Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Na die minuut stilte werd er weer volop gescholden in het veld'

Laatste update:

De Nederlandse voetbalwereld stond in het afgelopen weekend uitgebreid stil bij het overlijden van Richard Nieuwenhuizen, die vorige week werd mishandeld door drie B-junioren en die aanval niet overleefde. De KNVB haalde een streep door alle amateurwedstrijden, maar in de Eredivisie werd wel gewoon gevoetbald. Voor alle competitieduels werd een minuut stilte gehouden en de spelers droegen allemaal rouwbanden om hun medeleven te tonen.

/

Willem van Hanegem vindt het goed dat de wedstrijden in de Eredivisie niet werden afgelast: "Ik had het wat ver gezocht gevonden als ze vanwege het overlijden van die grensrechter niet hadden gespeeld", schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Net zoals ik het flauwekul vind dat ze met die minuut stilte en de rouwbanden denken een statement te hebben gemaakt. Wat er in Almere is gebeurd, is het meest verschrikkelijke wat je je kunt indenken."

"Ik kon wel janken, maar alles gaat gewoon weer op de oude voet door", vervolgt Van Hanegem. "Na die minuut stilte werd er weer volop gescholden in het veld. Iedereen voelde zich de hele afgelopen week geroepen om er iets over te zeggen, ik kon er nauwelijks iets van verstaan, want het praatte allemaal door elkaar heen. Ik vind het hypocriet. We wisten al heel lang dat dit soort narigheid kon gebeuren, maar toen heeft niemand er iets aan willen doen."

Willem van Hanegem heeft gelijk

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Emoties zijn kwetsbaar en spelen de grootste rol tijdens een potje voetbal..

10 december 2012 om 10:30

Emoties spelen alleen een rol omdat dat slappe excuus door iedereen wordt geaccepteerd. Als spelers zo tekeer zouden gaan tegen hun trainer zoals ze tegen een scheids tekeer gaan worden ze terecht meteen uit de selectie gezet.

10 december 2012 om 10:42

Beetje kort door de bocht. Je kan hieraan werken, maar als je zoiets altijd al deed/ doet, dan is het heel moeilijk om het van de 1 op andere dag niet meer te doen.

Zolang de regels hierin niet veranderen, zal het gedrag ook niet snel veranderen. Kijk naar het hockey, daar is bijna geen protest, want bij protest gaat de bal een aantal meter verder richting de goal.

Ik denk echt dat iedereen het geprobeerd heeft, maar dat het in de aardvan het beestje zit. Enige wat ik kan bedenken is harder optreden door scheidsrechters, dan pas je wel op voordat je door het lint gaat tegen hem.

10 december 2012 om 13:02

Bij hockey gaat de bal helemaal niet een aantal meter naar voren bij een protest! De bal gaat alleen naar voren als je binnen 5 meter van een vrijeslag staat, of de bal wegtikt etc, dan gaat de bal 10 meter (!) naar voren. Dit wordt wel weinig toegepast.

Bij hockey heb je alleen 2 scheidsrechters en met zn 2en zie je nou eenmaal meer dan in je eentje, tevens kan je bij internationale wedstrijden de video beelden aanvragen, dit kan eenmaal per wedstrijd en als je in je gelijk wordt gesteld dan behoud je hem.

10 december 2012 om 13:15

@hihi, daarom zijn er toch extra grensrechters enzo. Met de gedachte: met z'n 6e zie je meer dan alleen.

10 december 2012 om 13:22

Bij het NBA werden vroeger hele zware overtredingen gemaakt die bestraft werden met een paar wedstrijden schorsing zoals het voetbal, maar sommige blessures waren zo ernstig dat ze veel harder gingen straffen en zodoende wordt er veel minder hard gespeeld.

Als ze de straffen verhogen in het voetbal dan gebeurt het ook minder. Je ziet bij de meeste andere sporten dat ze nauwelijks de scheidsrechter tegenpraten omdat het gewoon niet wordt getolereerd.

Het is ook geen voetbalprobleem maar een maatschappelijk probleem!

Ik heb nog nooit gevochten of een gestaakte wedstrijd meegemaakt in die 20 jaar dat ik op voetbal zit.
Uiteraard scheld ik ook wel eens.
Maar een scheidsrechter aanvallen is nog nooit in me opgekomen!!

Het gaat gewoon fout in de opvoeding en dit hele land verloederd door het niet goed ingrijpen van de politiek!
De theedrink-politiek!

10 december 2012 om 10:33

Ik ben het met je eens, vaak gaat het al fout in de jeugd en ook de scholen lijken zich te weinig bewust te zijn van hun pedagogische taken. Gelukkig wordt dit wel steeds beter, maar laten we hopen dat dit soort voorvallen nooit meer voorkomen!

10 december 2012 om 10:38

Het heeft helemaal niks met de scholen te maken. Het heeft met de opvoeding te maken. Elk normaal denkend mens zou zijn of haar kind normen en waarden bij leren. Zo lang die basis thuis niet is, dan kan elke school, pedagoog, psycholoog, etc. wel hun best doen. Het zal toch niet bij die gastjes leven.

10 december 2012 om 10:41

Dat geeft dus weer aan hoe erg scholen onderschat worden. Scholen kunnen zeker een bijdrage leveren aan het gedrag van hun leerlingen. Natuurlijk moet het beginnen bij de ouders, maar je kan er niet meer omheen hoe belangrijk de scholen zijn in de opvoeding.

10 december 2012 om 10:49

Het heeft helemaal niet 1 reden. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan zulk gedrag. Thuissituatie, Omgeving, Sociale status, cultuur, financiële status, mentale gesteldheid, scholing en vast nog veel meer. Het ligt er dan nog maar net aan wat zwaarder weegt op iemands belevingswereld of waar hij het meeste in contact mee is gekomen. Dus het alleen afschuiven op opvoeding is niet correct. Er zijn arme mensen met een "slechte" opvoeding die goed terecht komen, en rijke mensen met een "goede" opvoeding die verkeerd terechtkomen. Bekijk het vanuit een breder perspectief.

