voetbalzone

Affaire met Erik Pieters verdoezelt de waarheid bij PSV

Bart Kruyt24 jan 2013, 08:30
Laatst bijgewerkt: 24 jan 2013, 08:30
Advertentie

De domme actie van Erik Pieters drukte de sof van PSV diep naar de achtergrond. De linksachter reageerde zijn frustratie af op de tunnelwand en een gepantserde ruit in een deur. Daarbij verwondde hij zich ernstig aan de rechterarm. Het herstel kan hem wel eens opnieuw voor enkele maanden op non-actief houden.

/

In wezen heeft de 24-jarige verdediger zichzelf al hard genoeg gestraft. Hij betuigde ook publiekelijk spijt te hebben van zijn black-out en kroop daarbij nederig door het stof. De schorsing voor zijn terechte rode kaart van drie wedstrijden en één voorwaardelijk heeft dan ook uitsluitend morele betekenis.

Toch schuilt er in de straf van de KNVB iets onrechtvaardigs. Pieters kreeg één duel meer vanwege het getoonde wangedrag na het wegsturen. Beelden van zijn getier, geschop en de gebroken ruit vol bloed verspreidden zich de afgelopen dagen over alle tv-zenders en websites. Dat vergrootte het incident weer eens overdreven uit. In de eerste helft van het seizoen schopte de Deen Kevin Conboy van NEC een gat in een deur na rood tegen Roda JC Kerkrade. En Teddy Chevalier van RKC Waalwijk trapte na rood tegen Willem II ook al een deur in. De tv herhaalde beide incidenten iets minder frequent dan in het geval van Pieters. De volgende dag was het al geen nieuws meer.

Bij alle twee schorsingen calculeerde de KNVB geen verzwaring in wegens een gebrek aan zelfbeheersing. Maar toen speelde de nationale discussie ook nog niet over wat meer respect voor de arbitrage. Op zich kan het zeker geen kwaad om het doorslaan van Pieters nu als voorbeeld te stellen en aan te pakken. Het is op zich een vervelende trend dat voetballers na rood de inboedel van een stadion slopen. Niettemin is het wonderlijk dat ook PSV de straf voor Pieters haastig en klakkeloos heeft geaccepteerd. Bijna niemand rept van rechtsongelijkheid, waaraan de KNVB zich wel degelijk schuldig maakt. Vermoedelijk realiseert de leiding van PSV zich ook wel dat de revalidatie van de linksachter de strafmaat zeker zal overlappen. Wat heeft het dan ook voor zin zich druk te maken over een wellicht onrechtmatige schorsing?

/

Bovendien heeft de zogenaamde gedoodverfde kampioen momenteel grotere zorgen dan de opgeblazen affaire rond Pieters. PSV moet dit seizoen de titel binnenhalen, maar het dekselse Ajax is alweer aangehaakt. Kenners voorspellen massaal dat niet de Eindhovenaren, maar de Amsterdammers vanaf heden als de ware favoriet op de finish afstuiven. Alsof in deze dwaze competitie zoiets ineens wel valt te voorzien. Zorgwekkend voor PSV is dat het alweer vijf nederlagen heeft moeten incasseren, tegenover maar één van Ajax. Ook FC Twente, amper serieus te nemen als kanshebber, beperkte de schade tot tweemaal verlies. De afgang thuis tegen PEC Zwolle mag niet, maar verbaast al niet meer, omdat de ploeg van Dick Advocaat ook al struikelde over Vitesse, Ajax, FC Utrecht en RKC.

Advocaat heeft zijn contract verbonden aan de doelstelling: kampioen na vijf jaar. De selectie van PSV mag dan kwalitatief als de beste worden afgeschilderd, maar zelfs dat valt hevig te betwijfelen. En zeker in vergelijking met Ajax, ook grillig, maar gezegend met meer talent en variatie. Tijdens het fiasco tegen PEC Zwolle stalde PSV weer eens breeduit alle feilen op de mat. Een matige doelverdediger en een steeds weer wankelende en kwetsbare verdediging. Met name in het centrum faalde de 25-jarige Braziliaan Marcelo weer eens ouderwets. Zijn onzekere optreden stak de hele achterhoede aan, waarin Advocaat sowieso regelmatig wisselt.

/

De grootste bedreiging voor de titel openbaarde zich andermaal op het middenveld. Mark van Bommel had geen enkele vat op de lichtvoetige en dartele Fred Benson, niet toevallig de schepper van twee doelpunten. De trainer verloste hem een kwartier voor tijd uit zijn lijden en dubt nu over de rol van zijn aanvoerder in de komende weken. De 35-jarige Limburger bewees al eerder snelheid van handelen en loopvermogen tekort te komen in beslissende wedstrijden. Met het aantrekken van de twintigjarige Zweed Oscar Hiljemark dekte PSV zich alvast in voor de opvolging van Van Bommel. Een allrounder voor het middenveld, maar vooral sterk en nuttig als controleur. Zo kan de aanvoerder van Jong Zweden de functie van de veteraan op korte termijn indien nodig al overnemen. En dat lijkt zelfs meer dan een aanbeveling, hoe pijnlijk ook voor de teruggekeerde routinier.

Het is al vaker geopperd om Van Bommel als libero de richting op te sturen van zijn snel naderend pensioen. Hij ambieert dat zelf allerminst, maar dan is de trainer gedwongen de voormalige international als bondgenoot naast hem in de dug-out te ontbieden. Kan hij hem al een beetje inwijden in het vak van oefenmeester. PSV leunt op drie toppers; Kevin Strootman, de nu nog geblesseerde Ola Toivonen en de onberekenbare Jeremain Lens, minder in vorm dan een paar maanden terug. Voor een team dat opgaat voor het kampioenschap, is dat absoluut te weinig. Temeer, omdat met name Ajax maar zelfs Feyenoord en Vitesse (mits compleet) dat aantal overstijgen.

/

De Eindhovense club begeert ook Adam Maher, ontegenzeggelijk de belofte van dit seizoen en zonder meer een aanwinst voor het middenveld. Maar investeer nu eens met verstand in de achterhoede. Of test eigen jeugd uit voor deze linie. En bied ook jongeren als Jürgen Locadia en Memphis Depay de kans op meer speeltijd en offer niet alles op voor de heilige missie van de landstitel in dit jubileumjaar. De laatste vier seizoenen eindigde PSV op de vierde en drie keer op de derde plaats. Ofschoon elke prognose zeer gewaagd is in de huidige tombola, dreigt toch weer de frustrerende herhaling. Het elftal lijkt mentaal en technisch niet sterk genoeg voor een wedloop met concurrenten als Ajax, Feyenoord en mogelijk FC Twente en Vitesse. Die conclusie beklijft meer na het debacle tegen PEC Zwolle dan de domme daad van Erik Pieters……

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.