voetbalzone

'Al ben je Messi, het is een probleem als je bijna achttien uur niet mag eten'

Bart Kruyt25 jul 2012, 23:00
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2012, 23:00
Advertentie

HOENDERLOO/GLASGOW - Het was een treffende ontmoeting, die tussen Jong Marokko-bondscoach Pim Verbeek en de beloftevolle AZ-middenvelder Adam Maher, vorige week in Hoenderloo. De Nederlandse Verbeek, officieel in dienst als directeur sportif van de Marokkaanse voetbalbond, is voortdurend op zoek naar voetbaltalent in Europa dat zijn roots heeft liggen in het Noord-Afrikaanse land. Maher is zo'n jongen, maar tegelijkertijd gezegend met zoveel talent dat hij heeft gekozen om voor het doorgaans kwalitatief sterkere Nederlands elftal te gaan spelen.

Door QASIM HAKIM

Real Madrid-ster Mesut Özil maakte een aantal jaren geleden ongeveer dezelfde beslissing. Hij gaf de voorkeur aan Duitsland in plaats van Turkije, het land waar zijn ouders werden geboren. Özil was bekend bij de Turkse voetbalbond, maar werd genegeerd. Iets waar de bondsleden nu veel spijt van hebben. Dat mag niet meer gebeuren, zo werd geconcludeerd, en in Marokko wordt daar hetzelfde over gedacht. Dat weet Pim Verbeek als geen ander.

/

Voetbaltalent, meestal geboren en getogen in Nederland, maar met ouders afkomstig uit landen zoals Turkije en Marokko: het is er in overvloed. Een voordeel en een nadeel, in dit geval kijkend naar de situatie van Marokko. Verbeek, verblijvend in Glasgow met Marokko onder 23, ter voorbereiding op de eerste groepswedstrijd van de Olympische Spelen tegen Honduras, legt uit: "Bij mijn aanstelling kreeg ik drie doelstellingen mee. Plaatsing voor de Olympische Spelen in 2012 was de eerste doelstelling en dat is nu gelukt. Daarnaast willen we ons met de nationale ploegen onder 17 en onder 19 plaatsen voor de WK's van volgend jaar. De achterliggende gedachte is om zoveel mogelijk talenten klaar te stomen voor de A-ploeg, die zich moet zien te plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië. Dat betekent dat we alle spelers die voor Marokko zouden kunnen spelen in kaart moeten brengen. Gelukkig zijn dat er veel, maar het maken van een keuze is niet altijd even gemakkelijk."

Met de komst van Verbeek, Henk Duut (bondscoach Olympische ploeg), Robert Verbeek (bondscoach teams Onder-17 en Onder-20) en Ali Afellay (scout, assistent-trainer en tolk) is het vizier in de zoektocht naar Marokkaans talent nu meer op Nederland gericht. "In het verleden was er dikwijls sprake van vriendjespolitiek en werden met name jongens uit Frankrijk geselecteerd voor de nationale elftallen van Marokko", zegt Verbeek. "Nu kijken we naar spelers in alle Europese landen zoals Nederland, België, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met de komst van Eric Gerets als bondscoach. Hij heeft naast België een verleden in Nederland, Italië en Frankrijk. Het scouten van Marokkaanse spelers kan niet vroeg genoeg beginnen."

/

Verbeek neemt Nacer Chadli als voorbeeld. "Dat is een jongen die ik zag spelen toen hij bij AGOVV onder contract stond. Naast het feit dat ik Nacer een uitstekende voetballer vond, was hij naar mijn mening ook een intelligente jongen met een goed karakter. Ik heb destijds met hem gesproken over spelen voor Marokko, maar hem wel vrijgelaten in zijn keuze. Hij was al verder in zijn ontwikkeling en speelde drie maanden later voor FC Twente. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor de Belgische nationale ploeg. Als we zo'n jongen eerder hadden ontdekt dan was het makkelijker geweest om hem voor Marokko te laten kiezen."

Wat Verbeek opvalt, is dat de aanvallend ingestelde spelers meestal uit Nederland worden gehaald en de beste defensief ingestelde voetballers doorgaans van Marokkaans-Franse komaf zijn. "Dan heb je een ideale mix", vindt de Nederlander. "Dat zie je nu ook bij onze Olympische ploeg. We hebben offensief gezien jongens als Zakaria Labyad en Nordin Amrabat rondlopen, opgeleid in Nederland. We hebben inmiddels veel ontdekte Marokkaanse talenten die een selectie verdienden, maar die ik toch moest teleurstellen. Ik mag maar achttien spelers meenemen, erg jammer. We hebben in ieder geval voldoende kwaliteit om de groepsfase te overleven."

/

Een probleem is wel dat de Ramadan momenteel plaatsvindt, waardoor spelers tussen vier uur 's ochtends en half tien 's avonds niet mogen eten. "Al ben je Messi, het is een probleem wanneer je bijna achttien uur niet mag eten", weet Verbeek. "Mijn spelers leven 's nachts en slapen zoveel mogelijk overdag. Als je dan om vijf uur in de middag tegen Spanje moet gaan spelen, is dat niet onder optimale omstandigheden." Het duel met de Spanjaarden is het laatste groepsduel van het drieluik in poule D voor Marokko. Het is een wedstrijd waar reikhalzend naar wordt uitgekeken door de Marokkaanse bevolking. "Het Spaanse voetbal is razend populair in Marokko", weet Verbeek. "Onlangs speelde ons team onder 23 de finale voor de Afrika Cup, die plaatsing voor deze Olympische Spelen betekende. De wedstrijd zou om negen uur 's avonds plaatsvinden, maar werd drie uur vervroegd, omdat men anders Barcelona-Real Madrid zou missen. Natuurlijk is er respect en bewondering voor Spanje als buurland en grote voetbalnatie, maar we willen winnen. Spelen tegen Spanje op Old Trafford. Kan het nog mooier?" Natuurlijk: winnen. Daar gaat Marokko in ieder geval alles aan doen.

Bezig met laden …