voetbalzone

'Ajax was een rode lap voor zijn ogen, omdat hij daar weggestuurd was'

Erik van Dam14 feb 2012, 23:10
Laatst bijgewerkt: 14 feb 2012, 23:10
Advertentie

Aad de Mos won al vroeg in zijn trainerscarrière een belangrijke prijs. Na een vijf jaar durend hoofdcoachschap bij Ajax, waarin De Mos twee landstitels en de beker in de wacht sleepte, werd hij weggestuurd uit Amsterdam. De trainer trok toen naar KV Mechelen en nam in zijn tweede jaar de ultieme revanche op Ajax, door die club te verslaan in de strijd om de Europacup II. In gesprek met Sporza kijken prominenten terug op die finale.

/

Erwin Koeman, die na vele jaren trouwe dienst bij FC Groningen en PSV bezig was aan zijn derde seizoen bij Mechelen, herinnert zich nog dat De Mos er bijzonder op gebrand was te winnen van zijn ex-werkgever. “Ajax was voor hem gewoon een rode lap voor zijn ogen, omdat hij daar weggestuurd was”, weet Koeman nog. “Dat kon ik me ook wel voorstellen.”

KV Mechelen was al weken van tevoren bezig met het voorbereiden van de finale. “Ik heb er een heleboel dingen omheen gedaan om die wedstrijd mijn wedstrijd te laten worden”, bekent De Mos nu. “Ik heb er collega's voor ingeschakeld, zelfs om strategieën te testen tegen Ajax. Het is een onbekend verhaal, dat ik nu rustig kan vertellen. Mijn maatje en vriend Dick Advocaat, toentertijd trainer van Haarlem, heeft tussen de halve finale en de finale voor mij een tactiek gespeeld tegen Ajax.”

“Om te kijken hoe dat zou uitwerken.” De Mos merkte dat Ajax te gemakkelijk dacht dat men de strijd om Europacup II 'wel even' zou winnen. “Mijn vrouw belde me en zei dat ze al door Ajax-supporters uitgenodigd was 's avonds het feestje te komen vieren. Dat was voor mij wel een teken dat ze er iets te zeker van waren dat ze zouden winnen van ons.” Door een doelpunt van Piet den Boer, kort na rust, sloot Mechelen de finale uiteindelijk winnend af.

Bezig met laden …