Als er daadwerkelijk een verandering moet komen in dit soort zaken moeten we niet alleen naar de politiek kijken, maar ook naar ons zelf. Je kan niet verwachten dat de politiek of een school de sociale problemen oplost zoals bijv voetbal geweld.

En ik vind vooral dat we de verantwoording bij de daders zelf moeten leggen. Uiteindelijk gaan hun de fout in, niet de politiek, of de school, of de ouders...

10 december 2012 om 11:02

Serato, ik weet niet of ik hier linkjes mag plaatsen, maar lees voor de grap deze ingezonden brief eens. Ik ben het met je eens dat het aan de opvoeding licht, maar in dit geval komt het zeer zeker ook door de school:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/12/brief...

10 december 2012 om 11:37

Scholen spelen zonder meer een rol, 'respecteer'.
Alleen begint álles bij de opvoeding, die kinderen komen (vaak) uit achterstands wijken waar weinig met de opvoeding wordt gedaan. Ouders zijn weinig thuis en de kinderen leven veelal in groepen op straat. Je ziet het ook steeds meer terug bij 2 werkende ouders, die kinderen worden simpelweg gewoon minder op gevoed; de traditionele 'huismoeder' bestaat niet meer...
Het is verschrikkelijk lastig dit op die scholen dan nog te moeten corrigeren...

10 december 2012 om 13:50

Alleen opvoeding is te kort door de bocht.

Het is een samenhang van veel factoren:
- vrienden
- omgeving (waaronder het schoolklimaat)
- technische ontwikkelingen (facebook, gsm, forums, twitter etc)
- ja ook opvoeding

samenleving wordt steeds harder, maar men wordt er tegenwoordig ook sneller ingetrokken. (voorbeeldje: het is geen u, maar veel vaker jij (wordt sneller als gelijkwaardig gezien en roept indirekt minder respect af)

10 december 2012 om 10:36

waarom de politiek? je bent toch zelf verantwoordelijk voor wat je doet? ouders zijn toch verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen?

er is een school plicht ja, maar moet de Minister je elke dag naar school komen brengen dan?

kom op, het is erg vergezocht om dit bij de overheid neer te leggen. al zou ik wel graag zien in Nederland dat er een dienstplicht komt van 9 maanden of 9 maanden stage lopen in een zorg te huis. het zal iedereen goed doen om discipline te leren of te helpen in de zorg.

verder vind ik dat iedereen niet zo schijnheilig moet doen in het voetbal, rouwbanden, nieuwe regels bedenken - heeft allemaal geen zin want over 3 weken wordt er ergens anders wel weer een scheidsrechter of speler geslagen of belaagd.

erg jammer dit allemaal dat het zo moet gaan tegenwoordig.

10 december 2012 om 11:07

Waarom de politiek? Omdat de politiek de macht heeft hier wat aan te doen, misschien? De Knvb geeft ook al aan dat ze van alles kunnen verzinnen, maar zo lang er niet in de wet opgenomen is dat iemand in de cel kan verdwijnen of er een meldplicht voor iemand uitgevoerd mag worden, kun je ook weinig, vind je niet?
Natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn/haar eigen opvoeding, maar als je dat doortrekt is de hele regering overbodig! Je bent toch ook verantwoordelijk voor je eigen welzijn/gezondheid? Veel te makkelijk om zo te redeneren als de politiek wel degelijk iets kan doen (zie Engeland), maar weigert wat te doen.
Kijk maar naar de politiemacht. Die mag hier amper wat, dus verdwijnt het respect voor de politie en alle andere maatschappelijke functies wat dat betreft.
Je mag en kunt niet alles bij de politiek neerlegen, maar die heeft er wel degelijk een hele grote rol in...

10 december 2012 om 11:18

naja ik snap dat ze de politie meer macht moeten geven, langere stokken, en dat de straffen veel zwaarder moeten en de gevangenissen slechter. dienstplicht zou goed zijn.

maar dat zo iets op de velden gebeurt kan de politiek niet voorkomen, 100 procent niet. dit heeft met opvoeding te maken en met agressie in je omgeving. en daar zijn ouders en omstanders verantwoordelijk voor.

agenten langs de velden plaatsen heeft geen zin, want dan lopen er geen meer op andere plaatsen en is er daar weer iets aan de hand. zo is er dus altijd wat en blijven we zeuren.

tolerantie begint bij jezelf, net zoals sociaal gedrag.

10 december 2012 om 15:58

Sommige gaan door het lint omdat ze dat van anderen zien en het overnemen. Dat heeft niks te maken mrt opvoeding maar de keuzes die een individu maakt.

Tja Willem dat weet je hier nu wel. Er moet eerst iets gebeuren voordat er actie komt. Zelf denk ik ook dat over 3 weken alles weer op de oude voet verder gaat. Maar ja Willem heb jij er daarvoor wat aan willen doen?

Typisch van Hanegem.
Ik vond dat deze speelronde de spelers goed opletten.
grootste voorbeeld is natuurlijk dat van Jallo waarbij hij wel fel protesteerde maar meteen dacht moet ik niet doen.
Deze week zijn ook geen groven overtredingen gebeurd,
Enigste smetje is misschien dat ze bij Sparta wel allemaal kwamen protesteren.

Ik hoop dat zoiets natuurlijk helpt helaas ben ik bang dat ze het na de winterstop alweer "vergeten" zijn en het weer terug bij af is.

Voetbal is natuurlijk emotie zoals koeman al zei en daarbij hoort protesteren, maar de manier waarop je het doet gaat het om, want je hoeft niet meteen als een gek naar de scheidsrechter te rennen en dan schelden want kan ook op een nette manier.
Editnderste stuk

10 december 2012 om 10:24

Het is wel zo dat dit op een gegeven moment vergeten wordt. Het respect is er nu tijdelijk omdat de herinnering vers is, maar ik weet wel zeker dat naarmate de tijd vordert er op een gegeven moment niemand meer bij stil staat. Het probleem zelf wordt dus niet aangepakt, alleen het incident wordt aangepakt. Dat is nu het grote probleem dat Van Hanegem ook wil verduidelijken. Het is leuk en aardig dat Richard wordt herdacht (natuurlijk ook volkomen terecht na zo'n schokkende gebeurtenis), maar er wordt in het vervolg denk ik niks mee gedaan. Het blijft hier bij. Ze roepen misschien op tot meer respect tegen de scheidsrechters en grensrechters, maar een echte regelgeving zal er waarschijnlijk wel niet komen.
Daarnaast is het zoals velen al zeggen niet zozeer een probleem in het voetbal, maar het is een maatschappelijk probleem. Het begint bij een stukje opvoeding, en daar kun je niet ingrijpen. Problemen zoals deze zullen dan ook nooit verdwijnen, maar je kunt het wel aanpakken in het voetbal. Dan moet er echter eerst wel een strikte regelgeving komen en niet alleen een herdenking. Was het probleem eerder opgepakt dan had dit voorval nooit voorgekomen.

10 december 2012 om 13:50

Heb jij voor deze week ooit iemand zien denken van: Oh ja, het is een grensrechter, die moeten we respecteren?

Nee joh, alleen maar omdat het allemaal in het nieuws is gaan we er allemaal aan denken en gaan we niet tekeer tegen de leiding! Maar volgende week schelden ze hun de huid weer vol omdat ze op het randje geen buitenspel stonden, maar de vlag gaat omhoog.

Over een maand vliegen de scheldwoorden weer om je oren, uit het publiek of van de spelers. 'blinde vink, heb je je bril niet mee?' of 'ben je wel helemaal lekker bij je hoofd? Je wilt gewoon je eigen team laten winnen, mafkees!' zijn termen die je vaak genoeg hoort op de amateurvelden.

De winterstop is nu bij de meesten begonnen, dus volgende maand (half januari) wordt er pas weer gevoetbald. Iedereen is dan deze gebeurtenis vergeten in het veld en het gaat er weer hard tegen hard tegenaan. Het geweld is nooit goed te praten, maar dat het zo schitterend is dat die Jallo zich omdraait en wegloopt, vind ik getuigen van achterbaksheid. Dat zijn dingen die je dan óf altijd moet doen óf je houd je gewoon aan je normale gedrag.

Want sorry hoor, maar grensrechters of scheidsrechters weten zelf ook dat bij een discutabele beslissing er geprotesteerd kan worden.

Nogmaals, het in de vernieling trappen zal nooit door de beugel kunnen en is het ergste wat je je kan indenken. Maar ik geef ook eerlijk toe dat ik meermalen heb gevraagd of de grens wel eens aan bril heeft gedacht of dat die knuppel er alles aan doet om zijn team te laten winnen.

Dit zijn van die momenten dat er een week bij stil wordt gestaan en dat het allemaal 'hallelujah' is en dat het na de winterstop vrolijk weer verder gaat met het schelden en tieren.

Laten we alleen allemaal hopen dat het geweld verbannen wordt uit iedere sport.

10 december 2012 om 15:21

Partijdige grensrechters zijn natuurlijk nooit leuk om mee te maken. Maar protesteren helpt toch nooit, dus waarom zou je het dan doen? En als je het doet, doe het dan tenminste binnen de perken. De grens- en scheidsrechters geven wel leiding aan het spelletje dus dienen ze ook met respect behandeld te worden. Schelden mag je van mij meteen bestraffen met een gele kaart, zowel naar de scheids als de grensrechter. Als er geweld wordt gepleegd nooit meer laten voetballen en een fikse boete geven. Dat het na de winterstop weer 'vergeten' is en dat iedereen op dezelfde wijze doorgaat denk ik ook, maar dat betekent niet dat we het weer hoeven toe te staan.

Willem van Hanegem heeft gewoon gelijk! We wisten allemaal dat dit eens zou gebeuren, maar dat is Nederland, er moet altijd wat gebeuren voordat er actie´s ondernomen worden. Het voetbal wordt verziekt en verziekt..

Verder is het grote onzin om het amateurvoetbal af te gelasten en de hele eredivisie te laten spelen. Als je een statement wilt maken dan moet geld ook geen rol spelen om alles eraf te gooien!

Ik irriteerde me gisteren dood aan die Maracek van Heerenveen. Die is van de derde tot de 93e minuut bezig geweest met de grensrechter en de scheidsrechter.

10 december 2012 om 10:27

Ik irriteerde me aan het NAC publiek dat doodleuk begon te zingen, schop ze kapot, over respectloos gesproken!

10 december 2012 om 12:18

Ik stond in het uitvak in Breda, toen Lurling op de grond lag werd er 'laat maar liggen hij is dood' ingezet door een paar gasten. Het Legioen gaat ook niet helemaal vrijuit dus, hoewel het wel binnen een paar tellen gecorrigeerd werd door wat medesupporters.

10 december 2012 om 21:11

Eens, eens, dat zeg ik ook niet. Supporters zijn echt niet allemaal lieverdjes en ik ben het met je eens dat het totaal niet netjes was toen dat gezongen werd. Ik ben wel van mening dat het goed is om te zien dat er gecorrigeerd werd.

Een van de weinige keren dat ik het met Willem oneens ben. Ik vind dit zo'n onzin, zoals ik gisteren ook al zei: het probleem is totaal niet het schelden op het voetbalveld, maar gewoon verloedering in het algemeen, niet alleen op het voetbalveld.
Iedereen scheldt uit emotie, alleen de meesten hebben een bepaalde grens. Bij dit soort jochies in zo'n stoer groepje bestaat dit niet.

10 december 2012 om 10:23

Inderdaad Jurre. Ik vond trouwens dat Koeman het gister goed zei: emotie hoort erbij alleen moet je een grens trekken. Je mag echt wel in discussie gaan met een scheidsrechter, helemaal door het lint gaan is echter wat anders. Ik vond die reactie van Armenteros dan ook nergens over gaan. Hij ging heel netjes in discussie met de scheidsrechter en alsnog plaatste hij een hele tweet met zijn excuses. Sorry, maar dat gaat me te ver. Gewoon op een rustige manier met de scheids praten moet kunnen, zelfs met lichte emotie.

10 december 2012 om 10:35

Dus omdat de samenleving in het algemeen verloedert moeten we het ook maar accepteren in het voetbal? Deze gedachtegang leidt nu juist tot die algemene verloedering.

Zonder respect, geen voetbal? Zonder dooie, geen aandacht! Al was Richard alleen mishandeld, en niet overleden, dan had niemand er naar omgekeken. Ik ken genoeg situaties van voor het weekend van overleiden. Eén durft niet meer alleen over straat. Is zo erg toegetakeld. Jammer voor hem is dat hij het overleefd. Anders hadden we al veel eerder dit probleem zogenaamd "ons probleem" gemaakt.

10 december 2012 om 10:28

Mee eens!
Voetbal zelf ook en tegenwoordig in het eerste elftal op de leeftijd van 22. Ik denk 6-7 jaar terug toen ik 15-16 was in de B1 van mijn club is mijn vader door 3 broers van tegenstanders van mij in elkaar geslagen. Gevolg was een gebroken kaak op 3 plaatsen, gebroken jukbeen, hele gezicht kapot en opgezwollen en alle holtes in zijn hoofd vol met bloed. Mijn vader is gelukkig niet op de verkeerde plaats geraakt en ons team was redelijk snel ter plaatste en voor een B-elftal stonden wij aardig ons mannetje (we speelden uit dus waren in ondertal).
Hier is niks van in het nieuws gekomen of ook maar iets in de buurt.
Nu overlijdt deze grensrechter wel wat natuurlijk schandalig is! Maar het is wel opeens enorm in het nieuws. Probleem is, nog 2 weken en het is winterstop en iedereen vergeet het weer.

Ik snap niet dat mensen het in hun hoofd kunnen halen iemand zo te mishandelen om 1 spelletje... Voetbal zelf tegenwoordig dus 5de klasse (enorm laag!!) en hier heb je ook clubgrensrechters. Deze kunnen ook zuigen en schelden maar het is nooit in mij opgekomen om zo'n man iets aan te doen....

10 december 2012 om 10:29

Jammer dat hij het heeft overleefd? Zoveel voorbeelden van zware mishandeling zijn er niet hoor, er wordt nogal eens overdreven over zware mishandeling.

Echter je gaat nu wel voorbij aan het punt dat ze willen maken. Beter laat dan niet! Respectloos handelen is iets wat langzaam in de maatschappij is geslopen, maar ook iets wat er weer uit moet! Dat het bij het voetbal begint vind ik prima. Is toch volkssport nummer1!

Ja mijnheer van Hanegem, maar schelden op het veld of een grensrechter doodschoppen zijn in mijn ogen 2 totaal verschillende dingen.

Het is gewoon hopen dat dat achterlijke soort ziet dat de hele wereld tegen ze is als ze zoiets doen en dat het niet stoer is tegenover andere jongeren, op helaas een paar andere nutteloze opgeschoten nietsuitvoerende groep jongens die niks beter weten dan rondhangen voor de Albert Heijn en je aankijken alsof jij de wereldvreemde bent door gewoon te werken of andere nuttige dingen met je leven te doen.

Als iemand z'n mond moet houden over het feit dat anderen ergens iets over zeggen is het Willem de zuurpruim wel. De man komt met niets anders dan kritiek en negativiteit over anderen.

Volgens mij ging het in Waalwijk wel goed. (dat is de enige wedstrijd die ik gezien heb)

maar geen scheldpartijen van de tribunes, geen scheldpartijen tussen spelers en scheidsrechters. geen gele kaarten niks.

zo zou het moeten zijn, overgens ook complimenten aan braamhaar! goede wedstrijd gefloten!

10 december 2012 om 10:51

mrcarlos had je deze lovende woorden ook gezegd over de scheidsrechter als je verloren had ?

10 december 2012 om 13:55

ja 100 ik vond hem persoonlijk goed fluiten. Heb wat dat betreft wel een realistische kijkt zelfs tijdens de wedstrijd. als mede-supporters commentaar maken hoor je mij ook regelmatig zeggen. het is toch geel of het was gewoon buitenspel.

te vaak zien mensen het door een gekleurde bril, maar wanneer ze objectief kijken is er wel wat te zeggen voor een beslissing.

Grootste probleem in nederland is echter het verschil tussen wedstrijden. de ene keer mag er een stevige wedstrijd gespeeld worden en de andere wedstrijd, mag je elkaar haast niet aanraken. daar komt in mijn ogen ook het gezeur op

scheidsrechters vandaan omdat er tussen scheidsrechers en tussen wedstrijden een te groot contrast is.


*edit* spellings foutje

Ik ben het volledig met Van Hanegem eens.
Wat mij dit weekend opviel, niet in het bijzonder maar ik heb er gewoon op gelet: De trainers.
Mannen als o.a. Advocaat die zich van te voren duidelijk uitspreken, respect eisen van hun spelers en een voorbeeld zijn voor jeugd. Maar de wedstrijd was nog geen 10minuten oud of Dick stond alweer als een malloot te tieren langs de lijn, omdat Psv een ingooi niet kreeg.
Zo ook een Wijnaldum die na het missen van een gigantische kans de scheidsrechter met woord en gebaar (fel) duidelijk maakt dat het een corner was, terwijl de bal door niemand is geraakt!!

