voetbalzone

ADO Den Haag draagt rode lantaarn over aan Roda JC na unieke zege

Matthijs van Laar15 feb 2014, 20:35
Laatst bijgewerkt: 15 feb 2014, 20:35
Advertentie

Roda JC Kerkrade is de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie. De Limburgers gingen zaterdagavond in eigen huis met 0-1 onderuit tegen ADO Den Haag en nemen daarmee de achttiende plaats van de tegenstander over. Dankzij de zege maakte het elftal van Henk Fräser en passant een einde aan een reeks van veertig jaar zonder winstpartij in Kerkrade; de laatste keer dat ADO daar won te winnen was op 16 september 1973. Mitchell Schet was met een treffer acht minuten na rust de gevierde man.

voetbalzone

Roda JC begon zoals het thuispubliek dat het liefst ziet: op de aanval. Het elftal van Jon Dahl Tomasson kreeg dan ook de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar Arnaud Sutchuin Djoum zag zijn inzet naast de paal gaan. Het antwoord van ADO liet echter niet lang op zich wachten: ook Dion Malone probeerde het van afstand, maar de verdedigers van de bezoekers zag zijn schot eveneens tegen de boarding eindigen.

De thuisploeg had nadien het meeste balbezit, maar deed daar weinig mee en had diverse keren geluk dat het niet op achterstand kwam. Met name Mike van Duinen kreeg een uitstekende kans, maar de spits van ADO stuitte van dichtbij op Filip Kurto. Niet veel later kopte Mathias Gehrt rakelings naast, terwijl Kees Luijckx in de slotfase een bal van de lijn moest halen. Bovendien zag Kevin Blom even daarvoor een handsbal in de eigen zestien van Ard van Peppen over het hoofd.

voetbalzone

Schet deed kort na de hervatting voor hoe het wel moest. Yanic Wildschut werd vanaf de middenlijn met een steekpass op volle snelheid gelanceerd, maar de buitenspeler knalde op het lichaam van Kurto. De bal kwam echter in de rebound voor de voeten van Schet, die weinig moeite had om het leer alsnog binnen te werken. Kort daarop had ADO zichzelf helemaal in veilige haven kunnen loodsen, ware het niet dat Vito Wormgoor uit kansrijke positie in de handen van Kurto kopte.

Roda JC stelde daar teleurstellend weinig tegenover. Mitchell Donald nam het doel van Roberet Zwinkels nog wel onder vuur, maar hij was daarmee zo'n beetje de enige speler van de Limburgers die een serieuze poging ondernam. Ook in de laatste twintig minuten, toen Roda de druk iets verder opvoerde, was het in aanvallend opzicht zeer karig wat de gastheren het eigen publiek voorschotelden. Pas in de absolute blessuretijd werd het nog één keer echt gevaarlijk, maar Wiljan Pluim miste een niet te missen kans. ADO hield dan ook stand en is daarmee van de hatelijke laatste plek verlost.

Bezig met laden …