voetbalzone

Advocaat onder de indruk van Ajax: ‘Dat zie je ook bij Manchester City’

Chris Meijer23 dec 2018, 14:34
Laatst bijgewerkt: 23 dec 2018, 14:34
Advertentie

FC Utrecht verloor de thuiswedstrijd tegen Ajax zondagmiddag met 1-3. Dick Advocaat, trainer van de Domstedelingen, kon leven met de nederlaag tegen de Amsterdammers, die volgens hem ‘te veel kwaliteiten’ hebben. “Zij waren gewoon de dominante en bovenliggende partij”, zegt Advocaat tegenover het ANP.

“Ajax heeft gewoon te veel kwaliteit. We wilden duels aan gaan, maar dat is lastig met De Ligt, Blind, Schöne en De Jong. Zij nemen de ballen zo goed aan dat wij steeds te laat kwamen”, stelt Advocaat, wiens ploeg via Nick Venema een kwartier voor tijd nog terugkwam in de wedstrijd. “Dan hoop je nog even dat het 2-2 wordt. Dat was tegen alle verhoudingen in geweest. Maar dat maakt dan niet uit natuurlijk.”

“Of we niet beter de hele wedstrijd opportunistischer hadden kunnen spelen? Ja, dat zou kunnen. Maar ik ga niet voor één wedstrijd alles overhoop gooien. We moeten de punten normaal gesproken niet tegen Ajax pakken”, vertelt de oefenmeester. Advocaat is van mening dat Ajax ‘een vervelend systeem’ speelt, zo tekent Ajax Showtime op uit zijn mond. “Met buitenspelers die verdwijnen. Dat zie je ook bij Manchester City. We wisten het, maar toch blijft het onbevangen.”

“Wij wilden het ook voetballend oplossen, maar dan zie je dat je tekort komt ten opzichte van Ajax. Pas toen we wat opportunistischer gingen spelen met lange ballen, creëerden we nog wat dreiging. Het is een wijze les geweest. Tegen Ajax moet je niet voetballen, maar de bal zo snel mogelijk lang spelen en daar de strijd aangaan”, concludeert Advocaat in gesprek met FOX Sports. “We kunnen ons wel allerlei verwijten maken, maar Ajax, PSV en zelfs Feyenoord zijn op dit moment de betere. Wij moeten het hebben van de wedstrijden tegen andere ploegen, dit is nog een stapje te ver.”

De tweede Amsterdamse treffer viel uit een strafschop, nadat Willem Janssen Kasper Dolberg vasthield. Dennis Higler legde de bal op de stip op aanraden van de videoscheidsrechter. Advocaat probeerde de leidsman nog even te beïnvloeden toen hij naar de zijkant kwam om de beelden te bekijken. “Het is jammer dat je als trainer niks mag zeggen. Ik zei niet zoveel”, stelt de oefenmeester, die verder weinig over het voorval kwijt wilde. Janssen had wel verwacht dat de bal uiteindelijk op de stip gelegd zou worden.

“Ja, ik had al een voorgevoel. Ik probeerde hem zo vast te houden dat het net geen penalty was. Dolberg had de bal niet gehaald. Maar ik was te laat. Hij kan hem geven. Jammer genoeg floot hij niet in mijn voordeel”, aldus Janssen in gesprek met FOX Sports. “We gingen volle bak spelen, maar ook één op éen. Maar natuurlijk moesten we ook weer ruimte weggeven.”

Bezig met laden …