voetbalzone

'Ajax wint de Johan Cruijff Schaal en komt op gelijke hoogte met PSV'

Erik van Dam30 jul 2011, 00:30
Laatst bijgewerkt: 30 jul 2011, 00:30
Advertentie
/

Zaterdagavond strijden Ajax en FC Twente tegen elkaar om de zestiende editie van de Johan Cruijff Schaal. In het voorjaar kroonden de Amsterdammers zich tot landskampioen tegen de Tukkers, kort nadat FC Twente juist de KNVB-beker voor zich opeiste in de finale tegen Ajax. 's Lands sterkste twee teams moeten nu uitmaken wie de Nederlandse 'Super Cup', zoals de prijs tot 1995 officieel heette, gaat pakken. De bezoekers van Voetbalzone mikken grotendeels op Ajax.

Ruim vijftienduizend bezoekers brachten de afgelopen dagen hun stem uit op de poll Wie wint de Johan Cruijff Schaal?. Bijna tweederde van hen (63 procent) rekent erop dat Ajax als winnaar uit de bus komt en dus voor de achtste keer in de clubgeschiedenis aan de haal gaat met de naar haar eigen clubicoon vernoemde prijs. Het resterende deel van 37 procent ziet FC Twente toch als favoriet voor het voorafje van de Eredivisie 2011/12. Zij denken dat de club uit Enschede de prijs weet te prolongeren, na vorig jaar Ajax ook al te hebben geklopt.

/

Zaterdagavond moet blijken wie zich de eerste prijs van het seizoen toeëigent. Ajax speelde tot op heden al twaalf keer de strijd en won zeven keer; vijf keer moest de club haar meerdere erkennen. FC Twente won één keer de JC Schaal en verloor hem even zo vaak. Mocht Ajax erin slagen de prijs voor eigen publiek te pakken, dan is het de achtste keer dat het dat lukt. Dat zou betekenen dat Ajax en PSV ieder even vaak de strijd tussen de kampioen en bekerwinnaar hebben gewonnen.

Voor zowel Frank de Boer als Co Adriaanse, trainers van Ajax en FC Twente, zou het winnen van de Johan Cruijff Schaal een unicum zijn. De Boer nam in december jongstleden het roer bij Ajax over van Martin Jol en won de landstitel al, maar het kleinood van zaterdag nog niet. Adriaanse, die werkzaam was bij Willem II, Ajax en AZ, won de prijs evenmin. De enige Nederlandse trofee die de Amsterdammer ooit pakte, was de Rinus Michels Award voor Beste Trainer. In het buitenland vierde hij al wel landstitels en bekers.

Bezig met laden …