuurlijke houding van de keeper buiten de zestien. Is toch logische dat er rood voor gegeven wordt. Dat zijn gewoon de regels.

Een gigantische fout lijkt het me sowieso niet, want je kan uit de beelden niet met zekerheid opmaken dat de bal (eerst) zijn lichaam raakt. Volgens mij gaat die gewoon op zijn arm. Als hij al op zijn lichaam komt is dan is dat tegelijk met de arm. Overigens ben ik wel benieuwd wat de regels zeggen als de bal eerst zijn lichaam zou schampen. Hij maakt zich immers breed en de bal verandert niet of nauwelijks van richting. Kortom doordat hij zich breed maakt houdt hij de bal tegen met zijn arm, ongeacht of die eerst via zijn lichaam gaat. Gevoelsmatig vind ik dat gewoon hands, maar ik weet niet wat de regels zeggen. Volgens mij is de regel dat hands via het lichaam niet strafbaar is, vooral bedoeld voor situaties dat de bal van je af ketst en vervolgens je arm raakt zonder dat je er iets aan kunt doen. En dat vind ik wel wat anders dan wanneer iemand zich breed maakt en de bal nauwelijks van richting is veranderd.

19 februari 2024 om 06:51

Zie onderstaand: Als de bal eerst het lichaam raakt (niet de arm of de hand) en daarbij duidelijk van richting verandert, wordt het daaropvolgende contact met de hand van dezelfde speler niet langer als een overtreding beschouwd indien er geen opzettelijke beweging is naar de balExcuses, dit is de regel in België volgens mij. In Nederland kan ik de hele regel niet vinden.

19 februari 2024 om 10:46

Heerlijke reactie. Feyenoorders die tegen PSV op beelden overduidelijk zagen dat Wieffer eerst de bal speelde kunnen nu niet exact op de beelden zien dat de bal eerst het lichaam raakt. De objectiviteit is ver te zoeken soms, in tegenstelling tot de selectiviteit.

19 februari 2024 om 13:15

Rare vergelijking. Ik vond het gewoon een penalty van Wieffer tegen PSV, ondanks dat hij de bal licht schampte. Alleen het feit dat hij hem schampt was waarschijnlijk wel de reden dat de VAR niet ingrijpt, wat ik een stompzinnige regel vind.

19 februari 2024 om 14:26

De bal raakte wel eerst het lichaam, maar dat maakt niet uit als je opzettelijk hands maakt. Zoals Vaessen zeer overduidelijk doet.

19 februari 2024 om 14:38

Dat is niet de reden, de VAR heeft er nauwelijks naar gekeken omdat het spel direct hervat werd nadat Higler z’n moment of fame pakte door heel resoluut een meter voor Lang een gele kaart te toten waar het publiek (en Higler duidelijk ook) van kon genieten.

En omdat ik op jou reageer, snap ik dat je je aangesproken voelde maar het was meer in algemene zin. Genoeg Feyenoorders die zagen dat Wieffer de bal speelde, maar nauwelijks iemand die nu aangeeft dat de bal eerst het lichaam van Vaessen raakt. Als ze toen zo graag hun scherpe blik wilden laten zien, waarom reageren ze nu niet exact hetzelfde (bijvoorbeeld op jouw post)? Maar goed, de vraag stellen is hem beantwoorden.

Wat ik mij afvraag, de 1 op 1 situatie wordt puur veroorzaakt door een overtreding op een RKC speler. Waarom kan dat nu niet teruggedraaid worden, maar wel als er een doelpunt was gevallen? Daarnaast vind ik het een kul om te zeggen dat het zijn eigen schuld is omdat ie zo uitkomt. Het gaat gewoon om de feitelijke gebeurtenis, en daar is toch gewoon duidelijk te zien dat de bal niet direct zijn arm raakt. Ik heb geen enkel beeld gezien dat de bal direct naar zijn arm is gegaan.

19 februari 2024 om 06:38

Oprechte vraag, waar in de spelregels staat dat als de bal via het lichaam komt het nooit een overtreding is? Want ik kan mij niet voorstellen dat het de bedoeling is dat spelers een bal bewust mogen tegenhouden met hun hand, als de bal via een ander lichaamsdeel komt. Het lijkt mij van groot belang of de speler een handsbal wilt maken, of dat het per ongeluk gebeurt. Maar nogmaals, ik kan die hele regel niet vinden, dus misschien zit ik er naast.

19 februari 2024 om 07:32

Staat er niet. Er staat wel:

Is het strafbaar als de bal via de knie van de verdediger tegen de arm komt?
Als de bal via de knie gaat als de speler zich voor de bal gooit, dan wel. Als de verdediger de bal
bewust speelt met de knie, dan niet.

19 februari 2024 om 12:19

De rode kaart had wel teruggedraaid mogen worden als de VAR had gevonden dat er een overtreding gemaakt werd op de speler van RKC. Op TV was ook duidelijk te zien dat de VAR uitgebreid naar die situatie keek (veel langer dan naar de handsbal zelf). Maar blijkbaar vond de VAR dat uiteindelijk geen duidelijke overtreding.

Over het feit dat de bal via het lichaam op de arm komt is al genoeg gezegd in verschillende reacties. Dat betekent niet per definitie dat het geen overtreding is.

Miss moeten ze een nieuwe regel introduceren. Bij discutabele momenten geen rood geven. Rood beïnvloed het spel dusdanig, waarom zou je dan rood geven als het geen 100% rode kaart is?

Het kan wedstrijden echt doodmaken en het gaat ten koste van de amusementswaarde. Zie bijvoorbeeld ook rode kaart Heracles tegen PSV. Werd ook veel te makkelijk een rode kaart gegeven..

Als ik het dus goed begrijp, is het geel als je de bal eerst met je lichaam raakt en vervolgens met de arm, waardoor je een directe scoringskans ontneem. Als een speler hiervoor geel krijgt op het middenveld, vind ik het zwaar. Maar een keeper zover uit de goal dan is het volgens mij altijd rood. Je mag alleen je armen en handen gebruiken in de 16 kom je erbuiten ben je kwetsbaar. Had het idee dat zover uitkomen niet echt noodzaak was op dat moment, maar als je dan toch komt, moet je de bal hebben en dan niet met armen raken.

Het gaat er toch vooral om, welke regel is hier van toepassing. En dan kan je beoordelen of het wel of niet terecht is. Daar lijkt dus wat onduidelijkheid over te zijn. Afellay vs Stekelenburg/v. Ramshout heeft in deze dan ook totaal geen zin.

En bij de wedstrijd Ajax - Pec was dan toch ook hands bij de assist op de 2-2?

19 februari 2024 om 14:28

Dat was absoluut hands ja.

Ik spring een keer in de bres voor Feyenoord. Dit gezeur is zo vermoeiend. Met 11 tegen 11 had Feyenoord namelijk ook echt wel gewonnen. Als je ziet hoe veel reddingen Vaessen al moest maken in dat half uurtje. Het was een kwestie van tijd voor er een doelpunt zou vallen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren