Ajax werkt na de pauze aan doelsaldo tegen Dordrecht

Gijs Freriks01 nov 2014, 19:18
Laatst bijgewerkt: 01 nov 2014, 19:18

Ajax is PSV tot op één punt genaderd. De regerend landskampioen imponeerde zaterdagavond niet echt tegen FC Dordrecht, maar boekte wel een ruime 4-0 overwinning. De Amsterdammers moeten nu hopen dat koploper PSV later op de avond punten verspeelt tegen ADO Den Haag. Het Dordrecht van Ernie Brandts verloor voor de vijfde keer op rij en blijft met vijf punten voorlaatste staan in de Eredivisie.

Ajax is in eigen huis al 57 Eredivisiewedstrijden ongeslagen tegen promovendi; de laatste nederlaag dateert immers van augustus 1986, toen ADO Den Haag met 2-3 won. De Amsterdammers maakten ook zaterdag geen fout, al werd er zeker voor rust niet geweldig gevoetbald. In de rommelige beginfase was de eerste grote kans zelfs voor de bezoekers: Joris van Overeem stond helemaal vrij in het strafschopgebied, maar produceerde uiteindelijk een slap schot. Na achttien minuten werd de thuisploeg voor het eerst dreigend, maar Anwar El Ghazi werd op zo’n achttien meter van het doel afgestopt door Ilias Haddad.

De verdediger kwam weg met geel en de vrije trap van Lasse Schöne leverde vervolgens niets op. De Deen kwam luttele minuten later wel tot scoren: El Ghazi liep slim weg aan de rechterflank, was oog in oog met doelman Filip Kurto niet zelfzuchtig en liet Schöne de 1-0 aantekenen. Die goal gaf Ajax meer zelfvertrouwen en men kreeg direct goede kansen om de marge te verdubbelen. De bedrijvige El Ghazi speelde de bal in kansrijke positie echter te ver voor zich uit, Davy Klaassen schoot na een goede kapbeweging rakelings naast en een knal van Ricardo van Rhijn werd over het doel getikt door keeper Kurto.

Hoewel Ajax dus weinig te duchten had van de tegenstander, zal Frank de Boer niet geheel tevreden zijn geweest over de eerste helft. De trainer zag zijn spelers kort na rust direct twee grote mogelijkheden krijgen. El Ghazi stuitte van dichtbij echter op Kurto en Joël Veltman mikte bij een hoekschop net over. Na een klein uur spelen hadden De Schapenkoppen zowaar op gelijke hoogte kunnen komen, maar Rick ten Voorde week te veel uit naar de buitenkant en daardoor kon hij Jasper Cillessen niet verschalken. Een stunt zat er echter niet in voor Dordrecht, zeker niet nadat Josimar Lima na 62 minuten rood kreeg.

De verdediger kreeg na een overtreding op El Ghazi zijn tweede gele prent en zag hoe Schöne even later uit een vrije trap de 2-0 maakte. Ajax kon vervolgens aan zijn doelsaldo werken en deed dat dan ook. Veltman lobte de bal na een mooie pass van Davy Klaassen over Kurto heen en Lucas Andersen maakte er een kwartier voor tijd 4-0, door opnieuw op aangeven van Klaassen van dichtbij binnen te schieten. Ajax kreeg in het laatste kwartier nog enkele kansen om de score op te schroeven, maar er werd niet meer gescoord. Men kan zich nu richten op de thuiswedstrijd tegen Barcelona, van komende woensdag.