Het is allemaal goed bedoeld hoor, minuut stilte, banners, rouwbanden enz. enz. Maar de wedstrijd is nog niet begonnen of spelers/coaches vervallen alweer in het oude gedrag. Niet alleen bij psv-twente, maar ik heb in bijna iedere wedstrijd wel weer en speler of coach te keer zien gaan.

Het maakt dus niet uit hoeveel aandacht eraan geschonken wordt, degene die het goede voorbeeld moeten geven vervallen ook direct in dezelfde fouten als voorheen, op het moment dat de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd fluit.

Als het kalf verdronken is dempt men de put. Volgens mij gaat dat toch overal zo? Iedereen weet het altijd beter, iedereen heeft altijd een mening, tot het een keer mis gaat. Dan loopt iedereen voor een paar weken over dezelfde lijn en dan begint alles gewoon weer opnieuw tot het volgende incident. Na de eerste stille tocht (meindert Tjoelker in 1997) riep iedereen dat het afgelopen moest zijn met geweld tegen je medemens. Tegenwoordig lopen we zo'n beetje elke maand een stille tocht. Dat maakt niet eens meer indruk. Ik zou zeggen: Denk eerst eens bij jezelf na voordat je iets doet.

Nee Wim, wat jij zegt voegt iets toe. Mensen willen graag iets doen voor hun geweten. Maar in de praktijk is het helaas wel waar dat dit over drie weken weer vergeten is en mensen gewoon op dezelfde voet verder gaan.

Het is een maatschappelijk en sociaal probleem dat ontstaat bij slechte opvoeding.

Ik vraag me af waarom VZ altijd de onzin van van Hanegem hier als artikel plaatst. Er zijn honderden andere columnisten met een veel betere en objectieve kijk op het voetbal dan calimeo willem

Willem slaat de spijker op z'n kop!

Typsch Nederland dit. Wachten totdat het fout gaat, zodat iedeen weer kan schreeuwen en roepen dat het voetbal is verziekt. Ga toch weg man.
Elke week word er wel iemand ''bijna'' doorgeslagen op de amateur velden. Alleen overlijdt het slachtoffer dan net niet.

Met alle respect voor de familie en nabestaanden van het slachtoffer, ik denk niet dat er wat zal veranderen. Op en buiten het veld blijft het voetbal verziekt. Heel triest maar volgende week heeft niemand het er meer over.

Ja Mr. Wilders, dit is toch echt een maatschappelijk probleem.

Ik voetbal ook al 23 jaar en heb dit nog nooit meegemaakt.
Keer grensrechter van de tegenpartij uitschelden omdat het geen buitenspel was , tja dat zal altijd wel kunnen gebeuren. Maar ik kan me niet herinneren dat we ooit met 3 man voor de neus van een grensrechter hebben gestaan.
Scheidsrechter is nog altijd eindverantwoordelijk voor een beslissing.

Dit is een probleem die te veel in het westen voor komt.
Ik ga niet zeggen dat het in het oosten niet voor komt, maar de opvoeding ligt hier zeker wel anders.

Hopen dat iedereen hier wat van leert of aantrekt!!

De spelers op het veld kunnen hier ook niks aan doen. Ik vind het erg wat er gebeurd is maar we weten allemaal dat het gewoon weer op de zelfde manie verder gaat ook in het amateurvoetbal.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Fantastische woorden van v.hanegem. Richard Nieuwenhuizen zal snel worden vergeten, zeker wat betreft de les die we uit z'n tragische dood kunnen halen. Aggressie zit in de mens en we vergeten allemaal ook nog eens heel snel...in mijn ogen is het verbaalgeweld ook een probleem op de Nederlandse velden en ik denk dat van Hanegem dat ook bedoelt.

Iedereen staat nu met 'krokodillentranen' te huilen, maar hoe lang gaat het duren tot men weer geweldadig is? De dood van de grensrechter is een maatschappelijk probleem en betreft zeer zeker niet alleen maar Marokkanen en Antilianen (kijk naar Haren waar volgens mij het grote meerendeel autochtoon was). Wel vind ik het extreem jammer dat juist nu de Marokkaanse/antiliaanse gemeenschap zich had moeten laten zien. Ze hadden meteen ook een stille tocht moeten organiseren en deze drie daders openlijk moeten uitkotsen. Helaas hebben ze weer een kans gemist...

Al met al heeft van Hanegem gewoon gelijk. De dood van wijlen Nieuwenhuizen zal niks veranderen. Triest, pijnlijk, maar wel de harde realiteit.

10 december 2012 om 11:28

007:
Agressie in de mens wordt gevoedt doordat anderen bepalen wat de meeste mensen moeten doen. Het is inderdaad een maatschappelijk probleem waarbij spijtig genoeg een bepaalde doelgroep is betrokken. Voetbalgeweld is niet van vandaag of gisteren. Misschien moet de Knvb de verenigingen maar eens verplichten om zelf scheidsrechters te regelen bij wedstrijden bij andere verenigingen.
Mijn idee hierachter is dat de scheidsrechter het nooit goed doet (ogen van anderen). Laat deze mensen zelf fluiten en waarschijnlijk gaan ze situaties heel anders bekijken.
Ik ben zelf ook verenigings scheidsrechter, je krijgt heel wat naar je hoofd geslingerd.

Hij heeft ook wel gelijk dat dat meteen weer begint, maar hij moet bedenken dat het zeuren bij de scheidsrechters altijd zal blijven (schelden zal wel meevallen, aangezien ze daar gewoon kaarten voor krijgen), maar dat is in mijn ogen ook niet zo verkeerd, dat hoort er bij. Dat gebeurt overal en dat doe ik zelf ook vaak genoeg, maar het gaat erom dat die jongens toch wel een hele stap verder zijn gegaan. Als ze een keer hadden gezegd dat ze het niet eens waren met de grensrechter of ze hadden hem desnoods een keer uitgescholden, dan zij het zo, dat hoort erbij, maar iemand doodschoppen is toch wel van een heel andere orde.

