Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Pelé is nu ook een woord: naam van voetballer opgenomen in woordenboek

Laatste update:

De naam ‘Pelé’ is toegevoegd aan het Portugese woordenboek. Nadat de Braziliaanse legende in december op 82-jarige leeftijd overleed, wilden verschillende partijen dat zijn naam werd opgenomen in het Portugese woordenboek. Dat is nu gebeurd. Het woord ‘Pelé’ betekent ‘uitzonderlijk, vergelijkbaar en uniek’ of ‘een buitengewoon persoon’.

Pelé, bijnaam van Edson Arantes do Nascimento, overleed op 29 december 2022 aan de gevolgen van darmkanker. Na zijn overlijden werd een petitie gestart, om ervoor te zorgen dat zijn naam in het woordenboek werd gezet. Er werden meer dan 100.000 handtekeningen ingezameld, waarna uitgever Michaelis bekendmaakte gehoor te geven aan het voorstel.

De initiatiefnemers, onder meer zijn oude werkgever Santos, sportzender SporTV en de Pelé Foundation, noemen Pelé de grootste voetballer aller tijden. Daarom wordt zijn naam nu gebruikt om grootheden aan te duiden, zoals ‘De Pelé van het tennis’ of ‘de Pelé onder de filmmakers’. De familie van Pelé heeft een plaquette gekregen met daarop de tekst die in het woordenboek staat vermeld.

Tot dusver staat het woord ‘Pelé’ alleen vermeld in de digitale versie van het woordenboek. Zodra de volgende gedrukte editie van het Michaelis-woordenboek wordt gepubliceerd, zal het ook daarin worden meegenomen. Het account van de Pelé Foundation laat op Instagram weten blij te zijn met het nieuws. “Samen hebben we geschiedenis geschreven en de naam van de koning van het voetbal in onze Portugese taal geplaatst”, valt er onder meer te lezen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het naam Pelé? Ligt het aan mijn Koningsdag of ben ik gek? Het klinkt zo vreemd. Is het niet de naam Pelé. Als je zegt het woord Pelé snap ik het.

Verder natuurlijk absurd dat zoiets in een woordenboek kan, een geweldige legende, maar om er een woord aan te wijden…

27 april 2023 om 18:41

Wel grappig inderdaad dat een artikel over een woordenboek zelf een enorme fout maakt qua lidwoord. Het moet “de” zijn. Is “Cruijffiaans” trouwens ook niet gewoon een woord in de dikke van Dale?

27 april 2023 om 18:52

Omdat Pele veel meer was dan gewoon een voetbal legende maar maatschappelijk gezien ook een legendarisch figuur is voor Brazilianen. Beetje vergelijkbaar als een Muhammed Ali maar dan x 3.

27 april 2023 om 19:02

Bokser Muhammed Ali wordt als één van de allergrootste sporters gezien. Pele als één van de grootste voetballer.

27 april 2023 om 19:12

Niet voor Brazilianen.

27 april 2023 om 19:22

Voor Brazilianen is Ayrton Senna de allergrootste

27 april 2023 om 19:32

Ik denk dat het dan Jesus is. Kan je er nog iemand bij betrekken die er niet toe doet?

28 april 2023 om 00:23

Senna de allergrootste? Ben je zelf brasileiro ofzo lol. Zelf Ronaldo O fenómeno is populairder dan Senna. In Brasil voetbal is religie en Pelé een soort "god".

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren