voetbalzone

Afrika Cup zit erop voor transfervrije Nooij en Mozambique

Bart Kruyt20 jan 2010, 17:55
Laatst bijgewerkt: 20 jan 2010, 17:55
Advertentie

De bondsleden van Mozambique gokten ambitieus op de knock-outfase van de Afrika Cup, maar Mart Nooij waarschuwde al dat dit waarschijnlijk niet realistisch was. De Nederlandse bondscoach van de Afrikaanse voetbaldwerg kreeg gelijk. De laatste groepswedstrijd tegen Nigeria werd verloren (3-0), waardoor Nooij mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Mozambique achter de rug heeft.

/

Het contract van de voormalig gymleraar in Mozambique is na de uitschakeling in de Afrika Cup verlopen, waardoor Nooij nu vrij is om te gaan en staan waar hij wil. "Dan ga ik een maand of anderhalf naar huis en daar eens rustig over mijn toekomst nadenken. Als zij verder met me willen, moeten ze dat maar laten horen. Dan zijn ze mijn eerste gesprekspartner. Maar ik heb ook andere opties in Afrika", zei Mooij al voordat het toernooi begon.

Mogelijk coachte de Nederlander woensdagavond dus zijn laatste duel voor Mozambique, dat móést winnen om door te bekeren, maar niet wist te verrassen tegen Nigeria. De ploeg van Shuaibu Amodu begon al het beste aan de wedstrijd en kreeg via Chinedu Obasi de eerste mogelijkheden, maar de aanvaller van TSG Hoffenheim was duidelijk niet scherp. Zijn tweede kans was er één die verzilverd moest worden, maar de kopbal was recht in de handen van de dankbare Joao Kapango.

/

De doelman van Mozambique had even later ook een antwoord op een poging van Peter Odemwingie, maar was kansloos bij de tweede poging van de Nigeriaanse aanvaller. De spits van Lokomotiv Moskou probeerde eerst een ploeggenoot te bereiken met een steekpass, maar zag zijn poging mislukken en kreeg de bal terug. Odemwingie kreeg vervolgens tijd voor het schot vanuit de tweede lijn en liet Kapango kansloos met een hard schot in de korte hoek.

Toen Odemwingie er kort na rust ook nog 2-0 van maakte, was de wedstrijd gespeeld. De aanvaller werd gevonden door Yakubu Aiyegbeni, die de buitenspelval omzeilde, en tikte het duel vervolgens simpel in het slot. Mozambique verloor de hoop op een goede afloop en kwam nauwelijks meer voor het vijandelijke doel. Bij de kansjes die het kreeg lette Vincent Enyeama bovendien goed op, waarna Obafemi Martins er uiteindelijk nog 3-0 van maakte.

Bezig met laden …