Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Drie dagen van nationale rouw: Pelé krijgt indrukwekkende begrafenisceremonie

Laatste update:

Brazilië is in rouw om het overlijden van Pelé. Donderdagavond werd bekend dat de voetballegende op 82-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van darmkanker. Pelé, die maar liefst driemaal wereldkampioen werd met Brazilië, was al geruime tijd ziek, maar dat maakt het verdriet niet minder voor het Braziliaanse volk. Om die reden heeft president Jair Bolsonaro drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Maandag zal een indrukwekkende begrafenisceremonie volgen.

Bolsonaro, die eind deze week zijn functie neerlegt in Brazilië, vindt het belangrijk om Pelé op de juiste manier te eren. “De officiële rouw wordt in het hele land afgekondigd, als teken van respect na het overlijden van Edson Arantes do Nascimento, Pelé.” Volgens de president veranderde Pelé voetbal in ‘kunst en vreugde’. In São Paulo is zelfs een volle week van rouw afgekondigd. Pelé speelde het grootste gedeelte van zijn carrière voor Santos, dat is gevestigd in de meest bevolkte stad van Brazilië.

In Rio de Janeiro werd het immense Christus-beeld donderdag verlicht in de Braziliaanse kleuren. Het beeld geldt als een van de zeven moderne wereldwonderen en is bij vrijwel iedereen bekend. Het voetbalstadion Maracanã in de stad werd ook verlicht, met een reden: “Het licht dat Pelé bracht in het voetbal zal nooit doven”, was te lezen op het officiële Twitteraccount van het stadion. In Londen stond Wembley in het teken van Pelé, doordat foto’s van de legende pontificaal zichtbaar waren op de voetbaltempel.

Maandag zal de begrafenisceremonie van Pelé plaatsvinden. In het stadion van Santos zal een wake zijn. Het lichaam van de legende wordt bij zonsopgang van het ziekenhuis naar het stadion gebracht, waar de kist midden op het veld zal worden geplaatst. Om 10.00 uur begint de openbare wake, waarbij Pelé uitgebreid wordt herdacht.

Ook de media nemen afscheid van Pelé
De Braziliaan vult wereldwijd ondertussen alle krantenkoppen. ‘De wereld neemt afscheid van een genie, die voetbal mooi heeft gemaakt’, kopt the Mirror in Engeland. In zowel het Italiaanse La Gazzetta dello Sport als het Franse L'Équipe wordt Pelé de koning genoemd. Foto’s van de balkunstenaar prijken ook op de toonaangevende voorpagina’s van onder meer Marca (Spanje) en A Bola (Portugal).

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Eigenlijk bizar dat 1 man dit teweeg kan brengen. Wat kan voetbal toch geweldig zijn. It is more than just a game❤️

Voor altijd 1 van de grootste en meest invloedrijke atleten ooit.

30 december 2022 om 11:11

Ook heeft die heel veel betekend voor de zwarten in Brazilië. Voorloper in meerdere manieren. Een man van het volk.

30 december 2022 om 11:16

Ik vind Pele en Maradona toch echt de beste voetballers ooit. Daar kunnen messi en Ronaldo echt niet aan tippen.




Machtigste voetballer ooit.
Toevallig gaat er de laatste tijd een film rond met de tekst ''everything you see any player doing, Pele did it first''. Met concrete voorbeelden in de vorm van filmpjes waar alles beargumenteerd wordt. Als er 1 speler zijn tijd echt ver vooruit/revolutionair was dan was het deze voetbalgod wel. De grootste voetballer ooit voor mij! Rust zacht legend. Obrigado.



30 december 2022 om 11:19

Rip Pele maar zie mensen hier met beste ooit ben ik het niet mee eens voetbal was in die tijd velen malen trager dan nu en toen had je maar 1 land die kon voetballen en dat was toevallig Brazilië maar Pele rust in vrede het is en blijft wel een legend

30 december 2022 om 12:11

Bedankt voor je bijdrage en mening. Doen we verder helemaal niets mee.

30 december 2022 om 13:21

@mikey

Pele won letterlijk in 1970 het WK toen Nederland met Cruyff en Ajax/Nederland furore maakte.

Toch fijn dat je aangeeft dat Nederland die het voetbal van vandaag heeft uitgevonden er niks van kon.

30 december 2022 om 17:15

Wat bedoel je precies met trager ben benieuwd

Toch gek dat het lijkt alsof dit iedereen veel minder doet dan bij Diego.
Maar is ook leeftijd/levensstijl etc natuurlijk.

Diego spreekt meer tot de verbeelding, en in Brazilie is het wel heel groot.

Net zoals ik het mooi vond hoe wij in NL Cruyff eerden, onnederlands passioneel was dat!

30 december 2022 om 10:45

Ik denk dat het ook meespeelt dat Maradona's voetbalcarrière stukken korter geleden is en sowieso media-technisch veel groter was dan die van Pele. Pele heeft drie keer de wereldbeker mogen hijsen, maar daarbuiten heeft hij louter in Brazilië gespeeld in een tijd waarin dat soort wedstrijden voor ons in Europa helemaal niet te volgen waren. Dat doet niks af aan zijn indrukwekkende voetbalcarrière, maar wel aan de zichtbaarheid ervan. Maradona heeft zijn kunsten elf jaar op de Europese velden vertoond. Onze ouders (of misschien jijzelf wel, ik weet niet hoe oud je bent) hebben hem live zien schitteren op tv, misschien wel persoonlijk door een wedstrijd bij te wonen. Dat laat hele andere herinneringen achter dan de carrière van Pele, die zich voor ons Europeanen grotendeels in de schaduw heeft afgespeeld.

30 december 2022 om 11:04

Degenen die Pele hebben zien spelen zijn gemiddeld gezien misschien wel 25-30 jaar ouder dan de generatie die Maradona hebben zien spelen. Denk dat de eerste groep minder aanwezig is in de media.

30 december 2022 om 13:23

@oortap.

Dat valt ergens mee. Pele is gestopt met voetballen in 1977. Maradona begon in 1974.

Het is best vergelijkbaar met Ronaldo, Messi en Mbappe en Haaland qua generaties.

Maar ze zullen wel minder in de media aanwezig zijn ja de mensen die een flink deel hebben meegemaakt van Pele.

30 december 2022 om 11:12

Hier in de VS is Pele dood wel groter dan toen Maradona heen was gegaan.

Wat indrukwekkend dat sport zoveel te weeg kan brengen. 1 persoon die goed is in voetballen en bepaalde momenten tiental miljoenen mensen een geluks moment ( of meerdere ) heeft kunnen geven. En hierdoor als god overlijd, prachtig om te zien! RIP legend...

Als je ziet wat Pele in zijn carrière veroorzaakt heeft... Ik zou wel durven stellen dat hij met zijn magische spel ervoor gezorgd heeft dat Brazilië dat extreem voetbalgekke land is geworden dat het tegenwoordig is. Al die fans, al die voetballers, ze zijn allemaal geïnspireerd door Pele. Zo'n groot nationaal afscheid is wat mij betreft ook de enige gepaste manier om afscheid te nemen van zo'n legende.

De enige gepaste manier lijkt mij, zoals in een vorige comment al uitgelegd. Hij liet Brazilië dromen, hij hielp de zwarte spelers om prof te kunnen worden en ga zo maar door. Dan hebben we het nog niet eens over zijn voetbalkwaliteiten gehad, maar deze man is groter dan alleen het voetbal. Hij is de reden dat Brazilië voetbalgek is en dat de kinderen naar bed gaan en opstaan met de borst vooruit en trots op hun land zijn.

Ik vind het allemaal wat overdreven. Natuurlijk was de man een groot voetballer. Maar de verheerlijking en aanbidding vind ik too much. Vraag me af of Salt Bae ook op de begrafenis komt.

"pelé speelde het grootste gedeelte van zijn carrière voor Santos, dat is gevestigd in de meest bevolkte stad van Brazilië."

Volgens mij klopt dit niet. Santos FC ligt gewoon in de stad Santos, een stad naast Sao Paulo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren