ADO verliest bij Groningen eerste uitwedstrijd en is klaar in de beker

Bart Kruyt30 okt 2012, 21:38
Laatst bijgewerkt: 30 okt 2012, 21:38

ADO Den Haag is bezig aan een prima seizoen, maar tegen FC Groningen wil het maar niet lukken voor de ploeg van Maurice Steijn. In de competitie waren de Noorderlingen al met 0-1 te sterk en dinsdagavond kreeg ADO in de beker de kans op sportieve revanche. Groningen won echter opnieuw: een treffer van Michael de Leeuw bleek voldoende te zijn voor een plek in de volgende ronde. Voor ADO betekende de 1-0 nederlaag de eerste verliespartij van dit seizoen in een uitwedstrijd.

/

FC Groningen - ADO Den Haag 1-0
FC Groningen en ADO Den Haag stonden drie keer eerder tegenover elkaar in de KNVB Beker en drie keer kwam Groningen als winnaar uit de strijd. De ploeg van Maaskant begon in die wetenschap goed aan het duel van dinsdagavond, al resulteerde dat niet in kansen. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was zelfs voor ADO, toen voormalig Groningen-middenvelder Danny Holla de bal voor zijn voeten kreeg na een corner en met een goed schot zijn geluk beproefde. Luciano moest een antwoord schuldig blijven, maar had het geluk dat Kees Kwakman op de lijn stond en de inzet van Holla weg kon koppen.

ADO groeide in de wedstrijd en was de betere ploeg, toen Groningen na een ruim halfuur spelen echter op voorsprong kwam. Andraz Kirm brak door aan de linkerkant en gaf de bal voor op De Leeuw, die de eerste goede aanval van Groningen bekroonde met een rake kopbal. De vreugde was groot in de Euroborg en Groningen leek kort voor rust ook op 2-0 te komen, toen Robert Zwinkels een hoge bal door zijn vingers liet glippen. Krim kreeg het leder voor zijn voeten maar raakte de lat, waarna De Leeuw de rebound in de handen van Zwinkels kopte. De keeper kon zijn eigen fout dus herstellen en haalde opgelucht adem.

ADO bleef in leven, maar maakte in de tweede helft niet echt de indruk dat het alles wilde geven om nog langszij te komen. Het tempo lag na rust niet hoog en Groningen had de wedstrijd onder controle. Maikel Kieftenbeld kreeg nog een mogelijkheid om de marge te verdubbelen, maar zijn schot werd gepakt door Zwinkels, die even later ook een van richting veranderd schot van Leandro Bacuna kon oppakken. ADO mocht daardoor blijven hopen op een goed resultaat, maar Luciano hoefde zich niet maximaal in te spannen om zijn doel schoon te houden. Ook een slotoffensief van ADO leverde niets op en daardoor bekert FC Groningen verder.

/

SC Cambuur - Telstar 1-1 (Cambuur wns)
Cambuur leek dinsdagavond nipt te gaan winnen van Telstar. Mark Diemers opende 34 seconden na rust met een inschuiver de score en lange tijd leek het erop dat deze treffer voldoende zou zijn voor een plek in de volgende ronde. Telstar gaf zich echter niet zomaar gewonnen en leek recht te hebben op een penalty toen Jerge Hoefdraad werd aangetikt door Leonard Nienhuis, maar de Telstar-speler kreeg geel voor een schwalbe. Cambuur had dus geluk, maar kort voor tijd werd het alsnog 1-1, toen Hoefdraad binnenkopte.

Er kwam dus een verlenging en in die extra tijd raakte Hoefdraad al snel de buitenkant van de paal. Telstar ging op jacht naar meer en kwam tien minuten voor tijd met een man meer te staan, toen Tim Bakens aan de noodrem trok en een directe rode kaart kreeg. De vrije trap die volgde leverde echter niet het gewenste resultaat op en daardoor volgde er een strafschoppenreeks. Shabir Isoufi zag zijn inzet gepakt worden door Nienhuis en Leandro Resida schoot naast, terwijl namens Cambuur alleen Adnane Tighadouini in de fout ging.