voetbalzone

'Ajax licht favoriet om Johan Cruijff Schaal te winnen ten koste van PSV'

Matthijs van Laar29 jul 2012, 00:00
Laatst bijgewerkt: 29 jul 2012, 00:00
Advertentie

Volgens de bezoekers van Voetbalzone is Ajax aankomende zondag (5 augustus) favoriet om de Johan Cruijff Schaal te winnen ten koste van PSV. Iets meer dan de helft van de ruim zesduizend stemmers (52 procent) denkt dat de regerend landskampioen op dit moment iets verder is dan de uitdager uit Eindhoven. De laatste keer dat de Amsterdammers met die prijs aan de haal wisten te gaan was in 2007. Ook toen werd PSV in de Amsterdam ArenA verslagen.

/

Het krachtsverschil tussen de nummers een en drie van de rangschikking van afgelopen seizoen zal volgens onze bezoekers echter niet groot zijn. PSV, dat dus 48 procent van de stemmen kreeg, versterkte zich immers flink en afgaande op de resultaten in de oefenduels lijkt Dick Advocaat zijn ploeg langzaam maar zeker naar zijn hand te zetten. Een week geleden wonnen de Brabanders bijvoorbeeld met 3-1 van Benfica, waarmee het zich tot winnaar kroonde van een minitoernooi in Polen.

Als uitslagen in de voorbereiding echter als graadmeter zouden dienen, dan staat ook Ajax er uitstekend op. Coach Frank de Boer zag zijn spelers tot nog toe alle zeven gespeelde wedstrijd winnend afsluiten. Vorig weekend werd de Schotse landskampioen Celtic gedegradeerd tot figurant en bleef de score uiteindelijk ‘slechts’ beperkt tot 4-0. Afgelopen zaterdag wonnen de hoofdstedelingen zonder zich al te veel in te spannen met 0-1 bij de Engelse promovendus Southampton, al was het spel niet overtuigend.

/

Dat alles zal echter over een ruime week vergeten zijn. De Johan Cruijff Schaal mag dan wel niet de meest felbegeerde prijs van Nederland zijn; de eer en prestige die in Amsterdam op het spel staan zullen ervoor zorgen dat we volgende week zondag alvast een inkijkje krijgen hoe de krachtsverhoudingen in het nieuwe voetbaljaar komen te liggen. Ook daarbij is overigens weer voorzichtigheid vereist: de transfermarkt is nog tot 31 augustus geopend en daar kan bijvoorbeeld FC Twente over meepraten.

De Tukkers veroverden een jaar geleden de prijs door Ajax in het eigen stadion te verslaan, maar eindigden, mede door het vertrek van sterspeler Bryan Ruiz, uiteindelijk slechts op de zesde plek in de eindrangschikking. Of het duel wordt aangevangen als landskampioen (in dit geval Ajax) of bekerwinnaar/runner-up (in dit geval PSV) blijkt eveneens weinigzeggend. De teller staat sinds de invoering van de Johan Cruijff Schaal in 1996 op negen zeges voor de kampioen tegenover zeven voor de bekerwinnaar.

Bezig met laden …