11 december 2012 om 14:29

Dat heb jij dan helemaal mis. Ik heb twee broertjes die hockeyen en daar is het ook de hele wedstrijd zeuren bij de scheidsrechters (daar hebben ze er twee) en dat zie ik niet alleen bij dat team, maar dat doet elk team, dus dat ben ik niet met je eens.

Waarom geen hockey regel. Je kunt de aanvoerder geel geven als 1 of meer spelers uit het team zich vervelend, irritant en zonder respect zich gedragen in het veld. Als aanvoerder ben je buiten en zeker in het veld verantwoordelijk voor je team, dus ook hoe zij zich gedragen!!

Als het kalf verdronken is dempt men de put.

Nederland moet eens ophouden met zijn hypocriete gedrag. Dit weekend werd er 'ja-en-amen' gezegd tegen de arbiters. Volgend weekend is de vrouwelijke opvoeder van de eerste arbiter een vrouw die haar kost verdiend in de prostitutie. Laten we ons zelf niet beter voor doen dan dat we zijn.

Ik denk dat de media een groot aandeel heeft in dit probleem. Het aantal camera's in stadions is aanzienlijk vergroot in de afgelopen jaren. Elke arbitrale beslissing wordt uit elke hoek in slow-motion bekeken en geanalyseerd door deskundige. Een arbiter de de foute beslissing neemt wordt daarna aangepakt door een "man met snor" en "kale Ajacied". De arbiter is door deze manier van beoordelen het "pispaaltje" geworden in het Nederlandse voetbal. Als men ophoudt met de kritische houding tegen arbiters houden massale protest liederen op in stadions en zullen spelers meer respect ontwikkelen in de toekomst.

Wij als voetballiefhebbers moeten het gezag van de arbiters gaan bekennen en ontzag krijgen voor het trio, of kwartet langs en op het veld! Zo verliest het voetbal zichzelf niet in de tijd van waarin normen en waarden ter discussie staan.

Je kan werken aan een betere toekomst, zoveel je maar wilt. Maar feit is een feit, mensen gaan nooit veranderen. Waarom? Omdat er zaken zijn waar wij geen weet van hebben.

1 minuut stilte, allemaal goed en wel. En daarna? Weer wachten om nog eens sentimenteel te doen en terug 1 minuut stilte houden als er nog een dode valt? De Uefa moet ingrijpen, de refs beter beschermen, zwaardere straffen en regels opleggen zodat het op z'n minst wat beschaafder lijkt. Want de voetbalwereld is een puinhoop van jewelste geworden!

Alleen de aanvoerder mag met de leiding praten, elke andere speler die zijn mond open doet moet direct geel krijten, word er gescholden, ook meteen geel.
Kijk eens naar het rugby, daar kunnen we veel van leren, daar bestaat nog respect voor de leiding en voor de tegenstander.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
Wijs niet naar anderen.
Jaren 80 het collectief stond centraal.
We moesten zonodig Amerika achterna, 24 uurs economie, het moeten presteren en alleen je eigen ik centraal stellen.
Pietje Puk wordt vandaag geboren en over 6 jaar staat hij op het voetbalveld. Helaas voetbal vindt hij niet leuk. Maar hij moet van zijn ouders. Zij hebben geen tijd en zijn te druk met zich zelf bezig. Vanzelfsprekend is dat geen probleem want er is toch een trainer bij de voetbalclub. En o wee als mijn zoon niet de nieuwe Messi wordt, ik zal het die trainer wel eens even laten weten. Tenslotte ik betaal niet voor niets contributie, dan zal er gepresteerd worden ook. Als mijn zoon presteert zal hij het vast wel leuk gaan vinden. Als die trainer niet presteert moet hij maar naar een strafkamp op een onbewoond eiland.

Resumerend:
Het is een maatschappelijk probleem wat je bij de wortel moet aanpakken. Rest is reactie op het gevolg/resultaat en daar wordt de verkeerde energie ingestoken omdat het probleem bij de wortel niet wordt opgelost.

Voetbal wordt in banen geleid door een menselijke scheidsrechter met twee even menselijke assistenten. Die zitten er wel eens naast, maar grosso modo maken arbiters véél minder fouten in een wedstrijd dan de spelers zelf, Als prof-voetballers niet kunnen leven met het gegeven dat er ook wel eens een verkeerde beslissing wordt genomen, moeten ze het kantoor van Blatter maar eens gaan bezetten (bij wijze van spreken) om een video-referee gaan eisen, zoals bij cricket en hockey.

Zeuren tegen arbiters heeft toch geen zin, het gebeurt zeer zelden dat een scheidsrechter een beslissing terugdraait in een wedstrijd. En terecht!

Voetbal is helaas niet meer wat het is geweest: geld speelt tegenwoordig de grootste rol, nieuwe regels die het EK willen veranderen, de provocerende media om de haat tussen rivalen te vermeerderen etc. Het hele spel is niet meer wat het is geweest, het lijkt alsof men zich voorbereidt op een Mma-wedstrijd. Maar het ergste is nu toch gebeurt: een grensrechter die dood wordt geschopt door een paar kinderen (!!!) van 15/16.

Zelf ben ik een vrouwelijke scheids/grensrechter, en voetbal ik in een damesselectie op SV Kadoelen te Amsterdam. Ik heb gisteravond meegelopen met de stille tocht, het is mooi om hier aandacht aan te besteden. Ik vraag mij af hoe ver dit zal gaan, dit soort dingen verpesten onze mooie sport zo erg, heel jammer. Hopelijk worden die 3 "kinderen" zwaar gestraft, en laat dit een schrik zijn voor ons. Hopelijk wordt de voetbalwereld wakker, en zal er respect getoond worden voor teamspelers, de tegenpartij maar ook de scheidsrechters en trainers!

Het is een vriendelijk gebaar van de Knvb om een minuut stilte te houden, maar om alle wedstrijden af te lasten vind ik een beetje overdreven. Nogmaals: hopen dat dit nooit meer voor zal komen, als vrees ik dat het niet de laatste keer zal zijn dat deze tragedie weer zal ontstaan.

