Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Spaan tipt niet eerder genoemde naam als trainer: ‘Dit citaat schreeuwt Ajax’

Laatste update:

Henk Spaan is dolenthousiast over Kieran McKenna, de 37-jarige manager van Championship-verrassing Ipswich Town. Dat laat de journalist en supporter van Ajax blijken in de rubriek Spaan geeft punten van Het Parool. Spaan raakte onder de indruk van McKenna toen hij onlangs een interview van de jonge oefenmeester uit Noord-Ierland las.

In zijn vaste rubriek wil Spaan het punt maken dat goede trainers niet altijd een bekende naam hebben. “Ik las deze week in The Athletic over een trainer die niemand kent, die van Ipswich Town. Kieran McKenna is 37 jaar en was trainer en scout in de academies van, bijvoorbeeld, Tottenham Hotspur, Leicester City en Manchester United.”

“Hij is een uitstekende opleider die Ipswich al een veel hogere collectieve transferwaarde heeft bezorgd dan verwacht”, gaat Spaan verder. “Hij was bij Manchester United assistent onder Solskjaer, Mourinho, Carrick en Rangnick, voordat hij bij Ipswich hoofdtrainer werd. Hij promoveerde van de tweede naar de eerste divisie en doet, als promovendus, nog steeds mee om een promotieplek naar de Premier League.” Ipswich staat sinds vrijdagavond bovenaan in de Engelse Championship.

Op Portman Road ligt McKenna nog tot medio 2025 vast. Volgens Spaan past zijn denkwijze goed binnen de filosofie van Ajax. “Hij speelt aanvallend voetbal en bekommert zich niet meteen om tegendoelpunten. Dit seizoen won hij twee keer met 4-3. Dit citaat schreeuwt Ajax: ‘Weinig elftallen bezorgen de bal zo snel van de keeper naar de voorhoede, terwijl de tegenstander op schaduwen jaagt.’”

Spaan is ook voorstander van de werkwijze van de jonge trainer. “Doordeweeks wordt er veel aan videoanalyse gedaan en McKenna is gespitst op individuele vooruitgang van de spelers. Hij speelt met vleugels en een nummer tien.”

Daarnaast voldoet McKenna volgens Spaan aan een belangrijk criterium: hij boekt resultaten. “In een klassement van het gemiddeld aantal gewonnen punten per wedstrijd in Championship en Premier League staat hij derde achter Guardiola en Arteta, maar voor Klopp, Emery en Ten Hag. Als voetballer kwam hij niet verder dat het tweede van Tottenham Hotspur.”

Ipswich Town is momenteel dus de virtuele koploper van de Championship, met 84 punten uit 39 wedstrijden. Leeds United volgt met slechts een punt minder, terwijl Leicester City met 82 punten nog een wedstrijd tegoed heeft. The Foxes kunnen dus nog over de club van McKenna heen, waarna nog zeven reguliere competitiewedstrijden volgen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Voor diegenen die weer gaan miepen waarom Ajax nooit voor een buitenlandse trainer gaat: we hebben dat al eens geprobeerd met Ivic in de jaren 70 en Olsen eind jaren 90. Was geen succes,. Ajax blijkt toch een hele lastige club te zijn om te trainen

30 maart 2024 om 12:59

Er zijn toch ook meer dan voldoende Nederlandse coaches geweest die geen succes bleken? Dat lijkt me dus geen argument. Olsen heeft het overigens niet eens zo heel verkeerd gedaan vgm toch? Je zou ook de Roemeense trainer Kovacs (1971-1973) kunnen noemen bijvoorbeeld: die won in twee seizoenen als hoofdtrainer 2x Europacup I, 2x Eredivisie, de beker, de Europese Supercup en het WK voor clubteams. Het is maar net welk voorbeeld je eruit pikt dus zie je wel. Edit: ik denk zelfs dat 71/72 het meest succesvolle seizoen uit de geschiedenis van de club is. Ajax won toen echt elke prijs die er was met, jawel, een buitenlandse trainer haha.

30 maart 2024 om 13:01

Ja maar dat is het ook voor Nederlandse trainers😅. Ajax moet gewoon een trainer hebben wiens visie overeen komt met de "huisvisie" van ajax. Herkenbaar voetbal, een beetje branie, bij voorkeur bekend met een 433 variant en niet bang zijn om een keer een jeugdspeler in te passen (tot op zekere hoogte natuurlijk). Of hij dan Nederlands, Duits, Argentijns of Chinees is maakt mij dan niet zoveel uit. Het is veel belangrijker dat de aanstaande trainer en TD een soort van geoliede tandem zijn die samen naar de selectie kijken, aan 2 eilandjes zoals dit jaar heb je helemaal niks.

30 maart 2024 om 16:46

Dat gelul over persé 4-3-3 ben ik ook wel een beetje klaar mee. Als er een TD komt die een trainer aanstelt die een goed verhaal heeft over 4-2-3-1 en we daar de selectie voor hebben dan is het prima. Onder Schip hebben we sowieso geen tactiek dus laten we gewoon een trainer en een TD aanstellen met wel een plan

30 maart 2024 om 17:27

Ben sowieso klaar met dat gelul over 433. Klassiek was dat een dynamische formatie met 4 achterop bij balverlies en 343 in balbezit dankzij de inschuivende centrum verdediger. Het gaat om zoveel mogelijk afspeel mogelijkheden creëren, om zo via goed veldspel tot zoveel mogelijk kansen te komen. In welke formatie dat is, is ondergeschikt. Zolang de spelprincipes maar overeind blijven.

31 maart 2024 om 15:14

een 4231 is ook gewoon een 433 variant. Ik zit gewoon niet te wachten op een 532/523 of een 442 variant

30 maart 2024 om 13:03

Wat een kul argument. Er is dus geen enkele buitenlandse trainer die het goed zou doen bij Ajax omdat er 2 geflopt zijn in het verleden.

30 maart 2024 om 13:03

Met olsen werd de dubbel gewonnen en erg goed voetbal, werd in mijn ogen onterecht ontslagen

30 maart 2024 om 13:07

Haha, wow. Wel twee hele buitenlandse trainers gehad en daarop een mening baseren. Daarnaast is het niet zo dat het ligt aan het feit dat deze trainers buitenlands zijn/waren. Er zijn ook genoeg Nederlandse trainers gefaald bij Ajax.

30 maart 2024 om 13:12

Hoe goed hebben onze Nederlandse heren het eigenlijk gedaan sinds Ten Hag weg is?

30 maart 2024 om 13:45

Olsen deed het zo slecht toch niet? Verder zijn er genoeg Nederlandse trainers die er niets van hebben gebakken.

30 maart 2024 om 14:05

Ja inderdaad met Ștefan Kovács was dat geen succes 2 x Europa cup 1 en maar een keer de wereld beker , dat had inderdaad beter gekund.

30 maart 2024 om 14:30

Dit is er wel eentje uit de categorie "geen Duitse TD meer". Wat is er dan zo lastig aan Ajax trainen dat minder lastig voor Nederlanders is?

30 maart 2024 om 14:58

Olsen deed het het eerste seizoen anders meer dan behoorlijk.
Het 2e seizoen had ie last van 2 muitende spelers genaamd f en r de boer.
Die gingen muiten omdat ze niet naar Barcelona mochten, die geweldige Ajacieden.
Niet voor niets klapte grotendeels van de F-side niet voor Frank de boer met zijn afscheid, die zijn dat nog niet vergeten.

30 maart 2024 om 16:12

@maldini

Exact, dat was verkeerd en begrijpelijk van de Boertjes. En ook van de F-side. Olsen was daar totaal het slachtoffer van, al liep het in de CL niet echt lekker. ‘Slechts’ kwartfinale als ik het me goed herinner

30 maart 2024 om 23:20

Jaar erop gingen de boertjes muiten omdat ze niet naar Barcelona mochten van ajax( niet eens olsen) f-side klapt daarom ook niet voor Frank de boer.

30 maart 2024 om 16:36

Ajax is helemaal geen lastigere club dan andere. Als grootste club zal alleen de druk het grootst zijn.
Maar alles staat of valt met het beleid dat je voert. Een algemeen directeur (lees stagiair Sar) of Kroes het technisch beleid te laten voeren kan alleen maar tot shit leiden. Of een scout TD maken. Welke randdebiel verzint dit. Er is helemaal niks mis met een buitenlandse trainer. Mits die op niveau heeft gewerkt, dus geen Knutsen of zoiets.
Altijd dat gelul over Ajax dna, kappen met deze onzin. Je ziet het aan Heitinga of Schip die ze voor een groep zette. Niks beter dan Schreuder of Steijn.
Gewoon een goede TD neerzetten die een selectie kan bouwen. Scouts moeten een netwerk hebben en verder nergens mee bemoeien. Dan komt het vanzelf goed. Maar laten we nu niet de illusie hebben dat Kroes en Beuker dat kunnen .

Bij promotie zal hij gewoon blijven lijkt mij. En als ze het niet redden zullen er wel premier league geïnteresseerd zijn in hem. Waarom zou zo iemand naar de eredivisie gaan, waar je ook nog eens een reeële kans hebt dat Ajax volgend jaar geen Europees voetbal speelt.

30 maart 2024 om 13:30

Ik weet dat ze tegenwoordig niet meer op de fiets zullen gaan maar ik mag toch hopen dat dit soort beginnende trainers toch de telefoon nog eens opnemen als Ajax zou bellen en in ieder geval aanhoren wat de plannen zijn.

Hij was niet te beroerd om in de tweede divisie te gaan trainen dus dan komt de grootste naam uit de eredivisie ook wel in aanmerking lijkt me.

30 maart 2024 om 13:38

Zo redenerend kan elke vorm van ambitie de prullenbak in. Prima suggestie van Spaan, zeker meer onderzoek en wellicht een poging waard.

30 maart 2024 om 14:42

Maar onderaan de streep is het ook niets meer dan een suggestie. Spaan had nog nooit van die man gehoord en baseert zijn mening op 1 of ander artikel die voor z'n neus kwam. Het is het onderzoeken misschien waard, maar vooralsnog ook niet meer dan dat.

30 maart 2024 om 17:50

Ik heb ook geen idee of hij een goede trainer is. Ging mij even erom dat Mijn Optiek suggereerde dat zo iemand niet naar de eredivisie / Ajax zou willen.

Ook daar heb ik geen idee van aangezien ik hem niet ken als persoon maar zoals Manodedios al zegt als hij daadwerkelijk een kandidaat is dan lijkt me het geen naam waarvan je denkt laten we het niet proberen want die wil toch niet.

Wat loopt ie allemaal wijs te doen die Spaan, terwijl hij eigenlijk ook een beetje afgaat op een artikel.

-Ik las deze week in The Athletic over een trainer die niemand kent…-

30 maart 2024 om 13:41

En Yoda welke trainer zou jij voorstellen? Vind Spaan’s suggestie, zonder de man te kennen, in elk geval van meer creativiteit getuigen dan Slot, Ten Hag of 100% andere onhaalbare namen.

30 maart 2024 om 14:03

Hey manodedios (wat betekent dat?),

Ik was helemaal niet bezig met een trainer voorstellen, dus ik zou het niet weten. Zonder me er in te verdiepen, zou ik denk ik gaan voor namen die ik ken en dan inschatten of het haalbaar is. Maar dan kom ik idd niet met erg creatieve ideeën.

Maar stel dat ik vandaag voor de eerste keer zou horen van een trainer, omdat ik toevallig ergens een artikel lees, dan acht ik de kans klein dat ik m zal aanbevelen, want ik weet er niks van. En mijn punt is dat spaan ook geen idee heeft, maar video analyses ziet en aanvallend voetbal., en m dan meteen aanbeveelt, dat vind ik een beetje apart.

Jij nog aanbevelingen? Of ga je dan ook voor de suggestie van Spaan?

;p

ja leuk artikel en eens dat ipswich goed voetbal speelt... maar je hoeft maar een jaar terug te gaan (burnley met Kompany) en daar was het zelfde, Burnley speelde goed aanvallend voetbal en won de Championship met gemak. En kijk waar ze nu staan.

Natuurlijk is het verschil ontzettend groot tussen die twee competities.
Naast deze Mckenna is er nog wel een rits aan trainers die leuk voetbal met hun ploeg spelen in een competitie die niet gevolgd wordt door de meeste mensen. Of dat de vijver is waaruit ajax moet gaan vissen weet ik niet. Ik denk dat het belangrijk is dat er iemand uit de nederlandse cultuur voor of bij de groep staat, zij het in de vorm van hoofdtrainer of assistent. Verder geen voor of tegenstander van een buitenlandse trainer bij een nederlandse club.

30 maart 2024 om 13:47

Je focust uitsluitend op ‘een jaar leuk voetbal spelen’. Je hoeft maar een paar jaar terug te gaan om Henk’s argumentatie rond deze trainer’s scoutingservaring te begrijpen, wellicht heeft de man meer nuttige en bij Ajax gewenste talenten. Ik ken hem niet maar lijkt me wat makkelijk elke suggestie af te fakkelen omdat de Nederlandse cultuur eerste vereiste is.

Als er iets is wat Ajax niet doet, is het snel de bal van de keeper naar de spitsen brengen. Ik heb juist altijd het idee dat daar een geduldige en verzorgde opbouw de aanval moet inleiden, en zeker niet snel de diepte zoeken. Als je een goede ploeg in vorm hebt zie je in zo’n concept mooie aanvallen, maar als het even wat minder gaat krijg je van die tergend langzame wedstrijden waarin weinig tot niks gebeurt.

Zo kan iedereen trainers tippen. Waarom zou de beste man in hemelsnaam naar Ajax willen? Beetje realisme kan geen kwaad

30 maart 2024 om 13:53

Ik beleg en leerde dat het vaak loont een brandend gebouw binnen te rennen. Kopen als niemand durft brengt vaak de grootste rendementen. Persoonlijk lijkt het me als jonge trainer lastig bij Ajax het stokje van Ten Hag over te nemen in 2020. Het afbraakrisico was enorm. Ajax ligt in puin, de selectie is zwak en er is geen geld, nauwelijks Europe voetbal. Het kan echt niet slechter. Maar het is en blijft de grootste en meest succesvolle Nederlandse club met veel uitstraling in het buitenland. Ik denk dat er zeker een jonge trainer is die het als kans en uitdaging ziet — onder de juiste voorwaarden. Taak aan de nieuwe directeuren om die voorwaarden te creëren en iemand te overtuigen. Wie tip jij?

30 maart 2024 om 14:22

De man staat op het punt om naar de Premier League te promoveren met zn club en heeft over interesse vanuit Engeland ook niet te klagen. Waarom zou ie dan naar Ajax gaan? Als hij ambitie heeft wil je trainer worden in de Premier League en dat wil je bankrekening óók

Vanuit Manchester gaan er geruchten rond dat van der Gaag naar Ajax vertrekt en daarom United op zoek is voor iemand in de technische staf.

30 maart 2024 om 14:00

Leuke optie wellicht. Hoewel, assistent is een vak leerden we, sommigen zijn ervoor geboren. Zo was Jan Wouters een prima assistent en een waardeloze hoofdtrainer. Ben er daarom niet per se voorstander van veschillende gesuggereerde assistenten die nu eventueel hun vleugels willen uitslaan, als kandidaat hoofdtrainer te zien — vooral omdat ze Nederlands zijn of bij een grote club gewerkt hebben.

Profiel Ajax trainer: Iets wat eigenzinnig , bezeten van het spelletje , oog voor detail , zit er boven op bij de spelers, houd van aantrekkelijk en aanvallend voetbal.
Het hoeft inderdaad geen grote of bekende naam te zijn.

Zal vast niet haalbaar voor Ajax zijn, en al helemaal niet als Ipswich Town naar de Premier League promoveert. Ik denk persoonlijk nog steeds dat het uiteindelijk Pascal Jansen zal worden. Ik ben geen fan van hem, maar ik kan niet ontkennen dat hij het bij AZ prima heeft gedaan. Dit seizoen was het eigenlijk ook niet eens slecht, buiten de Europese-prestaties en de KNVB Beker na. In de Eredivisie dit seizoen, maar ook in de seizoenen hiervoor in alle competities gewoon prima gepresteerd. Het voetbal was dan vaak niet super goed en tactisch vond ik Jansen geregeld rare keuzes maken maar Ajax zal het liefst een Nederlander willen hebben (alhoewel, Jansen is eigenlijk in Londen geboren) en dan is Jansen naar mijn idee wel de beste kandidaat.

Al heb ik wel liever Oosting dan Jansen. In Oosting zie ik juist wel een hele goede trainer en ben oprecht gecharmeerd van hem. Wat misschien tegen zit, is dat hij natuurlijk pas sinds dit seizoen coach is van FC Twente en misschien niet al na 1 seizoen weg wilt, maar anderzijds dat het daardoor een risico is doordat hij er pas 1 seizoen zit en goed presteert. Wel heeft hij bij RKC Waalwijk ook gewoon goede seizoenen gehad, maar dat is dan weer een stap lager.

Ergens zou ik het gokje met Oosting wel aandurven. Bij bijvoorbeeld Steijn vond ik dat anders. Die had nooit een club van het niveau FC Twente gecoacht en had voor de rest niets bijzonders op tactisch vlak, Oosting heeft dat wel van wat ik bij hem bij RKC en Twente heb gezien. Natuurlijk moet ik de vergelijking niet maken, maar ik doe het toch; wat betreft manier van coachen en op tactisch vlak vind ik hem wel wat hebben van ten Hag. Heb weleens wat beelden van hem gezien hoe hij een training leidt, en hij zit er veel bovenop en dat is nodig.



Iedere dwaas, zonder te zeggen dat Spaan een dwaas is, denkt iets te moeten roepen.
Nergens voor nodig
Het is zo gemakkelijk iets te roepen en als het een keer succesvol is dan zeggen; "zoek het maar op, ik heb het gezegd (ad de mos), maar mislukt het dan hoor je niemand

Spaan kreeg dus positieve vibes met betrekking tot het trainerschap van Kieran Mckenna bij Ajax na het vernemen van het volgende citaat: ‘weinig elftallen bezorgen de bal zo snel van de keeper naar de voorhoede, terwijl de tegenstander op schaduwen jaagt.’ Als ik dit zo lees denk ik dat Spaan dus een mastodont uit het traditionele Britse trainersgilde zoekt die het kick-and-rush introduceert bij Ajax. Een uittrap van de keeper naar de zestien van de tegenstander is nog altijd de snelste route van keeper naar voorhoede, we moeten het spelletje niet moeilijker maken dan het is.

Gaat 'm nooit worden, maar ik vind het een interessante naam. Een keer iets anders dan Slot, Bosz en Jans in de Nederlandse trainerscarrousel. Vooral Mckenna's voetbalfilosofie spreekt me wel aan en hij klinkt als een voetbalgek. Dat heeft Ajax momenteel nodig: een trainer die bovenop ieder detail zit, in de goede zin.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren