voetbalzone

Albanië krijgt in hoger beroep zege toegewezen voor ‘drone-wedstrijd’

Gijs Freriks10 jul 2015, 12:26
Laatst bijgewerkt: 10 jul 2015, 12:26
Advertentie

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de nationale ploeg van Albanië een reglementaire 0-3 overwinning op Servië toegekend. De Adelaars staan daardoor samen met Denemarken met tien punten op de tweede plaats in Groep I van de kwalificatiereeks voor het EK in Frankrijk. Portugal voert de poule met twaalf punten aan, terwijl Servië met één punt onderaan bungelt.

voetbalzone

Servië en Albanië troffen elkaar in oktober in Belgrado, maar dat duel liep helemaal uit de hand. Er werd vanwege ongeregeldheden op het veld en de tribunes, bij een 0-0 stand en na 41 minuten, gestaakt. Tot verbazing van iedereen verscheen een drone boven het veld met daaronder een vlag van Groot-Albanië. Stefan Mitrovic trok de vlag vervolgens naar beneden, iets wat enkele Albanese spelers probeerden te voorkomen. Er ontstond een flinke vechtpartij, waarna ook toeschouwers het veld opkwamen en de Albanese spelers aanvielen.

Servië kreeg een 3-0 zege toegewezen, maar kreeg ook drie punten in mindering en had dus weinig aan de ‘zege’. Servië zou tevens twee thuisduels zonder publiek moeten afwerken en werd een boete van 100.000 euro opgelegd. De Albaniërs kregen slechts een geldstraf van een ton, maar vonden dat zij juist de drie punten hadden moeten krijgen en gingen daarom in beroep bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Servië tekende eveneens beroep aan bij dit hoogste rechtsprekende orgaan in sportgeschillen.

Het CAS heeft nu dus geoordeeld dat Albanië een 0-3 zege krijgt toegewezen. De disciplinaire commissie van de Europese voetbalbond UEFA bestrafte Albanië omdat die ploeg van het veld zou zijn gestapt zonder dat de scheidsrechter daar toestemming voor had gegeven, maar het CAS heeft die paragraaf ongegrond verklaard. Men houdt Albanië wel verantwoordelijk voor de drone met de vlag en daarom blijft de boete van een ton in stand. Het beroep van Servië heeft niets uitgehaald: de drie strafpunten, twee wedstrijden zonder publiek en boete zijn blijven staan.

Bezig met laden …