voetbalzone

Ajax oogt ook onder Heitinga kwetsbaar maar beëindigt dramatische reeks

Tom Rofekamp29 jan 2023, 15:29
Laatst bijgewerkt: 29 jan 2023, 15:29
Advertentie

Ajax heeft voor het eerst sinds 22 oktober weer eens een Eredivisie-zege geboekt. Van harte ging het niet, maar de Amsterdammers ploeterden zich in de eerste wedstrijd onder John Heitinga naar een afgetekende 1-4 overwinning op Excelsior. Hoogtepunt was het optreden van Gerónimo Rulli, die voorkwam dat de Kralingers meer aan het duel overhielden.

Heitinga besloot direct op twee fronten in te grijpen ten opzichte van de donderdag ontslagen Alfred Schreuder. De interim-trainer – doorgeschoven van Jong Ajax – slachtofferde Brian Brobbey en Calvin Bassey en bracht Mohammed Kudus en Owen Wijndal in het elftal. Reden was, zo zei Heitinga vooraf, dat hij met hoge pressie wilde spelen. Kudus begon aan die missie als rechtsbuiten, waardoor Dusan Tadic doorschoof naar de spitspositie.

De Serviér schreef ook het eerste doelpunt in het 'tijdperk-Heitinga' op zijn naam. Sven Nieuwpoort beging iets voor het kwartier een charge op Davy Klaassen, en Tadic benutte het daaropvolgende buitenkansje vanaf de strafschopstip optimaal. Maar in plaats van dat Ajax aanzette, kregen de gastheren daarna de overhand. Couhaib Driouech zag de eerste keer de paal en de tweede keer Rulli in de weg staan bij uitstekende pogingen op de 1-1. Nadat Rulli ook een inzet van Marouad Azarkan nog wist te keren, moest de Argentijn zich in minuut 31 dan toch gewonnen geven.

Driouech lepelde de bal vanaf links richting het hoofd van Redouan El Yaakoubi, die over Rulli heen kopte en daarmee voor de verdiende gelijkmaker zorgde. Ajax bleef maar worstelen en de 1-2 viel dan ook compleet uit het niets. Tadic kreeg op slag van rust de bal aangespeeld van Kenneth Taylor, en de Ajax-captain verlengde op Klaassen met een fraai hakje. Met een droge knal verschalkte hij Stijn van Gassel en zette zijn ploeg weer op voorsprong: 1-2.

Excelsior leek aangeslagen door de tegentreffer, daar het na de thee een stuk inspiratielozer voor de dag kwam. Wel mocht Ajax Rulli andermaal dankbaar zijn: de winteraanwinst onderscheidde zich voor de zoveelste keer die middag op een kopbal van Maxime Awoudja. Kudus bracht Ajax met een uur op de klok. De Ghanees dribbelde vanaf rechts naar binnen en schoot met zijn zwakkere linkerbeen kiezelhard raak via de paal voor de 1-3.

Daarop was het verzet van de thuisploeg definitief gebroken. Devyne Rensch zorgde nog voor het mooiste moment van de middag, door de bal schitterend binnen te krullen met links. Daarmee verzorgde hij de 1-4 eindstand. Ajax kan zo voor het eerst sinds 22 oktober – toen het met 1-4 van RKC Waalwijk won – een overwinning bijschrijven. De Amsterdammers profiteren daarmee optimaal van het puntenverlies van Feyenoord, dat eerder op de dag remiseerde tegen FC Twente. Ajax staat nu vierde met 37 punten, terwijl de aartsrivaal met 42 punten nog altijd soeverein aan kop gaat.

[stand:1]

Bezig met laden …