voetbalzone

Al 28 duels op rij ongeslagen Nigeria verzekert zich van WK-ticket

Peter Nusselder16 nov 2013, 16:54
Laatst bijgewerkt: 16 nov 2013, 16:54
Advertentie

Nigeria is het eerste Afrikaanse land dat zich heeft geplaatst voor het WK, dat komende zomer wordt georganiseerd in Brazilië; Ethiopië werd zaterdag met 2-0 verslagen. Nadat de eerste ontmoeting in Addis Abeba al in een 2-1 overwinning eindigde voor de Super Eagles, was dat resultaat ruim voldoende voor deelname aan het toernooi om de wereldtitel. Een penalty van Victor Moses en een treffer van Victor Obinna zorgden ervoor dat Nigeria zich voor de vijfde keer op een WK mag melden.

Nadat Nigeria in het U.J. Esuene Stadium in Calabar in de openingsfase al het beste van het spel had gehad, was het na ruim een kwartier Moses die de gastheren op voorsprong zette. De door Chelsea aan Liverpool verhuurde aanvaller mocht na een handsbal van Ethiopië-verdediger Aynalem Hailu aanleggen vanaf elf meter en faalde niet: 1-0, zodat de bezoekers wisten dat ze nog minimaal tweemaal moesten scoren om de kansen op hun eerste WK-deelname ooit levend te houden. Ondanks die weinig kansrijke uitgangspositie gaven de Ethiopiërs de moed nog zeker niet op, want na de onderbreking moest Nigeria-keeper Vincent Enyeama enkele malen handelend optreden.

De Nigerianen, waar verdediger Kenneth Omeruo (ex-ADO Den Haag) en Ahmed Musa (voorheen VVV-Venlo) in de basis stonden, gaven daarna echter weinig meer weg; verder dan een tevergeefs door Saladin Said geclaimde penalty (de bal ging niet op de stip, maar er was geel voor de aanvaller van Lierse SK) kwam Ethiopië niet. Toen Obinna er tien minuten voor tijd 2-0 van maakte kwam aan alle onzekerheid een eind. Afrikaans kampioen Nigeria verzekerde zich zodoende als eerste van een van de vijf Afrikaanse WK-tickets; in totaal hebben nu 22 landen zich gekwalificeerd. De Nigerianen, die al 28 WK-kwalificatieduels op rij ongeslagen zijn, misten slechts één van de laatste zes WK's.

Bezig met laden …