voetbalzone

Aguirre bewondert wijlen Rinus Michels: ‘Hij heeft mijn ogen geopend’

Bart Kruyt22 jun 2010, 10:50
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2010, 10:50
Advertentie

Nederlandse coaches blijken ook immens populair onder de actieve trainers op dit WK. Waar eerder Marcelo Bielsa, bondscoach van Chili, liet doorschemeren een groot aanhanger te zijn van de voetbalfilosofie van Louis van Gaal, is ook Javier Aguirre vol lof over een persoon uit de Nederlandse trainersschool. De bondscoach van Mexico gaf aan Rinus Michels te bewonderen. De Generaal heeft zelfs aan het begin gestaan van zijn voetbalcarrière, zo gaf Aguirre aan.

/

“Ik ben er nog altijd trots op onder Rinus Michels te hebben getraind. In zekere zin heeft hij zelfs de basis gelegd voor mijn trainersloopbaan. Het was 1980, ik was een jonge knaap van 21 en stond onder contract bij Club América in Mexico. Omdat ze mij daar nog niet helemaal rijp vonden voor het eerste elftal werd ik een jaartje op huurbasis naar Los Angeles Aztecs gestuurd. Daar kwam ik terecht in een ploeg met onder anderen Wim Suurbier en Leo van Veen en Michels was er trainer”, zo vertelde hij tegenover Voetbal International.

Aguirre vervolgt zijn lofzang: “Mister Michels was echt een trainer die me destijds als voetballer de ogen heeft geopend. Volgens hem was ik een beetje een luie voetballer. Dat is nooit leuk om te horen, maar eigenlijk had hij wel gelijk. Michels heeft dat er uitgehaald bij me. Hij heeft me discipline bijgebracht en conditioneel bracht hij me op een heel ander niveau, waardoor ik een hoger tempo aankon. En hij heeft me geleerd directer te spelen.”

“Ik heb het geluk gehad als speler onder Europese coaches als Bora Milutinovic en Rinus Michels te mogen werken. Vroeger golden Mexicaanse voetballers misschien als een tikje gemakzuchtig. Niet altijd ten onrechte overigens. Heeft te maken met de volksaard. Het klimaat hè, alles rustig aan, ook in het veld. Niet teveel lopen, simpele breedtepassjes. Maar met name Michels en Milutinovic hebben mij al vroeg geleerd dat er op internationaal niveau meer komt kijken. Als speler en als trainer heb ik dat altijd voor ogen gehouden”, zo besloot Aguirre zijn relaas.

Bezig met laden …