AA Gent geeft sterk seizoen extra franje met bekerwinst

Erik van Dam15 mei 2010, 22:48
Laatst bijgewerkt: 15 mei 2010, 22:48

AA Gent heeft voor de derde maal in de clubhistorie beslag gelegd op de Belgische beker. De ploeg van trainer Michel Preud’Homme besloot het seizoen als derde en trok zaterdag in het Koning Boudewijn Stadion aan het langste eind in de finale tegen Cercle Brugge. Elimane Coulibaly, Mbaye Leye en Christophe Grondin verzorgden een 3-0 zege. Voor De Buffalo’s is het de eerste hoofdprijs sinds het seizoen 1983/84; ook toen werd de beker gewonnen.

AA Gent werd vooraf de beste papieren toegedicht; in de play-offs deklasseerde het Club Brugge met 6-2 en de indrukwekkende eindsprint schoof het team in de favorietenrol. De ploeg begon ook het sterkst aan de wedstrijd en had in Yassine El Ghanassy haar gevaarlijkste speler. Elimane Coulibaly was voor rust dicht bij de openingstreffer, maar zijn kopbal miste de goede richting. Cercle kwam kort daarop met de eerste speldenprik, maar scoorde niet.

Nog voor rust moest Cercle een domper verwerken; routinier Denis Viane verliet het veld geblesseerd, de verdediging daarmee gehavend achterlatend. Vervanger Anthony Portier stond koud in het veld toen Gent de eerste goal maakte. Leye kopte de bal tot bij Coulibaly, die naar binnen sneed en Cercle-doelman Bram Verbist met een laag schot klopte. El Ghanassy had er snel daarna 2-0 van kunnen maken, maar opereerde te zelfzuchtig.

Op slag van rust had de middenvelder opnieuw een uitbreiding van de voorsprong op zijn schoen, maar schoot hij ruim naast. Desondanks bleef Gent de betere ploeg en beperkte Cercle zich noodgedwongen tot verdedigen, wat nog moeilijker werd toen Frederik Boi als tweede verdediger geblesseerd achterbleef in de kleedkamer. Na rust kwam de vaart niet meer in de wedstrijd. Pas een kwartier voor tijd brachten beide teams weer leven in het duel.

Leye schoot een kans echter hoog over het doel van Verbist en de keeper redde bij de volgende mogelijkheid op knappe wijze op een schot van diezelfde Leye. Lukas Van Eenoo trad daarna reddend op bij een kopbal van Christophe Lepoint; Cercle wankelde aan alle kanten, maar gaf zich na de 2-0 van Leye (kopbal) gewonnen. Tien minuten voor tijd onthield pensionerend arbiter Paul Allaerts Kenny Thompson onterecht van rood. In de slotminuut maakte Grondin er uit een counter een niet eens geflatteerde 3-0 eindstand van.