Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Duits voetbalicoon Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd overleden

Laatste update:

Franz Beckenbauer is zondag op 78-jarige leeftijd overleden, zo heeft de familie van het Duitse voetbalicoon bekendgemaakt aan persbureau DPA. De 103-voudig international van Duitsland was aanvoerder toen hij zijn land in 1974 naar de WK-titel loodste, ten koste van het Nederlands elftal (2-1). In clubverband gaat de voormalig verdediger de boeken in als absolute legende bij Bayern München. Beckenbauer won de Ballon d'Or liefst tweemaal.

Verder wordt er nog niets gecommuniceerd over de oorzaak van het overlijden van de Duitser. Bekend is dat de gezondheid van Beckenbauer de afgelopen jaren behoorlijk was aangetast. Zo kampte de voormalig topverdediger onder meer met hartproblemen, een ooginfarct, de ziekte van Parkinson en bijbehorende dementie.

De in München geboren Beckenbauer groeide in zijn spelersloopbaan uit tot misschien wel de grootste Duitse voetballer aller tijden. Viermaal werd hij verkozen tot Duits voetballer van het jaar (1966, 1968, 1974 en 1976). Tweemaal won hij de Ballon d’Or (1972 en 1976). De individuele prijzen tonen aan wat voor bijdrage Beckenbauer leverde aan de elftallen van Duitsland, Bayern en Hamburger SV.

Beckenbauer speelde als kind van de club in totaal liefst 582 wedstrijden voor Bayern, waarin hij voor een verdediger fraaie offensieve cijfers wist te noteren. De rechtspoot wist liefst 74 doelpunten te maken en fungeerde 75 keer als aangever. In de eindfase van zijn carrière speelde Beckenbauer nog voor HSV en de New York Cosmos.

In clubverband won Beckenbauer vijf keer de Bundesliga. Tussen 1973 en 1976 wist Der Kaiser met Bayern driemaal beslag te leggen op de Europacup 1. Verder wist de Duitse libero nog een aantal binnenlandse bekers aan zijn palmares toe te voegen, in zowel Duitsland als de Verenigde Staten.

Ook in het nationale elftal van Duitsland was Beckenbauer een grootheid. Met zijn land won de verdediger niet alleen de eerder genoemde WK-titel in 1974, maar ook het EK van 1972. In 1983 zette Beckenbauer een punt achter zijn spelersloopbaan, waarna een rijkelijke carrière als bondscoach en president volgde.

Zo was Beckenbauer bondscoach van het Duitse elftal dat in 1990 het WK wist te winnen. Tussen 1994 en 2009 was hij president van Bayern, om vervolgens aan de slag te gaan bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Absolute legende. Rust in vrede.

8 januari 2024 om 17:45

Laatste jaren wat minder in beeld geweest, maar daarvoor toch altijd het gezicht van het Duitse voetbal.

Een soort aartsvijand van ons Nederlanders, met de gewonnen WK finale, de vernedering van Cruyff en de invloed FCB en die Mannschaft. Op en top Duits. Ik ga je missen Franz.

8 januari 2024 om 17:47

Zeker een icoon RIP . Speelde altijd zo compleet. Met veel in zicht. Was een top speler.

RIP! Grootste voetballer die Duitsland ooit groot heeft gebracht. Revolutionaire speler.

Jeetje.. die komt even onverwacht binnen. Was hij ziek of is het plotseling? Staat snel meer maar misschien weet iemand iets?
RIP

8 januari 2024 om 17:29

Ging de laatste tijd wel slechter met hem, maar komt alsnog wel onverwacht. RIP absolute legende

8 januari 2024 om 17:30

Afgelopen jaren twee hartoperaties, blind aan één oog en zijn geheugen is de afgelopen jaren achteruit gegaan.

8 januari 2024 om 17:32

Op een andere website staat dat Beckenbauer al een tijdje ernstig ziek was en om die reden ook al langer niet in het openbaar was verschenen.

RIP Kaiser Franz

8 januari 2024 om 17:37

Wow dat is niet niks geweest. Legendarische speler in zijn tijd en de grootste Duitse speler ooit.

RIP Der Kaiser

Veel te jong om hem te hebben zien spelen maar iedere voetbal fan kent Beckenbauer. Rust zacht legende!

Hier schrik ik toch van.
Zo'n voetbalgrootheid.

RIP Franz

8 januari 2024 om 19:07

Waarom schrik je hiervan? Bekende mensen zijn even sterfelijkheid als "normale" en die sterven nu gewoon eenmaal eens ze oud zijn. Zelfs legendes leven niet voor eeuwig hoor

8 januari 2024 om 19:14

Als een icoon sterft, heb je toch wel even een moment van, o nee, hij/zij ook al? Net als met Cruijff, of andere bekende personen. Hoeven niet alleen maar mensen uit de sportwereld te zijn. En natuurlijk krijgt iedere een beurt, maar ik snap dat bij het overlijden van bekenden er even een moment van schrikken kan zijn. Al beleeft ieder dat weer op zijn eigen manier.

Nog veel te vroeg. RIP Der Kaiser.

Pele, Maradona en Cruijff. Nu Beckenbauer. Heftig. Wat een generatie waarvan afscheid moet worden genomen

8 januari 2024 om 17:48

Dit voelt ook veel onverwachter. Van Pele was bekend dat hij met zijn gezondheid sukkelde, van Maradona wisten we dat hij niet bepaald gezond leefde, van Cruijff wisten we dat hij k*** had. Van Beckenbauer wisten we niet dat hij ernstig ziek was.

8 januari 2024 om 17:49

Spijtiger is dat ze ook nog eens van verschillende generaties zijn. Althans er zit leeftijdsverschil

8 januari 2024 om 17:58

Gerd Müller hoort daar ook bij. Het gaat nu inderdaad heel snel. Veel hangt af van de levensstijl na de carrière.

Echt een legende, fantastische voetballer in die tijd.
R.I.P.

Spijtig bericht. Een van de grootse spelers (en coaches) van onze Oosterburen ooit. R.i.p.

RIP. Samen met Gerd Müller de twee grootste voetballers die Bayern en Duitsland ooit gekend heeft.

WK gewonnen als speler en als bondscoach

8 januari 2024 om 17:39

We zijn er twee van de drie kwijtgeraakt op nog geen week tijd. Toch ook opvallend te noemen.

Misschien wel de beste verdediger ooit. Met een inzicht en een voetbalintelligentie die door een verdediger nooit is overtroffen. Een zeldzaam talent. RIP Kaiser.




Erg spijtig, ook voor hem dat hij de laatste jaren zo erg kwakkelde met zijn gezondheid. Heb deze hem niet bewust meegemaakt, maar van de verhalen die ik hoor is het een absolute legende en heeft hij Duitsland echt op de kaart gezet.

Heb het gevoel dat we de afgelopen jaren jammer genoeg steeds vaker afscheid moeten nemen van alle voetbalhelden van de jaren 70 en ervoor. De pioniers van de grote voetballanden (pele, Maradona, Cruijff, Charlton en nu Beckenbauer) zijn helaas weg.



8 januari 2024 om 19:13

Niet gek toch als het nu 2024 is? Al die spelers lopen tegen de 80, en laat de gemiddelde leeftijd nou net…afijn. Los van het feit dat de dood altijd droevig is, maar deze generatie ontvalt ons nu.

Legende van het Duitse voetbal en daarbuiten ook natuurlijk. R.I.P.

RIP naar een van de grootste legendes in het voetbal. Het WK winnen als speler en als coach is heel indrukwekkend. Een van de beste verdedigers ooit.

Het type speler waarvan je wist, een typische Duitser waar je pas van hebt gewonnen als hij op de bus zit. Zeker top 10 allertijden. Zulke Duitse degelijkheid maken ze helaas niet meer.

8 januari 2024 om 17:49

Duitse degelijkheid? Beckenbauer was juist een speler met een ongekende flair. Het was revoluionair hoe hij de rol van centrale verdediger invulde als libero. De inschuivende man die ontzetten goed kon voetballen (vandaar ook zijn 150 g/a als centrale verdediger).

8 januari 2024 om 18:16

Lol bij Duitse degelijkheid denk ik aan een Effenberg, maar toch niet aan een Beckenbauer. Die had alles wat een verdediger moest hebben. Die liep samen met Cruijff al 20 jaar vooruit in de tijd.

Dit is een heel erg groot verlies voor het internationale voetbal. Wat Cruyff voor Nederland betekende was Beckenbauer voor Duitsland. Dit is niet zomaar iemand die overlijdt. Veruit de beste duitse voetballer ooit. 1 van de beste europese voetballers aller tijden. Hij wordt ook gezien als de beste defender aller tijden.
Een monument Beckenbauer.. Maakt zijn internationale debuut op het wk 1966, als middelvelder.

Is samen met Mario Zagollo die toevallig ook recent is overleden, en Deschamps enige die zowel als speler en als coach het WK hebben gewonnen.

Uiteraard is Beckenbauer ver voor mijn tijd, maar ik weet in het internationale voetbalwereld hoe enorm respect bewondering naar hem werd gekeken.

Succes van Duitsland en Bayern in de jaren 70 is grotendeels aan deze man te danken.

Wat een speler, wat een persoonlijkheid wat een aanvoerder. Overigens had hij veel bewondering voor Johan Cruyff andersom had Johan hetzelfde.

RIP der Kaiser. und danke schon voor alles wat je voor het voetbal en naar buiten hebt betekent

8 januari 2024 om 18:11

Mooie samenvatting. Vooral het grote wederzijdse respect tussen Cruijff en Beckenbauer was veelzeggend

Beste voetballer ooit van Duitsland. Een volgende grote legende die overlijd. In een korte periode achter elkaar Maradona , pele , zagalo en nu Beckenbauer..

Fantastische voetballer. Absolute wereldtop.
Rust in vrede!

Dit is wel echt even schrikken.
Een van de beste verdedigers allertijden en zeker de beste Duitse voetballer tot op heden!

RIP Duitse grootheid. Het was al lang geweten dat het niet goed ging met hem

Der Legend! Rest in peace!

Nooit zien spelen en wordt altijd wel in één adem genoemd met Cruijff, Pele en Maradona. Denk dat Beckenbauer misschien wel beste Duitse voetballer ooit was.

Rust in vrede grootheid. Legende!

8 januari 2024 om 18:20

Haal dat misschien maar weg. Hij is de grootste Duitse voetballer aller tijden. En de beste verdediger aller tijden. Bijzonder dominante verdediger en een icoon.

9 januari 2024 om 19:17

Ik plaats Gerd Müller nog altijd boven Beckenbauer

Had altijd echt een hekel aan de Duitsers, zo groeide men, ik althans wel redelijk op in de jaren 80 en 90.
Overigens niks meer van over bij mij.
Prima volk.

Maar Beckenbauer had altijd wat sympathieks over zich.

Kwam al vrij lang niet meer in beeld/media etc.

Rust in vrede!

8 januari 2024 om 18:10

Een hekel aan Duitsland is ook wel echt voor ouderen. Tegenwoordig zien veel mensen Duitsland eerder als grote broer dan als vijand

8 januari 2024 om 19:28

Ben dan ook oud! Jij ook weet ik 😁
Maar de generatie boven ons, daar was het pas erg.

9 januari 2024 om 19:18

Er zijn nochtans veel verschillen onderling tussen het Westen, Noorden, Oosten en het Zuiden van Duitsland.
Beckenbauer was eenmaal een echte Bayer geweest.

Rest in peace Franz Beckenbauer! Een absolute legende voor het voetbal. Een van de beste verdedigers die het voetbal gezien heeft. Sterkte aan zijn nabestaanden.

Der Kaiser mag nu rusten. Als je Duitsers spreekt over hem als speler dan hoor je wat voor sierlijke speler hij was. Ook een van de weinigen die als speler en trainer wereldkampioen werd...respect.

Altijd weer een triest bericht. Zoveel legendes gaan de laatste jaren heen maar dat hoort bij de leeftijd… der Kaiser, pffffff wat een baaaas! Tweede grootheid in deze week, wow!

Iedereen gaat uiteindelijk, maar deze gaat als een grote legende

Rip, absolute legende. Beste verdediger aller tijden.

Weer een legende heen gegaan, RIP

Na Cruijff, Maradona, Pelé en Bobby Charlton weer een groot legende naar de hemel. Ik heb zijn carriére niet meegemaakt omdat ik pas in 96 ben geboren, maar was een groot legende in Duitsland.

8 januari 2024 om 19:08

En Gerd Muller.

Geweldige voetballer. Ik heb na Beckenbauer nooit meer een verdediger gezien met zoveel spelinzicht als Beckenbauer.
Binnenkort maar weer weer wat oude wedstrijden van hem terugkijken. Voor mij zeker de beste Duitse voetballer ooit.

RIP Legend, voor mij de beste libero ooit.

Tja groter dan Beckenbauer zie je niet, de allerbeste libero in de geschiedenis van het voetbal. Rust in vrede.

slechts 3 mannen hebben de eer gehad om als speler en als trainer de wereldbeker omhoog te mogen houden. Dit weekend moeten we van 2 van deze mannen legendes helaas afscheid nemen.

Wat een trieste manier om het jaar mee te beginnen

Beckenbauer was een icoon. Zonder twijfel de beste voetballer die Duitsland ooit heeft gehad. Heeft wat mij betreft het begrip Libero uitgevonden, een geweldige verdediger maar hij kon ook heel goed voetballen. goed spelinzicht en wat een goede pass had hij. En een echte leider. In zijn tijd was het als verdediger helemaal niet zo belangrijk om ook een goede voetballer te zijn maar Beckenbauer was dat wel.

Ook was Beckenbauer er jarenlang medeverantwoordelijk voor dat Bayern altijd financieel gezond is gebleven en ook altijd sportief goed gepresteerd heeft.

Rust in Vrede Franz.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren