Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format

Laatste update:

De Champions League ziet er vanaf komend seizoen helemaal anders uit. Meer spanning, meer topduels, meer geld. En elke wedstrijd, elk punt en elke goal telt mee voor de competitie, zo beloofde de UEFA begin maart in een promotiefilmpje.

Door Jordi Tomasowa

Maar wat gaat er nu eigenlijk allemaal veranderen? Vanaf volgend seizoen nemen er niet 32 ploegen, maar 36 clubs deel aan de Champions League. Ook is er niet langer sprake van een groepsfase van 8 poules met 4 teams. Er komt één grote ranglijst met daarop alle 36 clubs.

Na het afronden van het lopende seizoen zijn 29 van de 36 deelnemers al bekend. Om de laatste zeven tickets wordt gestreden in de voorrondes. PSV en Feyenoord zijn al zeker van kwalificatie. Mocht FC Twente er dit Eredivisie-seizoen in slagen om AZ definitief van zich af te schudden, dan maakt het via de route voor niet-kampioenen kans op een felbegeerd startbewijs. De nummer drie van Nederland moet twee voorrondes overleven om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren.

Deelnemers Champions League 2024/25


Champions League-winnaar 2024
Europa League-winnaar 2024
Spanje (4 tickets)
Italië (4 tickets + 1)
Engeland (4 tickets)
Duitsland (4 tickets +1)
Frankrijk (3 tickets)
Nederland (2 tickets)

Kampioen Portugal
Kampioen België
Kampioen Schotland
Kampioen Oostenrijk
7 tickets via voorrondes
2 tickets coëfficiëntenranking (Duitsland en Italië)

Zwitsers model


In plaats van teams in 8 groepen van 4 te verdelen, zoals nu het geval is, wordt er komend seizoen dus gebruikgemaakt van één grote ranglijst voor alle 36 clubs op basis van punten en eventueel het doelsaldo.

Het is gebaseerd op het Zwitsers model, dat zijn oorsprong vindt in het schaken. Elk team speelt in de hoofdfase acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, omdat het simpelweg niet mogelijk is om iedere ploeg met zo’n grote ranglijst twee keer te treffen.

Om te voorkomen dat teams alleen maar relatief sterke of zwakke clubs treffen, zal er sprake zijn van een potindeling. Bij deze loting wordt bepaald wie de tegenstanders zijn. De UEFA creëert 4 potten van 9 ploegen. De winnaar van de Champions League zit in pot 1, alle andere potten worden gevuld op basis van het vijfjarige clubcoëfficiënt. Ieder team treft in de hoofdfase twee teams uit pot 1, 2, 3 en 4 om in totaal 8 wedstrijden te spelen. Clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar hier nog niet treffen. De uitzondering op de regel wordt gemaakt voor de landen met 5 clubs in het miljardenbal.

Om het concreet te maken kijken we hoe de potindeling er in het seizoen 2023/24 uit zou hebben gezien, gebaseerd op het nieuwe format waarin 36 teams zich hadden gekwalificeerd.

Pot 1: Manchester City, Bayern München, Liverpool, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Manchester United, Barcelona, Inter, Sevilla.

Pot 2: Borussia Dortmund, Atlético Madrid, RB Leipzig, Benfica, Napoli, FC Porto, Arsenal, Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg.

Pot 3: Atalanta, Feyenoord, AC Milan, SC Braga, PSV Eindhoven, Lazio, Rode Ster Belgrado, FC Kopenhagen, Young Boys.

Pot 4: Real Sociedad, Olympique Marseille, Galatasaray, Celtic, Molde FK, Newcastle United, Union Berlin, Royal Antwerp FC, RC Lens.

PSV had volgens ‘het Zwitsers model’ na de loting voor de hoofdfase dan acht wedstrijden kunnen spelen tegen Bayern München (thuis), Paris Saint-Germain (uit), Napoli (thuis), Atlético Madrid (uit), Braga (thuis), Rode Ster Belgrado (uit), Marseille (thuis) en Celtic (uit).

Wanneer worden de wedstrijden gespeeld?


De hoofdfase wordt afgewerkt tussen september en januari. Het is straks voor het eerst dat er Champions League-wedstrijden worden gespeeld in de eerste maand van een kalenderjaar. De nummers één tot en met acht van deze ranglijst kwalificeren zich direct voor de laatste zestien. De andere 8 tickets worden verdeeld in tussenronde, waar de nummers 9 en 24 in actie komen. De nummers 25 tot en met 36 zijn uitgeschakeld. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen kunnen deze ploegen niet instromen in de knock-outfase van de Europa League Als je als club bent uitgeschakeld, is je Europese seizoen voorbij.

Spektakel op 29 januari


De UEFA beloofde het al: elke wedstrijd, elk punt en elke goal telt mee voor de competitie. De climax vindt plaats op 29 januari, wanneer alle 36 clubs tegelijk in actie komen. Met 18 Champions League-duels op hetzelfde tijdstip en nog heel wat om voor te spelen, mag er het nodige spektakel worden verwacht. Zoals geschreven plaatsen alleen de eerste 8 ploegen zich direct voor de laatste 16. De nummers 9 en 24 hopen via de tussenronde nog een plekje in de achtste finales te bemachtigen.

Ook loting knock-outfase op de schop


In het nieuwe knock-outsysteem van de Champions League wordt gebruikgemaakt van een bracket, een schema dat we bijvoorbeeld terugzien bij grote tennistoernooien. Hoe hoger je eindigt, hoe gunstiger de weg naar de finale. De nummer één en twee van de hoofdfase kunnen elkaar op deze manier eventueel pas in de finale van de Champions League treffen. Met dit element wil de UEFA clubs stimuleren om ook in de laatste duels van de hoofdfase nog alles te geven om zo hoog mogelijk te eindigen.

Het schema hieronder maakt veel duidelijk. Zo kan de club die negende of tiende eindigt in de hoofdfase - en dus in actie moet komen tijdens de tussenronde - daar enkel de nummer 23 of 24 treffen. Bij de loting voor de knock-outfase wordt er voor twee schema’s geloot: loot de nummer 9 tegen de nummer 23 in het linkerpad, dan treffen de nummers 10 en nummers 24 elkaar automatisch in het rechterpad.

© ESPN.

De 8 clubs die zich direct voor de achtste finales kwalificeren hebben iets meer opties wat betreft de tegenstanders die zij kunnen loten. Zo kunnen de nummers 1 en 2 uit de hoofdfase bijvoorbeeld de nummers 15, 16, 17 of 18, die al in actie zijn gekomen in de tussenronde, treffen. Clubs spelen tot de finale ‘gewoon’ thuis- en uitduels.

Hoe zit het met de Europa League en de Conference League?


Zowel de Europa League als de Conference League gaat ook op de schop. Beide Europese clubtoernooien krijgen dezelfde opzet als de Champions League en breiden uit naar 36 clubs. Ploegen in de hoofdfase van de Europa League spelen eveneens 8 wedstrijden. In de Conference League blijven het er 6, waardoor het eerste deel in dat toernooi al wel in december eindigt.

Kassa PSV en Feyenoord rinkelt


PSV kan zich zondag met een gelijkspel tegen Sparta Rotterdam tot landskampioen van Nederland kronen en Feyenoord is als nummer twee ook al verzekerd van deelname aan de gloednieuwe editie van het miljardenbal. In tegenstelling tot de afgelopen jaren plaatsen de nummers één en twee van de Eredivisie zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

De startpremies stijgen van 15,6 naar 18,6 miljoen euro, terwijl er ook nog een variabele premie bijkomt. Bij de vaststelling daarvan wordt er gekeken naar onder meer de clubranking van de deelnemers over de laatste vijf én tien jaar. De verwachting is dat Feyenoord op voorhand, exclusief recettes en exclusief alle premies die zijn te vergaren tijdens wedstrijden, al 39 miljoen euro pakt, PSV komt daar dicht bij in de buurt met 37 miljoen euro.

De premie per punt zal dalen (van negen naar zeven ton). Clubs krijgen echter twee wedstrijden extra om punten bij elkaar te spelen. Bovendien zijn er bonussen voor de eindstand in de hoofdfase.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Helder verhaal, nu gewoon afwachten hoe het in de praktijk zal gaan. Hopelijk levert het inderdaad leukere wedstrijden op ipv dat je het moet hebben van een die ene poule waar toevallig drie hele sterke ploegen in zitten

Ben wel gematigd positief over de nieuwe opzet. Voor de topclubs wat meer uitdaging om bij de eerste 8 te komen en voor de Nederlandse clubs gunstig dat er een vangnet is t/m plek 24, aangezien NL clubs 9 van de 10 keer als 3e eindigde in de groepsfase.

Op het eerste gezicht ziet het eruit alsof de grote clubs het makkelijker gaan krijgen.
Maar inderdaad gewoon afwachten, we zien vanzelf of het beter werkt of niet.

2 mei 2024 om 14:20

We zullen het idd zien. Maar de grote clubs kunnen ook al tegen elkaar loten in de competitie. Dan kan je al vrij vroeg real Madrid tegen man City krijgen volgensmij. Ik vind de opzet best leuk om te zien. Je krijgt 8 verschillende tegenstanders. Dat is best interessant te noemen.

2 mei 2024 om 15:08

Makkelijker weet ik juist niet. Elke club speelt 2 wedstrijden tegen een team uit pot 1 t/m 4. Dus eigenlijk is het gewicht van de loting voor iedere club gelijk. Ook kan je minder rekenen zoals dat bij een poule wel kan. En een hogere plek tussen plek 9 en 24 levert je een makkelijkere tegenstander op in de tussenronde. Maakt het dat elke wedstrijd aantrekkelijk wordt.

Duitsland heeft 5 startplaatsen zeker sinds gisteren

2 mei 2024 om 22:51

Italië ook

Heel benieuwd of deze opzet in de smaak gaat vallen. Ik denk dat het schakelkanaaltje nog leuker wordt, zeker op die laatste speeldag.

2 mei 2024 om 16:29

Denk dat er dan een klein blokje met de actuele stand bij moet komen anders ben je het overzicht snel kwijt.

Beetje gek dat de kampioen van Duitsland niet mee mag doen..

2 mei 2024 om 23:14

Duitsland 4 tickets... Staat niet expliciet bij kampioen omdat er meerdere teams deelnemen.

2 mei 2024 om 23:31

Duitsland is (net als Italië overigens) al zeker van 5 tickets voor aankomend seizoen.

Als ik FM speel dan wordt het er met name onoverzichterlijker op. In die laatste speelronde gaat het vaak vooral over doelsaldo.

Aantrekkelijk daarin is wel dat clubs vaak grote uitslagen willen neerzetten en dus aanvallend voetballen.

Minder vind ik dat de loting in mijn ogen een grotere rol gaat spelen. Als je net wat taaie mindere goden tegenkomt die zich niet naar de slachtbank laten leiden kan je dat al rechtstreekse plaatsing kosten ondanks dat je hetzelfde aantal punten haalt.

Zolang je bij loting te maken krijgt met a mag niet tegen b maar wel tegen c spelen, blijft het een farce. Er zijn nu enkel meer wedstrijden. Nog steeds zal het voornamelijk de David tegen goliath zijn.

3 mei 2024 om 21:38

Het David tegen Goliath wordt juist minder doordat clubs uit pot 1 ook andere tegenstanders loten uit pot 1. De enige beperking is verder dat je in principe niet tegen teams uit je eigen land speelt en dat vind ik juist wel prima. Niemand zit toch te wachten op nog een Liverpool-City of Real-Barca in de groepsfase?

Liverpool - Real & Barca - City is dan veel interessanter.

Inderdaad. Ik zie PSV noch Feyenoord veel punten in hun vier wedstrijden tegen teams uit de eerste twee potten halen. Ze hadden vorig jaar al de grootste moeite met teams uit pot 3 en pot 4 (lens, Celtic).
Als je al de helft van je wedstrijden niet gaat winnen, moet je in de overige vier wedstrijden tegen teams uit de laatste twee potten ook niet de pech hebben, dat je bijv. AC Milan uit loot, want dan verlies je die ook en eindig je waarschijnlijk niet eens bij de eerste 24 en lig je er meteen uit: Het vangnet "europa League play-offs" bestaat immers niet meer.

3 mei 2024 om 11:39

Tja aan de andere kant speelde feyenoord prima tegen atletico en verloren ze toch. Zo werkt voetbal nu eenmaal.
Maar normaal gesproken maken nederlandse clubs niet heel veel kans in de cl, en dat gaat ook niet veranderen. De realiteit is gewoon dat je als nederlandse club cl wil halen voor het geld. Dat zullen ze niet snel uitspreken, maar het is wel waar.

3 mei 2024 om 13:38

Iedere club kan het lastig hebben wanneer het uit speelt tegen clubs als Lens en Celtic. Volgens mij verloor Arsenal nog bij Lens en kon Atletico ook niet winnen bij Celtic. En Lazio won daar pas in de laatste minuut. Het is geen schande als PSV of Feyenoord het ook lastig heeft in dit soort wedstrijden. Thuis moet je ze wel gewoon pakken

Kan iemand me vertellen of we volgend jaar weer 2 rechtstreekse plaatsen voor cl hebben?

3 mei 2024 om 21:40

Ja, we houden plek 6 vast dus dezelfde verdeling als komend seizoen.

Ik heb voornamelijk het idee dat geluk bij de loting een grotere rol gaat spelen. Nu speel je tegen grote teams zowel uit als thuis, maar straks heb je 4 willekeurige thuiswedstrijden en 4 willekeurige uitwedstrijden.

Bij de huidige virtuele potindeling, kan je bijvoorbeeld uit pot 2 Club Brugge en AC Milan treffen. Het is dan natuurlijk veel gunstiger om tegen een eenvoudigere tegenstander (club Brugge in dit voorbeeld) de uitwedstrijd te spelen en het thuisvoordeel te pakken tegen een lastigere tegenstander (AC Milan in dit voorbeeld).

Snap de opzet... wel benieuwd hoe dit in de praktijk zal gaan...
Loting lijkt me erg belangrijk en soms ook wel matig, bepaalde ploegen wil je toch liever thuis dan uit loten lijkt me.

Daarnaast ben ik ook wel benieuwd naar hoe ze het gaan uitzenden...
Ik vind 18 CL-wedstrijden tegelijkertijd (om begrijpelijke redenen) wel echt jammer, schakelen tussen 18 wedstrijden vind ik persoonlijk niets (4 wedstrijden tegelijkertijd vind ik echt max. prettig). En anders wordt het dus maar 1 pot kijken, i.p.v. zowel op de dinsdag en woensdag een pot kijken.

Gelukkig is de knock-outfase niet veel veranderd... los van de tussenronde en vorm van loten dan.

Maar hoe gaat dat dan als je in de voorrondes van de CL wordt uitgeschakeld bijv? Ga je dan nog steeds door naar de EL

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren