voetbalzone

Ajax boekt ruime zege en mag door in Europa League

Thijs Post10 dec 2014, 21:32
Laatst bijgewerkt: 10 dec 2014, 21:32
Advertentie

Voor het eerst sinds 2004/05 overwintert de traditionele top drie van Nederland in Europa. In navolging van Feyenoord en PSV is ook Ajax zeker van een langer avontuur in Europees verband: de Amsterdammers wonnen woensdag in de laatste groepswedstrijd van de Champions League eenvoudig van APOEL Nicosia (4-0). Ajax had slechts een punt nodig om derde te worden in de groep.

voetbalzone

Ajax had in de beginfase weliswaar verreweg het meeste balbezit (circa zeventig procent), maar goed was het zeker niet wat de Amsterdammers lieten zien. Er werd slordig gevoetbald en door mislukte passes in de eindfase werd de ploeg van trainer Frank de Boer maar niet gevaarlijk. Na een minuut of twintig werd Ajax wat beter en dreigender en het resulteerde direct in twee kansen. Lasse Schöne treuzelde toen hij werd aangespeeld in de buurt van het vijandelijke doel, Arek Milik kopte de bal recht op de keeper af.

Op een uitstekend moment, vlak voor rust, kwam de thuisploeg in de sfeervolle Amsterdam ArenA alsnog op voorsprong. Na goed doorzetten van Schöne ging Milik naar het gras in het strafschopgebied. Het was de vraag of de penalty terecht was, maar voor Schöne maakte het niets uit: de Deen mikte de bal uiterst precies in de onderhoek.

voetbalzone

Ajax wist dat het na de onderbreking ruimte zou krijgen van de Cyprioten, die twee keer moesten scoren om nog door te kunnen naar de Europa League. De Nederlandse recordkampioen deed echter wat het moest doen en kwam direct tot ontbranding. Met een schuiver maakte Schöne zijn vijfde van dit seizoen in de Champions League, waarna Davy Klaassen binnenkopte voor de 3-0. Aan die treffer ging een fantastische actie van Ricardo Kishna vooraf: de vleugelspeler legde drie opponenten in de luren en bezorgde de bal met veel gevoel bij Klaassen.

Niet veel later had het 4-0 kunnen en misschien wel moeten worden, ware het niet dat Joël Veltman een vrije kopkans om zeep hielp. Plaatsing voor de Europa League zat toen al lang en breed in de tas en wat Ajax restte was het publiek vermaken. Dat gebeurde bij het doelpunt van Milik, diens eerste in de Champions League. De Pool was het eindstation van een uitstekende aanval van de Amsterdammers, waar een belangrijke rol was weggelegd voor Klaassen. In de slotfase mocht Richairo Zivkovic nog invallen, maar de achttienjarige aanvaller kwam niet tot scoren.

Bezig met laden …