Afrika Cup Dag 16: Mali wint na strafschoppen, Ghana in verlenging

Bart Kruyt05 feb 2012, 21:38
Laatst bijgewerkt: 05 feb 2012, 21:38

Mali heeft zich voor het eerst sinds 2004 geplaatst voor de halve finale van de Afrika Cup. De ploeg versloeg gastland Gabon na strafschoppen en mag het in de halve finale gaan opnemen tegen Ivoorkust. Ook de andere kwartfinale van de zondagavond, Ghana-Tunesië, werd niet na negentig minuten beslist. Hier werden echter geen penalty's genomen: Ghana trok in de verlenging aan het langste eind en treft in de halve finale Zambia.

/

Mali - Gabon 1-1 (Mali wns)
Mali opende sterk tegen Gabon en nam meteen het initiatief. Kansen bleven echter uit en Mali moest daarom terugvallen op spelhervattingen om het Gabon-doelman Didier Ovono moeilijk te maken. Ook dat haalde niets uit en ondertussen slaagde Gabon erin om zich terug in de wedstrijd te knokken. Daniel Cousin leek zelfs een penalty te versieren, maar de scheidsrechter liet de tackle van Ousmane Berthé onbestraft.

Eric Mouloungui zorgde voor problemen op de helft van Mali door overal op te duiken en zelfs bijna een vrije trap binnen te tikken. Ook Pierre-Emerick Aubameyang was dichtbij. Hij ontsnapte aan de buitenspelval, maar de bal stuiterde nog teveel en hij schoot dan ook voorlangs. Cousin mocht niet veel later oog in oog met doelman Soumbeïla Diakité opnieuw een poging wagen, maar de ervaren aanvaller kwam snelheid tekort om de verdedigers te omspelen. Ook deze aanval liep daarom op niets uit.

/

Mali kreeg tien minuten in de tweede helft alsnog een doelpunt om de oren. Aubameyang legde de bal terug op Mouloungui, die zijn hoofd ondanks het overvolle strafschopgebied koel hield en de 1-0 binnenschoot. Cousin had er 2-0 van moeten maken, maar schoot op de paal. Mali richtte zich hierna op en dwong vijf minuten voor tijd een verlenging af met de 1-1: Modibo Maiga kopte terug op Cheick Diabaté, die de bal onder Ovono doorschoof. Daarin werd niet gescoord en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Aubameyang miste als enige voor Gabon, terwijl Mali vijf keer raak schoot en zich zo kwalificeerde voor de halve finale.

Ghana - Tunesië 2-1
Ghana was favoriet voor de halve finale tegen Tunesië en bewees ook beter te kunnen voetballen. The Black Stars waren de bovenliggende partij en kwamen na tien minuten op voorsprong via John Mensah, die uit een hoekschop zijn tweede doelpunt van dit toernooi binnenkopte. Ook het tweede gevaar van Ghana kwam uit een dood spelmoment, maar Tunesië ontsnapte en kwam kort voor rust zelfs op gelijke hoogte. Saber Khelifa kopte een voorzet van Zouhaier Dhaouadhi binnen.

/

In de tweede helft hervatte Ghana de zoektocht naar de overwinning en Emmanuel Badu en Asamoah Gyan kregen ook goede kansen. Er werd echter niet gescoord en daardoor volgde er een verlenging, waarin Ghana alsnog aan het langste eind trok. Na ruim tien minuten spelen in de extra speeltijd, omdat Aymen Mathlouthi een zwakke voorzet uit zijn handen liet vallen. André Ayew was er als de kippen bij om de 2-1 binnen te tikken en dat bleek ook de eindstand te zijn.