Ajax loopt ondanks sensationeel herstel averij op

Robin Bruggeman06 nov 2016, 15:24
Laatst bijgewerkt: 06 nov 2016, 15:24

Ajax is zondagmiddag in Alkmaar niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel en biedt zo Feyenoord de kans weer uit te lopen. De Amsterdammers leken na een dramatische eerste helft rijp voor de sloop, maar knokten zich in de tweede helft knap terug na een 1-2 voorsprong. Net op het moment dat AZ de genadeslag leek te krijgen, kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Wout Weghorst eiste met twee treffers een hoofdrol op.

/

Ajax begon bepaald niet scherp aan de confrontatie in het AFAS Stadion en Joël Veltman kwam al na vier minuten spelen goed weg toen hij een voorzet van Alireza Jahanbakhsh op zijn eigen paal tikte. De thuisploeg hield daarna de druk erop en na bijna een kwartier spelen was het raak. Levi García zag zijn pass via de ongelukkige voorzet bij Weghorst belanden, waarna de spits alle tijd had om de 1-0 binnen te schieten. Deze tegenslag schudde Ajax niet wakker, want Davinson Sánchez ging vlak daarna ook de fout in. Onana kwam echter goed uit zijn doel en kon Ridgeciano Haps afstoppen.

De bezoekers kwamen daarna iets beter in de wedstrijd en de strijd verplaatste zich naar het middenveld. Een dikke vijf minuten voor rust moest Ajax toch weer een gevaarlijke situatie toestaan en Weghorst kon bijna voor zijn tweede van de middag tekenen. Onana slaagde er echter net in een voorzet van Derrick Luckassen te onderscheppen. De Amsterdammers lieten zich vlak voor rust ook voor het eerst zien in aanvallend opzicht: Sergio Rochet moest een stijlvolle zweefduik uit de kast trekken om een schot van Hakim Ziyech uit de kruising te tikken.

/

De donderpreek van Peter Bosz in de rust wierp na het begin van de tweede helft meteen zijn vruchten af, want na een minuut spelen stond het alweer gelijk. Amin Younes vond Bertrand Traoré en de Chelsea-huurling zag zijn schot via Stijn Wuytens en de onderkant van de lat achter Rochet vliegen. Ajax nam daarna het heft stevig in handen en mocht van geluk spreken dat Younes tien minuten later de bal net naast het doel krulde. De Duitser was daarna eveneens betrokken bij de 1-2.

Lasse Schöne vond de vleugelspeler met een heerlijk balletje in de zestien, waarna Younes de bal in twee pogingen niet langs Rochet kreeg. Davy Klaassen lette echter goed op en zijn rebound was onhoudbaar voor de Alkmaarse goalie. Ajax leek daarna door te stomen naar een derde treffer, maar AZ kwam toch weer terug in de wedstrijd. Met nog tien minuten te gaan bediende Jahanbakhsh Weghorst, die uit het niets voor de 2-2 tekende. Ajax kwam vlak daarna nog goed weg toen een bal van Dabney dos Santos via Veltman op de paal belandde, terwijl Mateo Cassierra in blessuretijd nog vlak voorlangs schoot.