Al die borden langs de lijn met Respect erop zijn leuk, maar niemand weet wat het betekent. Het voetbal moet een code of conduct instellen die iedere aangesloten club en speler moet ondertekenen. Dan moet er net als bij het judo vanaf jongs af aan worden lesgegeven in wat respect betekent, hoe je je dient te gedragen enzovoort. Het voetbal is na het wielrennen compleet ziek en moet hardhandig worden schoongemaakt. Nu een paar stappen terug, dan maar 20-25% minder leden, om er in de toekomst weer op vooruit te gaan op een positieve manier.

Als je als doodnormale dorpsclub naar clubs als Gestel of LEW in Eindhoven moet, weet je van tevoren al dat er ruzie ontstaat. Die gasten zijn altijd uit op ruzie. Een keer als B-junior tegen hun moeten spelen op eigen terrein, onze trainer in elkaar geslagen door de andere trainer, wat een voorbeeld ben je dan voor je spelers. De Knvb doet er ook nog niet eens iets aan, aangezien wij met 1-0 voor stonden, de wedstrijd werd gestaakt en hun kregen uiteindelijk de 3 punten. Heel het systeem werkt niet en de Knvb neemt dat soort achterlijke clubs alleen maar in bescherming, terwijl ik 100% zeker weet dat die jongens die daar spelen vaker ruzie hebben gehad op het veld en daarbuiten ook.

Het was een uitstekende beslissing van de Knvb om het profvoetbal door te laten gaan. Het statement van de de voetbalbond moet ergens te zien zijn, laat de Eredivisie/jupiler League hier nou het perfecte uitgangspunt zijn hiervoor. De samenvattingen op zondagavond worden door miljoenen(?) mensen bekeken.

Ik heb zelf ook een knokpartij meegemaakt op het voetbalveld. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar het was met mijn eigen team, tegen een team vol, (marokkaanse) allochtonen in de Eindhovense achterstandsbuurt Woensel-west. De scheidsrechter durfde niet in te grijpen. Dus het liep totaal uit de hand.

(prof)voetbal moet een voorbeeld zijn voor de maatschappij, kinderen/jongeren moeten op de vereniging zijn in plaats van op te straat. Clubs, de Knvb en de politie moeten gezamenlijk optreden tegen de waanzin en agressie tegen (mede)spelers, trainers/leiding en de arbitrage. Je voetbalt vaak voor je plezier toch? Niet om iemand dood te schoppen. Dan ben je er niet voor het spelletje maar om je agressie kwijt te raken.

Het is natuurlijk goed dat het voetbal is stop gezet en dat er zoveel acties waren, maar de vraag is natuurlijk of het wat uithaalt. Dit soort geweld is gewoon een uitvloeisel van het totale gebrek aan respect tov elkaar. Dit keer toevallig op een voetbalveld. Wat zeg ik? Toevallig...eigenlijk is het niet vreemd. In de hele samenleving wordt voetbal (en winnen) zo belangrijk gemaakt. Fatsoensnormen worden ver naar de achtergrond geschoven. Nu is het zo ver gegaan dat een grensrechter zijn hersens zijn ingeslagen. Maar waarom kijken we hier zo van op? Het gros van de voetbalzonebezoekers hier moet tijdens zijn voetbal'carriere' wel eens een matpartij op of naast de velden hebben meegemaakt. Het is eigenlijk een wonder dat er nu pas iets ergs is gebeurd. Een klap hoeft maar net verkeerd te vallen. Dit waren junioren. Er zijn vast wel eens nog lompere mokerslagen van vuisten in gezichten en magen en vreselijkere trappen tegen benen geweest, alleen liep het elke keer wonder boven wonder goed af. Ik voorspel dat meneer Nieuwenhuizen de laatste dode nog niet is als gevolg van ruzie over een spelletje van elf tegen elf waarbij de ploegen een leren bal in elkaars netje proberen te schieten. Meer is voetbal niet.

Het heeft ook helemaal geen zin om er bij stil te staan, aangezien de mensen daarna gewoon weer verder gaan met de orde van de dag. Het heeft pas effect, als dit zinloos geweld wordt aangepakt (voorkomen). Ik ben veel mensen tegen gekomen die voetbal zien als een sport voor asocialen, en dat vind ik jammer. Het is helaas een sport waar discipline en respect niet de boventoon voert, en dat is iets waar de club medeplichtig aan is. Helaas heb ik zo nu en dan tegen teams gespeeld, die volledig uit hun plaat gingen tegen scheidsrechters of tegen ons. Zulk agressie is een maatschappelijk probleem, en er wordt gewoon te weinig aan gedaan.

Om eerlijk te zijn stoor ik me verschrikkelijk aan al deze acties.
Simpelweg omdat het allemaal verschrikkelijk hypocriet is, zoals Willem al aangeeft.
Er wordt met rouwbanden gespeeld, een minuut stilte, maar zodra dit om is gaan we weer als idioten te keer.
Ik stoor me sowieso aan de licht ontvlambaarheid van sommige types en het vele gescheld tegenwoordig. Woorden als 'k***' zijn tegenwoordig een bijvoeglijk naamwoord. Hoe verzin je het?! Ik vind het verschrikkelijk te zien dat dit land een gebrek aan respect aan het verliezen is.
Iedereen zegt maar wat ze vinden, ongeacht of we andere kwetsen of niet.
En wat dat betreft gaat het ook gewoon fout in de opvoeding zoals gezegd.
Ik durf er dan ook best vooruit te komen dat ik een voorstander ben van de corrigerende tik.
Als ik vroeger iets echt te bond had gemaakt, kreeg ik een pak slaag op me billen.
Nou ik kan je zeggen, dan flikte ik zoiets nooit meer.
Maar tegenwoordig is alles met een aai over de bol weer opgelost en worden kinderen die echt niet te hendelen zijn voor ouders direct in zorgcentra geplaatst.
Ouders, schaam uzelf. Opvoeden moet men.

