voetbalzone

Wim Jonk stopt als hoofdtrainer: FC Volendam maakt opvolger meteen bekend

Sam Vreeswijk16 jun 2023, 22:15
Laatst bijgewerkt: 16 jun 2023, 22:15
Advertentie

Wim Jonk stopt als hoofdtrainer van FC Volendam. Dat maakt de club vrijdagavond via de officiële kanalen bekend. De 56-jarige Volendammer blijft wel aan de club verbonden: hij wordt Technisch Manager Betaald Voetbal. De nummer veertien van afgelopen Eredivisie-seizoen heeft ook al een nieuwe hoofdtrainer weten vast te leggen: de 32-jarige Matthias Kohler, die tot dusver assistent van Jonk bij Volendam was.

In zijn nieuwe functie blijft Jonk nog altijd intensief betrokken bij het eerste elftal en Jong FC Volendam, zo laat de club weten. "Nadat in de afgelopen vier jaar zowel promotie naar als handhaving in de Eredivisie is bewerkstelligd, zet FC Volendam hiermee een volgende stap in het proces van opbouw van een duurzaam gezonde club", meldt Volendam onder meer op de clubwebsite.

Zelf reageert Jonk ook op zijn nieuwe functie. “Toen we samen aan dit project begonnen, was ons hoogste doel het stadion te vullen en deze club te professionaliseren en structureel Eredivisie-waardig te maken. Daarmee zijn we goed op weg, maar er liggen nog veel uitdagingen. Ik heb mijzelf de vraag gesteld of ik door wilde in precies dezelfde rol, met de nadruk op het ritme van wedstrijd naar wedstrijd en alle details. Of dat ik op iets meer afstand zou moeten nemen en de grotere lijnen bewaken. Op dit moment in mijn loopbaan bij FC Volendam, na vier jaar hoofdtrainerschap, voelt dat laatste voor mij beter. De club moet niet afhankelijk zijn van mijn persoon als hoofdtrainer en als technisch manager kan ik meer toevoegen aan het fundament van de club", vertelt hij onder meer.

De nieuwe functie van Jonk zal onder meer bestaan uit ‘het bewaken van de speelwijze en methodologie, het coachen en inspireren van de trainers, het ondersteunen van de individuele spelersontwikkeling en het verder uitrollen van de strategie van de club’. Daarnaast zal hij als klankbord en adviseur dienen voor Kohler, die sinds de zomer van 2021 assistent was van Volendam. Eerder werkte de Duitser al bij de Duitse voetbalbond, Ajax Cape Town en als Hoofd Methodologie bij Ajax.

Onrust
Afgelopen winter was Jonk nog één van de hoofdpersonen tijdens een onrustige periode bij Volendam. De Raad van Commissarissen zou verschillende leden van ‘Team Jonk’ eruit proberen te werken. Zo hield de RvC de benoeming van Keje Molenaar, voorgedragen door voorzitter Jan Smit, als vicevoorzitter tegen. Vervolgens trok Molenaar zich terug als adviseur. In mei kwam Volendam daar in een verklaring op terug. "De Raad van Commissarissen, bestuur en directie betreuren het dat diverse leden van bestuursorganen en anderen, onder wie met name Keje Molenaar, onbedoeld onderwerp zijn geweest van een schadelijke en onnodige discussie", meldde de club onder meer.

Bezig met laden …