Ajax na lusteloos duel in Rotterdam terug aan kop

Matthijs van Laar20 sep 2015, 16:18
Laatst bijgewerkt: 20 sep 2015, 16:18

Ajax heeft Heracles Almelo weer afgelost als koploper van de Eredivisie. Het was allerminst spetterend wat de Amsterdamse titelpretendent liet zien op bezoek bij Excelsior, maar het verschil in individuele kwaliteit gaf de doorslag. Anwar El Ghazi en Arek Milik maakten al voor rust het verschil op Woudestein. De 45 minuten na de pauze leverden nauwelijks hoogtepunten meer op.

Ajax begon goed aan de wedstrijd en had na vier minuten al op 0-1 moeten staan. Riechedly Bazoer werd vrijgespeeld in de zestien en kreeg alle tijd en ruimte om een hoek uit te kiezen. Filip Kurto stormde zijn doel uit, maar zag tot zijn opluchting dat de schuiver van de jonge middenvelder de juiste richting miste. Een voorbode van wat moest komen bleek het niet: Ajax was in aanvallend opzicht lange tijd onmachtig en creëerde weinig.

Een bevlieging van El Ghazi, tien minuten voor rust, brak de wedstrijd echter open. Op het moment dat Excelsior zich in aanvallend opzicht meer durfde te tonen, dribbelde de rechtsbuiten langs drie tegenstanders en werkte hij de bal met links langs Kurto. Vier minuten voor rust loodste Milik de bezoekers al min of meer in veilige haven. Het schot van de Pool was niet denderend, maar via de hand van Kurto verdween de bal wel in de bovenhoek: 0-2.

Ajax hoefde daardoor niet meer zo nodig na rust, Excelsior bleek niet te kunnen. Het leidde tot een slaapverwekkend tweede bedrijf, waarin de hoogtepunten ver te zoeken waren. In de beginfase deed El Ghazi nog wel van zich spreken met een schot, maar Castro had weinig moeite om de aanvaller van zijn tweede treffer van de middag af te houden. Het duel verviel daarna in over en weer geschuif, zonder concrete kansen.

De enige die het publiek nog heel even op de banken kreeg was Kevin Vermeulen. De invaller aan Excelsior-zijde zag Jasper Cillessen iets te ver voor zijn doel staan en probeerde hem met een bekeken lob te verschalken. De Ajax-goalie deed echter een stap naar achteren en werkte de bal met zijn hand over de lat. Milik kreeg in de slotfase nog wel een enorme kans op de 0-3, maar de spits toonde zich te laconiek en liet die buitenkans liggen.