voetbalzone

Advocaat kreeg dispensatie van KNVB: ‘De regeltjes dit, de regeltjes dat’

Chris Meijer18 jan 2017, 08:36
Laatst bijgewerkt: 18 jan 2017, 08:36
Advertentie

Dick Advocaat is dit seizoen trainer bij Fenerbahçe, maar het scheelde niet veel of hij had helemaal niet aan het werk gemogen. De 69-jarige oefenmeester haalde te weinig studiepunten om de extra licentie bij zijn trainersdiploma te krijgen, maar de KNVB verleende de Hagenaar één jaar dispensatie.

/

Als vanzelfsprekend is Advocaat al lange tijd in bezit van de hoogste trainersdiploma. Volgens de UEFA-regelementen moeten trainers daar ook een extra licentie bij halen, die slechts enkele jaren geldig is. Binnen drie jaar moet een trainer dan vijftien studiepunten behalen, door congressen, seminars en workshops te bezoeken. Advocaat deed dat niet, omdat hij er naar eigen zeggen geen tijd voor heeft.

Aan het begin van het seizoen ontbrak dus de extra licentie bij Advocaat. Eigenlijk mocht hij niet als trainer aan de slag, maar de KNVB verleende de Hagenaar dispensatie. “Bij hoge uitzondering, kreeg ik te horen”, zegt Advocaat tegen het Algemeen Dagblad. “Omdat ik niet op tijd over een paar studiepunten voor bijscholing beschik. Hoe is het in godsnaam mogelijk, denk ik dan. Het is een middeleeuws systeem, het slaat nergens op. De regeltjes dit en de regeltjes dat, maar ondertussen zorg ik met deze baan wel voor werkgelegenheid voor twee andere trainers.”

“Hier elke dag op het veld staan, dat is al studiepunten genoeg”, gaat de oefenmeester verder. Advocaat kent een imposante loopbaan als trainer, die hem onder meer langs Glasgow Rangers, het Nederlands elftal, Zenit en PSV leidde. “Ik wil helemaal niet met mijn borst vooruit lopen, maar ik heb overal gewerkt en ook nog eens in de top. En nu moet ik een congres bezoeken, anders ben ik mijn licentie kwijt. Dat mag eventueel in Turkije, maar ik versta toch helemaal geen Turks? Dus ik zit daar alleen voor een handtekening op een papiertje waar ik dan een paar punten voor krijg. Waanzin.”

Bezig met laden …