Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?

Laatste update:

Hoewel Erik ten Hag in Amsterdam nog steeds gezien wordt als de droomkandidaat en Graham Potter als eerste alternatief, liet De Telegraaf plots ook de naam van Francesco Farioli vallen. De coach van OGC Nice kende een opvallende start van zijn trainersloopbaan, voordat hij afgelopen zomer aan de Côte d’Azur neerstreek. Wie is deze jonge Italiaan die misschien wel John van ‘t Schip moet gaan opvolgen?

Door Sander Grasman

"Schoonheid zal de wereld redden", zo citeert Farioli in zijn afstudeerscriptie de Russische schrijver Fedor Dostojevski en het is meteen een eerste inkijkje in de Italiaan zijn visie op voetbal. Niet voor niets heeft hij zijn thesis de subtitel ‘De esthetiek van het spel en de rol van de doelman’ gegeven. Hij is een idealist die de nadruk wil leggen op de schoonheid van de sport.

De nu 35-jarige Toscaan heeft zelf nooit hoog gevoetbald. Op een leeftijd dat jongens langzaamaan mogen gaan dromen van een debuut in de Serie A, zat hij in de collegebanken te luisteren naar lessen over Jean-Paul Sartre, Georg Hegel en Immanuel Kant. Zijn studie filosofie wilde hij echter wel afronden met een onderzoek naar de schoonheid van zijn favoriete sport, en dan specifiek naar zijn favoriete positie op het veld, die van de keeper.

Farioli slaagde, maar ging niet aan de slag als filosoof. Daarentegen begon hij een weblog waarop hij analyses schreef van ploegen die hem intrigeerden. Zoals Pieter Zwart in Nederland en René Maric in Duitsland op die manier ook de interesse van trainers wekten, lukte dat de jonge Farioli bij niemand minder dan Roberto De Zerbi, die hem achtereenvolgens meenam naar Benevento en Sassuolo als keeperstrainer.

Turks avontuur


In 2021 besloot hij dat het tijd was om zijn eigen vleugels uit te slaan en trok hij naar Fatih Karagümrük in Turkije. Dat hij zijn trainersloopbaan niet in eigen land kon beginnen heeft een praktische reden. Hij moest wel naar het buitenland uitwijken, omdat hij te jong was om in Italië de trainerscursus te volgen. Na goede jaren in de Turkse competitie - waarbij hij met Alanyaspor zelfs het puntenrecord van de club verbrak - verraste OGC Nice afgelopen zomer met de komst van de onbekende Italiaan, wiens start vervolgens de nodige internationale aandacht trok.

Na dertien wedstrijden had Nice namelijk nog maar vier tegendoelpunten geïncasseerd. Sterker nog, in die periode hield de ploeg - na een lastige start van het seizoen met duels tegen Lille OSC, Olympique Lyon en Paris Saint-Germain - zelfs 748 minuten lang achter elkaar het doel schoon. Die indrukwekkende reeks kwam in het uitduel met Nantes ten einde. Dat schaarse tegendoelpunt betekende overigens ook de eerste nederlaag van het seizoen.

En daar zit hem meteen ook de crux voor de ploeg van Farioli. Hoewel de verdedigende organisatie prima staat - nog altijd hebben de Zuid-Fransen met slechts 24 tegentreffers de minst gepasseerde verdediging, maar zo indrukwekkend als de cijfers voor de winterstop waren zijn ze daarna niet meer - komt men erg moeilijk tot scoren. De kritiek luidt dan ook dat Farioli met een Plan B moet gaan komen, anders kan Europese kwalificatie zelfs nog in gevaar komen.

Speelstijl en werkwijze


Terwijl Farioli een groot bewonderaar is van de individuele klasse van spelers als Lionel Messi en Gianluigi Buffon, gelooft hij voor zijn eigen spelers in een soort gecontroleerde vrijheid. Ook hierover lichtte hij in zijn scriptie al een tipje van de sluier: "Samen deel uitmaken van een ploeg vereist in de eerste plaats het accepteren van gemeenschappelijke regels. Deze regels beknotten de vrijheid van de individuele spelers, maar maken het geheel en het individu binnen dat geheel sterker."

Hoe laat iemand die zo gericht is op de schoonheid van de sport, opgroeide onder de vleugels van een trainer als De Zerbi, maar gelooft in een beperkte vrijheid voor zijn aanvallend ingestelde spelers zijn team dan spelen? Een van zijn belangrijkste tactieken is het manipulatief drukzetten - waarbij de backs van de opponent enigszins vrijgelaten worden, zodat ze in balbezit meteen vastgezet kunnen worden - om zo de opbouw van de tegenstander te frustreren.

Aan de bal probeert Farioli ook de tegenstander te manipuleren. Net als De Zerbi’s Brighton lokt hij de opponent naar zich toe om dan via snelle combinaties of lange ballen in de diepte eruit te breken. Voor doelman Marcin Bulka - gezien Farioli’s liefde voor diens positie zal hij sowieso een status aparte genieten - is er ook een speciale rol in de opbouw weggelegd. Een verre trap lijkt voor hem verboden. Farioli ziet de keeper als startpunt van de opbouw van achteruit.

Hoewel hij dus niet kan bogen op eigen voetbalervaringen in de top en zelfs een aantal jaar jonger is dan zijn Braziliaanse aanvoerder Dante, weet Farioli zijn spelers wel te overtuigen van zijn zienswijze. Mocht de Italiaan deze zomer naar Ajax komen, zal dat ook zijn belangrijkste taak worden, want voetballen kunnen de meesten wel, nu moet er nog een duidelijke lijn in het spel komen. Dat er daarbij wat minder tegendoelpunten worden geslikt, zou alvast een goed startpunt zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is in elk geval iemand met een visie en hij kan deze overduidelijk overbrengen. Dan ben je al een heel eind...

Klinkt leuk! Maar ik weet zeker dat we met deze verdediging max 724 seconde 0 houden inplaats van 724 minuten

Potter heeft wel een lichte voorkeur bij mij, maar Farioli zou ik ook heel graag zien. Is zoals in de tekst staat een volgeling van de Zerbi. Alleen haalt de Zerbi weleens aparte dingen uit, in de zin dat hij weleens per wedstrijd van keeper kan wisselen. Farioli heb ik dit tot nu toe nog niet zien doen, maar dat is dus omdat hij nog niet echt een plan b heeft zoals dus ook staat aangegeven. Probleem bij Nice en Farioli is wel dat ze een hele smalle selectie hebben, waardoor dat misschien ook wel wat moeilijker gaat. Als bijvoorbeeld Todibo, Bard, Ndayishimiye, Moffi of Thuram wegvallen dan hebben ze een groot probleem. En natuurlijk zullen ze niet allemaal tegelijk wegvallen, maar het is meer zo dat als 1 van deze spelers geblesseerd of geschorst is dat ze dan meteen een gigantisch probleem hebben doordat er geen vervangers of geen redelijke vervangers zijn.

Beuker wilde het liefst iemand met ervaring hebben en Farioli is nog jong, zeker voor een trainer eigenlijk heel jong. Maar het is niet zo dat hij 0 ervaring heeft. Hier en daar heb ik weleens gezien dat Jacob Neestrup van FC Kopenhagen werd genoemd en die is ook van bijna dezelfde leeftijd (36-jaar). Is nu voor het 2de seizoen hoofdtrainer bij Kopenhagen en zet daar hele goede prestaties neer met vorig seizoen direct het kampioenschap en de bekerwinst in zijn eerste seizoen en dit seizoen te overwinteren in de Champions League en uiteindelijk uitgeschakeld te worden door Manchester City. Hij heeft ook wel wat ervaring, is hiervoor 1,5-jaar coach geweest bij FC Viborg waar hij het ook prima deed en daarvoor en daarna jeugdcoach en assistent-trainer bij FC Kopenhagen geweest. Maar Farioli zie ik dan toch wat liever komen (ondanks dat Neestrup minder nadrukkelijk wordt genoemd) doordat hij ervaring heeft opgedaan als assistent bij de Zerbi maar daarna ook op eigen voeten heeft gestaan in Turkije en nu dus bij Nice en dan heeft hij toch wat meer bagage vanuit verschillende landen en clubs, maar ook verschillende systemen.

Farioli heeft afgelopen zomer ook een soort schoonmaak gehouden binnen Nice in de selectie met de TD door onder andere spelers als Stengs, Dolberg, Barkley, Schmeichel, Ramsey, Delort, etc. te laten vertrekken en dat de investeren in jongere spelers of in spelers die nog rek in zich hadden maar ook al wat ervaring zoals Sanson, Boga en Moffi en op de toekomst gerichte spelers zoals Balde (die bij Feyenoord heeft gespeeld, deed het vorig seizoen in de tweede seizoenshelft goed in Zwitserland), Doumbouya en Cho. Daarnaast ook gewoon aan het werk gegaan met bepaalde spelers uit de selectie die er al zetten en de kern moesten vormen, zoals Dante (inmiddels al 40, maar nog steeds prima), Bulka, Todibo, Bard, Thuram, Lotomba, Ndayishimiye, Thuram maar ook bijvoorbeeld Pablo Rosario die dit seizoen een beetje zijn joker is en op verschillende plekken heeft gespeeld (rechtsback, centraal in de verdediging, als 6 en als 8) en het iedere keer goed invulde.

Zo'n trainer heeft Ajax ook wel nodig, die de selectie weer kan laten opleven. Zullen vast wel bepaalde spelers zijn die het niet redden en uiteindelijk verkocht moeten worden in de zomer, maar dan bedoel ik bijvoorbeeld Tahirovic, van den Boomen, Forbs (in hem heb ik op de een of andere manier ook nog iets van vertrouwen, wordt nu niet gebruikt zoals hij gebruikt kan worden maar heeft wel rek om ook dingen te verbeteren) en Mannsverk. Namen als Sutalo, Medic, Sosa, etc. zou ik wel verkopen.

27 april 2024 om 14:01

Farioli had bij Nice een hele goede start, ze stonden een poosje bovenaan. Uiteindelijk stonden ze tijdens de winterstop 2e wat nogsteeds goed is als je kijkt hoe Nice vorig seizoen presteerde. Alleen gaat het nu in de tweede seizoenshelft wel echt veel minder, ze verliezen veel te veel punten en het is nog maar de vraag of ze Europees voetbal halen. Zijn tactiek lijkt een beetje achterhaald inmiddels en hij heeft geen plan b. Ook vraag ik me af of Ajax Farioli zo makkelijk weg kan krijgen bij Nice.

Het inperken van voetbal vrijheden, geen lange bal, geen man overslaan in de opbouw, vooral niet je genialiteit laten gelden. Klinkt als het trage tikkie breed, tikkie terug verhaal van ons eigen Louis v Gaal, hopelijk gaan ze vol voor deze Italiaan.

Ik vond hem in Turkije behoorlijk sterk en ik had hem toen ook graag bij Trabzonspor gezien. Echter kan ik de kritiek rondom zijn "geen plan B" wel begrijpen. Zo laat hij inderdaad het spel beginnen bij de keeper, maar als het fout gaat, doen ze het gewoon weer. En dan weer... Ik kan me nog herinneren dat Trabzonspor in een wedstrijd een aantal goals maakte tegen Alanyaspor omdat ze (via de keeper) wilden blijven voetballen achterin en de bal kwijtraakten. Dat deden ze daarna gewoon weer.

Het probleem lijkt een beetje dat hij zijn spel per se wil laten spelen, of de spelers het nou kunnen of niet. Bij betere clubs met betere spelers zal dat makkelijker gaan en ik kan me voorstellen dat het dan een zeer fijne trainer is. Ik kan me ook voorstellen dat hij met de jaren hier ook beter mee omgaat.

Hij heeft in ieder geval een visie. Die heb ik bij de laatste vijf trainers niet echt kunnen ontdekken bij Ajax. En kom aub niet aan dat ze daar de spelers niet voor hebben. Ajax heeft een betere selectie dan PEC, NEC, Eagles, Sparta en AZ. Bij deze clubs zie ik wel een 'duidelijke' speelstijl terug op het veld.

Ajax moet gewoon komende zomer vanaf nul beginnen. Trainer moet ook de tijd krijgen en de de opbouw moet vanuit achteren beginnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren