Ajax wint voor het eerst onder Steijn en boekt ruime zege op Shakhtar

Jan Hoeksema18 jul 2023, 15:58
Laatst bijgewerkt: 18 jul 2023, 15:58

Ajax heeft voor het eerst deze voorbereiding weten te winnen. Nadat eerder werd gelijkgespeeld tegen FC Den Bosch (2-2), versloeg de ploeg van Maurice Steijn in de tweede wedstrijd onder zijn leiding het Oekraïnse Shakhtar Donetsk met 3-0. Mohammed Kudus (twee goals) en Steven Bergwijn verzorgden de doelpunten.

Davy Klaassen begon de wedstrijd als de nieuwe aanvoerder van de Amsterdammers, nadat de vorige captain Dusan Tadic vorige week zijn contract liet ontbinden en bij het Turkse Fenerbahçe tekende. Verder was er in de basisopstelling een plekje gereserveerd voor onder meer Jay Gorter, Devyne Rensch, Davy Klaassen, Bergwijn en mocht Benjamin Tahirovic zijn officieuze debuut maken. Met Olivier Aertssen en Anass Salah-Eddine kregen ook enige Jong Ajax-talenten een kans van Steijn.

In het eerste kwartier van de wedstrijd waren er voor beide ploegen geen grote kansen. Shakhtar drong aan, maar het was Ajax dat in de zeventiende minuut een penalty krijgt na een foute tackle op Rensch in het strafschopgebied. Kudus mocht aanleggen en wist vanaf elf meter wel raad met deze kans: 1-0. Na ruim een half uur verdubbelde Bergwijn de voorsprong voor de Amsterdammers. Via een mooie aanval over meerdere schijven kwam de bal bij de linksbuiten terecht en hij rondde feilloos af: 2-0. Slechts twee minuten later gaf diezelfde Bergwijn een scherpe steekpass op de dieplopende Kudus, die de bal achter doelman Dmytro Riznyk in de verre hoek schoof voor zijn tweede doelpunt van de middag: 3-0. Even leek het erop dat de Ghanees in de eerste helft zijn hattrick al had verzilverd, maar Kudus scoorde de 4-0 vanuit buitenspelpositie.

Na een dikke vijftien minuten spelen in het tweede bedrijf werden wederom de nodige wissels doorgevoerd. Klaassen, Hato en Van den Boomen verlieten het veld voor Kristian Hlynsson, Mateja Milovanovic en Silvano Vos, waardoor er elf nieuwe namen op het veld stonden namens Ajax. Al gauw daarna beging Calvin Bassey een grote fout, toen hij op eigen helft de bal in de voeten van Shakhtar-aanvaller Bogdan Viunnyk schoof. De Oekraïner kon alleen op Remko Pasveer af, maar liet na te scoren. Het was één van de spaarzame hoogtepunten van de tweede helft, waarin verder geen doelpunten vielen. Op zaterdag 22 juli staat de volgende oefenwedstrijd op het programma voor de Amsterdammers, als ze het opnemen tegen Anderlecht. Dan zal naar alle waarschijnlijkheid Gerónimo Rulli, die vandaag toeschouwer was op De Toekomst, onder de lat staan.

Opstelling Ajax eerste helft: Gorter; Rensch, Aertssen, Hato, Salah-Eddine; Tahirovic, Van den Boomen, Klaassen; Kudus, Rasmussen, Bergwijn.

Opstelling Ajax tweede helft: Pasveer; Gooijer, Hato, Bassey, Wijndal; Van den Boomen, Klaassen, Taylor; Daramy, Brobbey, Godts.