Ik denk dat het aan de huidige generatie ligt, ik zelf ben ook nog niet zo lang volwassen maar een scheidsrechter aanvallen of er uberhaupt over nadenken, dat heb ik nooit gezien en ik denk ook dat niemand dat uberhaupt heeft overwegen.
In deze generatie zijn de kinderen gewoon honds onbeschoft en lijkt het respect voor de ouderen verdwenen, wat die jongens doen is natuurlijk ver over de maat, maar ik zie jongeren dagelijks zonder reden oudereren uitschelden of beledigen om stoer te doen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.
Ik denk echt dat het een maatschappelijk probleem is, en dan niet enkel marokkanen zoals wilders het ervan maakt, in elke cultuur heb je rotte appels zitten, alleen hoe ga je dit bestrijden, dat vraag ik me af.
Het begint thuis en evolueert zich op de straten, het is dus heel moeilijk aan te pakken.

Dit zul je altijd blijven houden! Wat ik zelf wel merkte toen ik in het Philips stadion zat (zit vrij dicht bij de grens) is dat er wel minder gereageerd werd. Iedereen had toch een soort van rem op zijn gedrag, natuurlijk kun je soms reageren op een actie van de grens/ scheids maar vond dat gister wel mee vallen! Verder weet ik ook wel dat dit niet lang aanhoudt want na de winterstop is iedereen het alweer vergeten en gaat iedereen weer los wanneer de scheids een verkeerde beslissing maakt!

Voetbal is emotie maar zonder respect heb je geen voetbal! Doe het dus met respect!

Ik hoor steeds dat het een maatschappelijk probleem is maar waarom hoor je dergelijke dingen dan alleen in het voetbal?
Hoor nooit iets dergelijks bij bijvoorbeeld Hockey, Korfbal, Honkbal of welke andere sport dan ook terwijl dit al jaren aan de gang is bij het voetbal.
Ik vraag me dan ook af of dit nu een voetbal probleem is of een maatschappelijk probleem. Zelf ben ik van mening dat het een voetbal probleem is. Het is simpelweg langzaam maar zeker de voetbalcultuur ingeslopen waar destijds niets of in ieder geval te weining mee is gedaan en nu ploft de bom. Vind het dan ook makkelijk dat men het afdoet als een maatschappelijk probleem.
En dan notebene van Praag laten roepen dat hij er machteloos in staat. Gelijk laten aftreden die man. Hij zou juist het voortouw moeten nemen.

10 december 2012 om 13:33

Het wordt uitvergroot in de media omdat zoiets vaker gebeurt in het voetbal. Ik heb net de samenvattingen gekeken met reacties op het gebeuren en Verbeek en Van Praag zeggen heel terecht dat men tegenwoordig niks meer kan zeggen. Midden op straat iemand aanspreken op zijn gedrag en je krijgt een klap voor je smoel. Het hele euvel ligt gewoon in een stukje opvoeding. Zolang zulke jongens, ik vind het heel vervelend om te zeggen, maar het zijn toch vaak wel buitenlandse jongens uit een andere cultuur, zolang zulke jongens zich niet aanpassen naar de normen en waarden in Nederland blijf je dit soort problemen houden. Natuurlijk zijn er ook Nederlanders die geen fatsoen hebben en natuurlijk zijn niet alle buitenlandse jongeren 'probleemjongeren', maar het is in eerste instantie wel een probleem dat in zijn geheel moet worden aangepakt. In de Eredivisie moeten scheidsrechters een strakker voorbeeld stellen aan de scheidsrechters in het amateurvoetbal en daarnaast moet er een regelgeving komen in het voetbal, maar ook daarnaast dat zinloos geweld en verbaal geweld heel strak moet worden aangepakt. Emoties zul je houden in het spel, maar zoals Jallo van Willem II al zei, protesteren doet een grens- of scheidsrechter echt niet van mening veranderen. Nut heeft het dus niet, en het kan alleen maar uit de hand lopen.

Ik blijf erbij, emoties voor/na de wedstrijd, op een training, of bij een afgelasting zijn compleet anders dan op het veld. Emoties spelen een rol in het voetbal, en je kan iedereen wel opleggen om zijn mond te houden, dat doet men niet. Mijn leider zegt elke keer, overleg via je aanvoerder, maar dat werkt soms niet. Jij ziet dingen anders dan de tegenstander/scheidsrechter, omdat je het vanwege emoties niet wil zien.

Ik blijf er bij dat we hier heel lang stil om kunnen gaan staan, maar ik ben het dan voor een groot deel met Gert jan Verbeek eens, dat wanneer er volgende week iemand overlijd, omdat diegene van een paard afvalt, zet je de hele paarden sport weer aan het denken hoe het beter kan, of wanneer iemand in een dorp wordt vermoord, krijg je er een stille tocht voor etc. maar de volgende keer is het wel in een ander dorp of stad.

Emoties emoties, wat een slappe smoes. Neem bijvoorbeeld rugby, daar schudden ze elkaar zelfs na de wedstrijd nog een hand.. zo moet het!

10 december 2012 om 16:58

Inderdaad! helemaal mee eens, Rugby is echt een sport waar men nog respect toont. Het was altijd mijn 2e favoriete sport maar ik kijk voortaan liever rugby dan voetbal.

Zuurpruim Van Hanegem in de bocht. Er is duidelijk een statement gemaakt. Je zag speler toch minder fel reageren dan in eerdere wedstrijden. Het voetbal leed er niet onder en ik vond het een verademing om te zien dat spelers zich conformeerden aan de beslissingen van de leiding. Je kon zien dat de spelers maar eventjes nodig hebben om aan te passen aan deze manier van acceptatie. Nu doorzetten en geel geven bij het te fel oneens zijn met de leiding. Nu is de tijd daarvoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren