Advocaat loopt bekerfinale mis met Fenerbahçe na thriller

Demen Bulbul17 mei 2017, 22:49
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2017, 22:49

Dick Advocaat zal Fenerbahçe zonder hoofdprijs verlaten. De toekomstig bondscoach van het Nederlands elftal zag zijn team woensdagavond op eigen veld na strafschoppen verliezen van seizoensrevelatie Medipol Basaksehir en loopt de Turkse bekerfinale zodoende mis. Net als in de heenwedstrijd stond er na negentig minuten een 2-2 stand op het bord. Basaksehir zal op 31 mei Konyaspor treffen in de eindstrijd.

Fenerbahçe wist zich drie weken geleden na een 2-0 achterstand ternauwernood te verzekeren van een uitgangspositie met perspectief, maar moest woensdagavond na 45 minuten alweer in de achtervolging. Doelman Volkan Demirel tastte op slag van rust volledig mis bij een afstandsschot van Emre Belözoglu en was er zo mede debet aan dat het elftal van Advocaat de kleedkamer halverwege opzocht met een achterstand.

Jermain Lens en Robin van Persie konden bij de thuisploeg rekenen op basisplaatsen, maar zij slaagden er in eerste helft niet in Basaksehir aan het wankelen te brengen. Na de onderbreking was Lens toch van grote waarde voor de Gele Kanaries. De Oranje-international had twintig minuten voor tijd een perfecte voorzet in huis op Moussa Sow, die bij de eerste paal knap binnenschoot en Fenerbahçe zo over het dode punt heen leek te helpen.

Fener wist zich bij een 1-1 stand verzekerd van het finale-ticket, maar een deceptie lonkte toen Samuel Holmen Basaksehir vier minuten voor tijd uit een lastige hoek opnieuw aan de leiding wist te brengen. Het team van Advocaat wist zich op miraculeuze wijze echter toch nog een keer op te richten. Ozan Tufan scoorde van dichtbij met enig fortuin en sleepte er zo een verlenging uit voor Fenerbahçe. Daarin werd er niet meer gescoord, waarna Basaksehir in de aansluitende strafschoppenserie uiteindelijk aan het langste eind wist te trekken.