voetbalzone

‘Ajax-beul’ kreeg advies: ‘Verstandiger als je vanavond niet thuis slaapt’

Yanick Vos15 okt 2016, 08:05
Laatst bijgewerkt: 15 okt 2016, 08:05
Advertentie
/

Ajax liep vorig seizoen op de laatste speeldag van de Eredivisie het kampioenschap mis. Op bezoek bij De Graafschap kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Bryan Smeets tekende voor de gelijkmaker en pakte zodoende – in de ogen van de Ajax-supporters – de landstitel af van de ploeg van toenmalig trainer Frank de Boer. Het werd een doelpunt die het leven van de middenvelder op zijn kop zette.

"Ik besefte direct dat die treffer Ajax weleens diep in de problemen kon brengen", reageert de 23-jarige middenvelder maanden later tegenover de Volkskrant. Smeets kreeg veel negatieve reacties, tot bedreigingen aan toe: 'Als ik je tegenkom, maak ik je af', 'Ik weet waar je woont' en 'Kijk maar goed achterom, want binnenkort steekt er iets in je rug'.

Na afloop van het duel kreeg Smeets advies van beveiligers van De Graafschap. "Ze zeiden: Bryan, het is verstandiger als je nu het stadion verlaat en vanavond niet thuis slaapt”, vertelt Smeets, die boosheid van Mister Ajax Sjaak Swart wel kon begrijpen. Hij zei na de misgelopen titel dat hij hoopte dat De Graafschap zou degraderen. “Vergeet niet: het is wel een grote meneer hè, die zoiets zegt. Ik denk dat hij het effect van zijn woorden onderschat. (...) Maar als je goed luistert, zegt hij ook dat het een schande is dat Ajax het zelf niet heeft afgemaakt.”

Bezig met laden …