voetbalzone

Afellay is bijzonder kritisch op Ajax-tweetal en ziet ‘steeds dezelfde fouten’

Jonathan van Haaster21 jun 2023, 20:52
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2023, 20:52
Advertentie

Ibrahim Afellay is na afloop van het duel tussen Jong Nederland en Jong België (0-0) uiterst kritisch op Brian Brobbey en Devyne Rensch. De Ajacieden lieten volgens de analist geen goede indruk achter tijdens het openingsduel op het EK Onder 21 in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Wel is Afellay bijzonder lovend over het optreden van Bart Verbruggen. De doelman, die een transfer naar Brighton & Hove Albion nadert, hield Nederland op de been met meerdere uitstekende reddingen.

Erwin van de Looi koos ervoor om onder meer Thijs Dallinga te passeren ten faveure van Brobbey. "Bij vlagen had hij wel wat momenten", begint Afellay nog positief bij NPO 2. "Maar ik vind het toch nog wel te weinig. Met zijn sterke lijf moet hij veel meer een aanspeelpunt zijn voor dit elftal. Hij moet ook meer de diepte zoeken. Hij heeft natuurlijk de snelheid en er lag ook heel veel ruimte. Hier moet je vast zijn aan de bal", vertelt Afellay bij het zien van de beelden waarop Brobbey simpel balverlies lijdt. Op een ander beeld is te zien hoe Brobbey een hakbal wil geven. "Dit was niet het moment daarvoor", zegt Afellay. "Je hebt het hartstikke moeilijk. Dan moet je vast aan de bal zijn." Op weer een ander moment levert Brobbey de bal opnieuw zomaar in. "Een hopeloze bal op de helft van de tegenstander", verzucht Afellay.

Ook over Rensch is Afellay niet te spreken. België creëerde meerdere kansen over de linkerkant en de Ajacied zag er vaker dan eens niet goed uit. "Dit is een moment waarop je veel dichter op je tegenstander moet zitten", vertelt de oud-international over het moment dat Michel-Ange Balikwisha naar binnen snijdt en rakelings over schiet. "De afstand is veel te groot. Hier moet hij het schot blocken. Maar de afstand is zo groot dat hij de hoek bijna kan uitkiezen. Het eerste wat je leert als verdediger, is dat je aan de binnenkant moet afdekken. Hij staat gewoon aan de buitenkant!", analyseert Afellay de volgende kans van Balikwisha, die andermaal stuitte op Verbruggen.

"Hij is altijd verrast", vervolgt Afellay over Rensch. "Als hij zich dan aanvallend inschakelt krijg je zo'n hopeloze bal... Dan kom je een keer van je eigen helft af en verlies je de bal op zo'n makkelijke manier. Je ziet daarin niet een ontwikkeling. Hij blijft steeds dezelfde fouten maken." Presentator Gert van 't Hof stelt dat het mindere optreden van Rensch te maken zou kunnen hebben met een gebrek aan vertrouwen. Afellay wil daar niet in meegaan. "Als je iedere keer weer wordt opgesteld... Hoeveel vertrouwen moet je wel niet krijgen? Uiteindelijk gaat het ook om kwaliteit. Nu blijkt wel over een langere periode dat die kwaliteit niet zichtbaar is."

Verbruggen
Verbruggen maakte wél een uitstekende indruk op Afellay. De knapste redding van de nu nog doelman van Anderlecht kwam op het lage schot van Balikwisha. De inzet van de aanvaller van Royal Antwerp bleek een prooi voor Verbruggen, die de inzet keerde met zijn been. "Ik denk dat de penningmeester van Anderlecht heel blij zal zijn met deze wedstrijd", lacht Afellay. "Hij blijft heel lang staan en maakt zijn goal goed klein. Die jongen heeft echt een geweldig seizoen achter de rug en als je dan ook nog eens in de eerste wedstrijd je visitekaartje zo afgeeft, dan bevestigt het alleen maar wat hij in zijn eerste seizoen (als eerste doelman, red.) bij Anderlecht gedaan heeft." Toch ziet Afellay ook een keerzijde aan de uitblinkersrol van Verbruggen. "Het feit dat je keeper je beste man is, geeft wel aan wat voor helft je gespeeld hebt."

Bezig met laden …