voetbalzone

In beeld: de eerdere keiharde overtredingen van Nigel de Jong

Robin Bruggeman15 apr 2016, 15:15
Laatst bijgewerkt: 15 apr 2016, 15:15
Advertentie
In beeld: de eerdere keiharde overtredingen van Nigel de Jong
Nigel de Jong heeft al jaren de reputatie van een spijkerharde middenvelder die brute tackles niet schuwt. Zondagavond verliet opnieuw een tegenstander geblesseerd het veld na een ingreep van de Nederlander. In deze fotospecial blikt Voetbalzone terug op de eerdere incidenten rond De Jong.
Shunsuke Nakamura (5 september 2009, Nederland – Japan) – Yuto Nagatomo maakte al eerder in de oefeninterland tussen Nederland en Japan kennis met De Jong en even later is Nakamura het slachtoffer van een keiharde tackle. De scheidsrechter bestraft de Nederlander met slechts een gele kaart.
Angelo Palombo (14 november 2009, Italië – Nederland) – Het concept ‘oefeninterland’ lijkt voor De Jong niet zoveel waarde te hebben, want in de wedstrijd tegen Italië maakt hij opnieuw een harde overtreding. Ditmaal is Angelo Palombo het doelwit; de Italiaan probeert een bal te veroveren en krijgt daarna een flinke tackle voor zijn kiezen. Geel is opnieuw de straf voor De Jong.
Stuart Holden (3 maart 2010, Nederland – Verenigde Staten) – De Jong maakt in een vriendschappelijke interland opnieuw een keiharde overtreding: de Nederlander breekt het been van Holden en komt weer weg met een gele kaart.
Martin Jörgensen (14 juni 2010, Nederland – Denemarken) – In de eerste wedstrijd van het WK 2010 is het na een paar minuten alweer raak: De Jong schopt Jörgensen onderuit en krijgt niet eens een vrije trap tegen.
Xabi Alonso (11 juli 2010, Nederland – Spanje) – De overtreding die bij iedereen in het geheugen gegrift zal staan: in de later verloren WK-finale wil De Jong een hoge bal onderscheppen en raakt daarbij Xabi Alonso vol in de borst. Scheidsrechter Howard Webb bestraft de Nederlander met een gele kaart.
Alonso, die een rib brak bij de overtreding, toont zich na afloop sportief: “Nigel heeft meteen na afloop zijn excuses aangeboden, ik heb ze geaccepteerd, ‘forget it’.”
Hatem Ben Arfa (3 oktober 2010, Manchester City – Newcastle United) – Ben Arfa loopt in het competitieduel tussen Manchester City en Newcastle United een dubbele beenbreuk op na een charge van De Jong en moet zelfs even voor amputatie vrezen na een infectie.
Voor bondscoach Bert van Marwijk is de maat inmiddels zo vol dat hij besluit De Jong niet op te roepen voor de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden: “Ik heb de foto’s gezien en het was een wilde en onnodige overtreding op Ben Arfa. Hij ging er veel te hard in, ik heb een probleem met de manier waarop Nigel de grenzen opzoekt. Ik zal het in de nabije toekomst met hem bespreken, maar voor nu moeten we ons richten op de komende twee wedstrijden.”
Joshua Kimmich (4 augustus 2015, Bayern München – AC Milan) – Bayern en Milan lijken zich in alle rust voor te bereiden op het nieuwe seizoen, maar voor Kimmich eindigt het duel in een enorme domper: de jongeling moet met een brancard van het veld af na een overtreding van De Jong.
Trainer Josep Guardiola is woest over de charge en zoekt De Jong in de rust op: “Ik vind het vooral erg voor Kimmich. Dat zei ik ook tegen De Jong in de catacomben.”
De Jong gaat eind januari aan de slag bij LA Galaxy en laat meteen weten dat het bij hem maar om één ding draait: “Het maakt me niet uit wat mensen van me denken. Aan het einde van de rit telt maar één ding en dat is winnen.”
Darlington Nagbe (10 april 2016, LA Galaxy – Portland Timbers) – In zijn zevende wedstrijd voor LA Galaxy laat De Jong aan de Amerikanen zien waar hij zijn reputatie aan te danken heeft: hij trapt vol door op de enkel van Nagbe, die het stadion later in een rolstoel verlaat. De Liberiaan ontsnapt aan een gebroken been, terwijl De Jong met een gele kaart goed weg lijkt te komen. De Amerikaanse bond grijpt echter in en schorst de middenvelder voor drie wedstrijden.

Wie moet de vaste nummer 9 van het Nederlands Elftal zijn?

22801 Stemmen