Ajax toont veerkracht na dramatisch begin; eerste treffer voor Tahirovic

Jonathan van Haaster25 jul 2023, 18:49
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:02

Ajax is erin geslaagd om een 0-2 achterstand tegen de Duitse derdeklasser SpVgg Unterhaching om te buigen in een 5-3 zege. De ploeg van trainer Maurice Steijn, die begon met een jeugdig elftal, keek bij rust tegen een 1-2 achterstand aan. Na rust stelden vertrouwde namen orde op zaken. Brian Brobbey, Kristian Hlynsson, Mika Godts, Benjamin Tahirovic en Steven Bergwijn maakten de doelpunten. Zaterdag speelt Ajax zijn laatste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Duitsland. Dan is FC Augsburg de tegenstander.

Steijn koos ervoor om in de eerste helft aan te treden met een zeer jeugdig elftal. Jay Gorter verdedigde het doel en hij zag een viermansverdediging bestaande uit Diyae Jermoumi, Tristan Gooijer, Mateja Milovanovic en Owen Wijndal voor zich. Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Gabriel Misehouy vormden de middenlinie. De aanval werd gevormd door Mohamed Daramy, Brian Brobbey en Francisco Conceição. Mohammed Kudus ontbrak wegens een lichte blessure.

Ajax begon dramatisch aan de wedstrijd. Na een zeer zwakke pass halverwege de eigen helft van Klaassen op Jermoumi kan Unterhaching onderscheppen. Elion Haxhosaj kreeg vervolgens aan de linkerkant van het veld alle ruimte om een voorzet op maat te bezorgen bij Simon Skarlatidis, die Gorter met een diagonale schuiver volledig kansloos liet: 0-1. De Amsterdammers waren de bovenliggende partij, al slaagden onder meer Conceição, Brobbey, Taylor en Misehouy er niet in de gelijkmaker te noteren.

Sterker nog: vlak voor rust werd het 0-2. Wederom verliep een succesvolle aanval over de linkerflank, waar ditmaal Timon Obermeier mocht aanleggen voor een voorzet. De verdediger vond de volledig vrijgelaten Markus Schwabl kon binnenschieten: 0-2. Toch wist Ajax nog voor rust wat terug te doen. De Amsterdammers kregen een strafschop mee na een handsbal in de zestien en het buitenkansje werd benut door Brobbey: 1-2.

Steijn wisselde zijn gehele elftal in de rust, wat betekende dat onder meer Gerónimo Rulli, Branco van den Boomen, Tahirovic en Bergwijn hun opwachting mochten maken. Ajax kwam met de vertrouwde namen beduidend beter voor de dag en dat leidde tien minuten na rust tot de 2-2. Van den Boomen speelde Hlynsson aan, die koel bleef en in de verre hoek afrondde. Na iets meer dan een uur spelen kwam Ajax voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Van den Boomen had een karakteristieke diepe pass in huis, die terechtkwam bij Godts. De Belg sneed vanaf rechts naar binnen en rondde met links af: 3-2. Christian Rasmussen had daarna voor de 4-2 moeten zorgen, maar hij moest zijn meerdere erkennen in de doelman.

Even later was het alsnog raak voor Ajax. Tahirovic stoomde op vanaf het middenveld en zag zijn inzet onder de doelman door tegen de touwen slaan: 4-2. Ogenblikken maakten de Amsterdammers de volgende treffer. Godts behield het overzicht en gaf af op Bergwijn, die even slim wachtte en vervolgens afrondde: 5-2. Ajax bleef de bovenliggende partij, al liet het de teugels wat vieren na de vijfde treffer. Devyne Rensch kreeg nog een pittige tackle te verwerken, maar de rechtsback van Ajax kon na een blessurebehandeling doorspelen. Het mooiste moment in de slotfase kwam op naam van Unterhaching. Josef Gottmeier wist Rulli met een zeer fraai afstandsschot te verschalken: 5-3.

Opstelling Ajax eerste helft: Gorter; Jermoumi, Gooijer, Milovanovic, Wijndal; Klaassen, Misehouy, Taylor; Daramy, Brobbey, Conceição.

Opstelling Ajax tweede helft: Rulli; Rensch, Aertssen, Hato, Salah-Eddine; Van den Boomen, Tahirovic, Hlynsson; Godts, Rasmussen, Bergwijn.