Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De dwaze finale sloot aan bij het imago van de KNVB Beker

Laatste update:
/

Alle lof voor PEC Zwolle. Hulde voor de historische zege in de bekerfinale. En de complimenten en bloemen voor de afstraffing en vernedering van een afgrijselijk dramatisch Ajax. De winst in Rotterdam logenstrafte meteen ook alle voorbarige scepsis over het Europese debuut van de Zwolse middenmoter.

Maar vergelijk nu eens PEC-Ajax met Real Madrid-Barcelona. In beide gevallen ging het om de ontknoping van de bekercompetitie. Opgezet en bedoeld als één van de absolute hoogtepunten in een seizoen. Het liefst in de stijl en de sfeer van een Engelse FA Cup-finale op Wembley. Helaas, een stel als Ajax-fan vermomde idioten verziekte al direct na de aftrap de ambiance in de Kuip. Dat, en de onvermijdelijke onderbreking van bijna een half uur, richtten meer schade aan dan na afloop werd toegegeven. Ook Mestalla in Valencia puilde uit met vurig meelevende supporters uit Madrid en Barcelona. Maar geen onverlaat had vuurwerk meegesmokkeld.

/

De eindstrijd om de Copa del Rey bevredigde de ware liefhebber bepaald meer dan het slappe aftreksel in Nederland. Barcelona ontgoochelde weliswaar opnieuw, maar had in de slotfase wel degelijk nog gelijk kunnen komen. Er was tot het laatst toe volop spanning en eigenlijk hadden de Catalanen meer recht op de overwinning dan de sluw counterende rivaal uit de hoofdstad. In Valencia ontspon er zich een heuse wedstrijd, wat juist in Rotterdam weer eens finaal ontbrak. Uiteraard heeft dat vooral ook te maken met het werkelijke verschil in niveau van het totale voetbal in beide landen.

De Eredivisie is verworden tot een veredelde soort kleuterklas. Veel lawaai, legio fouten, eindeloos positiespel op het middenveld, amper actie voor de doelen, saai en slecht gedurende 85 procent van de tijd. Vanzelfsprekend amuseerde de Zwolse aanhang zich kostelijk met de afgang van Ajax. De uitslag loog geen moment en had nog hoger kunnen oplopen. PEC verdiende alle eer voor het verbijsterende resultaat. Maar het dwaze verloop van de finale bevestigde andermaal de toenemende zorg over de gebrekkige kwaliteit in de polder en sloot aan bij de zwakke traditie en het imago van de KNVB Beker.

/

Als kampioen heeft Ajax straks geprofiteerd van het wisselvallige geklungel onder de concurrenten. Nimmer straalde het de overtuiging uit van de onbetwiste favoriet. Met name Feyenoord, maar ook FC Twente en PSV in een bepaalde fase morsten onnodig punten. Alleen daardoor mogen de Amsterdammers komende zondag de 33ste landstitel ophalen, als een troostprijs voor de minste fouten op het schamele rapport.

In de filosofie van de KNVB, toch verantwoordelijk voor de falende controle op het fouilleren van de bezoekers, dient de bekerfinale zich te ontpoppen tot een feest. De laatste editie kwelde de neutrale kijker, die kort na rust gerust het stadion kon verlaten of de televisie kon uitschakelen. Hoe anders dan in Valencia, waar Neymar in de laatste minuten nog de paal pijnigde. In Nederland moddert de bond al jaren aan met de bekerstrijd. In 2010 dwong een onmogelijke finale tussen Ajax en Feyenoord de KNVB tot een dubbel in beide steden, wat de schrale reputatie nog verder ondermijnde. Een jaar later viel FC Twente-Ajax pal voor hetzelfde beslissende duel in de Eredivisie.

/

Tot het seizoen 2006/07 stroomden de Europese deelnemers pas later in, bij de loting van de achtste finales. Dat systeem kwam hoe dan ook de laatste fase van de competitie ten goede. De afschaffing van dit privilege voor de top bracht, eerlijk gezegd, geen aantoonbare verbetering. Met wellicht de eerder genoemde finales in 2010 en 2011 als zeer summiere en bleke uitzonderingen. Duitsland mag zich verheugen op een kraker tussen Bayern München en Borussia Dortmund als eindstrijd. Spanje genoot ondanks alles van El Clásico. Frankrijk laafde zich aan de Coupe de la Ligue tussen Paris Saint-Germain en Olympique Lyon. Italië maakt zich op voor Napoli-Fiorentina. Engeland blijft iets aparts, met Hull City-Arsenal.

Het mislukte kijkspel tussen PEC en Ajax eindigt hopelijk nog een beetje positief: met een grondige en eerlijke evaluatie over de (toegevoegde) waarde van de bekercompetitie. En denk dan ook nog eens lang na over De Kuip, toch het heilige domein van Feyenoord, als vaste eindbestemming…

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Moeten de Europese deelnemers weer later instromen in het bekertoernooi?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja, het niveau in Nederland is nou eenmaal om te huilen. En daar gaat een andere opzet van het bekertoernooi niks aan verbeteren.

Dus wat is de volgende stap? Roepen dat de Duitse, Italiaanse, Engelse en Franse competities ook kwalitatief betere wedstrijden hebben en een hoger bekerniveau? Volgens mij weten we dat toch al een aantal jaar.

Verder snap ik niet waarom altijd zo kleinerend over die beker wordt gedaan. Je speelt in Nederland in die mindere competitie. Die beker is de enige prijs (samen met de landstitel en de JC beker) die je kan winnen of denken we nog steeds dat, als we de beker links laten liggen, we meer kans maken in Europa?

Het niveau in Engeland is wel zo fantastisch, ha ha kijk eens hoe slecht de top 7 in Engeland speelt ,met bagger voetbal zie Chelsea gisteren weer maar dan is het ineens tachtisch goed. Speelt een Nederlandse club zo word ie met de grond gelijk gemaakt. Er gaan elk jaar veel spelers naar topcompetities en doen het gewoon heel goed. Het is allemaal zwaar overdreven, we zijn veel te kritisch over de Eredivisie. Als je alleen maar met de toplanden gaat vergelijken, dat is gewoon niet eerlijk.

Een Ajax dit jaar (swalbe Balloteli), en 2 jaar geleden tegen Real ook dankzij de scheids eruit lag.
We spelen nou eenmaal met veel jonge spelers in de Eredivisie, doordat men de Eredivisie leegkoopt.
Echter als je al die nieuwe talenten ziet ,zoals: Ziyech, Kishna,klaassen,kostic, en nog vele anderen blijft de Eredivisie , de moeite waard. De Eredivisie is immers nooit een topcompetitie geweest ook vroeger 20 jaar geleden was er al veel gezeik op de Eredivisie , We zijn toch nooit tevreden.

23 april 2014 om 13:01

Met het verschil dat als een Nederlandse ploeg zo speelt ze dikwijls met 3 of 4-0 klop krijgen. Wat Chelsea doet is absoluut afgrijselijk hoor, laat dat duidelijk zijn. Maar het is wel reteknap... Ze slagen er toch elke keer in om het de tegenstander onmogelijk te maken om te voetballen om vervolgens ook nog een resultaat te behalen. Voetbalstijlen zijn eigenlijk net als kunst, je kunt het mooi vinden of je vindt het vreselijk.

23 april 2014 om 13:09

Een club als Chelsea speelt dan ook wel met ervaren verdedigers, die alles al hebben meegemaakt. Integenstelling tot de Nederlandse clubs die met verdedigers van 20 of hooguit 22 spelen. Chelsea had gisteren ook behoorlijk veel geluk , ze verdedigden niets eens heel goed, Atletico ging niet goed om met hun kansen. Als Chelsea weer zo, speelt is de winnaar al bekent volgende maand.

23 april 2014 om 13:17

Chelsea heeft in principe vrij vaak geluk :P CL-finale tegen Bayern mist Robben een pingel op een beslissend moment, halve finale ervoor had Barcelona met 4-0 moeten winnen, maar blijft het 0-0. Geluk kan je soms ook afdwingen en Chelsea doet dat erg vaak :P

Tuurlijk heeft het met ervaring te maken, maar het is wel een wezenlijk verschil. Je hebt het over kritiek op NL ploegen die zo spelen. Dat krijgen ze idd, maar de reden waarom ze zo spelen is vaak anders. Chelsea kiest ervoor om zo te spelen, NL ploegen worden in zo'n rol gedwongen op basis van kwaliteit.

Lex begint zichzelf nu ook tegen te spreken, hij zegt dat de finales in 2010 en 2011 een bewijs waren van de schrale reputatie, maar een alinea verder zegt hij dat deze twee finales een positieve uitzondering waren. Daarnaast weet ik niet waarom Lex nog naar de eredivisie/nederlands voetbal kijkt, als je er zo'n hekel aan hebt, zet dan die tv uit en ga geen norse stukjes lopen schrijven over dingen die iedereen toch al weet. Want de bekerfinale in Spanje en Nederland vergelijken is van de zotte, als je het niveau daarvan in Nederland verwacht word je sowieso teleurgesteld. Daarnaast zijn denk ik weinig mensen het met Lex eens dat deze finale niks aan was voor de neutrale kijker, want PEC speelde gewoon erg goed en dat is altijd leuk om te zien.

Bovendien dat gezeur over dat Ajax kampioen is geworden door de fouten van anderen begint ook wel vervelend te worden, ja het klopt maar ajax heeft wel het minste fouten gemaakt en normaal gesproken steekt er misschien 1 club meer bovenuit maar dat doet toch niets af aan de prestatie van ajax om in deze competitie de meeste punten bij elkaar te sprokkelen? Mooi voetbal is een ander verhaal, maar daar zullen weinig ajacieden echt rouwig om zijn lijkt me. En trouwens hoezo heeft 'met name' Feyenoord punten laten liggen? Staan zij geen tweede dan?

Edit: het is trouwens ook wel erg makkelijk om te zeggen dat de scepsis over PEC in Europa voorbarig is, en dan op basis van 1 goede wedstrijd waar een onthutsend slecht ajax wordt verslagen, te zeggen dat ze wel in Europa thuis horen. Wat een slechte journalistiek.

24 april 2014 om 22:02

Feyenoord staat tweede omdat ze zoveel punten hebben laten liggen..

25 april 2014 om 09:43

Ik begrijp niet bepaald wat je ermee wilt zeggen?

25 april 2014 om 15:36

n trouwens hoezo heeft 'met name' Feyenoord punten laten liggen? Staan zij geen tweede dan?
Feyenoord was dit jaar voetballend gezien sterker dan Ajax. Mentaal gezien veel zwakker. Daarom zijn de drie onderlingen ontmoetingen verloren gegaan nadat Feyenoord telkens op voorsprong kwam. Dat achteruitleunen en de tegenstander initiatief geven kwam voort uit onzekerheid. Feyenoord heeft zo veel te veel wedstrijden uit handen gegeven, terwijl ze telkens dominant waren. Onder andere: Nac, Twente 2x, Ajax thuis, Ajax in de beker, RKC waalwijk, ADO uit, etc etc.
Feyenoord heeft de meeste onnodige punten laten liggen van alle teams. Dat mogen ze zichzelf aanrekenen en daarom wordt Ajax ook kampioen. De basiself is echter kwalitatief gezien de beste van Nederland. In de breedte is het allemaal wat minder.
Ajax heeft juist veel punten gewonnen, terwijl ze achterstonden. Hun mentale weerbaarheid is veel hoger. Zoals bij Roda JC met Riedewald, tegen Feyenoord 3 keer etc. Dat wil niet zeggen dat ze geen punten hebben laten liggen, maar wel dat ze voetballend gezien niet zo goed waren. Individueel is het namelijk niet bepaald het beste Ajax in jaren. Als team spelen ze wel heel goed. Je ziet ook, zodra het systeem wegvalt (vitesse, Red Bull, Pec) blijft er vrij weinig over. Dan gaan de veredigers enorme fouten maken en is het team nergens meer. Ze kunnen niet achterover leunen op individuele kwaliteiten.

Ik vond PEC gewoon goed spelen. Waarom meteen weer zeggen dat de Eredivisie zo matig is. Het was een spectaculaire finale (buiten het vuurwerk om) en daarmee juist een reden waarom bekervoetbal leuk is.

De bekercompetitie mag dan van een laag niveau zijn, maar gisteren was de CL wedstrijd Atletico Madrid - Chelsea ook van een bedroevend niveau.

Wat een gezeik van Lex. Vorige week prijst hij PEC nog de hemel in en nu wordt een wedstrijd waarin PEC Ajax ondersteboven voetbalt met het spel dat hij vorige week nog roemde afgeserveerd als een mislukt kijkspel.

Met name Feyenoord, maar ook FC Twente en PSV in een bepaalde fase morsten onnodig punten. Alleen daardoor mogen de Amsterdammers komende zondag de 33ste landstitel ophalen, als een troostprijs voor de minste fouten op het schamele rapport.

Uh was er niet onlangs een onderzoek waaruit bleek dat Ajax van de top vijf procentueel gezien het vaakst 'onnodig' punten heeft verloren dit seizoen.... Dus die stelling klopt niet helemaal Lexie.

23 april 2014 om 14:00

Wat is dat dan voor een onderzoek, zul je eerst moeten definiëren wat onnodig is, ben dan wel heel benieuwd wat er voor een objectieve criteria zijn voor onnodig verlies?

"de eindstrijd om de Copa del Rey bevredigde de ware liefhebber bepaald meer dan het slappe aftreksel in Nederland. "

Dit soort kinderachtige zinnen zijn niet erg constructief voor een leuke discussie... Als je namelijk meer van PEC-Ajax hebt genoten ben je in de ogen van onze grote vriend Lex al geen 'ware liefhebber', en daarmee is je mening al gelijk een stuk minder waard...

Er wordt hier totaal geen rekening gehouden met het feit dat er verschillende soorten 'ware liefhebbers' zijn. Sommige 'ware liefhebbers' vinden dat het voetbal draait om geweldig veldspel of schitterende individuele acties. 'ware liefhebbers' als ik daarentegen, hebben hele andere maatstaven. Mijn maatstaven zijn: Emotie en Verhalen. Zonder deze twee speerpunten, is ons aller geliefde spelletje niks anders dan 'een sport' waarbij elf mannetjes tegen elf mannetjes achter een bal aan rennen.

Waarom noemen vele mensen de CL finale Milan-Liverpool als één van de meest gedenkwaardige finales ooit? Dat is niet vanwege het geweldige spel, maar omdat er een prachtig verhaal in die wedstrijd zit. Sommigen genieten heel erg van de bekende individuele actie van Maradona, ikzelf vind het moment waarop Jonh 'mr. Chelsea' Terry de penalty mist in de CL-finale tegen Man U, net zo'n gedenkwaardig voetbalmoment. En dan de emoties die volgden op dit moment; in elkaar stortende Chelsea-spelers, uitzinnige Man U-spelers. Twee extreme uitersten van emoties, vijf meter van elkaar verwijderd. Dat was één van de mooiste dingen die ik qua voetbal op televisie heb gezien.

Hetzelfde gaat uiteraard op voor deze bekerfinale en onze hele 'mickey-mouse-competitie'; er zitten geweldige verhalen in. Altijd maar weer die drang om te kijken naar het kwalitatief beste, voetbal is emotie en dat kan je op elk niveau terugvinden.

Als Lex het zo vervelend vindt om naar deze kleuterklas te kijken, dan gaat hij maar lekker kijken naar groep 5. Het niveau is daar misschien wel hoger, maar ze zitten alleen maar saai begrijpend lezen te oefenen en de rekentafels op te dreunen. Ik kijk liever naar de dynaimsche kleuterklas, waar iedereen herrie maakt en ongecontroleerd door elkaar heen rent en er nog lekker onverwachte en spontane dingen kunnen gebeuren.

23 april 2014 om 14:08

Inderdaad, de emotie achter een wedstrijd vind ik veel mooier. Een degelijke 2-0 overwinning voor de favoriet vind ik weinig aan. Als je de ontlading zag in Zwolle, dat is nu voetbal. Hoe Liverpool terugkwam tegen Milan, hoe ze dit jaar voor de titel spelen, dat is voetbal. Niet hoe een Real Madrid 100 miljoen voor een enkele speler uitgeeft en dan een keer de CL wint. Nee, Atletico kan mij meer bekoren op dit moment. Met een begroting wat 4x minder is dan Real presteren ze vrijwel identiek.

Wat een onzin.
Als pec zo speelt zoals tegen ajax zondag slaan ze echt geen modderfiguur in europa. De vraag is of ze dat dan ook kunnen .
Als ze dezelfde passie strijd en werklust aan de dag leggen doen ze het zeker niet slechter in europa als psv heerenveen vitesse fc utrecht en feijenoord.

23 april 2014 om 14:58

Nou... heb je Ajax zien voetballen? Volgens mij hadden die voetballers in dat onderbroken halfuurtje allemaal een snuifje genomen want die wisten niet meer waar ze waren toen ze de kleedkamer weer uit kwamen compleet de weg kwijt.

Men praat dat "imago" probleem van de Knvb beker grotendeels ook zelf aan, als je maar vaak genoeg blijft herhalen dat je het niks vind ga je het op een moment ook geloven. Hetzelfde zie je bij mensen die hun hele leven lang gekleineerd worden, die geloven dit op een gegeven moment ook. Ik vind die overdreven "onderdanigheid" en "minderwaardigheid complex" richting alles wat uit de grotere competities komt echt nergens op slaan.

De Knvb beker vind ik op zich wel een vermakelijk tournooi waar altijd wel een verrassing tussen zit. Alleen vind ik dat men echt moet stoppen met die achterlijke badjassen (wie oh oh wie heeft dit in vredesnaam bedacht ?). Daarnaast vind ik dat de Knvb zowel de kampioensschaal als de Knvb beker moet vervangen of opfrissen tot iets moois. Neem nou eens de Duitse kampioensschaal of de DFB Bokaal, die zien er toch echt uit als een hoofdprijs die je wilt hebben. Ik vind de kampioensschaal maar een saai ogend Calvinistisch dienblad en die dennenappel kan toch ook wel wat spannender/mooier ontworpen worden ? Als je deze twee zaken aanpakt zal dat denk ik al een "slok op een borrel" schelen wat betreft het aanzien van het tournooi.

Het jammere van de beker is dat alleen ploegen van buiten de top-4 de winst echt vieren. De verandering naar een systeem waarin de topploegen juist vroeg instromen is alleen maar goed, zoveel amateurploegen en mindere goden die een topavond hebben tegen Eredivisieploegen, ongeacht het resultaat. Heerlijk is dat! Of gewoon een amateurploeg die de halve finale haalt, geweldig...

Het enige punt van verbetering vind ik het prijzengeld. Die paar tienduizenden euro's bekerwinst leveren minder op dan een plek hoger eindigen in de Eredivisie bij wijze van, wat natuurlijk belachelijk is. Een echte prijs moet je ook met een echte fianciële prikkel belonen. Dan viert iedereen dat feest echt wel hard mee, ook de "top"clubs.

En allicht kun je nog denken aan een halve finale op neutraal gebied - dat doen ze eigenlijk ook in Engeland bij de FA Cup. Alleen snap ik dat dit vanwege een groep tokkies lastig te realiseren kan zijn.

Verder was de sfeer in de finale op een paar idioten na juist fantastisch en heerlijk fanatiek. Bijna on-Nederlands zou ik wel durven zeggen. Vorig jaar won Wigan ook de FA Cup, stelt die dan ineens ook niets meer voor? Onzin dus. Zeker nu de finaleverliezers vanaf volgend jaar niet meer Europa in kunnen gaan via de beker, is het des te eerlijker dat de bekerwinnaar er een EL-ticket aan overhoudt.

23 april 2014 om 18:45

Innderdaad. De Knvb moet voldoende budget hebben om er een hoofdprijs van een miljoen op te plakken.
Je kan ook zeggen dat wanneer supporters zich misdragen de club uitgesloten wordt voor de komende 3, 5 of 10 jaar. Dat moet zelfs de meest hersenloze tokkie begrijpen.

Een beker finale moet je niet op een niveau bekijken van Barca tegen Real. Dat is juist de charme. Wigan Athaletics won de FA cup en degradeerde. Ze kwamen dit seizoen niet door de groep's fase in de El.. Wat mankeert er aan het imago van de Fa?
Buiten de twee jaar tallen van lex zijn er goede beker finales geweest. Maar meneer vond Heerenveen- Twente niet interessant.
Een stuk slap gewauwel op geschreven om elkaar (rotterdam/amsterdam) een veer in de reet te steken.
Neem een stuk vuurwerk mee in het vliegtuig Lex.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren