NEC slacht FC Volendam en nadert titel; Sigthórsson maakt rentree

Of NEC klaar is voor de Eredivisie valt nog te bezien, maar het team van Ruud Brood is duidelijk veel te sterk voor de Jupiler League. De Nijmegenaren boekten maandag tegen FC Volendam namelijk hun tiende zege op rij (7-0) en stonden na 29 minuten al met 4-0 voor. Nummer twee FC Eindhoven verloor met 3-2 bij FC Emmen en de achterstand op koploper NEC bedraagt nu 21 punten. Kolbein Sigthórsson maakte bij de beloften van Ajax zijn rentree, maar scoorde niet tegen Fortuna Sittard.

/

NEC - FC Volendam 7-0
NEC begon stormachtig en kwam binnen vijf minuten al op voorsprong. Anthony Limombe scoorde na een prachtige voorzet van Alireza Jahanbakhsh en na tien minuten ramde de international van Iran de 2-0 tegen de touwen in De Goffert. Volendam werd weggespeeld en via Sjoerd Ars (intikker) en Limbombe stond het binnen een half uur liefst 4-0. In de slotfase van de eerste helft raakte Ars nog de lat. Volendam had helemaal niets te vertellen en incasseerde na rust nog eens drie doelpunten: Ars scoorde met een wippertje en Navarone Foor en Jasper Waalkens kwamen eveneens op het scorebord terecht. De score had nog hoger uit kunnen vallen, al was Volendam via Ludcinio Marengo ook dicht bij een treffer. De aanvaller kwam echter niet aan een goed schot toe. NEC kan komende vrijdag al het kampioenschap veroveren.

/

FC Emmen - FC Eindhoven 3-2
Emmen wist na drie wedstrijden weer eens te winnen. Het team van trainer Joop Gall kreeg na twaalf minuten de eerste kans, maar de vrije trap van Boy Deul ging over. Na een kwart wedstrijd werd het alsnog 1-0: Cas Peters ontving de bal van Deul en vond de bovenhoek. Eindhoven voerde de druk hierna op, maar kwam nauwelijks tot grote kansen. Eén minuut na rust kwam de thuisploeg op 2-0: Alexander Bannink werd volledig vrijgelaten en kon binnenschieten. De tandem Maxime Gunst-Joey Sleegers zorgde vervolgens voor een 2-2 stand in Drenthe, maar Eindhoven keerde met nul punten huiswaarts. Peters tekende met zijn 21e van het seizoen voor de 3-2.

/

Roda JC Kerkrade - Telstar 2-4
Roda JC werd bij het rustsignaal hard uitgefloten en er waren her en der in het Parkstad Limburg Stadion al witte zakdoekjes zichtbaar voor trainer René Trost. De Limburgers keken immers tegen een 0-2 achterstand aan tegen Telstar, want Kevin van Essen had op aangeven van Ralf Seuntjens de openingstreffer verzorgd en Tarik Tissoudali verdubbelde de voorsprong. Via Calvin Valies werd het voor rust ook nog bijna 0-3, maar door toedoen van Seuntjens viel die derde treffer na rust alsnog. Tom van Hyfte en Danny Schreurs brachten de spanning vervolgens terug met de 1-3 en 2-3, maar een punt zat er ondanks vele kansen voor Roda niet in. Via Seuntjens werd het zelfs nog 2-4. Roda heeft nu vier wedstrijden niet meer gewonnen, terwijl Telstar na twee nederlagen op rij weer eens het zoet van de overwinning mocht proeven.

/

FC Oss - RKC Waalwijk 4-1
RKC Waalwijk dacht na twee duels ongeslagen te zijn gebleven de weg naar boven te hebben ingezet, maar werd maandag op zijn plaats gezet door FC Oss. Of beter gezegd: door Jonathan Opoku. De 24-jarige spits met aflopend contract maakte vier doelpunten (!) en opende al na tien minuten de score. RKC was in voetballend opzicht niet veel minder dan de thuisploeg, maar benutte zijn spaarzame kansen niet en kreeg daar in de tweede helft de rekening voor gepresenteerd. Na 49 minuten schoof Opoku de bal op aangeven van Dennis Janssen binnen en na de eretreffer van Malcolm Esajas verzorgde hij ook nog de 3-1 en 4-1. Oss heeft nu zijn laatste vijf wedstrijden gewonnen en blijft daardoor goed meedraaien in de subtop.

/

Almere City FC - De Graafschap 2-2
De Graafschap kreeg in de beginfase goede kansen om te scoren en na negentien minuten zette Vincent Vermeij de gasten verdiend op voorsprong. De spits rondde na voorbereidend werk van Caner Cavlan af: 0-1. Almere City FC nam hierna initiatief, maar meer dan één grote kans leverde dat in de eerste helft niet op. Tien minuten na de verplichte onderbreking maakte Kristoffer Vida er 0-2 van, maar die voorsprong bleek niet ruim genoeg voor drie punten. De Superboeren lieten Almere via Vincent Janssen namelijk terug in de wedstrijd komen en zes minuten voor het eindsignaal tekende Sander Keller voor de gelijkmaker. De Graafschap wankelde, maar trok het punt wel over de streep in Flevoland.

/

VVV-Venlo - FC Den Bosch 4-0
VVV-Venlo verloor slechts één van de laatste elf wedstrijden en zette die goede serie maandag voort. De Limburgers openden door een lob van Melvin Platje al na drie minuten de score en beslisten de wedstrijd al binnen 28 minuten. Nadat Platje de lat raakte, maakte Abdelaziz Khalouta er 2-0 van. Even later waren de rollen omgedraaid en scoorde Platje op aangeven van Khalouta. FC Den Bosch, dat drie van de laatste vier wedstrijden ook al had verloren, had weinig in de melk te brokkelen en zag het na rust 4-0 worden. Vito van Crooij kopte na een voorzet van Platje fraai raak. VVV had nog vaker kunnen scoren, maar erger leed bleef Den Bosch bespaard in De Koel.

/

Sparta Rotterdam - Achilles 29 0-0
De bezoekers maakten in de eerste helft een goede indruk. Jop van Steen had pech dat zijn inzet in de twaalfde minuut tegen de paal ging. Het was regelmatig gevaarlijk voor het doel van Roy Kortsmit, al liet Paul Gladon na een kwartier spelen een dot van een kans onbenut. In het tweede bedrijf schommelde de wedstrijd op en neer, met kansen voor beide ploegen. Doelpunten vielen er echter niet op Spangen, waar men sowieso al ontevreden was over de vier nederlagen in de voorgaande vijf ontmoetingen.

/

Jong Ajax - Fortuna Sittard 3-0
De eerste helft op De Toekomst was ronduit saai: beide ploegen lieten niets tot weinig zien. De grootste kans was voor Danny Bakker; hij schoot uit een vrije trap op de lat. Een minuut na de onderbreking kopte Damian van Bruggen uit een hoekschop al de 1-0 achter Ferhat Kaya. Na nog geen uur spelen verscheen de 2-0 op het scorebord. Fortuna blunderde, waarna Kolbeinn Sigthórsson de bal bij Fabian Sporkslede bezorgde. Hij omspeelde twee man en schoot raak. De IJslander kreeg enkele minuten later applaus bij zijn wissel. Drie minuten voor tijd bepaalde Queensy Menig de eindstand: zijn boogbal was te machtig voor Kaya.

Helmond Sport - Jong FC Twente 1-2
De doelpunten in Helmond vielen vanuit het niets. Kasper Kusk zorgde zeven minuten voor rust toch nog voor een hoogtepunt in de eerste helft. De gelijkmaker van Gillian Justiana, diagonaal en van afstand, mocht er ook zijn: 1-1. Helmond Sport zocht na rust naar een tweede doelpunt, maar was niet gelukkig. Zo werd een inzet van de lijn gehaald, raakte men de lat en strafte uiteindelijk Shadrach Eghan slecht verdedigen van de Helmonders af: 1-2. Zodoende verloor Helmond Sport voor tweede keer op rij een thuiswedstrijd.

/

Jong PSV - MVV Maastricht 1-1
Davy Brouwers bracht MVV na elf minuten spelen al aan de leiding. Een goed begin voor de bezoekende ploeg, die dit seizoen nog niet van een beloftenteam heeft verloren. MVV kwam niet veel later goed weg bij een kopbal van Oscar Hiljemark. Het leer ging over Jo Coppens, maar Hawbir Moustafa haalde de bal van de lijn af. Vier minuten na rust tekende Stijn Schaars voor de gelijkmaker. Coppens pakte niet een vrije trap van Marcel Ritzmaier, waarna de routinier voor de 1-1 zorgde. Beide ploegen hadden in het restant van de tweede helft uitzicht op een overwinning, maar Coppens en Danny Wintjens stonden niet meer tegendoelpunten toe.

Is René Trost nog de juiste trainer voor Roda JC Kerkrade?