voetbalzone

Adidas grijpt in en verbreekt banden met Zouma per direct

Tom Rofekamp09 feb 2022, 17:19
Laatst bijgewerkt: 09 feb 2022, 17:19
Advertentie

Kurt Zouma en West Ham United zijn zeker twee sponsoren kwijtgeraakt. Maandag doken schokkende beelden op van hoe de 27-jarige verdediger van the Hammers zijn kat mishandelde. Manager David Moyes voelde zich desondanks gedwongen om het beste team op te stellen in het duel met Watford, zo vertelde hij tegenover de BBC, en de club staat achter de beslissing van de oefenmeester. Vitality, sponsor van West Ham, en adidas, sponsor van Zouma, distantiëren zich van het besluit van de club en het gedrag van de speler, en laten weten de samenwerking per direct stop te zetten.

“We kunnen bevestigen dat Kurt Zouma per direct geen adidas-atleet meer is”, schrijft het kledingmerk in een statement naar aanleiding van de mishandeling. Vitality, een bedrijf dat gespecialiseerd is in particuliere ziektekostenverzekeringen, heeft de samenwerking met de club voorlopig stopgezet vanwege het gebrek aan daadkracht. Wel heeft het bedrijf via Twitter aangegeven in gesprek te zullen gaan met West Ham over de kwestie.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Op de video is te zien dat Kurt Zouma een kat ernstig mishandelt.

Op de beelden, die naar buiten werden gebracht door The Sun, is te zien hoe Zouma zijn kat laat vallen en de keuken van zijn Londense villa intrapt. Daarna is te zien dat de elfvoudig Frans international de kat achternazit en schoenen in diens richting gooit. West Ham vertelde al 'geschokt' te zijn door de beelden en de dierenmishandeling te veroordelen. De zaak zou volgens berichtgeving van West Ham 'intern behandeld worden'.

Desondanks besloot Moyes, die zichzelf tegenover de BBC 'een dierenliefhebber' noemde, Zouma 'gewoon' op te stellen voor het Premier League-treffen met Watford (1-0 winst). "Ik snap dat mensen boos zijn, maar ik ben ook manager hier", lichtte Moyes toe. "Ik moest voor een team kiezen dat me de grootste kans gaf om hier te winnen. Kurt heeft zijn excuses aangeboden en ik snap dat veel mensen dat niet voldoende vinden. Maar hij kwam naar mij toe en ik moest mijn werk doen."

De keuze kwam Moyes op veel kritiek te staan, van onder meer dierenrechtenorganisaties, fans en analisten. Zouma werd tijdens het duel uitgefloten door supporters van zowel West Ham als Watford. Voormalig middenvelder Joe Cole noemde het een 'misrekening' van Moyes om de verdediger op te stellen; Gary Lineker noemde de trainer 'toondoof'. Ook Sadiq Khan, burgemeester van Londen, was bij Sky Sports niet te spreken over de keuze van Moyes: "Dit is verachtelijk. Ik weet hoe belangrijk drie punten zijn voor een voetbalclub, maar de club had hier leiderschap moeten tonen en Zouma niet moeten opstellen. Ik maak me zorgen als jonge mensen dit zien en denken dat je zomaar kan wegkomen met dit soort gedrag." De kans bestaat dat Zouma nog vervolgd wordt voor dierenmishandeling.

West Ham heeft inmiddels besloten om twee weeksalarissen van Zouma in te houden, de maximale straf die de club uit Oost-Londen hanteert. Het bedrag dat wordt ingehouden zal worden geschonken aan organisaties die zich bezighouden met dierenwelzijn. Daarnaast heeft de dierenbescherming in Londen de twee katten van Zouma inmiddels in beslag genomen. De RSPCA zal de dieren verzorgen zolang het onderzoek naar de mishandeling van de verdediger loopt.

Bezig met laden …