voetbalzone

'Afellay en Robben lieten Willems en Van der Wiel aan hun lot over'

Erik van Dam03 jul 2012, 15:15
Laatst bijgewerkt: 03 jul 2012, 15:15
Advertentie

Foppe de Haan denkt te weten hoe het komt dat het Nederlands elftal vorige maand zo teleurstelde tijdens het EK. In Polen en Oekraïne zakte Oranje diep weg in de groepsduels met Denemarken (0-1), Duitsland (1-2) en Portugal (1-2). Zonder ook maar een punt op zak verliet Oranje het toernooi en niet veel later maakte Bert van Marwijk bekend te stoppen. De Haan, die zelf nooit bondscoach was maar wel bij Jong Oranje werkte, zoekt naar oorzaken.

/

De geroutineerde Fries zegt in een interview met NUsport dat het team niet functioneerde en dat daardoor de mindere spelers snel door de mand zakten. “De verdedigers werden op het WK meegezogen met de rest. Nu waren ze machteloos. Ik vind dat vooral de buitenspelers de rest in de steek hebben gelaten. Misschien dat Ibrahim Afellay het nog niet kon belopen. Maar die liet de hele tijd Jetro Willems aan zijn lot over.”

“Help je die jongen, dan staat hij niet de hele tijd tegenover twee man”, doceert De Haan. Hij werd in 2006 en 2007 Europees kampioen met Jong Oranje en maakte toen gebruik van spelers als Stijn Schaars, Ron Vlaar, Klaas-Jan Huntelaar (2006), Erik Pieters en Ryan Babel (2007), van wie enkelen ook meegingen naar het EK 2012. “Hetzelfde gold voor Arjen Robben, die Gregory van der Wiel aan zijn lot overliet. Op het middenveld kwamen ze er telkens eentje tekort. Wesley Sneijder denkt ook voor tachtig procent aanvallend. Zo kom je dus altijd in de problemen.”

Bezig met laden …