Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van Basten oneens met Rensch: ‘Volwassen kerels met goede contracten bij Ajax’

Laatste update:

Marco van Basten heeft maandagavond bij Rondo op Ziggo Sport gereageerd op de woorden van Devyne Rensch over de kritiek die de analist meermaals op de Ajacied heeft gehad. De oud-spits noemde de twintigjarige rechtsback van Ajax onder meer ‘niveau-Cambuur’, waar laatstgenoemde even later weer op reageerde.

"Marco is wel iemand van veel kritiek, die niet snel tevreden is. Ik heb ook een paar dingen gezien die hij zei over spelers wat niet waar is, zal ik maar zeggen. Maar ja, het is Marco", verzuchte de verdediger van Ajax daags voor het Europa League-duel met AEK Athene (3-1 winst) bij ESPN.

In de optiek van Rensch mag de kritiek soms wel wat minder. "Soms is die kritiek veel te heftig en gaat het te ver. Ik vind dat ze ons soms ook een steuntje in de rug kunnen geven in plaats van zo erg kritiek te geven. Het is wat het is. Zij zitten daar ook. Het is hun werk, denk ik. Ik probeer uit die kritiek motivatie te halen”, klonk het.

Reactie Van Basten
De oud-spits van onder meer AC Milan reageert maandagavond in Rondo op het interview van Rensch. “Tuurlijk is het ook zo dat die kritiek soms hard aankomt bij die jongens. Aan de andere kant zijn het allemaal volwassen kerels die gewoon goede contracten hebben bij Ajax, dus in principe kan je daar wat van zeggen.”

“Ik vind trouwens dat Rensch best goed is. Hij heeft een heleboel positieve dingen”, is Van Basten complimenteus. “Aan de bal is hij best wel comfortabel en hij is snel, maar hij heeft altijd wel een klassiek foutje. Dat is bij Ajax gewoon killing. Daarin mag je zeggen wat je wil, vind ik. En dat doe ik ook.”

Begeleiding in jeugdopleiding van PSV
Earnest Stewart, de technisch directeur van PSV, is ook aanwezig bij Rondo en wordt gevraagd of spelers bij de Eindhovenaren begeleiding krijgen wat betreft het ontvangen van (online) kritiek. Aan tafel wordt onder meer naar de speciale campagne van Ajax gewezen. De Amsterdammers speelden onlangs met drie puntjes op de rug om een statement te maken tegen online haat.

“Het gaat niet zozeer om kritiek in praatprogramma’s”, zegt Stewart. “Het gaat nog veel verder dan dat. Het gaat ook bijvoorbeeld om haat op sociale media. Dat is niet alleen iets binnen het voetbal, want het is tegenwoordig een maatschappelijk probleem. Mensen kunnen daar last van hebben.”

“In de jeugdopleiding proberen wij daar alvast wat stappen in te ondernemen om de jeugdspelers te beïnvloeden over wat de goede en minder goede dingen zijn die je er tegen kan doen”, zegt de td. “Uiteindelijk is kritiek nooit leuk, maar het ligt eraan wat voor kritiek het is.” Jeugdspelers worden bij PSV ook begeleid in hun eigen gedrag op sociale media, aldus Stewart.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

"Je verdient veel geld dus ik mag alles over je zeggen op tv". Heel goed argument altijd.

18 december 2023 om 22:06

Zolang het inhoudelijk is over voetbal wel toch? Ze krijgen ontzettend veel betaald om te voetballen. Dan mag je toch bepaalde verwachtingen hebben?

Ik vind van Basten ook vaak overdreven negatief, maar de kritiek op Rensch was gewoon voetbalinhoudelijk dus dat moet hij gewoon mogen zeggen.

18 december 2023 om 22:10

Je mag bepaalde verwachtingen hebben en kritiek hoort erbij. Harde kritiek ook. Maar dat spelers alles maar moeten accepteren omdat ze veel geld verdienen vind ik zo'n onzin. Dat je dan als wereldvoetballer van het jaar over een 20 jarig jochie moet zeggen dat het maar een Cambuur speler is... tja. Hoe inhoudelijk is dat nog?

18 december 2023 om 23:16

Tja hoe overdreven negatief ook, het gaat wel gewoon over de kwaliteiten die van basten hem toedicht. Waar ik het overigens helemaal mee oneens ben. Wel vind ik Rensch verdedigend nog tekort komen.

19 december 2023 om 00:35

Mwah, dat is toch uiteindelijk wel waarvoor vasten daar zit. Niet als wereldvoetballer van het jaar, maar als analist. Als hij dat vindt mag hij dat zeggen, juist omdat het op tv is, want dat is gewoon zijn baan. Rensch mag dan weer wat vinden over wat vBasten zegt en ga zo maar door.

18 december 2023 om 22:08

Toch vind ik dat van Basten hier een punt heeft, zoals ik het lees. Ik bedoel al deze voetballers (en doorgaans mensen) willen allemaal zoveel mogelijk betaald worden, daar komen bepaalde verwachtingen bij kijken. Dan is het imo niet zo gek dat je meer kritiek krijgt en ‘harder’ wordt aangepakt. En tuurlijk, van Basten heeft er een handje van om heel erg te overdrijven zoals veel analisten, maar hier kan ik wel inkomen.

18 december 2023 om 22:11

Volgens mij is er ook geen speler die klaagt dat er hoge verwachtingen zijn of dat er geen kritiek geleverd mag worden (al zijn sommige spelers wel heel allergisch voor kritiek). Maar een jonge speler bij de enkels afzagen door te roepen dat hij een Cambuur speler is en dat goedpraten door te zeggen dat hij veel geld verdiend is heel goedkoop.

18 december 2023 om 22:27

De reden dat spelers miljoenen verdienen komt doordat het voetbal en daarmee de spelers inmiddels publiek bezit zijn. De sponsors pompen er miljoenen in omdat er veel media aandacht is.

Dus ja hij moet accepteren dat er kritisch over hem gesproken wordt als hij miljoenen wil verdienen. Hij is door betaald voetbal te spelen onderdeel geworden van het systeem

18 december 2023 om 22:38

Nogmaals: het punt is niet dat er niet kritisch gesproken mag worden. Dat hoort er inderdaad bij. Harde kritiek ook prima. Maar de vraag is wel wanneer het nog kritiek is en wanneer het afzeiken wordt. Die opmerking van Marco over Cambuur hoort bij het laatste wat mij betreft.

18 december 2023 om 23:30

@psv

Ik snap werkelijk niet wat het geld wat ze betaald krijgen uitmaakt. Dus hoe meer iemand verdient hoe kritischer tot onmenselijk we mogen zijn?

Klinkt als jaloezie naar mijn idee.

19 december 2023 om 06:58

Jaloezie van mijn kant of jaloezie van van Basten? Denk dat voor beide het niet opgaat. Maar om inhoudelijk te reageren, in veel gevallen natuurlijk een verband tussen wat je verdiend en welke verwachtingen daarbij komen kijken. Zo ben ik zelf kritischer bij mensen in mijn team die meer verdienen, omdat die vaak betere posities hebben en ik daar meer van verwacht. Niet zo heel gek. En absoluut niks met jaloezie te maken, dat vind ik pas een goedkope opmerking.

18 december 2023 om 22:50

Het komt van een kerel die zelf veel geld verdiend heeft en waar alles over gezegd is. Hij kan het toch wel weten denk ik dan.

18 december 2023 om 23:05

Toch vind ik opmerkingen als “hij bakt er niks van” “hij is zo slecht” “hij is niveau Cambuur” onnodig. Je kan best prima zeggen: speler A doet dit en dit niet goed en beeldmateriaal laten zien om je mening te beargumenteren. Maar tegenwoordig lullen die analisten maar een eind weg. Vooral Marco die ik de laatste tijd was heel vaag vind overkomen op tv. Overdreven negatief en soms gewoon heel wazig en niet bij de les.

18 december 2023 om 23:29

Ik heb Marco ook nooit een echt goede analist gevonden. En de negatieve bewoordingen die vaak nietszeggend zijn vliegen je tegenwoordig veel te vaak om de oren.

Onderbouwde kritiek mag echter gewoon wel naar mijn mening. De media hoort erbij want zij zorgen voor dat salaris van hen. Dan moet je dat er ook bijnemen (en nee ik zeg niet dat ze het maar moeten accepteren omdat ze veel geld verdienen).

Ze hebben goede contracten en het zijn volwassen kerels… Sorry Marco, maar hier sla je de plank volledig mis.

18 december 2023 om 22:23

Op basis daarvan worden mogen ze toch ook beoordeeld worden? Zo gek is dat niet. Iemand met een miljoenen contract die ondermaats presteerd mag gerust wat van gevonden worden.

18 december 2023 om 22:33

Het moet steeds extremer. Iedere analist is op zoek naar superlatieven om kritiek te leveren. Vreselijk vind ik dat. Rensch is dan van het niveau van Cambuur, maar Marco zegt nu dat hij eigenlijk best wel goed is. Zo veel “analisten” willen graag aandacht met hun gezwets, maar een stukje opbouwender of netter verwoorden zit er vaak niet in.

18 december 2023 om 22:39

Het wel of niet hebben van een miljoenen contract in deze is totaal niet relevant.

18 december 2023 om 23:33

@soccerfan

Ik snap ook totaal niet wat er relevant aan is. Mensen doen alsof voetballers enkel prof werden om het geld, maar in werkelijkheid waren ze gewoon getalenteerd en wordt er een smak geld in hun schoot geworpen.

We doen net alsof deze spelers clubs onder schot houden.

19 december 2023 om 07:07

@heros - zoals ik hierboven al aangeef, hoe meer talent jij hebt als profvoetballer, hoe hoger je het schopt en hoe meer je daar voor betaald krijgt. Het verband lijkt me overduidelijk. Dit is niet alleen in het voetbal zo, maar zat banen waar je carrière maakt op basis van je kunnen/talent wordt doorgaans beloond met hogere functies en betere salarissen. En ook daar, is men veel kritischer als je fouten maakt dan bij iemand met een lagere functie (en lagere salaris).

Nou ik weet nog toen hij kritiek kreeg als trainer. Het werd hem fataal.

18 december 2023 om 22:46

En daarom is hij geen trainer meer. Je kunt zeggen van Van Basten wat je wilt, maar de mate van zelfreflectie die hij had over zijn carriere als (assistent) trainer is ongekend. Eigenlijk nog nooit iemand (zeker van zijn statuur in de voetbalwereld) horen zeggen: Ja dit is niks voor mij. Ik ben hier niet zo goed in. Ik houd er niet van. Ik stop ermee.

18 december 2023 om 23:00

En zo is het. Het siert hem dat hij na Ajax het ook een stapje (qua grootte) lager probeerde bij Heerenveen. Van Basten heeft het geprobeerd en kwam vrij snel ook zelf tot de conclusie dat hij andere kwaliteiten heeft en komt daar openlijk voor uit. Dat is voor iemand met zijn statuur toch wel erg uitzonderlijk.

‘Volwassen jongens met goed contracten’ Rensch is 20 jaar.. Ja ze verdienen goed en hebben mooie contracten, ga er maar aan staan met je 20 jaar en dan omgaan met alle kritiek vanuit de media/social media.

Wat deed jij toen je 20 was

18 december 2023 om 22:45

20 of 30 of 40 is totaal irrelevant. Als je in Ajax 1 speelt, word je als zodanig beoordeeld. Als hij daar mentaal niet klaar voor is, had hij nog iets langer in de jeugd moeten spelen.

18 december 2023 om 22:53

Precies. Niemand houd hem tegen te zeggen "voetbal op topniveau is mentaal niks voor mij, ik ga lekker een mbo opleiding volgen." Topsport is geen goed doel, helemaal niet bij de topteams.

18 december 2023 om 23:39

@marocberkane

Dit staat los van 'mentaal er klaar voor zijn'. Hoe kan het bijvoorbeeld dat een Dortmund voor zijn spelers klapt na verloren wedstrijden, maar het meer een ding is spelers af te breken.

Betekent dit dat ze bij Dortmund niet kritisch zijn, of weten velen gewoon niet wat een supporter zijn echt inhoudt.

Veel fans en criticasters zijn als die leraar op school die zijn tijd vooral steekt in de goede leerlingen, vooral kritiek uit op de slechte en niet in ziet dat als hij meer positieve energie in de slechte leerlingen steekt, er waarschijnlijk meer goede leerlingen zijn.

Ik heb het nooit begrepen spelers af te breken en het te verschuilen achter kritiek. Al helemaal niet van mensen die totaal geen wetenschap hebben van hoe spelen op dergelijk niveau en de druk die erbij komt kijken is.

19 december 2023 om 00:21

Waarom zou je niet kritisch mogen zijn op spelers? Die analisten worden ervoor betaald om een mening te hebben en het zou raar zijn als ze dan alleen maar spelers veren in de reet zouden steken. Dat is ook niet wat het publiek wil horen, maar die willen een eerlijke analyse.Over supporters ben ik het helemaal niet met je eens. Supporters steken vaak een groot deel van hun geld, tijd en energie in de club en betalen zo mee aan miljoenensalarissen voor spelers. Supporters zijn meer onderdeel van de identiteit van de club dan spelers, die vrijwel altijd passanten zijn. Dan zou het belachelijk zijn als ze zich niet zouden mogen laten horen als ze vinden dat spelers er met de pet naar gooien. En ja, als spelers die druk niet aankunnen, dan staat het ze helemaal vrij om een club te zoeken die minder in de spotlights staat of een andere baan te zoeken.

19 december 2023 om 09:57

@marocberkane.....de leeftijd maakt wel degelijk uit. En de manier van kritiek geven ook. Rond de 20 jaar zit je gewoon nog in de pubertijd. Je brein is nog niet volledig ontwikkeld. Dus je leeftijd maakt zeker uit.
Daar komt ook nog eens bij dat de kritiek die gegeven wordt vaak op een enorm botte manier gebracht wordt. Vergeet niet dat het vaak oud voetballers zijn die kritiek geven. Ze zullen ongetwijfeld verstand hebben van het spelletje. Ga maar een praten met onderwijskundige of opvoedkundige. Zij kunnen jou vertellen dat manier van kritiek geven ook een impact heeft.

19 december 2023 om 08:00

Als dit over Van Basten gaat: die was op zijn 20ste één van de beste spitsen ter wereld v

Rensch is dus van Cambuur niveau, maar hij is wel best goed zegt hij daarna?Lekker consistent ook al die analisten van tegenwoordig.

Wat gun ik de spelers/talenten van Ajax een icoon die zich gedraagt als Ian Wright bij Arsenal. Een inspiratiebron, vooral ook supporter, die dichtbij de spelers staat en ze aanmoedigt/ophemelt op de juiste momenten. De rol die eigenlijk alleen Sjaak Swart op zich neemt (en kijk hoe spelers met die 85-jarige weglopen). In plaats daarvan zitten ze opgezadeld met alleen maar over-kritische iconen als Van Basten en Sneijder. Vd Meijde leek goede kant op te gaan, maar sinds die aan praattafel zit is het ook alleen maar negativiteit. Zo’n jongen als Rensch verdiend dit soort belachelijke sneren niet. En dan noemt men dit voetbalinhoudelijke kritiek, houd tot op.

19 december 2023 om 11:37

@GunneRo
Jij kan vermoedelijk ook geen feedback of enige vorm van kritiek verdragen. Als er wat over je als persoon gezegd wordt gaat het er om hoe men dit in de bovenkamer verwerkt en hoe je er daarna mee omgaat. Maar het lijkt er op dat je vandaag de dag niets meer over een ander mag en of kan zeggen. Bij komend feit is dat van Basten niet iets over Rensch gezegd heeft wat niet waar is. Althans niet over de negatieve kant ik zet persoonlijk wel enkele kanttekeningen bij de positieve opmerkingen die hij maakte aan het adres van Rensch. Zo goed vind ik hem niet.

Over de meeste spelers heb ik nog wel wát aardigs te zeggen. Maar over die Rensch dus helemaal niks. Echt een hele slechte speler.

Loopt alleen maar in de as de creatieve spelers in de weg. Houd het veld niet breed. Gaat er niet één keer overheen of creërt ruimte voor een medespeler.

Verzuimt constant verdedigend. Sjokt maar een beetje achter zijn man aan, trekt nooit eens een sprintje terug. Hoe kwetsbaar we wel niet zijn op de counter door dit soort spelers.

Voetballend is het voor een verdedigend oké, maar echt iets voegt hij ook niet toe.

Echt, Van Basten was nog gul met Cambuur. Ik denk dat hij je daar niet positief opvalt.

18 december 2023 om 23:11

Doet het de afgelopen weken wel redelijk maar ben het er inderdaad mee eens over Rensch. De afgelopen jaren voegt die als back gewoon amper wat toe. De kerel beschikt niet over de kwaliteiten die een back nodig hebben bij Ajax. Kan niet net zoals een Blind opbouwen en kan ook niet net zoals Mazraoui erover heen denderen. Daarnaast is het verdedigend bij hem erg pover. Het is het gewoon net niet bij Rensch.

Het is in Nederland gewoon heel populair om mensen naar beneden te halen.
Dat scoort beter op tv, dus doet iedere journalist het maar.

19 december 2023 om 11:40

@Mikeyduff
Als je Marco van Basten journalist noemt dan weet je vermoedelijk niet wie hij is. Serieus beneden alle intellectuele peil zo'n opmerking.

Marco heeft wel degelijk gelijk als je de enorme (volwassen) contracten ziet die tegenwoordig worden uitgedeeld. Krijg je een volwassen contract dan moet je ook als een volwassene met kritiek om kunnen gaan. Ik denk dat daar ook een beetje jaloezie van de oude tijd (minder hoge contracten) versus de nieuwe tijd (een beetje voetballer krijgt na een paar goede wedstrijden al een miljoenen contract) bij komt kijken. Maar het zou aan de andere kant natuurlijk een rare situatie zijn als we de spelers die tegenwoordig allemaal miljoenen contracten krijgen zouden moeten behandelen en pamperen als kinderen. Je bent een grote jongen als je voor een miljoenencontract gaat onderhandelen, dan ben je ook een grote jongen in de hele bijbehorende context.

De woorden van San Marco zijn niet voor niks. Het kan soms hard zijn maar verliezen is ook hard voor de supporters. Zijn niveau was op dat moment ook echt dramatisch. Niet Ajax waardig dus inplaats tegenin gaan trek je eraan op. Het zijn tegenwoordig echt diva’s die niet tegen kritiek kunnen. Wees een man en train harder en snoer kritiek de mond.

Veelzeggend dat de woorden van Marco veel doen bij menig Ajax-speler. Eerst Brian, die min of meer geprikkeld leek te worden door Marco's woorden. Nu misschien ook Devyne. Het is niet voor niks. Marco van Basten is een speler geweest van de buitencategorie. Dat doet dan wat met je.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren