ADO Den Haag dompelt kwakkelend FC Groningen in slotfase in rouw

Gijs Freriks15 mrt 2014, 20:40
Laatst bijgewerkt: 15 mrt 2014, 20:40

Henk Fräser blijft ongeslagen als hoofdtrainer van ADO Den Haag. De Zuid-Hollanders waren zaterdagavond, door een laat doelpunt van Dion Malone, met 2-1 te sterk voor FC Groningen en zijn nu al zes achtereenvolgende wedstrijden in de Eredivisie ongeslagen. Dat is de lange ongeslagen serie sinds die van zeven duels uit november 2010 tot februari 2011.

Roland Alberg is onder Fräser helemaal opgebloeid. Hij heeft nu vier keer in de laatste vier wedstrijden gescoord en was zaterdag ook goed voor een assist. De jeugdexponent van AZ brak halverwege de tweede helft de score open in het Kyocera Stadion. Na een lange pass werd Alberg vastgepakt door Eric Botteghin, maar de verdediger deed dat buiten het strafschopgebied. Desondanks kreeg hij een rode kaart en legde scheidsrechter Reinold Wiedemeijer de bal op de stip: Alberg legde met succes aan en droeg daarmee bij aan de belangrijke overwinning van de Hofstedelingen.

De wedstrijd was wel in balans en in de eerste helft kreeg Groningen de betere kansen. Na zeven minuten profiteerde Lorenzo Burnet bijna van een fout van Gianni Zuiverloon, maar de linksback mikte van dichtbij in het zijnet. Nick van der Velden was eveneens dicht bij de 1-0, maar zijn diagonale knal werd gestopt door Gino Coutinho. Aan de overzijde moest Marco Bizot twee keer ingrijpen op pogingen van Aaron Meijers en Mitchell Schet. Tien minuten na de pauze had toekomstig Ajax-spits Richairo Zivkovic de 1-1 op zijn schoen, maar de spits ramde met links over.

Alberg zette ADO even later dus op 1-0, maar Zivkovic was twaalf minuten voor tijd alsnog trefzeker. Na een voorzet van Filip Kostic schoot het talent het leer voorbij Coutinho, maar dat bleek niet genoeg voor een Gronings punt. ADO ging immers op zoek naar een nieuwe voorsprong en vond die een minuut voor tijd: Malone ontving de bal van Alberg en bleef oog in oog met Coutinho ijzig koel en schoot de 2-1 tegen de touwen. Groningen heeft nu al zes duels niet meer gewonnen en is met zes punten uit de laatste tien duels op het moment de slechts presterende ploeg in de Eredivisie.